Vendet nordike, ose nordikët,[1] janë një rajon gjeografik dhe kulturor në Evropën Veriore dhe Atlantikun e Veriut, ku ato njihen më së shpeshti si Norden (që do të thotë "Veriu").[2] Termi përfshin Danimarkën, Finlandën, Islandën, Norvegjinë dhe Suedinë si dhe Grenlandën dhe Ishujt Faroe — të cilat janë të dyja pjesë e Mbretërisë së Danimarkës — dhe Ishujt Oland (Finlandë) si dhe arkivelagozët Jan Mayen dhe Svalbard që i përkasin Norvegjisë.[3] Territoret norvegjeze të Antarktikut shpesh nuk konsiderohen pjesë e vendeve nordike për shkak të vendndodhjes së tyre gjeografike. Disa rajone në Evropë si Ishujt VerioreSkocisë ndajnë lidhje kulturore ose etnike me kombet nordike, por nuk konsiderohen të jenë vende nordike. Skandinavët, të cilët përbëjnë më shumë se tre të katërtat e popullsisë së rajonit, janë grupi më i madh, i ndjekur nga finlandezët, të cilët përbëjnë shumicën në Finlandë; grupe të tjera etnike janë Injlandë e Grenlandës, samët, dhe imigrantët e fundit dhe pasardhësit e tyre. Gjuhët amtare suedishtja, danishtja, norvegjishtja, islandishtja dhe faroishtja janë të gjitha gjuhët veriore gjermanike me rrënjë në Nordikêt e lashtë. Gjuhët amtare jo-gjermanike janë gjuhët finlandeze, grenlandeze dhe disa gjuhë laponeze. Feja kryesore është Krishterimi Luteran.[4][5]

Vendodhja e vendeve nordike

Vendet nordike kanë shumë të përbashkëta në mënyrën e tyre të jetesës, historisë, fesë dhe strukturës shoqërore. Vendet nordike kanë një histori të gjatë të sindikatave politike dhe marrëdhënieve të tjera të ngushta, por nuk formojnë sot një entitet njëjës. Lëvizja skandinaviste kërkoi të bashkonte Danimarkën, Norvegjinë dhe Suedinë në një vend në shekullin e 19-të. Me pavarësinë e Finlandës në fillim të shekullit të 20-të, dhe Islandën në mesin e shekullit të 20-të, kjo lëvizje u zgjerua në bashkëpunimin modern të organizuar Nordik i cili përfshin Këshillin Nordik dhe Këshillin e Ministrave Nordik. Traktati i Helsinkit është marrëveshja politike që përcakton kornizën e bashkëpunimit nordik në Këshillin Nordik dhe Këshillin e Ministrave Nordik. Gjeologjikisht, Gadishulli Skandinav përfshin territorin e Norvegjisë dhe Suedisë, si dhe pjesën më veriore të Finlandës.

Danishtja, norvegjishtja dhe suedishtja konsiderohen reciprokisht të kuptueshme. Këto tre gjuhë mbizotëruese mësohen në shkolla në të gjithë rajonin Nordik. Për shembull, suedishtja është një lëndë e detyrueshmeshkollat finlandeze pasi që Finlanda me ligj është një vend dygjuhësh. Danishtja është e detyrueshme në shkollat faroese dhe grenlandeze pasi këto shtete izoluese janë pjesë e Danimarkës (Rigsfællesskabet). Islanda gjithashtu mëson danishten pasi Islanda gjithashtu ishte pjesë e Danimarkës deri në vitin 1918.

Të gjitha vendet nordike, përfshirë territoret autonome të Ishujve Faroe dhe Oland, kanë një model të ngjashëm me flamurin, të gjitha të bazuara në Dannebrog, flamurin danez. Ata shfaqin një kryq jashtë qendrës me kryqëzimin më afër ngritëses, "kryqin nordik". Grenlanda dhe Sápmi kanë adoptuar flamuj pa kryqin nordik, por të dy kanë një rreth i cili është vendosur jashtë qendrës, i ngjashëm me kryqin.

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "The next supermodel". The Economist (në anglisht). 2 shkurt 2013. ISSN 0013-0613. Marrë më 15 tetor 2016.
  2. ^ Götz, Norbert (2003). "Norden: Structures That Do Not Make a Region". European Review of History: Revue Européenne d'Histoire (në anglisht). 10 (2): 323–341. doi:10.1080/1350748032000140822.
  3. ^ "Fact about the Nordic region" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 mars 2018. Marrë më 20 mars 2018.
  4. ^ "Protestantism in the Scandinavian countries". Musée protestant (në anglisht). Marrë më 30 dhjetor 2018.
  5. ^ Markkola, Pirjo (2015). "The Long History of Lutheranism in Scandinavia. From State Religion to the People's Church" Arkivuar 29 gusht 2019 tek Wayback Machine. Perichoresis. 13 (2): 3-15. doi:10.1515/perc-2015-0007.