Hape menynë kryesore

Mekteb-i-Mylkie, e themeluar më 12 shkurt, të vitit 1859 në Stamboll, ishte një shkollë të lartë profesionale në Perandorinë Osmane. Pas themelimit të Republikës së Turqisë, Shkolla u zhvendos në vitin 1936 në lagjen Cebeci të Ankaras. Më 4 dhjetor 1938, shkolla riemërua si "Shkolla e Shkencave Politike" (tr: Siyasal Bilgiler Okulu).

Më në fund, më 3 prill 1950, ajo u inkorporua si fakultet i Universitetit të Ankarasë si Fakultetit të Shkencave Politike (tr: Siyasal Bilgiler Fakültesi). Fakulteti i Shkencave Politike tashmë ofron arsim të lartë në fushën e Shkencave Politike, Financave Publike, Ekonomisë, Administratës Publike, Ekonomisë së Punës, Administrimit të Biznesit dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare.

HistoriRedakto

Shkolla u themelua në Stamboll në vitin 1859 si shkollë e lartë për trajnimin dhe formimin e Administratës së lartë të Perandorisë Osmane. Në fillim ajo u quajt  "Mekteb-i Mülkiye-i Şahane" në kuadër të Ministrisë së Punëve të Brendshme, por në vitin 1918 emri ju ndryshua në "Mekteb-i Mülkiye", tashmë nën kujdesin e Ministrisë së Arsimit. 

Pas themelimit të Republikës së Turqisë, me kërkesë të Presidentit Atatürk, shkolla u zhvendos për në Ankara, dhe u riemërua si "Shkolla e Shkencave Politike".  Në 23 Mars 1950, Shkolla u vendos nën organigramën e Universitetit të Ankarasë, duke u riformatuar si Fakulteti i Shkencave Politike.

Programet Master dhe Doktoraturë u implementuan për herë të parë gjatë vitit akademik 1955-56. Në vitin 1982 Fakulteti u riorganizua përsëri, duke rritur numrin e departamenteve të specializuara në gjashtë: Marrëdhënie Ndërkombëtare, Shkenca Politike dhe Administratë Publike, Ekonomi, Financa Publike, Administrim Biznesi, Ekonomia Punës dhe Marrëdhëniet Industriale.

Stafi dhe AlumniRedakto

Alumnit e Fakultetit, të cilët njihen edhe si "Mülkìyelìler", shpesh punësohen në Ministrinë e Punëve të Jashtme, atë të Punëve të Brendshme, atë të Financave Publike dhe në institucione të tjera publike, ku përfshihen bankat dhe kompanitë e mëdha.  Një numër studentësh kanë shërbyer si kryeministra, ministra, deputetë, ambasadorë dhe guvernatorë.

Alumni të FamshëmRedakto

 • Abdülkadir Aksu (born 1944), politikan
 • Mehmet Ağar (born 1951), shef policie, politikan, ministër i qeverisë Turke dhe kryetar i  Partisë Demokratike të Turqisë (DP)
 • Rıdvan Akar (born 1961), gazetar dhe autor
 • Ekrem Alican (1916-2000), politikan, ministër i qeverisë Turke dhe kryetar i Partisë Turqia e Re (YTP)
 • Ertuğrul Apakan (born 1947), diplomat
 • İnal Batu (1936-2013), diplomat and politikan
 • Hikmet Bilâ (1954-2011), kolumnist
 • Necdet Calp (1922-1998), politikan
 • Cengiz Çandar (born 1948), gazetar 
 • Mevlüt Çavuşoğlu (born 1968), politikan
 • Hikmet Çetin (born 1937), politikan, ish-ministër i qeverisë Turke dhe kryetar i Partisë Republikane të Popullit (CHP)
 • Sulejman Delvina (1884-1932), politikan Shqiptar
 • Nexhip Draga (1867-1920), politikan Shqiptar
 • Halil Ergün (born 1946), aktor
 • Rauf Fico (born 1881), politikan dhe diplomat Shqiptar
 • Mesut Yılmaz (born 1947), politikan and ish-Kryemenistër
 • Vecdi Gönül (born 1939), politikan dhe ish-Ministër i Mbrojtjes
 • Şükrü Sina Gürel (born 1950), diplomat, politikan dhe ish-Ministër i Marrëdhënjeve me Jashtë
 • Aydın Güven Gürkan (1941-2006), akademik, politikan
 • Hasan Celal Güzel (born 1946), politikan dhe gazetar
 • Necip Hablemitoğlu (1954-2002), historian and intelektual
 • Vahit Melih Halefoğlu (born 1919), diplomat, politikan
 • Mustafa Kamalak (born 1948), politikan
 • Cezmi Kartay (1920-200), politikan
 • Ahmet Taner Kışlalı (1939-1999), akademik
 • Atilla Koç (born 1946), politikian
 • İsmet Kotak (1939–2011), politikan Cipriot Turk
 • Hayri Kozakçıoğlu (1938-2013), politikan
 • Yalçın Küçük (born 1938), ekonomist dhe historian
 • Ferit Melen (1906-1988), politikan and ish-Kryemenistër
 • Altan Öymen (born 1932), gazetar, autor, politikan
 • Abdüllatif Şener (born 1954), akademik, politikan 
 • Aras Onur (born 1982), autor, poet
 • Adnan Sezgin (born 1954), ish futbollist
 • Emre Taner (born 1942), ish-Drejtor i Organizatës Kombëtare të Inteligjencës (MİT)
 • Osman Nuri Tekeli (born 1893), guvernator province
 • Mümtaz'er Türköne (born 1956) akademik dhe autor
 • Rıza Türmen (born 1941), ish-gjyqtar i Gjykatës Europiane të Drejtave të Njeriut
 • Ahmet Üzümcü (born 1951), diplomat
 • Salih Uzun (born 1970), politikan

Shih edheRedakto

 • Universiteti i Ankarasë

Lidhje të jashtmeRedakto