Sezoni 1953 në Formula Një

110px-F1 logo svg.png

Formula 11953
Kampion:

Sezoni i kaluar - Sezoni i ardhshëm
Gara kampionale 9
Piloti kampion Alberto Ascari
Ekipi kampion Ferrari
Koment:
Përdorimi i stampës

Kampionati botërorë në Formula 1 për vitin 1953 ishte kampionati i 4 i organizuar nga FIA. Ky kampionati filloi më 18 janar dhe zgjati gjer më 13 shtator duke përfshirë në vete 9 (tetë) gara kampionale.

PërmbledhjeRedakto

Pikët në gara iu dhan 5 mbaruesve të garave edhe atë:8, 6, 4, 3, dhe 2, kurse 1 iu dha pilotit për xhiro më të shpejtë. Vetem katë nga tetë rezultatete më të mira u llogaritën në këtë sezon. Në vitin 1952, tëgjitha garat kampionale u zhvilluan sipas rregullave të Formula 2.

Nr. Gara Data Qarku Piloti fitues Ekipi fitues Gomat
1   F1 Argjentina - 1953 18 janar Oscar Gálvez Alberto Ascari Ferrari P
2   F1 Indianapolis 500 - 1953 30 maj Indianapolis Bill Vukovich Kurtis Kraft-Offenhauser F
3   F1 Holanda - 1953 7 qershor Zandvoort Alberto Ascari Ferrari P
4   F1 Belgjika - 1953 21 qershor Spa-Francorchamps Alberto Ascari Ferrari P
5   F1 Franca - 1953 5 korrik Reims Mike Hawthorn Ferrari P
6   F1 Anglia - 1953 18 korrik Silverstone Alberto Ascari Ferrari P
7   F1 Gjermania - 1953 2 gusht Nürburgring Giuseppe Farina Ferrari P
8   F1 Zvicra - 1953 23 gusht Bremgarten Alberto Ascari Ferrari P
9   F1 Italia - 1953 13 shtator Monza Juan Manuel Fangio Maserati P

