Urdhri i Feniksit është një organizatë sekrete në serinë e librave Harry Potter të shkruara nga J. K. Rowling. Themeluar nga Albus Urtimori për të luftuar ndaj Lord Fluronvdekjes dhe ndjekësve të tij, Hamortëve, Urdhri i jep emrin e tij librit të pestë të serisë, Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit.

Urdhri i Feniksit
Organizata fiktive e përdor feniksin si krijesë mitologjike, për përfaqësues të tyre
UniversiHarry Potter
Vendndodhja
Lider
QëllimiTa ndalojnë Lord Fluronvdekjen ta pushtojë botën
PërkatësiaUshtria e Urtimorit
ArmiqLord Fluronvdekja, Hamortët

Përmbledhja Redakto

Para se të fillonte seria Harry Potter - kur personazhi Lord Fluronvdekja i shpalli luftë botës magjike - Albus Urtimori, drejtori i Shkollës së Magjisë dhe Shtrigërisë Hoguorts dhe një qytetar i shquar dhe i fuqishëm i botës së magjistarëve, u përpoq ta merrte nën kontroll situatën duke themeluar Urdhrin e Feniksit. Disa personazhe u bashkuan me organizatën, duke kërkuar të pengojnë Fluronvdekjen të marrë përsipër botën e magjistarëve dhe të vendosë një rend botëror tiran të ri. Gjatë kësaj periudhe, para ngjarjeve të Harry Potter dhe Guri Filozofal, Urdhri pësoi humbje të mëdha, përfshirë vrasjet e personazheve si Prewetts, Bones dhe McKinnons. Longbotomët u torturuan gjithashtu deri në marrëzi nga duart e Bellatriks Lestrejnxh.

Mbretërimi i parë i terrorit të Fluronvdekjes mbaroi pas vrasjes së Xhejms dhe Lili Poter dhe përpjekjes së pasuksesshme për ta vrarë djalin e tyre, Harri Poter, në fillim të serisë. Magjia iu kundërpërgjigj atij dhe i dobësoi fuqitë e Fluronvdekjes dhe si rezultat Urdhri u shpërnda përkohësisht për shkak të mungesës së ndonjë kërcënimi të mëtejshëm.

Kur Harri raportoi se Fluronvdekja ishte kthyer, në fund të Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit, Urtimori riaktivizoi Urdhrin. Shumë nga anëtarët origjinalë u kthyen dhe së shpejti u bashkuan nga rekrutët që zëvendësuan në mënyrë efektive ata që kishin vdekur në shërbim gjatë konfliktit të parë. Urdhri themeloi selinë e tyre në Numrin Dymbëdhjetë, Grimolld Pllejs, shtëpia e familjes së Sirius Bllekut, gjatë intervalit midis librit të katërt dhe të pestë në seri. Urtimori ishte Bartësi i Sekretit, që do të thotë se vetëm ai mund të zbulonte vendndodhjen e selisë së Urdhrit te të tjerët. Vdekja e Urtimorit në librin gjashtë e bëri vendin të prekshëm dhe ai vend u braktis duke kaluar në Shtrofkë si rezultat.

Urdhri drejtoi luftën kundër Fluronvdekjes në librin e pestë ndërsa Ministri i Magjisë refuzoi të pranonte kthimin e Fluronvdekjes. Në Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit, disa anëtarë të Urdhrit marrin kthesat duke ruajtur profecinë e Sibil Trelaunej, e cila i referohej rënies së Fluronvdekjes dhe rolit të Harrit në mposhtjen e tij. Rubeus Hagridi, Roja i Vendeve në Hoguorts dhe një Anëtar origjinal i Urdhrit, u shoqërua nga Olimpë Maksimi në një përpjekje për të bindur katanatë t'i shërbejnë Urdhrit. Disa anëtarë morën pjesë gjithashtu në një betejë në Departamentin e Mistereve në fund të librit të pestë. Anëtarët e Urdhrit patrulluan Hoguortsin, shkollën e Magjisë, natën e vdekjes së Urtimorit në librin Princi Gjakpërzier, duke luftuar ndaj Hamortëve, të cilët arritën të hyjnë në kështjellë.

Në finalen e serisë, vëmendja kthehet në shoqërimin e shënjestrës kryesore të Hamortëve, Harri Poter, nga shtëpia e tij verore me Dërslit në Shtrofkën e Uezlive. Më vonë në roman, pasi pushtimi i Ministrisë nga Fluronvdekja kishte patur sukses, disa anëtarë të Urdhrit mbajtën "Potterwatch", një program sekret radioje pirate që jepte lajme për Botën e Magjisë se regjimi i Fluronvdekjes nuk donte që popullsia e përgjithshme ta dinte. Gjatë kulminimit të librit, shumica e Urdhrit, të ndihmuar nga Ushtria e Urtimorit, stafi i Hoguortsit dhe studentët më të rritur, përfshirë anëtarët e shtëpisë së Gjarpërblertit,[1] luftuan kundër Hamortëve në Betejën e Hoguortsit, në të cilën disa anëtarë të Urdhrit dhe aleatë të tjerë humbën jetën.

