Hape menynë kryesore

Lista e llojeve të cetaceve

artikull-listë e Wikimedias

Mysticeti: balenat me mustaqeRedakto

  Për më shumë informacione shikoni artikullin Mysticeti

Balenat me mustaqe, të njohura si balenat mistakocete, formojnë Mysticeti. Balenat me mustaqe veçohen nga prania e pllakave ose fletëzave brinake për filtrimin e ushqimit nga uji dhe nga prania e dy virmave të ajrimit.

Familja Balaenidae: balenat e duhuraRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Balaenidae
Gjinia Balaena Linnaeus, 1758 – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e Groenlandës Balaena mysticetus

Linnaeus, 1758

12,682–39,950    60 tonë  
Gjinia Eubalaena Gray, 1864 – tre lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e duhur e Atlantikut të Veriut Eubalaena glacialis

Müller, 1776

300–350    40–80 tonë  
Balena e duhur e Paqësorit të Veriut Eubalaena japonica

Lacépède, 1818

404–2,108[1]    60–80 tonë  
Balena e duhur e jugut Eubalaena australis

Desmoulins, 1822

7,500    40–80 tonë  

Familja Balaenopteridae: balenat me hulliRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Balaenopteridae
Nënfamilja Balaenopterinae – një gjini, tetë lloje
Gjinia Balaenoptera – tetë lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e kaltër Balaenoptera musculus

Linnaeus, 1758

10,000–25,000    73–136 tonë  
Balena e Brajdit Balaenoptera brydei

Olsen, 1913

90,000–100,000    14–30 tonë  
Balena minki Balaenoptera acutorostrata

Lacépède, 1804

nuk dihet    6–11 tonë  
Balena e Edenit Balaenoptera edeni

Anderson, 1879

nuk dihet   nuk dihet  
Balena kokëmadhe Balaenoptera physalus

Linnaeus, 1758

100,000    30–80 tonë  
Balena e Omuras Balaenoptera omurai

Wada et al., 2003

nuk dihet nuk dihet nuk dihet  
Balena sei Balaenoptera borealis

Lesson, 1828

57,000    20–25 tonë  
Balena minki e jugut Balaenoptera bonaerensis

Burmeister, 1867

515,000    6–10 tonë  
Nënfamilja Megapterinae – një gjini, një lloj
Gjinia Megaptera Gray, 1846 – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena gungaçe Megaptera novaeangliae

Borowski, 1781

80,000    25–30 tonë  

Familja Cetotheriidae: balena e duhur e vogëlRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Cetotheriidae
Gjinia Caperea Gray, 1864 – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e duhur e vogël Caperea marginata

Gray, 1846

nuk dihet    3–3.5 tonë  

Familja Eschrichtiidae: balena e hirtëRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Eschrichtiidae
Gjinia Eschrichtius – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e hirtë Eschrichtius robustus

Lilljeborg, 1861

26,000    15–40 tonë  

Odontoceti: balenat me dhëmbëRedakto

  Për më shumë informacione shikoni artikullin Odontoceti

Balenat me dhëmbë formojnë Odontoceti. Balenat me dhëmbë veçohen nga prania e dhëmbëve.

Familja Delphinidae: delfinët oqeanikëRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Delphinidae
Gjinia Cephalorhynchus Gray, 1846 – katër lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Kilisë Cephalorhynchus eutropia

Gray, 1846

nuk dihet    60 kg  
Delfini i Komersonit Cephalorhynchus commersonii

Lacépède, 1804

3,400    35–60 kg  
Delfini i Hevisajdit Cephalorhynchus heavisidii

Gray, 1828

nuk dihet    40–75 kg  
Delfini i Hektorit Cephalorhynchus hectori

Van Beneden, 1881

2,000–2,500    35–60 kg  
Gjinia Delphinus – tre lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i zakonshëm arab Delphinus tropicalis

van Bree, 1971

nuk dihet  65–105 kg  
Delfini i zakonshëm sqepgjatë Delphinus capensis

Gray, 1828

nuk dihet    80–150 kg  
Delfini i zakonshëm sqepshkurtër Delphinus delphis

Linnaeus, 1758

nuk dihet    70–110 kg  
Gjinia Feresa – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena vrasëse e vogël Feresa attenuata

Gray, 1875

nuk dihet    160–350 kg  
Gjinia Globicephala – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena pilot pendëgjate Globicephala melas

Traill, 1809

nuk dihet    3–3.5 tonë  
Balena pilot pendëshkurtër Globicephala macrorhynchus

Gray, 1846

nuk dihet    1–3 tonë  
Gjinia Grampus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Risos Grampus griseus

G. Cuvier, 1812

nuk dihet    300 kg  
Gjinia Lagenodelphis – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Frejzerit Lagenodelphis hosei

Fraser, 1956

nuk dihet    209 kg  
Gjinia Lagenorhynchus Gray, 1846 – gjashtë lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini anëbardhë i Atlantikut Lagenorhynchus acutus

