Perandoria

shtete të shumta nën një autoritet qendror, të krijuara zakonisht nga pushtimi

Perandoria (lat. imperium) është një shtet i madh që shtrin zotërimet e tij mbi popullsi me kulturë dhe kombësi të ndryshme në dallim me kulturën kombëtare të qendrës së fuqisë. Ajo udhëhiqet nga një perandor. Një perandori mund të përkufizohet si një bashkësi krahinash të drejtuara nga një qeveritar vendas, sundimtar apo vasal në emër të perandorit. Emërtimi perandori tregon pushtetin dhe trojet në të cilat ushtrohet ky pushtet.

Perandoria Romake në shtrirjen më të madhe territoriale në vitin 117 pas Krishtit, koha e vdekjes së Trajanit dhe Shtetet romake vasalë.

Shiko edhe Redakto

Lidhje te jashtme Redakto