Mauzoleu i Skenderbeut i parë Xhamia Selimije (Vendvarrimi i Skënderbeut ose Kisha-Xhami e Selimies) në Lezhë. Për vlerësimin e katedrales së varrimit të Skënderbeut në të u ngrit përkujtimorja, e cila pati si ide qëndrore përkujdesjen dhe vënien në pah të vlerave historike, nëpërmjet një ndërtimi të ri të trajtuar me anë të një kollonade brenda së cilës ruhen pjesët origjinale të shek.XV-te.

Ish-Xhami e Selimies

Faza e parë e ndërtimit i takon shek.XIV-të.

Faza e dytë është katedralja e shek. të XV-të.

Faza e tretë katedralja shndërrohet në xhami gjatë shekujve XVII-XVIII-të.

Në punimet e restaurimit të monumentit u nxorrën në pah gjurmët origjinale të shek.XV-të. Në brendësi të monumentit u vendos busti I Skënderbeut si dhe një serë objektesh që evokojnë veprat e heroit. Për të simbolizuar varrin e heroit afër qëndrës së kishës u vendosën kopjet e përmendores dhe shpatës së Skënderbeut sipas origjinaleve që ruhen në Vjenë.

Gjatë punimeve të restaurimit për vlerat e rëndësishme që paraqiste u vendos që monumenti të rikthehej në fazan e dytë të ndërtimit. Ne vitin 1981 përfundoi restaurimi i plotë i kishës.

Shiko edheRedakto

ReferimeRedakto

[1]