Gray, 1828

200,000 – 300,000    235 kg  
Delfini i errët Lagenorhynchus obscurus

Gray, 1828

nuk dihet    100 kg  
Delfini me orë rëre Lagenorhynchus cruciger

Quoy & Gaimard, 1824

140,000    90–120 kg  
Delfini anëbardhë i Paqësorit Lagenorhynchus obliquidens

Gill, 1865

1,000,000    85–150 kg  
Delfini gushëzi Lagenorhynchus australis

Peale, 1848

nuk dihet    115 kg  
Delfini sqepbardhë Lagenorhynchus albirostris

Gray, 1846

100,000    180 kg  
Gjinia Lissodelphis – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i lëmuar i veriut Lissodelphis borealis

Peale, 1848

400,000    115 kg  
Delfini i lëmuar i jugut Lissodelphis peronii

Lacépède, 1804

nuk dihet    60–100 kg  
Gjinia Orcaella Gray, 1866 – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini pendëvogël i Australisë Orcaella heinsohni

Beasley, Robertson & Arnold, 2005

nuk dihet    130–145 kg  
Delfini i Irravadit Orcaella brevirostris

Gray, 1866

nuk dihet    130 kg  
Gjinia Orcinus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena vrasëse Orcinus orca

Linnaeus, 1758

100,000    4.5 tonë  
Gjinia Peponocephala – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena kokëpjepër Peponocephala electra

Gray, 1846

nuk dihet    225 kg  
Gjinia Pseudorca – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i zi Pseudorca crassidens

Owen, 1846

nuk dihet    1.5–2 tonë  
Gjinia Sousa – katër lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini gungaç i Atlantikut Sousa teuszi

Kükenthal, 1892

nuk dihet    100–150 kg
Delfini gungaç i Australisë Sousa sahulensis

Jefferson & Rosenbaum, 2014

nuk dihet  
Delfini gungaç i Indisë Sousa plumbea

Cuvier, 1829

nuk dihet      
Delfini gungaç i Paqësorit Sousa chinensis

Osbeck, 1765

nuk dihet    250–280 kg  
Gjinia Sotalia – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Guajanës Sotalia guianensis

Bénéden, 1864

nuk dihet  Solid color  35–45 kg  
Tukushi Sotalia fluviatilis

Gervais & Deville, 1853

nuk dihet  Hashed color  35–45 kg  
Gjinia Stenella Gray, 1866 – pesë lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini laran i Atlantikut Stenella frontalis

Cuvier, 1829

100,000    100 kg  
Delfini i Klimenit Stenella clymene

Gray, 1846

nuk dihet    75–80 kg  
Delfini laran pantropikal Stenella attenuata

Gray, 1846

3,000,000    100 kg  
Delfini sqepgjatë Stenella longirostris

Gray, 1828

nuk dihet    90 kg  
Delfini me vija Stenella coeruleoalba

Meyen, 1833

2,000,000    100 kg  
Gjinia Steno – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini me dhëmbëashpër Steno bredanensis

Lesson, 1828

150,000    100–135 kg  
Gjinia Tursiops – tre lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Burrunani Tursiops australis nuk dihet  
Delfini hundëshishe Tursiops truncatus

Montagu, 1821

nuk dihet    150–650 kg  
Delfini hundëshishe i Indo-paqësorit Tursiops aduncus

Ehrenberg, 1833

nuk dihet   230 kg  

Familja Monodontidae: narvali and belugaRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Monodontidae
Gjinia Delphinapterus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Beluga Delphinapterus leucas

Pallas, 1776

100,000    1.5 tonë  
Gjinia Monodon – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Narvali Monodon monoceros

Linnaeus, 1758

25,000    900–1,500 kg  

Familja Kogiidae: kashalotët e vegjëlRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Kogiidae
Gjinia Kogia – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Kashaloti xhuxh Kogia sima

Owen, 1866

nuk dihet    250 kg  
Kashaloti i vogël Kogia breviceps

Blainville, 1838

nuk dihet    400 kg  

Familja Phocoenidae: marsuinët (derrat e detit)Redakto

  Shiko gjithashtu artikullin Phocoenidae
Gjinia Neophocaena – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Marsuini pa pendë Neophocaena phocaenoides

Cuvier, 1829

nuk dihet    30–45 kg  
Marsuini pa pendë i Jancesë Neophocaena asiaeorientalis

Cuvier, 1829

1,000    30–45 kg  
Gjinia Phocoena – katër lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Marsuini i Burmajsterit Phocoena spinipinnis

Burmeister, 1865

nuk dihet    50–75 kg
Marsuini i limanit Phocoena phocoena

Linnaeus, 1758

700,000 [2]    75 kg  
Marsuini me syze Phocoena dioptrica

Lahille, 1912

nuk dihet    60–84 kg
Vakuita Phocoena sinus

Norris & McFarland, 1958

500    50 kg  
Gjinia Phocoenoides – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Marsuni i Dallit Phocoenoides dalli

