Ventilatori (nga lat. ventulus). Me ndihmën e këtyre pajisjeve elektrike bëhet ventilimi i hapësirave të mbyllura në objekte ndërtimore. Ky aparat vëhet në veprim me ndihmën elektromotorit asinkron me fuqi 10-100 W. Në boshtin e elektromorit është instaluar me mbërthim ventilatori i ndërtuar praj tre apo katër krahëve, të cilët vëhen në pkerrtësi prej 30°. Krahët e ventilatorit punohen prej plastikës apo prej llamarinës së aluminit. Elektromotori rrotullohet me shpejtësi 3000 rrotullime në minutë, shpejtësia e tij mund të rregullohet edhe me shkallëzime, duke përdorur ndërprerës me reostat.

Ventilatori i tavolinës

Ventilatorët instalohen në mure, në hyrje të kanaleve për ventilim, në tavan dhe tavolina për rrymosje të mbyllur të dhomave. Drejtimi i rrymimit të ajrit varet nga drejtimi i lëvizjes së ventilatorit. Te disa ventilatorë drejtimi i rrymimit ndërron në mënyrë automatike.

Shih dhe këtë Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Ventilatoret – Mbledhja e fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  Commons: Ventilatoret elektrike – Mbledhja e fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  • Cross flow fans Arkivuar 10 korrik 2020 tek Wayback Machine - Sangze Electronics Company Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. (18. janar 2011)