Anëtarët e Urdhrit Redakto

Origjinalë Redakto

Personazhet e mëposhtme ishin anëtarë të Urdhrit të Feniksit gjatë ngritjes fillestare të pushtetit të Lord Fluronvdekjes dhe disa vjet para ngjarjeve kryesore të serisë Harry Potter. Shumë nga këto personazhe më vonë shërbyen si anëtarë të Urdhrit të ringjallur.

Personazhi Arritje dhe operacione
Sirius Bllek Ai ishte akuzuar për tradhtinë e Pavlerit ndaj Xhejms dhe Lili Poter dhe se gjoja i kishte treguar Fluronvdekjes dhe për vrasjen e dymbëdhjetë Babanacëve dëshmitarë që e kishin parë krimin në rrugë, ishte dërguar në Azkaban pa gjykim, deri në arratisje dymbëdhjetë vjet më vonë, gjatë së cilës ai ia tregon tradhtinë e Pavlerit famullit të tij Harri Poterit. Ai vazhdoi t'i shërbejë Urdhrit të riformuar dhe ndihmoi t'i mundte dy Hamortë në betejë. U vra nga kushërira e tij Bellatriks Lestrejnxh, në një betejë në Departamentin e Mistereve.
Edgar Bons I vrarë me gruan dhe fëmijët e tij nga Hamortët gjatë Luftës së Parë të Magjistarëve. Edgar Bones ishte vëllai i Drejtoreshës së Departamentit të Zbatimit të Ligjit Magjik, Amelia Bons. Mbesa e tij, Sjuzën Bons, është një studente e Baldoskuqit moshatare me Harrin dhe në Hoguorts ishte anëtare e Ushtrisë së Urtimorit.
Caradoc Dearborn U zhduk gjat Luftës së Parë të Magjistarëve; me sa duket i vrarë nga Hamortët.
Dedalus Diggle E kishte takuar Harrin disa herë para se të mirrej vesh se ishte një anëtar i Urdhrit të Feniksit. Diggle ishte pjesë e Rojës së Avancuar që e ndihmuan Harrin të arratisej nga shtëpia e Dërslive në librin e pestë. Në pjesën e fundit të serisë, ai ndihmoi t'i bartte Dërslit në një zonë të mbrojtur. Hamortët më pas ia dogjën shtëpinë në një bastisje, por Diggle nuk u lëndua. Rolin e Diggle e kishte luajtur David Brett në filmin Guri Filozofal.
Elfias Doxh Koleg i Urtimorit. Ai shkroi një artikull për Urtimorin në Gazetën e Profetit dhe e mbrojti hapur ndershmërinë e Urtimorit gjatë pjesës së fundit të serisë. Ai ishte edhe pjesë e Rojës së Avancuar në librin e pestë. Në Urdhri i Feniksit, Doxhi luhet nga Peter Cartwright por u zëvendësua nga David RyallHarry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes.
Aberforth Urtimori Vëlla i Albus Urtimorit. Pronar i lokalit Te Koka e DerritHogsmid dhe një anëtar i Urdhrit të riformuar. Ëshrë në gjendje të marrë informata të rëndësishme për Urdhrin, pasi ishte në pozitë të favorshme. E ndihmon Harrin t'u shmanget Hamortëve duke e futur atë, Ron Uezlin dhe Hermionë Grenxhërin në lokalin e tij dhe duke i çuar në Hoguorts në Dhuratat e Vdekjes. Ai e kishte dërguar Dobin për t'i shpëtuar Harrin, Ronin, Hermionën dhe të tjerë të burgosur nga qelia në Vilën e Mallfonjve. Ai gjithashtu ndihmoi në mbrojtje të shkollës gjatë Betejës së Hoguortsit, duke e mundur Augustus Rookwood.
Albus Urtimori Themelues i Urdhrit fillestar dhe e riformoi atë për ta luftuar kthimin e fuqisë së Fluronvdekjes. Drejtor në Hoguorts për disa dekada. Konsideruar si magjistari më i mirë i kohës së tij dhe si i vetmi magjistar, të cilit i frikësohet Fluronvdekja. Pronar i Shkopit prej Shtogu. Vritet nga Pitoni me kërkesë të vet.
Benjy Fenwick Hedhur në erë nga Hamortët. Janë gjetur vetëm "pjesë të vogla të tij".
Arabella Figg Magjinuke e moshuar, e cila ishte vënë nga Urtimori për ta mbikëqyrur Harrin gjatë fëmijërisë së tij nga shtëpia e saj në lagje të tij. Shërbeu në Urdhrin e riformuar.
Mundungus Fleçer Hajn dhe batakçi, të cilin njëherë Urtimori e kishte ndihmuar "të dilte nga një situatë" dhe në kthim, ai e njoftonte Urtimorin për gërat që dëgjonte nga elemente kriminale prej Botës së Magjisë. Ai ishte një anëtar ngurrues i grupit, i dërguar për ta marrë Harrin në Dhuratat e Vdekjes dhe bëri panik kur Fluronvdekja e ndoqi, duke u Shtrupëzuar në një vend të panjohur dhe duke e lënë Fluronvdekjen ta vrasë Alastor Mudin.
Rubeus Hagrid Roja i Çelësave dhe i Vendeve në Hoguorts dhe mësues i përkohshëm i lëndës Kujdesi ndaj Krijesave Magjike. Ai ishte ngarkuar me detyrën ta shpëtonte Harrin prej shtëpisë së shkatërruar të Poterëve në Gufallën e GodrikutHalloween 1981 dhe ta sillte atë me motorin fluturues të Siriusit te shtëpia e Dërslive. Ka shërbyer në Urdhrin e riformuar. Gjatë arratisjes nga Dërslit, Harri dhe Hagridi gati vdesin nga përplasja e motoçikletës fluturuese.
