Gjerasim Qiriazi

edukator shqipëtar

Gjerasim Qiriazi (Manastir, 18 tetor 1858 - 2 janar 1894) ka qenë shkrimtar, rilindas, edhe themeluesi i shoqërisë Vëllazëria Ungjillore më 14 nentor 1892 në Korçë.

Gjerasim Qiriazi
Gjerasim Qiriazi.JPG
Gjerasim Qiriazi
U lind në8 tetor, 1858
Vdiq2 janar, 1894 (35 Vjeç)
KombësiaShqiptare
PunësimiPolitikan, Shkrimtar
OrganizataRilindja Kombëtare
Protestantët e lirë
FëmijëStefan Qiriazi

BiografiaRedakto

Me prejardhje nga fshati Tërnovë, u lind në një familje ortodokse në Manastir18 tetor 1858, asokohe qendër vilajeti në Perandorinë Osmane. Ndoqi shkollën greke deri trembëdhjetë vjeç, pastaj hyri çirak tek një këpucar. Shtëpia ku ishin vendosur familja e tij ishte përballë shtëpisë që kishin marrë me qira disa misionarë protestantët. Misionarët shfrytëzuan në të mirë të punës së tyre djaloshin poliglot, i dhanë disa leksione dhe më vonë e dërguan në seminarin protestant të Samokovit në Bullgari, ku u diplomua më 1882.[1][2]

U kthye në vendlindje dhe nisi veprimtarinë ungjillizuese si misionar protestant, promovoi shqipen si gjuhë predikimi, prodhoi dhe përhapi tekste të shkruar në shqip, por e braktisi më 18 gusht 1877 për të përqafuar besojmën e kishës protestante në ato vite e panjohur për Shqipërinë. I ndikuar falë miqësisë së ngushtë me tre misionarë protestant shqiptaro-amerikanë të ardhur në Shqipëri në 18 tetor 1873. Martohet me Athina Mikelidhin, vajzën e pastorit të kishës ungjillore të Selanikut, Stavri Mikelidhi. Nga martesa e tyre lindi Stefani djali i vetëm i Gjerasimit. Bashkëshortja e tij vdes disa muaj pas lindjes së djalit më 24 dhjetor 1891. Djali i tij Stefani vdes më 1959 në SHBA duke lënë 6 fëmijë pas.

Veprimtaria patriotike, e teologjikeRedakto

Më 1878 Gjerasimi fillon studimet biblike në Kolegjin Teologjik Amerikan në Samokovë në Bullgari. I kryen ato dhe i përfundon me rezultate të larta më 1882. Në të njëjtin vit bëhet pastor praktikant i një kishe protestante në Bullgari. Më 1883 ftohet për të marrë pjesë në Komitetin e Huaj Protestant në Turqi dhe caktohet si ungjilltari i shqiptarëve. Më 14 maj 1883 transferohet në Korçë e fillon te shkruaj himnet e para në shqip, ku bëhet edhe përgjegjës për shpërndarjen e ungjullaturës në shqip. Më 8 qershor 1884 mbajti shërbesën në shqip në kishën ungjillore të Selanikut dhe më 22 qershor mban shërbesën ne gjuhën shqipe në kishën ungjillore të Manastirit. Më 1887 fillon të japë mësim në shkollën e parë shqipe në Korçë. Dëshira e tij për t'iu dhuruar shqiptarëve sa më shumë literaturë shqipe e shtyn që më 1888 te përkthejë e të botojë Ungjillin e Mateut, një vit më vonë me sygjerim të mikut të tij Naim Frashëri filloi që të përgatiste transkriptimin për botimin e pesë librave të parë të Biblës si tekste shkollore. Në të njëjtin vit 1889 merr ndihma dhe përkrahje nga shoqëritë shqiptare jashtë atdheut: nga Nikolla Naço, Pandeli Sotiri, Abdyl Frashëri, Naim Frashëri, Sami Frashëri, Mihal Grameno, Kristo Dako etj. Të dielën e 11 majit, 1890 mbahet shërbesa e parë publike protestante në Korçë, ku morën pjesë mbi 400 persona. Gjerasimi atë ditë predikoi nga kapitulli i katërt i ungjillit sipas Gjonit. Në mars të vitit 1891 së bashku me Sevastinë, Gjerasimi përgatit planin dhe projektin për hapjen e Shkollës së Vajzave dhe Shkollën e të Dielës në Korçë. Për shkak të aktivitetit të tij atdhetar e rilindas e mbrojtës i gjuhës shqipe, 2 tetor 1892 Kisha Ortodokse Lindore lëshon mallkimin e saj kundër Gjerasimit duke e shkishëruar. Një fat të tille patën shumë rilindas shqiptarë të asaj kohe si Petro Nini Luarasi, Naum Veqilharxhi, Kostandin Kristoforidhi e plotë të tjerë.

Më 14 nentor 1892 themelon Kishën Ungjillore të Korçës edhe shoqërinë “Vëllazëria Ungjillore” me qendër në Korçë. Në të njëjtin muaj boton numrin e parë të gazetës së shoqërisë “Letra e Vëllazërisë”. Për shkak të aktivitetit të tij më 17 janar, 1893 u bë një tentim vrasjeje ndaj Qiriazit. Ka shkruajtur shumë vjersha e këngë të cilat u botuan pas vdekjes së tij më 1903 në Sofie nën titullin e librit Kristomaci. Vdes më 2 janar 1894 në moshën 35 vjeçare.

Tituj e dekorataRedakto

Më 1987 Gjerasimit iu dha titulli “Mësues i Popullit”. Më 1992 iu akordua titulli: “Urdhëri i Lirisë i Klasit të Parë.

Shih edheRedakto

  • Qiriazët
  • Quanrud, John. (2016). Gjerasimi: predikues, iluminist, rilindes. Instituti për Studime Shqiptare dhe Protestante. ISBN 9789928104588.

Burimi të dhënaveRedakto

  • Gary J. Hall & Magda Maylam: Biografia e Gjerasim Qiriazit (1858 - 1894), botuar me: 30.12.2007
  • Pastor Dr. Femi Cakolli: Nga historia e kishës protestante shqiptare

ReferimeRedakto

  1. ^ Clayer, Nathalie (2012) [2007]. Në fillimet e nacionalizmit shqiptar: Lindja e një kombi me shumicë myslimane në Evropë. Përkthyer nga Artan Puto (bot. 2). Tiranë: Botime "Përpjekja". fq. 280–281. ISBN 9789994302536.
  2. ^ Cakolli, Femi (14 janar 2015). "Biografia kronologjike e Gjerasim Qiriazit". instituti.org. Marrë më 21 gusht 2016.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)