Republika Shqiptare ishte emri zyrtar i Shqipërisë në vitet 1925–1928. Më 1 janar te 1925 u mblodh Asambleja Kushtetuese dhe nuk vonoi dhe Shqipëria u shpall Republike Parlamentare sipas stilit Amerikan me një president me dore te forte.

Republika Shqiptare

1925–1928
Flamuri Stema
Motoja
Adheu mbi te gjitha
Himni
Himni i Flamurit
Kryeqyteti Tirana
Gjuhë Shqipja
Feja Myslimane, Ortodokse, Katolike, Bektashi
Qeveria Një parti parlamentare
President
 -  1925-1928 Ahmet Zogu
Legjislatura Kuvendi i Shqipërisë
 -  Upper house Senat
Historia
 -  Themelimi 1925
 -  Mbretëria Shqiptare themeluar 1928
Valuta Leku Shqiptar
Kujdes: Vlera për parametrin "emri_dhanore"|- style="font-size: 85%;" Kujdes: Vlera e specifikuar për "kontinenti"

Kushtetuta e Republikës qe hartuar sipas asaj Amerikane, por natyrisht duke iu përshtatur Shqipërisë.

Shqipëria ishte dërrmuar nga lufta e I, pushtimet, sëmundjet etj. Duhej një regjim deri diku autoritar. Kështu ishte dhe ne shtetet fqinje.

Me 1 janar1925 Shqipëria u shpall Republikë.

Me 1 janar te 1925 Asambleja zgjodhi Ahmet Zogun të parin President të Shqipërisë në mes te brohoritjeve dhe te entuziazmit me thirrjet : Rroftë Presidenti ! Rroftë Ahmet Zogu ! Gjithë bota u lajmërua dhe filluan të njohin Shqipërinë dhe duke dërguar përfaqësuesit e tyre. Kështu filloi dhe ndihma ekonomike dhe firma te huaja me ardhe ne Shqipëri se shihnin stabilitet.

Zogu kishte shume detyra te mëdha për të bëre. Së pari te krijonte një administratë te rregullt, një fuqi policore për te vënë qetësinë, gjykata dhe ligjet moderne, zhdukjen e analfabetizmit, që ishte rrënja e gjithë së keqes, spitale dhe luftë kundër sëmundjeve ne masë si koleres ,vendosjen e qetësisë, shtrimi i fiseve dhe bajraqeve që nuk donin me të nënshtrohenin një qeverie moderne të kohës se tij.

Shqipëria ishte shumë e varfer. Kështu që Zogu iu desh një shtet mik për të kërkuar ndihmë imediate. Kjo u bë me Italinë.

U pakësua ushtria kombëtare. U krijuar xhandarmëria dhe si inspektor i saj u emëruar koloneli i ushtrisë britanike Sterling. Zogu nuk donte me u lidh këmbe e kokë, veç me Italinë, prandaj merrte oficer dhe këshilltare nga vende të tjera perëndimore. Qëllimi ishte me kriju një qetësi civile dhe kjo u arrit. Ushtria dhe xhandarmëria ishte e vogël, por shembullore. Filluan kërkimet për naftë midis Vlorës dhe Beratit. U hap Banka Shtetërore Shqiptare. Shqipëria filloi me të ec ne rrugën e ndërtimit dhe te përparimit të kohës.

Zëra të lidhuraRedakto