Frank and Alice Longbottom Prindërit e Nevill Longbotomit. Ata ishin edhe Aurorë të mirënjohur, dhe "tri herë e kishin sfiduar" Fluronvdekjen nga 1981. Të torturuar deri në çmendje me Mallkimin Kruçiatus nga një grup i Hamortëve të udhëhequr nga Bellatriks Lestrejnxh, të cilët po kërkonin informacion për vendndodhjen e Fluronvdekjes. Prej atëherë, Frank and Alice banojnë në një pavijon të mbyllur të Spitalin e Shën Mungut për Sëmundje dhe Plagë Magjike, duke e lënë Nevillin të rritet nga gjyshja e tij, Augusta Longbotom. James Payton e luajti shkurt rolin e Frank Longbotom në Urdhri i feniksit.
Remus Lupin Një ujk i egër dhe anëtarë i Urdhrit të Parë, gjithashtu shërbeu edhe në Urdhrin e riformuar si një anëtar i Rojës së Avancuar, të dërguar për ta ruajtur Harri Poterin, pasi ai ishte dikush që Harri do ta njihte dhe do t'i besonte. Më vonë u dërgua në komunitetin e ujqve të egër, për të parë se anën e kujt do ta zgjedhin ata në luftë. Vritet nga Antonin Dolohov në Betejën e Hoguortsit.[2]
Dorcas Meadowes I vetmi anëtar i njohur i Urdhrit, përveç Poterëve që është vrarë personalisht nga Fluronvdekja gjatë Luftës së Parë.
Marlene McKinnon E vrarë nga Hamortët (mes tyre Travers, sipas Igor Karkarof) bashkë me krejt familjen e saj.
Alastor "Mësysh" Mudi Anëtar i Urdhrit të Parë gjatë Luftës së Parë të Magjistarëve. Ishte kthyer nga pensionimi prej Albus Urtimorit por ishte sulmuar dhe burgosur nga Bartemius Krouçi i Ri, pasi ai ishte vënë për të mësuar lëndën Mbrojtja Kundër Arteve të Errëta gjatë Turneut të Tre Magjistarëve. Gjithashtu shërbeu në Urdhrin e riformuar. Vritet nga Fluronvdekja pasi ai po shoqëronte Mundungus Fleçerin (i maskuar si Harri Poter). Syri i tij më vonë ishte marrë nga Hamortët dhe i rimarrë nga Harri.
Piter Pavleri Ai dezertoi te Hamortët dhe i tradhtoi Xhejms dhe Lili Poterin, të cilët i çoi drejt vdekjes. I shërbeu Fluronvdekjes gjatë dëbimit të tij dhe e ndihmoi atë t'ia kthente trupin sërish, për të cilin Fluronvdekja e shpërbleu me një dorë magjike. Vritet nga dora e tij magjike pasi Harri i thotë se Bishtnxehti i ka borxh që ia ka shpëtuar jetën. Urtimori e quan "magjia më e thellë, është më e padepërtueshmja".
Sturxhis Podmori Anëtar i Ministrisë së Magjisë, i cili e ruante Profecinë derisa u arrestua nga një rojë i Ministrisë për arsye se tentoi të hynte Departamentin e Mistereve. Për këtë gjë, ai u dërgua në Azkaban për gjashtë muaj. Harri, Roni dhe Hermiona spekulonin se Lusius Mallfoi e ka vënë nën Mallkimin Imperius. Njëherë ai ia kishte huazuar Mudit njërin nga mantelet e padukshmërisë dhe s'ia kishte kthyer kurrë .
James and Lily Potter Prindërit e Harri Poterit, të cilët për herë të parë u takuan në Hoguorts. Ata i vrau Fluronvdekja, i cili po mundohej ta vriste Harrin pesëmbëdhjetëmuajsh.
Gideon and Fabian Prjuet Vëllezërit e Moli Uezlit, të vrarë gjatë Luftës së Parë të Magjistarëve. U deshën pesë Hamortë (mes tyre Antonin Dolohov) për t'i vrarë ata të dy. Moli ia jep Harrit orën e dorës të Fabianit për ditëlindjen e tij të shtatëmbëdhjetë.
Severus Pitoni Pasi mësoi se Fluronvdekja po planifikonte ta vriste Lili Poterin për ta marrë Harrin e vogël, Pitoni u bë agjent sekret i Urtimorit kundër Hamortëve. Më vonë shërbeu si agjent i dyfishtë në Luftën e Dytë. Ai ishte profesori i Shurupeve në Hoguorts, dhe Patronusi merr formën e një drenushe, i njëjtë me atë të Lili Poterit, e vetmja, të cilën ai e kishte dashur. Pitoni ia dërgoi Harrit Shpatën e Godrik Grifartit në Malin e Dinit duke e përdorur Patronusin e vet. Vritet nga gjarpri i Fluronvdekjes, Nagini gjatë Betejës së Hoguortsit.
Emelinë Vens Pjesë e Rojës së Avancuar që e ndihmoi Harrin në arratisjen e tij nga Dërslit në librin e pestë. Hamortët e vranë atë në verën e vitit 1996 gjatë informatës që Pitoni pretendon ta ketë dhënë, siç përshkruhet në Harry Potter dhe Princi Gjakpërzier. Sidoqoftë, pasi zbulohet se Pitoni ka punuar për Urtimorin gjatë gjithë kohës në Dhuratat e Vdekjes, krijohen dyshime nëse ai vërtet kishte dhënë informata që mund të merreshin për ta vrarë atë. Rolin e saj e luan Brigette Millar në Urdhri i Feniksit.

