Studime Filologjike është një revistë shkencore në gjuhën dhe letërsinë shqipe botuar nga Qendra e Studimeve Albanologjike.[1] Revista boton studime gjuhësore, studime e historisë letrare, tekste të vjetra, punime shkencore në kritikat dhe gjuhësinë e letërsisë, etj.[2]

Historia

Redakto

Revista filloi si Buletini i Institutit të Studimeve, botuar nga Instituti Shqiptar i Historisë i themeluar në vitin 1946, duke përfaqësuar institutin e parë shkencor në Shqipërinë e pas Luftës së Dytë Botërore. Kishte seksione të veçanta për gjuhësi, studime letrare dhe histori. Pas emisionit të parë me këtë emër, ajo menjëherë u ndryshua në Buletinin e Institutit të Shkencave, botuar nga Instituti Shqiptar i Shkencave (1948-1957), i cili kishte zëvendësuar Institutin e Studimeve. Revista e ruajti strukturën e mëparshme. Në vitin 1952 u nda në dy botime të veçanta: Buletini për Shkencat Natyrore dhe Buletini për Shkencat Sociale. Më vonë u përqendrua në gjuhësi, histori, arkeologji, etnografi, etj. Nenet filluan të shoqëroheshin nga një përmbledhje në frëngjisht.[3]

Në vitin 1955, seksionet përkatëse të studimeve shoqërore u bashkuan në Institutin Shqiptar të Historisë dhe Gjuhësisë, i cili u lidh me Universitetin e Tiranës gjatë viteve 1957-1972. Gjatë vitit 1957-1964, revista erdhi si Buletin i Universitetit të Tiranës - seria e shkencave sociale. Pas vitit 1964, Instituti i Historisë dhe Gjuhësisë filloi të botojë Studime Historike dhe revistën tjetër Studime filologjike, të dy tremujore. Artikujt u pasuan nga një CV në anglisht ose frëngjisht.[2]

Me themelimin e Akademinë e Shkencave të Shqipërisë në vitin 1972, Instituti i Historisë dhe Gjuhësisë u nda në Institutin e Historisë dhe në Institutin e Gjuhëve dhe Letërsisë i cili shërbeu si institucionet kryesore të albanologjisë , të dy të lidhur me Akademinë e Shkencave. Në vitin 2008, Instituti ishte i pakënaqur me Akademinë e Shkencave të Shqipërisë, duke u bashkuar me Qendrën e Studimeve Albanologjike.

Tashmë, në faqen Albanica.al, platformën e revistave akademike shqiptare, ka filluar hedhja e të gjithë numrave të saj të digjituara në formatin pdf[4]

Kontribuesit e shquar

Redakto

Lidhje të tjera

Redakto

https://albanica.al/studime_filologjike/issue/view/191

Referime

Redakto
  1. ^ Studime Filologjike, Publisher: Qendra e Studimeve Albanologjike
  2. ^ a b Studime Filologjike, Agency for Research, Technology, and Innovation, arkivuar nga origjinali më 30 qershor 2018, marrë më 2015-10-21, Studime filologjike. Revistë shkencore që boton studime gjuhësore dhe historiko-letrare, tekste të vjetra, recensione veprash shkencore etj. Çdo punim ka një rezyme në frëngjisht ose anglisht. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Marenglen Verli (2014-12-28), "Milosao", Histori për botimin e historisë, Gazeta Shqiptare, fq. 16, OCLC 777718670 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "REVISTA AKADEMIKE SHQIPTARE". albanica.al. Marrë më 2023-09-23.