True, 1885

1,100,000    130–200 kg  

Familja Physeteridae: kashalotëtRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Physeteridae
Gjinia Physeter – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Kashaloti Physeter macrocephalus

Linnaeus, 1758

200,000–2,000,000    25–50 tonë  

Familja Ziphiidae: balenat me sqepRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Ziphiidae
Gjinia Berardius – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Arnusë Berardius arnuxii

Duvernoy, 1851

nuk dihet    8 tonë  
Balena me sqep e Berdit Berardius bairdii

Stejneger, 1883

nuk dihet    12 tonë
Gjinia Tasmacetus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Sheperdit Tasmacetus shepherdi

Oliver, 1937

nuk dihet    2–2.5 tonë
Gjinia Ziphius – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Kuvierit Ziphius cavirostris

G. Cuvier, 1823

nuk dihet    2–3 tonë  
Subfamily Hyperoodontinae – tre gjini, 17 lloje
Gjinia Hyperoodon – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena hundëshishe e veriut Hyperoodon ampullatus

Forster, 1770

10,000    7 tonë  
Balena hundëshishe e jugut Hyperoodon planifrons

Flower, 1882

500,000    6 tonë
Gjinia Indopacetus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Longmanit Indopacetus pacificus

Longman, 1926

nuk dihet    3,5–4 tonë
Gjinia Mesoplodon Gervais, 1850 – 15 species
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Endruzë Mesoplodon bowdoini

Andrews, 1908

nuk dihet    1 ton  
Balena me sqep e Blenvilit Mesoplodon densirostris

Blainville, 1817

nuk dihet      
Balena me sqep e Deranijagalit Mesoplodon hotaula

Deraniyagala, 1963

nuk dihet
Balena me sqep e Xhërvejsit Mesoplodon europaeus

Gervais, 1855

nuk dihet    1.2 tonë
Balena me sqep e Japonisë Mesoplodon ginkgodens

Nishiwaki & Kamiya, 1958

nuk dihet    1.5 tonë  
Balena me sqep e Grejit Mesoplodon grayi

von Haast, 1876

nuk dihet    1.5 tonë  
Balena me sqep e Hektorit Mesoplodon hectori

Gray, 1871

nuk dihet    1 ton  
Balena me sqep e Habsit Mesoplodon carlhubbsi

Moore, 1963

nuk dihet    1.4 tonë
Balena me sqep e Perrinit Mesoplodon perrini

Dalebout, Mead, Baker, Baker, & van Helding, 2002

nuk dihet  1.3–1.5 tonë
Balena me sqep e Perusë Mesoplodon peruvianus

Reyes, Mead, and Van Waerebeek, 1991

nuk dihet    800 kg
Balena me sqep e Soverbisë Mesoplodon bidens

Sowerby, 1804

nuk dihet    1–1.3 tonë  
Balena me sqep e Traversit Mesoplodon traversii

Gray, 1874

nuk dihet    1.2 tonë
Balena me sqep e Shtejnexherit Mesoplodon stejnegeri

True, 1885

nuk dihet    1.5 tonë  
Balena me sqep e Lajardit Mesoplodon layardii

Gray, 1865

nuk dihet    2 tonë  
Balena me sqep e Trusë Mesoplodon mirus

True, 1913

nuk dihet    1.4 tonë  

Superfamilja Platanistoidea: delfinët e lumitRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Platanistoidea

Familja Iniidae: delfinët e lumitRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Iniidae
Gjinia Inia – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Amazonës Inia geoffrensis

Blainville, 1817

nuk dihet    150 kg  
Delfini i Araguajës Inia araguaiaensis

Hrbek, Da Silva, Dutra, Farias, 2014

nuk dihet    150 kg  

Familja Lipotidae: baixhiRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Lipotidae
Gjinia Lipotes – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Baixhi Lipotes vexillifer

Miller, 1918

0–13    130 kg  

Familja Platanistidae: delfini i lumit i Azisë së JugutRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Platanistidae
Gjinia Platanista – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i lumit i Azisë së Jugut Platanista gangetica

Roxburgh, 1801

1,100    200 kg  

Familja Pontoporiidae: delfini i La PlatësRedakto

  Shiko gjithashtu artikullin Pontoporiidae
Gjinia Pontoporia – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i La Platës Pontoporia blainvillei

Gervais & d'Orbigny, 1844

4,000–4,500    50 kg  

ReferimetRedakto

  1. ^ Miyashita, Kato: Recent data on the status of right whales in the NW Pacific Ocean. International Whaling Commission, Cambridge, UK 1998.
  2. ^ Bjorge, Arne; A Tolley, Krystal (2008). "Harbor porpoise Phocoena phocoena". më William F. Perrin; Bernd Wursig; J. G.M. Thewissen (red.). Encyclopedia of Marine Mammals. ff. 530–532. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)