Sezoni 1952 në Formula Një

(Përcjellë nga Rezultatet e F1 1952)
110px-F1 logo svg.png

Formula 11952
Kampion:

Sezoni i kaluar - Sezoni i ardhshëm
Gara kampionale 8
Piloti kampion Alberto Ascari
Ekipi kampion Ferrari
Koment:
Përdorimi i stampës

Kampionati botërorë në Formula 1 për vitin 1952 ishte kampionati i 3të i organizuar nga FIA. Ky kampionati filloi më 18 maj dhe zgjati gjer më 7 shtator duke përfshirë në vete 8 (tetë) gara kampionale.

PërmbledhjeRedakto

Pikët në gara iu dhan 5 mbaruesve të garave edhe atë:8, 6, 4, 3, dhe 2, kurse 1 iu dha pilotit për xhiro më të shpejtë. Vetem katë nga tetë rezultatete më të mira u llogaritën në këtë sezon. Në vitin 1952, tëgjitha garat kampionale u zhvilluan sipas rregullave të Formula 2.

Përbledhja e sezonitRedakto

Nr. Gara Data Qarku Piloti fitues Ekipi fitues Gomat
1   F1 Zvicra - 1952 18 maj Bremgarten Piero Taruffi Ferrari P
2   F1 Indianapolis 500 - 1952 30 maj Indianapolis Troy Ruttman Kuzma-Offenhauser F
3   F1 Belgjika - 1952 22 qershor Spa-Francorchamps Alberto Ascari Ferrari P
4   F1 Franca - 1952 6 korrik Rouen-Les-Essarts Alberto Ascari Ferrari P
5   F1 Anglia - 1952 19 korrik Silverstone Alberto Ascari Ferrari P
6   F1 Gjermania - 1952 3 gusht Nürburgring Alberto Ascari Ferrari E
7   F1 Holanda - 1952 17 gusht Zandvoort Alberto Ascari Ferrari P
8   F1 Italia - 1952 7 shtator Monza Alberto Ascari Ferrari P