Anëtarët e Urdhrit të riformuar Redakto

Këto personazhe u bashkuan me Urdhrin kur Urtimori e riaktivizoi atë pas kthimit të Lord Fluronvdekjes në fund të Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit.

Personazhi Arritjet dhe Operacionet
Flër Delakur Një studente franceze që përfaqësoi Akademinë e Magjisë Bobaton në Turneun e Tre Magjistarëve gjatë librit Kupa e Zjarrit. Ndihmoi për ta bartur Harrin nga Dërslit në Shtrofkë dhe shërbeu si infermiere për Harrin dhe miqtë e tij në Vilën e Guacës pas vdekjes së Dobit në Dhuratat e Vdekjes. Luftoi në Betejën e Hoguortsit.
Hestia Xhons Pjesë e Rojës së Avancuar që e ndihmoi Harrin në ikjen e tij nga Dërslit në librin e pestë. Ajo pastaj shoqëron Dërslit të fshihen në fillim të librit të fundit, së bashku me Dedalus Diggle. Hestia është e befasuar kur e di që Dërslit nuk janë në dijeni të rëndësisë së Harrit në lëvizjen anti-Fluronvdekje, dhe më vonë i qorton ata për trajtimin që i kanë dhënë djalit.
Minerva MëkGur Zëvendësdrejtoreshë, mësuese e Shndërrimeve dhe Shefja e Shtëpisë së Grifartit në Hoguorts. Ajo shërbeu vetëm në Urdhrin e ripërbërë pasi ishte spiune për Ministrinë e Magjisë gjatë luftës së parë, me efekt të shkëlqyeshëm për shkak të aftësisë së saj si Magjikafshë. Ajo humbi besimin në Ministri për shkak të sjelljes së Gjelsheqerit dhe të tjerëve si Umbrixhi, prandaj iu bashkua urdhrit. Ekstremisht mbështetëse e Urtimorit dhe idealeve të tij, dhe shërbeu shkurtimisht si Drejtoreshë në kohën midis vdekjes së tij dhe emërimit të Severus Pitonit. Udhëhoqi mbrojtjen e kështjellës gjatë Betejës së Hoguortsit, dhe afër fundit, luftoi ndaj Fluronvdekjes së bashku me Kingsli Shekëllbolltin dhe Horas Brikërmillin.
Kingsley Shacklebolt Një Auror, anëtar i Rojës së Avancuar, sekretar/truprojë për Kryeministrin e Babanacëve, drejtues i kërkimit për Sirius Bllekun gjatë Urdhrit të Feniksit, dhe pjesë e grupit që luftoi me Hamortët në Ministri në fund të librit Urdhri i Feniksit. Ndihmoi në organizimin e anëtarëve të Urdhrit dhe luftoi gjatë Betejës së Hoguortsit, afër fundit të betejës që duhej të bënte Fluronvdekja vetë. Pas vdekjes së Fluronvdekjes, ai u bë Ministër i Magjisë.
Nimfadora Tonks Ishte një anëtare i Rojës së Avancuar dhe pjesë e grupit që luftoi Hamortët në Ministri në fund të librit Urdhri i Feniksit. Ajo ishte një Ndërrokafshë, një person që është në gjendje të ndryshojë pamjen e saj sipas dëshirës dhe një Aurore. Ajo u martua me Remus Lupinin dhe pati një fëmijë, Tedi Lupin, që më vonë zbuloi se kishte trashëguar aftësitë e saj të ndërrimit të pamjes. Më vonë luftoi Hamortët gjatë sulmit të parë ndaj Hoguortsit. Ndihmoi ta bartte Harrin nga Dërslit në Shtrofkë në Dhuratat e Vdekjes. Vritet gjatë Betejës së Hoguortsit nga tezja e saj, Bellatriks Lestrejnxh.
Artur Uezli Ndihmoi Urdhrin duke ndihmuar njerëzit që kontaktonin që do të besonin historinë e Urtimorit dhe Harrit në Urdhri i Feniksit. I kafshuar nga Nagini ndërsa ruante derën e Departamentit të Misterive te Urdhri i Feniksit. Ndihmoi ta bartnin Harrin nga Dërslit për në Shtrofkë në Dhuratat e Vdekjes. Luftoi kundër Pius Trashaluqit, së bashku me djalin e tij të tretë, Persi Uezlin, në Betejën e Dytë të Hoguortsit.
Bill Uezli Thyes i Mallkimeve për Bankën e Magjistarëve Gringots, duke u bërë kështu një ndërveprim për Urdhrin dhe komunitetin e Goblinëve. Sulmuar dhe plagosur nga Fenrir Grejbek gjatë sulmit të parë ndaj Hoguortsit. Ndihmoi ta bartnin Harrin nga Dërslit në Shtrofkë në Dhuratat e Vdekjes. Luftoi në Betejën e Hoguortsit. I martuar me Flër Delakurin; çifti më vonë pati tre fëmijë.
Çarli Uezli I caktuar për rekrutimin e anëtarëve të huaj të Urdhrit gjatë verës së vitit 1995. udhëhoqi së bashku me Horas Brikërmillin, në Betejën e Hoguortsit.
Moli Uezli Ndihmoi në ruajtjen e Departamentit të Mistereve në Urdhrin e Feniksit, lejoi që Urdhri të përdorte shtëpinë e saj si seli në Dhuratat e Vdekjes, dhe vrau Bellatriks Lestrejnxhin gjatë Betejës së Hoguortsit.

