Philip "Phil" Edward Hartman (origjinal: Hartmann) ka lindur më 24 shtator 1948Brantford Ontario, Kanada, dhe ka vdekur më 28 maj 1998Encino, Kalifornia. Ishte aktor, projektues grafik dhe autor filmi nga Kanada.

Phil Hartman

Phil Hartman ka studiuar në Westchester High School në Los Angeles, Kaliforni dhe ka marrë më 1990 nënshtetësinë Amerikane.

Hartman ka pasur me gruan e tij Brynn Hartman dy fëmijë, Sean Edward Hartman (lindur 1989) dhe Birgen Hartman (lindur 1992).

Karriera

Redakto

Në vitin 1986 ai luajti te SNL dhe ka qenë 8 sezona anëtar i këtij emisioni. Hartman ishte i famshëm për paroditë e personaliteteve të famshëm si Ronald Reagan, Charlton Heston, Frank Sinatra, Telly Savalas, Ed McMahon, Michael Caine, Jack Nicholson, Barbara Bush, Burt Reynolds, Phil Donahue dhe ish-presidentit amerikan Bill Clinton. Tjera personazhe në SNL ishin Frankenstein dhe Unfrozen Cave Man Lawyer.

Prej 1991 deri 1998 Hartman ka qenë një nga dubluesit te Simpsons, ai ka sinkronizuar Avokatin Lionel Hutz dhe B-movie-aktor Troy McClure.

Vdekja

Redakto

28 maj 1998 ai është vrarë prej grujasë së tij Brynn, që pastaj bëri vetëvrasje. Arsyja nuk dihet. Shoqëria e Hartman's spekulon se kanë pasur probleme personale.

Pas vdekjes së tij, personazhet që i ka sinkronizuar te Simpsons janë hequr prej serisë, kurse te Futurama, ku ai është dashur të bëjë sinkronizimin e Zapp Branigan, pas vdekjes së Hartman, ky personazh u sinkronizua nga Billy West.

Viti Filmi Roli
1998 Small Soldiers
1996 Sgt. Bilko major Colin Thorn
1996 Jingle all the Way
1995 Houseguest Gary Young
1993 Coneheads Marlax
1993 Loaded Weapon
1989 Fletch 2
1986 Three Amigos!
Vitet Seria Roli
1995-1998 NewsRadio
1991-1998 Simpsons Lionel Hutz & Troy McClure
1991-1995 Darkwing Duck
1990-1994 Tale Spin
1986-1994 Saturday Night Live rola të ndryshme
1981-1990 The Smurfs

Lidhje të jashtme

Redakto

Stampa:Dubluesit te Simpsons