Çmimi Jeruzalem për Lirinë e Individit në Shoqëri është një çmim letrar bienal, që ndahet për autorë, veprat e të cilëve trajtojnë temën e lirisë së njeriut në shoqëri. Ndahet në Panairin Ndërkombëtar të Librit në Jeruzalem, dhe fituesit, zakonisht mbajnë një fjalim gjatë pranimit të çmimit. Çmimi është në vlerë prej $10,000, një sasi modeste që "pasqyron se asnjëherë nuk ka qenë qëllimi të jetë më tepër se një shumë simbolike." Çmimii inaugural i vitit 1963, iu nda Bertrand Russell-it i cili kishte fituar Çmimin Nobel në vitin 1950. Octavio Paz, V. S. Naipaul, J. M. Coetzee dhe Mario Vargas Llosa të gjithë fituan Çmimin Jeruzalem para se të fitonin Nobelin.

Lista e LaureatesRedakto

Viti Emri Vendi Gjuha(s)
1963 Bertrand Russell  Britania e madhe anglisht
1965 Max Frisch   Zvicër gjermanisht
1967 André Schwarz-Bart   Francë frëngjisht
1969 Ignazio Silone   Itali italisht
1971 Jorge Luis Borges   Argjentinë spanjisht
1973 Eugène Ionesco   Rumani /   Francë frëngjisht
1975 Simone de Beauvoir   Francë frëngjisht
1977 Octavio Paz   Meksikë spanjisht
1979 Isaiah Berlin   Perandoria Ruse /   Britania e Madhe anglisht
1981 Graham Greene   Britania e Madhe anglisht
1983 V. S. Naipaul   Trindadi dhe Tabago /   Britania e Madhe anglisht
1985 Milan Kundera   Çekosllovaki /   Francë çekisht / frëngjisht
1987 J. M. Coetzee   Afrika e Jugut /   Australi anglisht
1989 Ernesto Sabato   Argjentinë spanjisht
1991 Zbigniew Herbert   Poloni polonisht
1993 Stefan Heym   Gjermani gjermanisht / anglisht
1995 Mario Vargas Llosa   Peru /   Spanjë spanjisht
1997 Jorge Semprún   Spanjë frëngjisht / spanjisht
1999 Don DeLillo   SHBA anglisht
2001 Susan Sontag   SHBA anglisht
2003 Arthur Miller   SHBA anglisht
2005 António Lobo Antunes   Portugali portugeze
2007 Leszek Kołakowski   Poloni polonisht
2009 Haruki Murakami   Japoni japonisht
2011 Ian McEwan   Britania e Madhe anglisht
2013 Antonio Muñoz Molina   Spanjë spanjisht
2015 Ismail Kadare   Shqipëri shqip
2017 Karl Ove Knausgaard   Norvegji norvegjisht

ReferimetRedakto