Anëtarët e Urdhrit Redakto

Kjo është një listë e anëtarëve të shquar të Urdhrit të Feniksit. Albus Urtimori, Severus Pitoni dhe Rubeus Hagridi kanë faqet e tyre. Minerva MëkGuri është renditur te stafi i Hoguortsit, Fredi dhe Xhorxhi janë renditur tek Ushtria e Urtimorit, dhe Piter Pavleri është renditur te Hamortët.

Sirius Bllek Redakto

Sirius Bllek, me nofkën Hapabuti (sepse forma e tij e Magjikafshës merr formën e një qeni), është trashëgimtari i fundit i Shtëpisë së Bllekëve, një herë një familje e mrekullueshme me gjak të pastër. Ai është vëllai më i madh i Regulus Arkturus Bllek (RAB) dhe një kushëri i Narsisa Mallfoit, Andromeda Tonksit dhe Bellatriks Lestrejnxhit. Ai hodhi poshtë traditën e familjes së tij të pastër dhe tolerancën për Artet e Errëta. Në ndryshim nga jeta e tij në shtëpi, Siriusi e shijoi shumë jetën e tij në Hoguorts. Duke qenë i vetmi prej Bllekëve që u rendit në Grifart e vendosi atë më tej nga familja e tij Gjarpërblertësh dhe ishte një nga arsyet e tij për krenari. Ai ishte i pandashëm nga miqtë e tij më të mirë Xhejms 'Bridega' Poter, Piter 'Bishtnxehti' Pavleri dhe Remus 'Hënori' Lupini. Ai përmendet nga Rubeus Hagrid në romanin e parë;[3] megjithatë, ai nuk u shfaq deri në librin e tretë në seri, i Burgosuri i Azkabanit.

Siriusi, së bashku me Xhejmsin,e ngacmonin Severus Pitonin ndërsa ishin në shkollë, duke e quajtur atë "Snivellus". Siriusi u largua nga shtëpia në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç dhe u strehua me Xhejmsin dhe prindërit e tij. Nëna e tij e indinjuar dogji emrin e tij në pemën e familjes, por ai u la i pavarur financiarisht nga behu bujar i Xha Alphard-it të tij (prandaj emri i Alphard u dogj gjithashtu). Pasi la shkollën, ai mbeti mik i ngushtë me Xhejmsin dhe Lilin dhe ishte njeriu më i mirë në dasmën e tyre. Kur lindi Harri, Poterët e vunë Siriusin si nuni i tij.

