Principata e Shqipërisë

Mbretëria e viteve 1914-1925 në Shqipëri


Principata e Shqipërisë (e njohur edhe si Principata e Shqipnis` ose Shteti Shqiptar) referohet për Republikën Shqiptare gjatë monarkisë jetëshkurtër në Shqipëri e cila u kryesua nga Princ Vidi dhe në gjendjen deri pas Luftës së Parë Botërore; monarkia u shfuqizua në vitin 1925 dhe u shpall një republikë.

Principata e Shqipërisë
Principata e Shqipnis`

 

1914–1917
1920–1925

 

 

 

Flamuri Stema
Motoja
Atdheu mbi te gjitha
Himni
Himni i Flamurit
Principata e Shqipërisë në vitin 1914.
Kryeqyteti Durrës
Gjuhë shqipja
Feja Islam, Bektashizëm
Katolik, Krishter Ortodoks
Qeveria Principatë
Princ
 -  1914-1925 Princ Vidi[a]
Kreu i Shtetit
 -  1914–1916 Essad Pasha Toptani
 -  1916–1920 Pozicioni i zbrazët
 -  1920 Sulejman Delvina
 -  1920–1925 Këshilli i Lartë
Kryeministër
 -  1914 Turhan Përmeti (i pari)
 -  1925 Ahmet Zogu (i fundit)
Legjislatura Kuvendi i Shqipërisë
Periudha historike Lufta e Parë Botërore / Periudhë mes dy luftrave
 -  Themeluar 21 shkurt 1914
 -  Princi pranoi fronin 31 janar 1925
Sipërfaqja
 -  1923 28.748 km² (11.100 sq mi)
Popullsia
 -  1923 est. 803.959 
     Density 28 /km²  (72,4 /sq mi)
Valuta asnjë deri një vitin 1925 (Leku shqiptar)[1]
a. ^ Mbretërimi i tij zyrtarisht i erdhi fundi më 31 janar 1925 kur Shqipëria u shpall republikë. Ai kurrë nuk hoqi dorë.
Kujdes: Vlera për parametrin "emri_dhanore"|- style="font-size: 85%;" Kujdes: Vlera e specifikuar për "kontinenti"

Lufta e Parë BotëroreRedakto


Lufta e Parë Botërore i ndërpreu të gjitha aktivitetet e qeverisë në Shqipëri, dhe vendi u nda në një numër të qeverive rajonale. Kaos politik ngulfati Shqipërinë pas shpërthimit të Luftës së Parë Botërore. I rrethuar nga kryengritësit në Durrës, Prince William braktisi vendin në shtator 1914, vetëm gjashtë muaj pas mbërritjes, dhe më pas u bashkua me ushtrinë gjermane dhe shërbeu në Frontin Lindor. Populli shqiptar u nda sipas linjave fetare dhe fisnore pas largimit të princit. Myslimanët kërkuan një princ mysliman dhe e kthyen shikimin drejt Turqisë si mbrojtës të privilegjeve që kishin gëzuar, prandaj shumë djem dhe krerë të klaneve, nuk njohën asnjë autoritet të lartë.

Gjendja politikeRedakto

EkonomiaRedakto

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "Shqipëria është një vend pa një monedhë, duke iu përmbajtur një standard ari për fiksimin e vlerave tregtare. Para luftës piasteri turk ishte në qarkullim të plotë, por pas pushtimit ushtarak të vendit nga fuqitë e ndryshme kontinentale u adoptua franga e arit si njësi monetare. Në kohën e tashme qarkullojnë letrat italiane në Shkodër, Durrës, Vlorë, dhe Gjirokastër, dhe dhrahmia greke në Korçë, vlerat e të cilave ndryshojnë sipas lokalitetit dhe normave mbizotëruese të shkëmbimit në krahasim me ar-in." — Trade Information Bulletin, Numbers 79 to 118, 1923