Dervish Hima

politikan shqiptar

Dervish Hima (1872 - Tiranë, 13 prill 1928) ishte veprimtar atdhetar dhe publicist i Rilindjes Kombëtare.

Dervish Hima
Dervish Hima.jpg
Dervish Hima
Lindi më 1872
Vendlindja Ohër, Perandoria Osmane
Vdiq më 13 prill, 1928
Vendvdekja Tiranë, Shqiperi
Kombësia Shqiptar
Profesioni Botuesi, Politikan

Përmbajtja

JetëshkrimiRedakto

Lindi me emrin Ibrahim Mehmet NaxhiOhër në një familje pronarë tokash më 1875 , vdiq më 13 prill të vitit 1928Tiranë. Shkollën fillore e krey në Ohër. Ai ndoqi shkollën e mesme në Manastir dhe Selanik , dhe studioi mjekësi për dy vjet në Stamboll. Aty fillimisht mbështeti Lëvizjen e Re Turke , në kuadër të cilës filloi edhe të reflektojë edhe mbi çështjen Shqiptare.

VeprimtariaRedakto

Ishte atdhetar e publicist i Rilindjes Kombëtare, organizator i Kongresit të Bukureshtit, pjesëmarrës në Kongresin e Napolit, botues i gazetës "Arnautlluk" në Stamboll e më pas "Albania" në Zvicër.

Dervish Hima ishte një kundërshtar ekstrem i sundimit Osman në Shqipëri dhe autor i një numri të madh të thirrjeve manifestuese radikale për një luftë të mbarëkombëtare kundër Perandorisë Osmane. Si i tillë, lëvizjet e tij janë vërejtur me kujdes nga autoritetet Osmane, dhe për këtë u burgos disa herë. Si një njeri i njohur i Letërsisë Shqipe, ai u kthye nga Shkodra pas një mungese të gjatë në Europë dhe u arrestua për fjalimet e tija për shpresat e Shqipërisë dhe u burgos. [2] Në Bukuresht, ai redaktoi dhe botoi një gazetë jetë-shkurtër Pavarësia e Shqipërisë , e cila u shfaq në 1898 në Shqip, Frëngjisht dhe Rumunisht. Në muajin tetor të vitit të ardhshëm, ai ishte i detyruar të largohet nga Rumania për në Romë, ku bashkëpunoi me Mehmed bej Frashërin në Revistën dyjavore “Zën'i Shqipënisë”, e cila publikohej në Frëngjisht dhe Shqip.

Në vitin 1903, Dervish Hima botoi revisten dyjavore L'Albanie në Gjenevë, të cilën gjatë viteve 1905-1906 në Bruksel , ai vazhdoi ta botojë një herë në muaj. Në vitin 1909, ai ishte në Stamboll, ku drejtonte të përjavshmen “Shqipëtari-Arnavud” me Hilë Mosi, një revistë në Shqipe dhe Turke , e subvencionuar nga Austro-Hungaria. [1] Kjo revistë u botua derisa ajo u ndalua në fund të vitit 1910. [1] Hima ishte një nga nënshkruesit e Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë. Në 1912-n mori pjesë në Kuvendin Kombëtar të Vlorës dhe u zgjodh anëtar i Pleqësisë, ndërkohë shkroi e botoi këto libra: "Varri i liridashësve", "Pasqyra e krimeve të Sulltanit", "Një zë nga burgu në kohën e lirë", etj.

Jeta e mëvonshme

Dervish Hima mori një interes aktiv në jetën publike edhe pas pavarësisë së Shqipërisë në nëntor të vitit 1912. Në vjeshtë të vitit 1917, ai u emërua inspektor shkolle per rrethin e Tiranës nga autoritetet Austro-Hungareze, dhe në vitin 1920  ai u bë drejtor i parë i Zyrës Shqiptare të medias dhe lajmeve. [1] Hima vdiq në vitin 1928.

LiteraturëRedakto

ReferencaRedakto

 Dervish Hima

  1.  Robert Elsie. "Historical dictionary of Albania". Retrieved 30 July 2012.
  2. Jump up^ Miranda Vickers. The Albanians: A Modern History. Retrieved 30 July 2012.
  3. Jump up^ "History of Albanian People" Albanian Academy of Science.ISBN 99927-1-623-1

http://dualibra.com/wp-content/uploads/2011/10/Historical_Dictionary_of_Albania__Second_Edition.pdf