Distrikti i Prizrenit (serbisht: Призренски округ / Prizrenski okrug) ishte një rreth në Kosovë dhe Metohi midis viteve 1990 dhe 1999. Distrikti kishte një popullsi prej 376,085 banorësh. Selia e rrethit ishte në qytetin e Prizrenit.

Rrethi i Prizrenit

Bashkitë

Redakto
 
Një hartë e rretheve të Kosovës në atë kohë

Distrikti i Prizrenit përfshinte bashkitë e:

Kultura dhe historia

Redakto

Kisha e Shën Premtes në Prizren, është dhuratë e mbretit Milutin, së bashku me kryepeshkopin Sava III. Është ndërtuar në vitin 1307.

Prizreni shquhet edhe me monumente dhe objekte tjera fetare, si: Kisha e Shpëtimit të Shenjtë (est. 1348), Kisha e Shën Nikollës (est. 1332), Kisha e Princ Markos (est. 1371), dhe Kisha e KuvenditShën Gjergjit nga gjysma e dytë e shekullit XIX.

Në shekujt XVI dhe XVII, gjatë sundimit osman, xhamitë, hamamet dhe medresetë lulëzuan në gjithë Prizrenin dhe rrethinat e tij. Xhamia Bajrakli e Gazi Mehmed-Pashës është objekti më i hershëm i arkitekturës islame në Prizren. Është ndërtuar në vitin 1561 dhe ende ruan libra në arabisht dhe turqisht osmane deri më sot, duke përfshirë një Kuran të vitit 1312.

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto