Pranvera është njëra nga katër stinët e vitit.
Pas pranverës vjen vera, më pas vjeshta dhe së fundi dimri.

Stinët
Pranvera
Vera
Vjeshta
Dimri
Pranvera.

Periudha kohore

Redakto

Fillimi i pranverës mund të jetë astronomike, dmth. sipas pozicionit të tokës ndaj diellit, ose fenologjike dmth. sipas zhvillimit të bimëve.

Pranvera astronomike (hemisf. veriore)
Viti Data Ora
2003 21 Mars 02:00
2004 20 Mars 07:49
2005 20 Mars 13:33
2006 20 Mars 19:26
2007 21 Mars 01:07
2008 20 Mars 06:48
2009 20 Mars 12:44
2010 20 Mars 18:32
2011 21 Mars 00:21
2012 20 Mars 06:14
2013 20 Mars 11:02
2014 20 Mars 17:57
2015 20 Mars 23:45
2016 20 Mars 05:30
2017 20 Mars 11:28
2018 20 Mars 17:15
2019 20 Mars 22:58
2020 20 Mars 04:49

Fillimi i pranverës astronomike

Redakto

Sipas astronomikes pranvera fillon, kur në fundin e dimrit nata dhe dita barazohen:

Me fillimin astronomik të verës më 21 qershor pranvera përfundon gjithnjë në të njëjtën ditë.

Fillimi i pranverës fenologjike

Redakto

Sipas fenologjisë pranvera fillon me lulëzimin e disa llojeve të bimëve pranverore, specifike këto për vende të ndryshme. Në vendet e hemisferës veriore kjo fillon zakonisht në muajt mars, prill dhe maj, kurse në hemisferën jugore në muajt shtator, tetor dhe nëntor.

meteorologji pranvera fillon gjithmonë më 1 mars.


Lidhje të jashtme

Redakto