Dinastia e ardianëve dhe labeatëve ishte një dinasti ilire e cila e morri drejtimin e Mbretërisë së Ilirisë në vitin 260 pes. duke e pasuar Dinastinë e Enkelejëve dhe Taulantëve. Qendra e kësaj dinastie ndodhej në tokat e ardianëve dhe labeatëve.

Mbretër

Redakto
 • Pleurati II: sundoi mes viteve 260 - 250 pes. Gjatë kohës së tij mbretëroi një periudhë paqeje dhe prosperiteti për Mbretërinë Ilire. [1]
 • Agroni[2] 250 p.e.s - 230 p.e.s[3]
 • Triteuta[4] e ëma e Pinej Ardianit.
 • Teuta (regjente e Pineit ): u detyrua të pajtohej me romakët në vitin 227 pes.
 • Dhimitër Fari : sundoi mes viteve 222 - 219 p.e.s. u dorëzohet romakëve në ishullin Hvar në vitin 218 pes. dhe pastaj ikën në Maqedoni. [5]
 • Skerdilaidi : sundoi mes viteve 218 - 206 p.e.s. ishte aleat me Romën për të mposhtur Maqedoninë në vitin 208 pes. [6]
 • Pinej Ardiani : sundoi mes viteve 230 - 217 p.e.s. por duke qenë se ishte shumë i ri për t'u bërë mbret; sundoi nën regjencën e Teutës, Dhimitrit dhe Skerdilaidit.
 • Pleurati III: sundoi mes viteve 205 pes ~ 181 pes. është shpërblyer nga romakët në vitin 196 pes. me tokat e aneksuara nga maqedonasit.
 • Genti : u mund nga romakët në vitin 168 pes. gjatë Luftës së Tretë Iliro-Romake; më këtë Mbretëria Ilire e humb famën e dikurshme ndërsa mbreti u zu rob. sundoi para Krishtit 181 ~ pes 168
 • Ballai (greqishtja e lashtë: Βαλλαῖος Latin: Ballaios 167 - 135 p.e.s.) ishte mbreti i fundit ilir i cili udhëhoqi Mbretërinë ilire në periudhën mes viteve 167 - 135 p.e.s.[7] Kryeqendra e tij ndodhej në qytetin Rhizon (sot qyteti RisanGrykën e Kotorrit, në Mal të Zi) [8]

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
 • Cabanes, Pierre: Les Illyriens de Bardylis à Genthios (IVe - IIe siècles avant J.-C.). (= Regards sur l'histoire. 65). Paris 1988. ISBN 2-7181-3841-6
 • Macedonia and Illyria (217-167 B.C.)# J. M. F. May # The Journal of Roman Studies, Vol. 36, Parts 1 and 2
 • The Kingdoms in Illyria circa 400-167 B.C. # N. G. L. Hammond # The Annual of the British School at Athens, Vol. 61, (1966), pp. 239-253
 • The Illyrians by J. J. Wilkes, 1992, ISBN 0-631-19807-5, p. 115,
 • Studies concerning Epirus and Macedonia before Alexander by Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond,page 105,250 died c. 230
 • Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, p. 120, ISBN 0-631-19807-5, p. 162
 • Épire, Illyrie, Macédoine: mélanges offerts au professeur Pierre Cabanes by Danièle Berranger,Pierre Cabanes,Danièle Berranger-Auserve,

Lidhje të jashtme

Redakto

Referimet

Redakto
 1. ^ Fanula Papazoglu (1965), "Les origines et la destinée de l'état Illyrien," p. 143
 2. ^ The Illyrians by J. J. Wilkes, 1992, ISBN 0-631-19807-5, p. 115, "Pharos was subject to the Illyrian dynasty of Agron, albeit under the rule of the native Demetrius of Pharos"
 3. ^ Studies concerning Epirus and Macedonia before Alexander by Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond,page 105,250 died c. 230
 4. ^ Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, p. 120, ISBN 0-631-19807-5, p. 162,"... " The decade after 229 BC witnessed a revival of Illyrian power under Demetrius of Pharos, who had succeeded Teuta and married Triteuta, mother of the infant King Pinnes. ..."
 5. ^ A History of Rome to A.D. 565 - p. 111 by Arthur Edward Romilly Boak, William Gurnee Sinnigen,"The island of Pharos and some adjacent territory in Illyria were given to a Greek adventurer, Demetrius of Pharos"
 6. ^ Épire, Illyrie, Macédoine: mélanges offerts au professeur Pierre Cabanes by Danièle Berranger, Pierre Cabanes, Danièle Berranger-Auserve, page 137
 7. ^ Arthur J. Evans, « On Some Recent Discoveries of Illyrian Coins », Num. Chronicle, 20, 1880, fq. 290-296.
 8. ^ Brunšmid, Josip (1899) Vjesnik hrvatskog arheološkog društva, Sveska treća, Godina 1898. Zagreb, 1898-1899, fq. 76 - 85