Hape menynë kryesore

GjeografiaRedakto

 Artikulli kryesor: Gjeografia e Barbadosit.

KlimaRedakto

HistoriaRedakto

 Artikulli kryesor: Historia e Barbadosit.

Në këtë ishull para se të vinin evropianët, banonin popujt e quajtur aravak dhe karaibien. Besohet se para se të vinin evropianët këta popuj nuk jetonin më aty, përse ende nuk është e qartë.

Anglezët gjegjësisht britanikët e marrin këtë ishull nga portugezët në vitin 1625. Deri në vitin 1662 ishte nën kontrollin britanik. Në vitin 1627 britanikët filluan të sjellin banorë nga Britania në ishullin e zbrazët (s ka pas aty njerëz). Ekonomia deri në fund të shekullit XX përbëhej nga prodhimi i sheqerit, rumit dhe produkte tjera të lidhura me këto dy prodhime.

Interesante për këtë ishull është historia e gjatë parlamentare e vendit. Parlamenti i saj është i treti me radhë (për nga vjetërsia) në komunveltin britanik. Që më 1639-ën është krijuar parlamenti në ndërtesën e quajtur "House of Burgesses". Pas konfliktit me Britaninë të drejtat e parlamentit dhe banove janë rregulluar me të quajturën marrëveshje „Charta of Barbados, or Articles of Agreement“. Në këtë dëshmi të kushtetutës janë të garantuara e drejta e fesë, shtetësisë, pronës, si dhe të drejta tjera parlamentare si dhe pavarësia që për vendasit duket se ka qenë dhe është edhe më tutje interesante.

Në fillim parlamenti ishte i hapur vetëm për pronarët e tokave dhe pas emancipimit të skllaveve më 1838 deri në pavarësi më 30 nëntor 1966 gradualisht është hapur edhe për ta. Gjatë periudhës 1958-1962 , Barbadosi ishte pjesë e Federatës Indisë Perëndimore.

PopullsiaRedakto

 Artikulli kryesor: Demografia e Barbadosit.

Qytetet eRedakto

 Artikulli kryesor: Lista e qyteteve të Barbadosit.

Përbërja etnikeRedakto

GjuhëtRedakto

Besimet fetareRedakto

 Artikulli kryesor: Feja në Barbados.

Njësitë administrativeRedakto

PolitikaRedakto

 Artikulli kryesor: Sistemi shtetëror në Barbados.

EkonomiaRedakto

 Artikulli kryesor: Ekonomia e Barbadosit.

KulturaRedakto

 Artikulli kryesor: Kultura e Barbadosit.

InfrastrukturaRedakto

TransportiRedakto

ArsimiRedakto

ShëndetësiaRedakto

Festat publikeRedakto

Lidhjet e jashtmeRedakto

BurimetRedakto


Shih edheRedakto