Studençani

fshat në Kosovë

Studençan është një vendbanim në komunën e Therandës, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Gurrë.

Studençan
Gurrë
Fshat

GjeografiaRedakto

Studençani gjendet në komunën e Therandës, në Republikën e Kosovës, 5km (në lindje) nga qendra e qytetit të Therandës.

DemografiaRedakto

Fshati ka mbi 600 shtëpi, me mbi 5500 banor dhe nga këto 5500, rreth 2000 jetojnë në mërgim.

HistoriaRedakto

Studençani është një ndër fshatrat më të vjetra shqiptare. Studençani është një ndër qendrat ku UÇK-ja ka qenë më aktive (sa i përket komunës së Therandës), me rreth 200 ushtarë. Nga 1998-99 Studençani është sulmuar dhe djegur 3 herë nga okupatori serb. Në ofensivën e 3-të më 1999, vetëm 5 shtëpi kanë mbetur pa u djegur. Tani pothuajse fshati është rindërtuar rreth 95% dhe dita-ditës po shëndrohet në një nga fshatrat më të bukura të vendit. Megjithatë papunësia është ende e lartë (25% deri në 50%???).

Lidhje të jashtmeRedakto