Radhitja përfundimtare e pilotëveRedakto

Pozita Piloti Numri Vendi Pikë Fitore Podiume Pol pozita
1 Alberto Ascari 12   Italia 36 (53.5) 6 6 5
2 Giuseppe Farina 10   Italia 24 (27) 4 2
3 Piero Taruffi 14   Italia 22 1 3
4 Mike Hawthorn 42   Britania e Madhe 10 1
5 Rudi Fischer 18   Zvicra 10 2
6 Robert Manzon 2   Franca 9 1
7 Troy Ruttman 98   SHBA 8 1 1
8 Luigi Villoresi 16   Italia 8 2
9 José Froilán González 26   Argjentina 6.5 1
10 Jean Behra 6   Franca 6 1
11 Jim Rathmann 59   SHBA 6 1
12 Sam Hanks 18   SHBA 4 1
13 Dennis Poore 30   Britania e Madhe 3
14 Duane Carter 1   SHBA 3
15 Ken Wharton 40   Britania e Madhe 3
16 Alan Brown 38   Britania e Madhe 2
17 Felice Bonetto 22   Italia 2
18 Eric Thompson 5   Britania e Madhe 2
19 Art Cross 33   SHBA 2
20 Paul Frere 14   Belgjika 2
21 Maurice Trintignant 4   Franca 2
22 Bill Vukovich 26   SHBA 1
23 Peter Hirt 20   Zvicra
24 Peter Collins 54   Britania e Madhe
25 Paul Pietsch 127   Gjermania
26 Yves Giraud Cabantous 24   Franca
27 Lance Macklin 52   Britania e Madhe
28 Ken Downing 22   Britania e Madhe
29 Marcel Balsa 110   Britania e Madhe
30 Manny Ayulo 8   SHBA
31 Josef Peters 129   Gjermania
32 Kenneth McAlpine 28   Britania e Madhe
33 Louis Rosier 62   Franca
34 Peter Whitehead 68   Britania e Madhe
35 Rudolf Krause 136   Gjermania
36 Jimmy Bryan 77   SHBA
37 Willi Heeks 123   Gjermania
38 Toulo de Graffenried 60   Zvicra
39 Johnny McDowell 31   SHBA
40 Tony Gaze 56   Australia
41 Tony Bettenhausen 27   SHBA
42 Toni Ulmen 125   Gjermania
43 Theo Helfrich 122   Gjermania
44 Stirling Moss 32   Britania e Madhe 1
45 Tony Crook 23   Britania e Madhe
46 Rudolf Schoeller 118   Zvicra
47 Philippe Étancelin 28   Franca
48 Roy Salvadori 14   Britania e Madhe
49 Roger Laurent 119   Britania e Madhe
50 Rodger Ward 34   SHBA
51 Robin Montgomerie-Charrington 40   Britania e Madhe
52 Robert O'Brien 44   SHBA
53 Reg Parnell 8   Britania e Madhe
54 Prince Bira 26   Tailanda
55 Piero Dusio 44   Italia
56 Piero Carini 104   Italia
57 Spider Webb 48   SHBA
58 Bob Sweikert 73   SHBA
59 Eddie Johnson 81   SHBA
60 Duncan Hamilton 28   Britania e Madhe
61 Duke Nalon 36   SHBA
62 Dries van der Lof 30 Stampa:NET
63 David Murray 7   Britania e Madhe
64 Cliff Griffith 22   SHBA
65 Chuck Stevenson 16   SHBA
66 Chico Landi 48   Brazili
67 Chet Miller 21   SHBA
68 Eitel Cantoni 50   Uruguai
69 Bobby Ball 55   SHBA
70 Alberto Crespo 58   Argjentina
71 Bob Scott 93   SHBA
72 Bill Schindler 7   SHBA
73 Bill Aston 64   Britania e Madhe
74 Bernd Nacke 130   Gjermania
75 Andy Linden 57   SHBA
76 Andre Simon 8   Franca
77 Adolf Brudes 126   Gjermania
78 Joe James 14   SHBA
79 Johnny Claes 113   Belgjika
80 Charles de Tornaco 70   Belgjika
81 Gino Bianco 46   Brazili
82 Johnnie Parsons 5   SHBA
83 Jim Rigsby 29   SHBA
84 Jimmy Reece 37   SHBA
85 Jan Flinterman 20 Stampa:NET
86 Jack McGrath 4   SHBA
87 Henry Banks 2   SHBA
88 Helmut Niedermayr 124   Gjermania
89 Harry Schell 33   SHBA
90 Hans Stuck 20   Gjermania
91 Elie Bayol 34   Franca
92 Graham Whitehead 1   Britania e Madhe
93 George Fonder 65   SHBA
94 George Connor 54   SHBA
95 George Abecassis 16   Britania e Madhe
96 Gene Hartley 67   SHBA
97 Fritz Riess 121   Gjermania
98 Fred Agabashian 28   SHBA 1
99 Franco Rol 24   Italia
100 Franco Comotti 38   Italia
101 Ernst Klodwig 135   Gjermania
102 Eric Brandon 36   Britania e Madhe
103 Hans Klenk 128   Gjermania

Pikët e arritura dhe të marra parasysh në kampionat jan të paraqituramë sipër, kurse ato në kllapa jan të arritura në gjat gjith vitit.

Shiko dhe këtëRedakto

FORMULA NJË PËR VITIN 1952
Garat Zvicra | Indianapolis 500 | Belgjika | Franca | Anglia | Gjermania | Holanda | Italia
Pilotët Ascari | Farina | Taruffi | Hawthorn | Fischer | Manzon | Ruttman | Villoresi | González | Behra | Rathmann | Hanks | Poore | Carter | Wharton | Brown | Bonetto | Thompson | Cross | Frerev | Trintignant | Vukovich | Hirt | Collins | Pietschv | Cabantous | Macklin | Downing | Balsa | Ayulo | Peters | McAlpine | Rosier | Whitehead | Krause | Bryan | Heeks | Graffenried | McDowell | Gaze | Bettenhausen | Ulmen | Helfrich | Moss | Crook | Schoeller | Étancelin | Salvadori | Laurent | Ward | Charrington | O'Brien | Parnell | Bira | Dusio | Carini | Webb | Sweikert | Johnson | Hamilton | Nalon | Lof | Murray | Griffith | Stevenson | Landi | Miller | Cantoni | Ball | Crespo | Scott | Schindler | Aston | Nacke | Linden | Simon | Brudes | James | Claes | Tornaco | Bianco | Parsons | Rigsby | Reece | Flinterman | McGrath | Banks | Niedermayr | Schell | Stuck | Bayol | Whitehead | Fonder | Connor | Abecassis | Hartley | Riess | Agabashian | Rol | Comotti | Klodwig | Brandon | Klenk
Konstruktorët Ferrari | Gordini | Frazer-Nash-Bristol | Cooper-Bristol | Maserati-Platé | Simca-Gordini-Gordini | Maserati-Platé | HWM-Alta | AFM-Kuchen | Veritas-BMW | Simca-Gordini-Simca