Banaj

fshat në Shqipëri, në Qarkun e Beratit

Banaj është një fshat në Rrethin e Beratit, Shqipëri.

GjeografiaRedakto

Banaj shtrihet në veriperendim të rrethit të Beratit përgjatë kilometrit të 5-të rrjedhës së lumit Seman pas bashkimit të dy lumenjve Osum dhe Devoll. Ai ndodhet përgjatë autostradës Berat-Lushnje. Banaj ka reliev fushor gjë që bën të mundur zhvillimin në sektorin e bujqësisë dhe blektorisë. Shtrirja përgjatë lumit Seman bën të mundur që bujqësia të jetë shumë e zhvilluar. Banaj kufizohet nga fshatrat Sheq, Syzez, Pëllumbas, Polizhan, Arrëza, Feras, Salcë e Vogël. Banaj është një fshat me përmasa në gjatësi 8,8 km dhe në gjerësi 3,4 km.

DemografiaRedakto

Banaj ka reth 3000 banorë ku 30% e popullsis ka emigruar . dhe është fshati më i madh i komunës nga popullsia. 90% e popullsisë është e besimit musliman dhe 10% orthodoks.

EkonomiaRedakto

Ekonomia është përgjithësisht një prioritet për zhvillimin e fshatit. Kushtet gjeografike dhe relievi krijojnë mundësinë që investimet të bëhen kryesisht në bujqësi. Shtrimi i rrugëve kryesore dhe ndriçimi i tyre kanë ndihmuar në zhvillimin e fshatit. Në rritjen ekonomike të fshatit ka ndihmuar dhe emigracioni.

HistoriaRedakto

Banaj është krijuar në shekullin 16. Fiset kryesore janë: Xhelo, Bani, Sula, Baxhia, Bisha, Qose, Bogdani, Golemi, Hasani,Roga, Vrapi. Fiset Xhelo dhe Bani janë fiset më të vjetra. Fisi Xhelo e ka prejardhjen nga Vlora dhe është vendosur në Banaj në shekullin 16-të. Fisi Bani ka ardhur nga fshatrat e thella të Beratit në shekullin e 16-të. Kurse fiset e tjera kanë ardhur në fshat nga vitet 1880 deri në vitet 1990 pas rënies së komunizmit në Shqipëri.

Lidhje të jashtmeRedakto