Kur Poterët u fshehën nga Fluronvdekja, Siriusi u caktua si Mbajtësi i tyre sekret. Siriusi iu bindi Xhejmsit dhe Lilit të transferojnë Sekretet në momentin e fundit te Piter Pavleri, duke besuar se Fluronvdekja kurrë nuk do të mendonte ta gjente atë dhe do ta sulmonte Siriusin në vend të tij. Sidoqoftë, Pavleri tradhtoi Xhejmsin dhe Lilin dhe ata u vranë nga Lord Fluronvdekja.

Harry mbijetoi dhe u shpëtua nga Hagridi. Siriusi i kërkoi Hagridit që t’ia jepte Harrin, pasi ai ishte nuni i Harrit, por Hagridi, nën urdhrat e Urtimorit, nuk pranoi dhe në vend të kësaj e mori Harrin të jetojë me Dërslit. Siriusi ia dha Hagridit motorin e tij fluturues, duke thënë se nuk do të kishte nevojë për të. Në zemërimin e tij, Siriusi e gjurmoi Pavlerin dhe e sfidoi. Gjatë konfrontimit, Pavleri falsifikoi vdekjen e tij dhe vrau dymbëdhjetë Babanacë, duke e inkuadruar Siriusin për tradhtimin e Poterëve dhe vrasjen e Pavlerit dhe Babanacëve. Siriusi u arrestua dhe u dërgua në Azkaban pa gjyq nga Barti Krouç Sr. Për dallim nga shumica e të burgosurve të tjerë në Azkaban, Siriusi ishte në gjendje të mbante mendjemprehtësinë e tij sepse e dinte që ishte i pafajshëm; dhe sepse si një Magjikafshë ai ishte më pak i ndjeshëm ndaj efekteve të Marrosësve kur ishte në formën e qenit.

Dymbëdhjetë vjet më vonë, në Harry Potter dhe i Burgosuri i Azkabanit, Siriusi sheh një fotografi të familjes Uezli në kopertinën e përparme të Gazetës së Profetit të marra nga Ministri i atëhershëm i Magjisë, Kornelius Gjelsheqeri, në të cilën një mi qëndron ulur mbi supin e Ronit. Miu është kafsha e Ronit, Korja dhe Siriusi e njeh Pavlerin në formën e tij të Magjikafshës, duke parë që një gisht i mungonte. Kjo njohuri ia heq mendjen dhe i mundëson të arratiset nga Azkabani. Ai e realizon këtë duke u shndërruar në formën e tij të qenit Magjikafshë. Humbja e tij e rëndë në peshë nga kequshqyerja dhe paaftësia e Marrosësve për të bërë dallimin midis emocioneve të qenve të pangopur dhe çmendurisë e lejojnë atë të kalojë nëpër shufrat e tij të qelive. Pas arratisjes së tij, Siriusi strehohet brenda dhe rreth Hogsmidit. Duke ditur që Marrosësit janë vendosur në rreth Hogsmidit dhe në Hoguorts, Siriusi mbetet në formën e tij Magjikafshë gjatë kësaj kohe dhe është në gjendje të hyjë në tokat e Hoguortsit pa u zbuluar nga Marrosësit. Ai bën disa përpjekje të pasuksesshme për ta vrarë Pavlerin derisa prania e tij të zbulohet nga studentët dhe mësuesit e Hoguortsit kur ai përpiqet të hyjë në Kullën e Grifartit, dhe siguria e shkollës është rritur. Drejt fundit të i Burgosuri i Azkabanit, Harri, Roni, dhe Hermiona përballen me Siriusin, dhe Harri përpiqet ta vrasë atë. Megjithatë, Lupini, i cili ka mësuar se Siriusi është i pafajshëm pasi ka parë emrin e Pavlerit në hartën e Pretarit, e ndalon Harrin ta bëjë këtë. Korja zbulohet se është maskuar si Pavleri, dhe Harri fillon ta shohë Siriusin si një figurë prindërore, me Siriusin madje duke ofruar të lejojë që Harri të jetojë me të. Ngjarjet kthehen me shpejtësi përsëri kundër tij - Pavleri shpëton dhe Siriusi kapet nga Marrosësit në Hoguorts dhe dënohet me "Puthjen e Marrosësve". Harri dhe Hermiona e ndihmojnë atë të shpëtojë me Sqepfortin, një hipogrif, i cili gjithashtu ishte dënuar padrejtësisht.

Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit, Siriusi e këshillon Harrin se si të përfundojë provat e Turneut të Tre Magjistarëve dhe të sigurojë një përvojë në Dhuratat e Vdekjes.

Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit, ai strehohet në shtëpinë e tij të lashtë të familjes në Grimolld Pllejs numër 12 dhe lejon që Urdhri i Feniksit ta përdorë atë si selinë e tyre. Ndarja e tij (me urdhrat e Urtimorit) shkakton depresion, dhe ai është tërhequr shpesh dhe antagonist. Ai e urren xhuxhin shtëpiak Kriçer, i cili për të përfaqëson shtëpinë që e urrente. Kriçer ndërkohë e kundërshton Siriusin për refuzimin e tij të Familjes së Bllekëve. Kur Siriusi largohet shkurt nga shtëpia për të parë Harrin në Hoguorts, forma e tij e Magjikafshës njihet nga Drako dhe Lusius Mallfoi, duke rezultuar në më shumë kërcënime dhe paralajmërime. Siriusi vepron si një figurë e vëllait më të vjetër për Harrin gjatë gjithë librit, por, sipas Rowling, "ajo që Harri dëshiron është një baba".[4] Siriusi inkurajon Harrin të kundërshtojë Dolores Umbrixhin dhe reformat e saj, dhe aprovon me forcë që Harri të fillojë grupin sekret mbrojtës mbrojtës për studentët, Ushtrinë e Urtimorit. Ai demonstron një nivel të lartë besimi dhe respekti për Harrin, duke iu përgjigjur me dëshirë pyetjeve të tij në lidhje me Urdhrin dhe Fluronvdekjen. Me lidhjen e tij me vragën e Harrit, Fluronvdekja ngulit një vizion të rremë në mendjen e Harrit se Siriusi është rob dhe nën tortura në Departamentin e Mistereve. Të vendosur për të shpëtuar Siriusin, Harri dhe miqtë e tij fitojnë mundësinë e përdorimit të Departamentit të Mistereve, por janë në pritë nga Hamortët. Pitoni, megjithatë, paralajmëron Urdhrin që studentët kanë shkuar në Ministri pasi konfirmuan se Siriusi është i sigurt në Grimolld Pllejs. Disa anëtarë të Urdhrit mbërrijnë në Ministri, Siriusi midis tyre dhe luftojnë ndaj Hamortëve. Gjatë një dueli të tërbuar me kushërirën e tij të urryer Bellatriks Lestrejnxh, Siriusi e gjuan atë për dështimin për ta dëmtuar atë. Bellatriks godet Siriusin me një mallkim, duke e dërguar atë prapa në një hark të magjepsur në Dhomën e Vdekjes, duke e vrarë atë. Harri e ka të vështirë të rikuperohet nga kjo ngjarje. Siriusi do të deklaronte se pronat, shtëpia dhe xhuxhi i tij shtëpiak, Kriçer, do të trashëgohen nga Harri.

Siriusi bën një paraqitje përfundimtare drejt fundit të Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes, kur ai është thirrur në formë gjysmë të gjallë thelbësore nga Guri i Ringjalljes për të ndihmuar Harrin të shëtisë nëpër Pyllin e Ndaluar dhe të sakrifikojë jetën e tij te Fluronvdekja. Më vonë, zbulohet se Harri emëroi fëmijën e tij të parë Xhejms Sirius Poter, pas babait të tij Xhejms dhe nunit të tij Siriusit.

Siriusi u portretizua nga Gary Oldman në adaptimet filmike të i Burgosuri i Azkabanit, Kupa e Zjarrit, Urdhri i Feniksit, dhe Dhuratat e Vdekjes Pjesa e Dytë. Siriusi si i ri bëri një paraqitje të shkurtër në Urdhri i Feniksit (luajtur nga James Walters). Siriusi i ri u shfaq gjithashtu në Dhuratat e Vdekjes, i portretizuar nga Rohan Gotobed.[5] Në versionet e filmit, Siriusi ka flokë kaçurrela, kafe me sy blu. Në libër, ai përshkruhet se ka flokë të zinj të drejtë dhe sy gri (të gjatë dhe të pjekur pas 12 vjetësh në Azkaban, por shumë shpejt i shkurton).

Flër Delakur Redakto

Flër Izabell Delakur është një studente e Akademisë Bobaton në Francë, dhe është zgjedhur si një kampione në turneun prestigjioz të Tre Magjistarëve. Gjyshja e saj e nënës është një Velë, nga e cila Flër trashëgoi flokët e saj të argjendtë-bjonde, sy të zbehtë, pamje të mirë dhe aftësi për të magjepsur burrat. Në inspektimin e Turneut është zbuluar se zemra e shkopit të Flërit është një fije floku Vele nga koka e gjyshes së saj.

Gjatë Turneut të Tre Magjistarëve, Flër është fillimisht e larguar dhe jomiqësore, pavarësisht se ka marrë shumë admirim nga djemtë, veçanërisht nga Roni. Gjatë detyrës së dytë të Turneut, ajo përpiqet ta shpëtojë motrën e saj Gabriel Delakur nga liqeni, por dështon, e penguar nga Ngërthecët. Kur Harri e shpëton Gabrielën në vend të kësaj, Flër është jashtëzakonisht mirënjohëse, pavarësisht se motra e saj nuk ka asnjë rrezik të vërtetë, dhe bëhet shumë më e ngrohtë edhe për Harrin dhe Hoguortsin. Flër përfundon në vendin e 4-t në Turneun e Tre Magjistarëve për shkak të Mahnitjes gjatë detyrës së fundit.

