Lista e fëmijve të dheut të Pejës

Kjo është lista e fëmijëve të truallit të Pejës. Për shkak të pa mundësisë së caktimit të truallit për disa personave si pasojë e ndryshimeve të ndarjes administrative të teritorit në këtë listë janë përfshirë persona edhe të anëve të cilat gjatë historis kanë qenë të njohura nën emrin Peja.

Adrian Krasniqi - Deshmor i kombit shqiptar nga fshati Vranoc.
Rexhep Bajraktari - Deshmor i kombit shqiptar pjestarë në Lidhjen e Prizërenit nga fshati Vranoc.
Mark Krasniqi gjuhtar, gjeograf, Medalja e Artë e Lidhjes së Prizrenit
Asllan Pushka profesor i doktoruar i gjeografisë.
Riza Çavolli profesor i doktoruar i gjeografisë.
Bajram Husaj kryetar i komunës në Rugovë.
Haxhi Zeka veprimtar në kohën e perandoris osmane.
Ali Berisha - politikan, kryetar i Pejës
Aver Husaj - politikan, kryetar i komunës në Pejë (1990-99) dhe nënkryetar i Këshillit të Komunave të Republikës së Kosovës 1992-199.9
Naim Sahiti - drejtor i drejtoratit per administrat

në Pejë

Ramë Husaj - veprimtar i angazhuar në Ballin Kombëtar gjatë L.II-të B.
Sali Jaha bimbash (major) në perandorin osmane
Sak Faslia bajraktar shqiptar i dalluar për luftime kundër bandave malazeze (1911)
Ali Kelmendi veprimtar në vitet 1920-ta, anues i qeverisë së Nolit
Pervere Graceni mësues
Skender Hajdari pediatër
Xhavit Husaj -Redaktor i Ditarit ne RTP-Drejtor i Radio Pejës
Xhavit Haliti - bashkthemelues i UÇK-së
Agim Çeku - ish kryeministër i Kosovës
Ahmet Gjikolli - dëshmor i kombit
Abdurrahman Nokshiqi koreograf byne vallzimi
Burim Graceni -biznismen
Adem Grabovci - politikan
Riza Lluka - politikan aktiv
Riza Sapunxhiu - ish - Funksionar i lartë i ish-RSFJ
Fadil Quranolli -Ish/General
Enver Hadri - veprimtar i Çështjes Kombëtare
Ekrem Kryeziu - aktor, regjisor
Dardan Malushaga -deshmor i kombit shqiptar
Ekrem Lluka - biznesmen
Vigan Husaj - Fotograf
Xhevat Danca -avokat,prokuror
Ethem Çeku - historian
Ehat Musa - kitarist me përmasa Europiane
Faruk Begolli - aktor, regjisor
Flamur Gashi -Diplomat,Ministria e Puneve te Jashtme te Shqipërise
Mark Krasniqi - Akademik/Politikan (Kryetar i Partisë Demokristiane)
Ramadan Krasniqi - këngëtar
Ramiz Kelmendi - publicist i njohur
Naser Husaj -Kryetari i Parë I Ballit Kombëtarë të Kosovës i Burgosur Politik
Timo Flloko - aktor, shkrimtar
Bekim Berisha - Gjeneral, strategu kryesor i formimit te Akademis Ushtarake gjatë luftës në Dernicë, dëshmor i kombit
Shpëtim Bojku - Deshmor i kombit
Esat Bërlajolli - Deshmor i kombit
Azem Shkreli - shkrimtar
Ahmet Kelmendi -albanolog
Fatmir Ukaj - Deshmor i kombit
Teuta Blaka -Kengetare
majlinda Kelmendi -Sportiste/Xhudo-kampione boterore
D'Istria Krasniqi -Sportiste/xhudo-kampione e shumefisht ballkanike
Qamil Graneci -pedagog/nje nder mesuesit e pare
Ilir Lajqi - Ekonomist
Ylber Danqa -piktor
Xhafer Dema - mjek,drejtor i drejtoratit per shendetsi ne komunen e PEJËS
Nezir Gashi - ish i burgosur politik per here te pare ne Vitin 1964- LRBSH- 1981- 1984- dhe 1997.
Sylë Shala -i burgosur politik, atdhetar
Selmon Lajçi -Dëshmor i kombit
Ardian Krasniqi - sportist i sukseseshem
Mehmet Krasniqi -atdhetar,i burgosur politik
Serbeze Vokshi -veprimtare e pajtimeve te gjaqeve
Lumka Krasniqi -ekonomiste, veprimtare humanitare
Ramadan Gashi -Konsull i Republikës së Kosovës në Bruksel

|}|}