Kemal Reis (1451 - 1511) ishte një admiral osman dhe turk. Ai ishte gjithashtu xhaxhai nga babai i admiralit dhe hartografit të famshëm osman Piri Reis, i cili e shoqëroi atë në shumicën e ekspeditave të tij të rëndësishme detare.

Qemal Reis
Lindur më1451
Vdekur më1511
Në aleancë mePerandoria Osmane
Shërbimi/degaMarina Osmane
Vite shërbimiRreth 1470–1511
GradaAdmiral
Betejat/luftratBeteja e Zonchio
Beteja e Modomit

Misioni detar në Spanjë Redakto

 
Göke (1495) ishte anija kryesore e Qemal Reis.

Qemal Reis filloi karrierën e tij si komandant i flotës detare që i përkiste sanxhakbeut (Guvernatori Krahinor) i Eğriboz (Euboea e sotme) e cila ishte nën kontrollin osman. Në vitin 1487 sulltani osman Bajaziti II emëroi Qemal Reisin me detyrën e mbrojtjes së tokave të Emir Ebu Abdullahut, sundimtarit të Granadës, e cila ishte atëherë një nga fortesat e fundit myslimane në Spanjë. Qemal Reis lundroi në Spanjë dhe zbarkoi një forcë ekspedite të trupave osmane në Málaga, duke kapur qytetin dhe fshatrat përreth dhe duke marrë shumë të burgosur. Nga atje ai lundroi në Ishujt Baleare dhe Korsikë, ku sulmoi vendbanimet bregdetare, para se të zbarkonte trupat e tij pranë Pizës në Itali. Nga Piza ai përsëri shkoi në Andaluzi dhe në disa raste midis 1490 dhe 1492 transportoi myslimanët dhe hebrenjtë që dëshironin të iknin nga Spanja në provincat e Perandorisë Osmane të cilat i mirëpritën. Myslimanët dhe hebrenjtë e Spanjës kontribuan shumë në rritjen e fuqisë së Perandorisë Osmane duke futur ide, metoda dhe zeje të reja. Qemal Reis vazhdoi zbarkimin e trupave të tij në Andaluzi dhe u përpoq të ndalonte përparimin spanjoll duke bombarduar portet e Elche, Almeria dhe Málaga.

Admiral i Marinës Osmane Redakto

Në vitin 1495 Qemal Reis u bë admiral i Marinës Osmane nga Sulltan Bajaziti II i cili urdhëroi ndërtimin e anijes së tij të madhe, Göke, e cila mund të mbante 700 ushtarë dhe ishte e armatosur me topat më të fortë të asaj periudhe. U ndërtuan dy galeri të mëdha të këtij lloji, njëra për Qemal Reis dhe tjetra për Burak Reis. Në tetor 1496, me një forcë prej 5 galerash, 5 fustash, një barke dhe një anije më të vogël, Qemal Reis u nis nga Kostandinopoja dhe sulmoi Gjirin e Tarantos. Në janar 1497 ai zbarkoi në Modon dhe më vonë kapi disa anije venedikaseDetin Jon dhe i transportoi, së bashku me ngarkesën e tyre, në Euboea. Në mars 1497 Sulltan Bajaziti II e caktoi atë me detyrën për të mbrojtur anijet që mbanin mallra të vlefshme që u përkisnin themeleve fetare të Mekës dhe Medinës nga bastisjet e shpeshta të Kalorësve të Shën Gjonit që ishin vendosur në ishullin e Rodosit në atë kohë (më 1522 osmanët pushtuan Rodosin dhe lejuan kalorësit e Shën Gjonit të largoheshin paqësisht nga ishulli, të cilët fillimisht e zhvendosën bazën e tyre në Sicili dhe më vonë në Maltë në vitin 1530.) Qemal Reis lundroi drejt Rodosit me një forcë prej 2 barke dhe 3 fustas, dhe kapi një barkë të kalorësve pranë Montestrato. Ai më vonë zbarkoi në Stalimene (Limnos) dhe prej andej lundroi drejt Tenedos (Bozcaada) dhe u kthye në Kostandinopojë. Në qershor 1497 atij iu dhanë dy galeri të tjera të mëdha dhe në korrik 1497 ai e bëri ishullin e Hiosit bazën e tij për operacionet në Detin Egje kundër venedikasve dhe Kalorësve të Shën Gjonit. Në prill 1498, duke komanduar një flotë prej 6 galeri, 12 fusta me topa të mëdhenj, 4 barke dhe 4 lloje më të vogla anijesh, ai lundroi nga Dardanelet dhe u drejtua në jug drejt ishujve të Egjeut që kontrolloheshin nga Republika e Venedikut. Në qershor 1498 ai u shfaq në ishullin Paros dhe më vonë lundroi drejt Kretës ku zbarkoi trupat e tij në Sitia dhe pushtoi qytetin së bashku me fshatrat e afërt para se të dërgonte forcat e tij skautiste për të shqyrtuar karakteristikat e kështjellës venedikase aty pranë. Në korrik 1498 ai lundroi në Rosetta (Rashid) në Egjipt me një forcë prej 5 galerash, 6 fustash dhe 2 barke për transportin e 300 pelegrinëve myslimanë që shkonin në Mekë, të cilët kishin me vete edhe 400,000 dukatë ari të cilët i ishin dërguar sulltanit mamluk nga Bajaziti II. Pranë portit të Abu Kabir ai kapi 2 anije portugeze (një galeon dhe një barque) pas luftimeve të ashpra të cilat zgjatën 2 ditë. Nga atje Qemal Reis lundroi drejt Santorinit dhe kapi një barke venedikase, para se të kapte një anije tjetër portugeze në Detin Egje.