Bukoviqi

fshat në Maqedoninë e Veriut

Bukoviq, (maqedonisht: Буковиќ/Buković) ёshtё fshat nё komunën e Sarajit, Maqedonia e Veriut. Fshati shtrihet në pjesën veriore të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Fshati është 20 km në perëndim nga qyteti më i afërt, Shkupi.

Bukoviq
Буковиќ
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej1.723
Emri i banorëveBukoviçali
{{{postal_code_type}}}
PT 1063
TargatSK

Gjeografia dhe vendndodhja

Redakto

Neper rrugën kryesore të fshatit ngjitesh në fshatin malor Raoviç, nëpër fshat kalon lumi i thatë (Suvodolica). Në lindje ka Malin Osoj, Në veri-perendim Malin Lubin. Bukoviqi shtrihet në pjesën veriore të Republikës së Maqedonisë. Fshati është 20 km në perëndim nga qyteti më i afërt, Shkupi. Lartësia është rreth 360 metra.

Historia

Redakto

Në fund të shekullit të 19-të, Bukoviç ishte një fshat si pjesë e Shkupit Kaza të Perandorisë Osmane. Sipas publikuesit bullgar Vasil K'nçov, në vitin 1900 fshati kishte 180 banorë Musliman Shqiptarë.

Pas Luftës së Dytë Ballkanike në vitin 1913, fshati ra nën sundimin e Serbisë. Ra nën pushtimin Bullgar në vitin 1915 deri në vitin 1918 dhe pas Luftës së Parë Botërore Bukoviqi ra nën pushtimin e Mbretërisë Jugosllave.

Që nga viti 1991, pas Shkëputjes e Jugosllavisë, Bukoviqi është nën pushtimin Maqedonas.

Demografia

Redakto

Sipas regjistrimit të vitit 2002, fshati Bukoviq kishte gjithsej 1723 banorë. Grupet etnike në fshat përfshijnë:

  • Të tjerët 1