Balenat me dhëmbë (emri sistematik Odontoceti) formojnë një nënrend të rendit Cetacea, ku përfshihen kashalotët,balenat me sqepdelfinët dhe derrat e detit. Siç sugjeron dhe emri, ky nënrend veçohet nga prania e dhëmbëve, jo e mustaqeve të balenës sikurse tek balenat tjera. Shtatëdhjetë e tre lloje të balenave me dhëmbë janë përshkruar. Mendohet të jenë ndarë nga balenat me mustaqe nënrendit Mysticeti, rreth 34 milionë vjet më parë. Balenat dhe delfinët, grupet parafiletike të cetaceve, si dhe marsuinët, i përkasin degës Cetartiodactyla, së bashku me dy thundrakët me majë; lloji i tyre më i afërt i gjallë është kali i Nilit, me të cilin u ndanë rreth 40 milionë vjet më parë.

Balenat me dhëmbë
Vargu kohor: Eoceni - tani
Delfini hundëshishe
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Odontoceti
Familjet

Delphinidae
Monodontidae
Phocoenidae
Physeteridae
Kogiidae
Platanistidae
Iniidae
Pontoporiidae
Ziphidae

Klasifikimi

Redakto
  Për më shumë informacione shikoni artikullin Lista e llojeve të cetaceve#Odontoceti: balenat me dhëmbë

Shiko dhe

Redakto