Radhitja përfundimtare e pilotëveRedakto

Pozita Piloti Numri Vendi Pikë Fitore Podiume Pol pozita
1 Alberto Ascari 4   Italia 34.5 (46.5) 5 5 6
2 Juan Manuel Fangio 50   Argjentina 28 (29.5) 1 4 1
2 Giuseppe Farina 6   Italia 26 (32) 1 5
4 Mike Hawthorn 8   Anglia 19 (27) 1 3
5 Luigi Villoresi 2   Italia 17 3
6 José Froilán González 24   Argjentina 13.5 (14.5) 3
7 Bill Vukovich 14   SHBA 9 1 1 1
8 Toulo de Graffenried 58   Zvicra 7
9 Felice Bonetto 52   Italia 6.5 1
10 Art Cross 16   SHBA 6 1
11 Maurice Trintignant 36   Franca 4
12 Onofre Marimon 54   Argjentina 4 1
13 Jack McGrath 5   SHBA 2
14 Duane Carter 4   SHBA 2
15 Sam Hanks 3   SHBA 2 1
16 Oscar Alfredo Galvez 8   Argjentina 2
17 Hermann Lang 34   Gjermania 2
18 Fred Agabashian 59   SHBA 1.5
19 Paul Russo 59   SHBA 1.5
20 Paul Frere 14   Belgjika
21 Pat Flaherty 77   SHBA
22 Pablo Birger 34   Argjentina
23 Oswald Karch 26   Gjermania
24 Mike Nazaruk 83   SHBA
25 Max de Terra 40   Zvicra
26 Marshall Teague 22   SHBA
27 Manny Ayulo 88   SHBA
28 Louis Rosier 64   Franca
29 Lance Macklin 16   Anglia
30 Peter Collins 2   Anglia
31 Louis Chiron 32   Franca
32 Spider Webb 62   SHBA
33 Yves Giraud Cabantous 16   Franca
34 Kurt Adolff 34   Gjermania
35 Willi Heeks 23   Gjermania
36 Walt Faulkner 23   SHBA
37 Umberto Maglioli 10   Italia
38 Tony Rolt 14   Anglia
39 Tony Crook 23   Anglia
40 Tony Bettenhausen 98   SHBA
41 Theo Helfrich 24   Gjermania
42 Wolfgang Seidel 22   Gjermania
43 Stirling Moss 28   Anglia
44 Peter Hirt 38   Zvicra
45 Sergio Mantovani 56   Italia
46 Rudolf Krause 36   Gjermania
47 Roy Salvadori 22   Anglia
48 Rodney Nuckey 40   Anglia
49 Rodger Ward 92   SHBA
50 Roberto Mieres 40   Argjentina
51 Robert Manzon 26   Franca
52 Prince Bira 44   Tailanda
53 Piero Carini 12   Italia
54 Peter Whitehead 20   Anglia
55 Theo Fitzau 28   Gjermania
56 Carlos Menditeguy 32   Argjentina
57 Fred Wacker 38   SHBA
58 Erwin Bauer 32   Gjermania
59 Ernst Klodwig 37   Gjermania
60 Ernie McCoy 12   SHBA
61 Elie Bayol 34   Franca
62 Edgar Barth 35   Gjermania
63 Duncan Hamilton 3   Anglia
64 Duke Nalon 9   SHBA
65 Don Freeland 38   SHBA
66 Gene Hartley 41   SHBA
67 Chico Landi 2   Brazili
68 Bob Sweikert 51   SHBA
69 Carl Scarborough 73   SHBA
70 Cal Niday 99   SHBA
71 Bob Scott 29   SHBA
72 Bill Holland 49   SHBA
73 Andy Linden 57   SHBA
74 Andre Pilette 40   Belgjika
75 Albert Scherrer 18   Zvicra
76 Alan Brown 46   Anglia
77 Kenneth McAlpine 24   Anglia
78 Chuck Stevenson 97   SHBA
79 Jimmy Stewart 18   Anglia
80 Georges Berger 34   Belgjika
81 Johnny Thomson 56   SHBA
82 Johnny Claes 26   Belgjika
83 Johnnie Parsons 21   SHBA
84 John Fitch 18   SHBA
85 Bob Gerard 38   Anglia
86 John Barber 22   SHBA
87 Ken Wharton 30   Anglia
88 Jimmy Daywalt 48   SHBA
89 Jimmy Davies 53   SHBA
90 Harry Schell 38   SHBA
91 Guenther Bechem 41   Gjermania
92 Hans Stuck 48   Gjermania
93 Jimmy Bryan 8   SHBA
94 Ian Stewart 15   Anglia
95 Jack Fairman 20   Anglia
96 Jacques Swaters 2   Belgjika
97 Jean Behra 6   Franca
98 Jerry Hoyt 55   SHBA
99 Jim Rathmann 2   SHBA
100 Hans Herrmann 31   Gjermania

Pikët e arritura dhe të marra parasysh në kampionat jan të paraqituramë sipër, kurse ato në kllapa jan të arritura në gjat gjith vitit.

Shiko dhe këtëRedakto

FORMULA NJË PËR VITIN 1953
Garat Argjentinë | Indianapolis 500 | Holandë | Belgjikë | Francë | Angli | Gjermani | Zvicër | Itali
Pilotët Ascari | Fangio | Farina | Hawthorn | Villoresi | González | Vukovich | Graffenried | Bonetto | Cross | Trintignant | Marimon | McGrath | Carter | Hanks | Galvez | Lang | Agabashian | Russo | Frere | Flaherty | Birger | Karch | Nazaruk | de Terra | Teague | Ayulo | Rosier | Macklin | Collins | Chiron | Webb | Cabantous | Adolff | Heeks | Faulkner | Maglioli | Rolt | Crook | Bettenhausen | Helfrich | Seidel | Moss | Hirt | Mantovani | Krause | Salvadori | Nuckey | Ward | Mieres | Manzon | Bira | Carini | Whitehead | Fitzau | Menditeguy | Wacker | Bauer | Klodwig | McCoy | Bayol | Barth | Hamilton | Nalon | Freeland | Hartley | Landi | Sweikert | Scarborough | Niday | Scott | Holland | Linden | Pilette | Scherrer | Brown | McAlpine | Stevenson | Stewart | Berger | Thomson | Claes | Parsons | Fitch | Gerard | Barber | Wharton | Daywalt | Davies | Schell | Bechem | Stuck | Bryan | Stewart | Fairman | Swaters | Behra | Hoyt | Rathmann | Herrmann
Konstruktorët Kurtis Kraft-Offenhauser | Stevens-Offenhauser | Ferrari | Maserati | Gordini | HWM-Alta | Connaught-Lea-Francis | Cooper-Bristol