Presilla

fshat në Maqedoni
(Përcjellë nga Presillë)
Presillë
Пресил
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej521
{{{postal_code_type}}}
7525
TargatBT

Gjeografia

Redakto

Presilla është vend gjysmëkodrinor dhe gjendet në pjesën jug-perëndimore të komunës të Krusheves.

Demografia

Redakto

Përbëhet prej 99 % popull shqiptar 1 % maqedonas, një numër i madh i njerëzve kanë ikur nëpër qytete dhe jashtë shtetit (gurbet), tash janë vetëm 87 shtëpi.

Tabela e Popullsisë

Redakto
Kombësia Banorë %
Shqiptarë 517 99.3 %
Turq 0 0 %
Sllavo-Maqedonas 3 0.97 %

Ekonomia

Redakto

Presilla është e njohur për nga përpunimi i duhanit, specave, druri etj.

Kultura

Redakto

Fshati Presille ka një kulturë mjaftë të vjetër që është e zbuluar nga disa të dhëna historike që mendohet se është i vjetër afër 950 vjet, që shihet nga disa varreza të cilat kanë qënë të vendosura që nga ekzistimi i fshatit.

Historia

Redakto

Presilla ka qënë kryeqendër e shumë luftërave dhe ka pasur shumë ndeshje me to kanë humbur shumë zotërinj të pafajshëm të Presillës që i kanë keqpërdorur "partizanet", "ballistet", "bullgaret", "gjermanet" etj, dhe që prej atyre shkaqeve kanë qënë të detyruar që ta laeshojnë vendin e tyre dhe të emigrojnë, ku më se shumti kanë ikur në Turqi, ku edhe sot e kësaj ditë ekzistojnë ende atje si pjesë i këtij rrethi.