Nicola Carlo Perrone (Bari, 27 prill 1935) është një historian, eseist, gazetar dhe profesor universiteti italian.

Nikollë Karlo Perrone
Fotoporteti
Emri Nico
Mbiemri Perrone
Lindur më 27 prill 1935
Lindur në Bari
Kombësia italiane
Shtetësia italiane
Profesioni gazetar

Është autor i rreth njëzet librave dhe i pesëdhjetë shkrimëvë më të shkurtra të njohura ne Itali, Danimarkë dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ka publikuar gjithashtu rreth një mijë artikuj dhe editoriale nëpër gazeta të përditshme dhe të përjavshme italianë dhe zvicerane.

BiografiaRedakto

I diplomuar me “shkëlqyeshëm” në Histori te Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Më pas bursa studimi të Universitetit Kolegj në Dublin (Irlandës) dhe në Universitetin e Sofja (Bullgarisë). Në ENI punësohet (1961) për të studiuar normativat e huaja të punës. Presidenti i ENI, Enrico Mattei, e dërgon si ekspert në kabinetin e ministrit për reformën e Administratës Publike (Giuseppe Medici, 1962-63). Më pas ka qënë përgjegjës i pjesëmarrjeve në një tjetër holding të shtetit, l’EFIM. Më vonë ka punuar në një shtëpi botuese.

I ftuar ne USA me International Visitors Leadership Program ka mbajtur seminare dhe konferenca. Në fund të qëndrimit është emëruar qytetar nderi i shtetit të NebraskaUSA (1986).

Është bashkëdrejtor i të përmuajshmes Storia in rete (nga 2005) dhe ka qënë drejtor i botimeve America (Bari, Dedale Libri). Ka qënë organizues kursesh dhe editorialist i të përditshmes "il manifesto" (1973-200). Ka bashkëpunuar me të përmuajshmen Monthly Review (1968-76).

Bashkëpunëtor me televizionin publik italian RAI (prej 1982). Për Radio 3 ka kryer shumë biseda radiofonike në emisionin Spazio tre dhe një javë bashkëpunim me Prima pagina ; për Radio 2 ka kryer njëzetë emisione me programin Alle 8 della sera. Ka bashkëpunuar edhe me televizionin Westdeutscher Rundfunk (Këln, Gjermani, 2001).

Universitetin e Bari është profesor i Historisë së Amerikës dhe Historisë Bashkëkohore (prej 1977 i emëruar, i asocuar, kurs i lirë) dhe ka qënë drejtor i Institutit të Historisë Moderne dhe Bashkëkohore (1988-90, 1991-94) dhe i Modulo Europeo di Storia Economica e Sociale dell’Integrazione Europea (1994-99).

Visiting Professor në Danimarkë (Universiteti i Roskilde prej 1991 - Business School i Kopenhagën 1992 e 1993 - Universiteti i Kopenhagën 2003), në Zvicër (master ndërkombëtar i drejtuar nga Universiteti i Roskilde në Lugano, 1998 dhe 2000) dhe në Shqipëri (Universiteti Zoja e Këshillit Të Mirë, Tirana, 2008). Në USA ka marrë pjesë në seminare të Foreign Policy Research Institute (1983). Bën pjesë në Advisory Board dhe Federico Caffè Center (Roskilde, Danimarkë, prej 1995).

Ka ndërmarrë rolin e zëvendëspresidentit të Masterit Society, Science & Technology in Europe (Louvain-la-Neuve, Belgjikë, 1995-96).

Në Itali ka qënë relator i rreth 620 tezave diplomash ; në Danimarkë dhe Zvicër i 65 tezash të PhD dhe Master internacionale.

Disa libra te funditRedakto

 • Stampa:It De Gasperi e l'America [De Gasperi dhe Amerika], Palermo, Sellerio, 1995, ISBN 88-389-1110-X
 • Stampa:It Il truglio. Infami, delatori e pentiti nel Regno di Napoli [Truglio. Famëkeq, informatorëve dhe pendohet në Mbretërinë e Napolit], Palermo, Sellerio, 2000, ISBN 88-389-1623-3
 • Stampa:It Enrico Mattei, Bologna, il Mulino, 2001, ISBN 88-15-07913-0
 • Stampa:It La Loggia della Philantropia [Shtëpizë e Filantropi], Palermo, Sellerio, 2006, ISBN 88-389-2141-5
 • Stampa:It Perché uccisero Enrico Mattei. Petrolio e guerra fredda nel primo grande delitto italiano [Pse vrarë Enrico Mattei. Naftës dhe lufta e ftohtë në krimin e parë të madhe italiane], Roma, l'Unità Libri, 2006, ISSN 733417
 • Stampa:It L’inventore del trasformismo. Liborio Romano, strumento di Cavour per la conquista di Napoli [Shpikës i transformism. Liborio Romano, instrument Cavour për pushtimin e Napolit], Soveria Mannelli, Rubbettino, 2009, ISBN 978-88-498-2496-4
 • Stampa:It L'agente segreto di Cavour. Giuseppe Massari e il mistero del diario mutilato, Bari, Palomar, 2011, ISBN 978-88-7600-414-8
 • Stampa:It Progetto di un impero. 1823. L'annuncio dell'egemonia americana infiamma la borsa [Projekti i një perandorie. 1823. Shpallja e hegjemonisë amerikane inflames qese], Napolit, La Città del Sole, 2013, ISBN 978-88-8292-310-5

