Vilajeti shqiptar (osmanisht: ولايت ارناود Vilâyet-i Arnavid) ishte një vilajet i parashikuar në pjesën ballkanikePerandorisë Osmane, që përfshinte katër vilajete osmane me popullsi të konsiderueshme etnike shqiptare: Vilajetin e Kosovës, Vilajetin e Shkodrës, Vilajetin e Manastirit dhe Vilajetin e Janinës. Në disa raste ishte përfshirë dhe Vilajeti i Selanikut.[1][2][3]

Katër vilajetet osmane (i Kosovësi Shkodrësi Manastirit dhe i Janinës), të parashikuar të jenë pjesë e Vilajetit shqiptar.

Krijimi i Vilajetit shqiptar u konfirmua në shtator të v. 1912, por bisedimet u ndërprenë një muaj më vonë, në tetor, për shkak të fillimit të Luftës së Parë Ballkanike. Planet për një Vilajet shqiptar u shuan me Copëtimin e Shqipërisë.

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Clayer, Nathalie (2007). Aux origines du nationalisme albanais: la naissance d'une nation majoritairement musulmane on Europe. Karthala. fq. 463. ISBN 978-2-84586-816-8. Marrë më janar 19, 2011. Contrairement à ce qui est souvent affirmé, la revendication d'un territoire englobant le vilayet de Salonique fut assez fréquente Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Bataković, Dušan T. "The Albanian League". The Kosovo Chronicles. Belgrade, Serbia: Knižara Plato. ISBN 86-447-0006-5. Arkivuar nga origjinali më janar 19, 2011. Marrë më janar 19, 2011. Plans were then already voiced for including even of the Salonika vilayet Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Jelavich, Charles; Jelavich, Barbara (1986). The establishment of the Balkan national states, 1804–1920. University of Washington Press. fq. 86. ISBN 978-0-295-96413-3. The first, more moderate, wanted the five vilayets (this would include Thessaloniki) that were inhabited by Albanians to be united in the single province ... plan receives support of the conservatives. The more radical group desired unification of just four vilayets, but with full administrative autonomy Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)