Rajonet e Maqedonisë së Veriut janë ndarje për qëllime statistikore, ekonomike dhe administrative të Maqedonisë së Veriut të miratuara në Kuvendin e Maqedonisë së Veriut më 29 shtator 2009. Zyrtarisht, Maqedonia është e ndarë në tetë rajone. Përveç ndarjes në rajone që është shkalla e parë administrative, maqedonia është e ndarë më tej në komuna.

Rajonet e Maqedonisë së Veriut

Rajoni i madh për nga sipërfaqja është Rajoni i Pellagonisë, i cila ka shumicën e vendbanimeve, rreth 343, por ka dendësinë më të ulët të popullsisë, 50 banorë/km2, ndërsa rajoni më i vogël, Rajoni i Shkupit ka popullsi jashtëzakonisht të dendur prej 319 banorë/km2 dhe përfshin më tepër se një të katërtën e popullatës së përgjithshme në Maqedoni. Komunitetet rurale janë të përfaqësuara në mënyrë të drejtë në pothuajse të gjitha rajonet, por shumica e popullsisë jetojnë në qendrat e mëdha urbane, e cila çon drejt koncentrimit të pabarabartë të popullsisë brenda rajoneve.

Rajonet Redakto

Rajoni Maqedonisht Popullsia Kryeqëndra (popullsia)
Rajoni lindor Источен регион 203.213 Shtipi (40.016)
Rajoni verilindor Североисточен регион 173.814 Kumanova (70.842)
Rajoni i Pellagonisë Пелагониски регион 221.019 Manastiri (105.550)
Rajoni i Pollogut Полошки регион 304.125 Tetova (52.915)
Rajoni i Shkupit Скопски регион 571.040 Shkupi (100%)
Rajoni juglindor Југоисточен регион 171.416 Strumica (35.311)
Rajoni jugperëndimor Југозападен регион 221.651 Ohri (42.003)
Rajoni i Vardarit Вардарски регион 133.248 Velesi (43.716)

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto


Lidhje të jashtme Redakto