Libra te tjerëRedakto

 • Stampa:It Due secoli di capitalismo USA [Dy shekuj të kapitalizmit ShBA], Bari, Dedalo Libri, 1980, CL 22-3737-7
 • Stampa:It Mattei il nemico italiano. Politica e morte del presidente dell'ENI attraverso i documenti segreti [Armiku italian Mattei. Politika dhe vdekjen e Presidentit të ENI nëpërmjet dokumenteve sekrete], Milano, Leonardo (Mondadori), 1989, ISBN 88-355-00603-8
 • Stampa:It Il dissesto programmato. Le partecipazioni statali [Përçarje planifikuar. Pronat e shtetit], Bari, Dedalo Libri, 1991, ISBN 88-220-6115-2
 • Stampa:En European and American Patterns in a Conflictive Development [Modelet evropiane dhe amerikane në një zhvillim Conflictive], Roskilde, RUC, 1992, ISBN 87-7349-217-5
 • Stampa:En Fjernt fra Maastricht [Larg nga Maastricht], Roskilde, RUC, 1992, ISBN 87-7349-218-3
 • Stampa:En The Strategic Stakes in Mattei's Flight [Piketat strategjik në Fluturimi Mattei e], EIR, Vol. 20, No. 23, Washington, DC, June 11, 1993, ISSN 0273-6314
 • Stampa:It La morte necessaria di Enrico Mattei [Vdekja e nevojshme të Enrico Mattei], Roma, Stampa Alternativa - Nuovi Equilibri, 1993, ISBN 88-7226-141-4
 • Stampa:It Obiettivo Mattei. Petrolio, Stati Uniti e politica dell'ENI [Objektivi Mattei. Naftës, Shtetet e Bashkuara dhe politike ENI], Roma, Gamberetti, 1995, ISBN 88-7990-010-2
 • Stampa:En Maastricht from Scandinavia [Maastricht nga Skandinavia], Roskilde, RUC, 1996, ISSN 0307-872-X
 • Stampa:It Alcide De Gasperi. L'Italia atlantica [Alcide De Gasperi. Itali Atlantik], Roma, manifestolibri, 1996, ISBN 88-7285-1002-5
 • Stampa:It James Monroe. Il manifesto dell'imperialismo americano [James Monroe. Imperializmit amerikan manifest], Roma, manifestolibri, 1996, ISBN 88-7285-110-6
 • Stampa:It John F. Kennedy. La nuova frontiera [John F. Kennedy. Kufi i ri], Roma, manifestolibri, 1997, ISBN 88-7285-120-3
 • Stampa:En The Mediterranean and the American Patronage [Mesdheut dhe Patronazhit amerikan], ditëlindjen e shtatëdhjetë e Noam Chomsky, [1] Boston, The MIT Press, 1998, on line [2]
 • Stampa:It Giallo Mattei. I discorsi del fondatore dell'ENI che sfidò gli USA, la NATO e le Sette Sorelle [Yellow Mattei. Fjalimet e themeluesit të ENI, që kundërshtoi SHBA, NATO dhe Shtatë Motrave], Roma, Stampa Alternativa - Nuovi Equilibri, 1999, ISBN 88-7226-508-8
 • Stampa:It Il segno della DC. L’Italia dalla sconfitta al G7 [Shenjë e DC. Italia nga humbjen në G7], Bari, Dedalo Libri, 2002, ISBN 88-220-6253-1
 • Stampa:It Economia pubblica rimossa [Ekonomi hequr Publik], i shkruar për nder të Luca Buttaro, Milano, Giuffrè, 2002, ISBN 88-14-10088-8
 • Stampa:En The International Economy from a Political to an Authoritative Drive [Ekonomia ndërkombëtare nga një politik për një Drive autoritative], i shkruar për nder të Bruno Amoroso, Roskilde, Roskilde University Press, 2003, ISBN 87-7867-272-4
 • Stampa:It Obama. Il peso delle promesse. Yes, we can't [Obama. Pesha e premtimeve. Yes, we can't], Lamezia Terme, Settecolori, botimet e parë dhe të dytë 2010, ISBN 978-88-96986-00-4

Emisione radiofonikeRedakto

 • Stampa:It Prima pagina, një javë shkrim i përditshëm i shtypit (RAI Radio 3, 5-11 janar 1986)
 • Stampa:It Enrico Mattei stratega del petrolio (themeluesi i ENI), 20 emisione të ciklit Alle 8 della sera (RAI Radio 2, 24 prill - 19 maj 2006) [3]

CitateRedakto

Lidhje te jashtmeRedakto