Hape menynë kryesore

Përmbajtja

Sfondi historikRedakto

1974Redakto

Data Ngjarja
28 shkurt Aprovohet Kushtetuta e Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës si pjesë konstituive e Federatës jugosllave dhe njëkohësisht pjesë përbërëse e Serbisë[1]

1981Redakto

Data Ngjarja
11 mars Fillojnë protestat e studentëve të Universitetit të Prishtinës
1 prill Rreth 25,000 demonstrues kërkojnë që Krahina Socialiste Autonome e Kosovës të bëhet republikë në kuadër të Jugosllavisë në vend se të mbetet krahinë autonome në kuadër të Serbisë
2 prill Presidenca çon forca speciale për të ndalur demonstratat dhe shpall gjendje të jashtëzakonshme, e cila zgjatë 7 ditë.[2]
3 prill Përfundojnë demonstratat, në të cilat vriten 9 veta dhe lëndohen përmbi 250 tjerë.[3]

1986Redakto

Data Ngjarja
shtator Bëhen publike pjesë të memorandumit të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Serbisë

1989Redakto

Data Ngjarja
17 dhjetor Themelohet Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut
23 dhjetor Themelohet Lidhja Demokratike e Kosovës

1990Redakto

Data Ngjarja
10 maj Themelohet Shoqata Humanitare Bamirëse e Kosovës "Nëna Terezë"
30 qershor Themelohet Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës
2 korrik Kuvendi i Kosovës aprovon deklaratën kushtetuese, e cila Kosovën e promovon në njësi konstituive të Jugosllavisë
5 korrik Policia serbe hyn me dhunë në Radio Televizionin e Prishtinës dhe vendos masat e dhunshme
7 gusht Kuvendi i Serbisë ndalon botimin e gazetës Rilindja
7 shtator Kuvendi i Kosovës në mbledhjen e mbajtur në Kaçanik aprovon Kushtetutën e Republikës së Kosovës
12 dhjetor Themelohet Lidhja e Arsimtarëve Shqiptar

1991Redakto

Data Ngjarja
23 korrik Themelohet Këshilli kooridinues i partive politike në Kosovë
22 shtator Parlamenti i Kosovës nxjerr Rezolutën për Pavarësi dhe Sovranitet[4]
26-30 shtator Mbahet referendumi për pavarësinë e Kosovës, në të cilin marrin pjesë 914,802 votues dhe 99.98% votojnë pro pavarësisë
19 tetor Kuvendi i Kosovës amandamenton Kushtetutën e Kosovës dhe shpall pavarësinë e Kosovës. Bujar Bukoshi emrohet kryetar i qeverisë.

1992Redakto

Data Ngjarja
16 mars Themelohet Këshilli Qendror për Financim i Kosovës
30 mars Fillon punën Poliklinika Nëna e SHHB Nëna Terezë
24 maj Mbahen zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare në Kosovë. Ibrahim Rugova zgjedhet President i Kosovës
25 dhjetor Presidenti amerikan George Bush ia tërheqë vërejtjen Slobodan Milosevicit për eskalimin e luftës në Kosovë

1999Redakto

Data Ngjarja
6 shkurt Fillon Konferenca e Rambouilletsë
24 mars Fillojnë bombardimet e NATOs
9 qershor Nënshkruhet marrëveshja e Kumanovës
10 qershor Këshilli i Sigurimit i OKBës miraton rezolutën 1244

2008Redakto

Data Ngjarja
17 shkurt Kuvendi i Kosovës shpall pavarësinë e Kosovës

ReferencaRedakto