Në vitin e ardhshëm, Flër punon në Gringots me Bill Uezlin, të cilin ajo tashmë e kishte takuar gjatë turneut, dhe dyshja fejohen. Billi sulmohet nga ujku i egër Fenrir Grejbek dhe u mashtrua ashpër pranë fundit të Harry Potter dhe Princit Gjakpërzier në Betejën e Kullës së Astronomisë. Sidoqoftë, pasi që Grejbek është në formën e tij njerëzore në kohën e sulmit, Billi vuan vetëm ndotje të pjesshme lycanthropic. Moli Uezli, e cila kryesisht nuk e aprovon Flërin, supozon se ajo nuk do të dëshirojë të martohet me Billin, por Flër është e bindur që planet e tyre të dasmës shkojnë të pandryshuara dhe me krenari i deklaron plagët e Billit si një shenjë trimërie, duke shtuar: "Unë jam e kujdesshme sa duhet për të dy ne gjithsesi". Besnikëria e saj e ashpër, e dashur ndaj të fejuarit të saj, e fiton atë shumë respekt nga shumica e familjes së Billit, që nuk pranon, sidomos Moli, e cila më në fund detyrohet të pranojë se dashuria e tyre është e mirëfilltë.

Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes, Flër dhe Bill marrin pjesë në operacionin për të shoqëruar Harrin sigurt në Shtrofkë, dhe ata dëshmojnë për Mësysh Mudin duke u vrarë nga Fluronvdekja. Çifti ka dasmën dhe pritjen e tyre në Shtrofkë, por ngjarja ndërpritet kur Hamortët sulmojnë pas rënies së Ministrisë së Magjisë. Flër dhe Bill e lejojnë Ronin të qëndrojë me ta pasi ai largohet nga Harri dhe Hermiona gjatë gjuetisë së tyre për Horkruksë. Të porsamartuarit më vonë sigurojnë një strehë të sigurt për treshen dhe të tjerët të shpëtuar nga Vila e Mallfonjve në Vilën Guaska, shtëpinë e tyre. Të dy Billi dhe Flër janë luftëtarë për Urdhrin gjatë betejës së Hoguortsit dhe arrijnë ta mbijetojnë atë. Çifti vazhdon të ketë tre fëmijë: Viktor, Dominik dhe Luis.[6]

Aktorja dhe modelja franceze Clémence Poésy e luan rolin e Flër në adaptimin e filmit të Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit dhe të dyja pjesët e Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes.

Aberforth Urtimori Redakto

Aberforth Urtimori është vëllai i Albus Urtimorit. Ai është vëllai më i vogël nga rreth tre vjet dhe më pak i aftë nga të dy; si i tillë, ai zakonisht lihet në prapavijë, ndërsa vëllai i tij bazohet në lavdinë e suksesit të tij krahasues. Pas vdekjes së prindërve të tij dhe kthimit të Albusit në shtëpi për t'u kujdesur për motrën e tyre të paqëndrueshme Ariana, Aberforthi grindet me vëllanë dhe mikun e vëllait të tij, Gelert Grindelvald, mbi planet e tyre për të filluar një urdhër të ri, duke lënë pas dore Arianën. Grindelvaldi filloi ta torturojë atë, duke çuar në tri duele. Kjo mosmarrëveshje rezulton në vdekjen aksidentale të Arianës në duart e njërit prej tyre. Në funeralin e Arianës, Aberforth përballet publikisht me Albusin dhe e godet duke ia thyer hundën. Përfundimisht, Aberforth bëhet pronar dhe barman i hanit Te Koka e Derrit. Ai njihet për lidhjen e tij të fortë me dhitë. Patronusi i tij merr formën e një dhie, dhe ai rrëfen për treshen se si një djalë ai ushqente dhitë në shoqëri me motrën e tij, Ariana. Aberforth u gjykua gjithashtu para Uizengamotit (Gjykata e Lartë e Magjistarëve), për kryerjen e shortive të papërshtatshme në një dhi. Taverna e tij gjithashtu, sipas përshkrimit të Harrit në Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit, ka një erë të dobët të dhive. Në adaptimin e filmit, një dhi zbardhuese mund të shihet duke u përplasur në pjesën e pasme të barit.

Nuk është vetëm deri në Dhuratat e Vdekjes që Aberforth luan një rol të rëndësishëm në seri duke marrë Harrin, Ronin, dhe Hermionën në lokalin e tij para se Hamortët të mund t'i kapnin ata. Aberforth më vonë zbulon në treshe disa fakte që ata nuk dinin për historinë e familjes Urtimori. Ndërsa ishte i burgosur në Vilën e Mallfonjve, Harri hedh vështrimin e shkurtër të syrit të Aberforthit në pjesën e mbetur të pasqyrës dykahore që ia kishte dhënë Siriusi dhe bën thirrje për ndihmën e Aberforthit. Aberforth bleu homologun e asaj pasqyre nga Mundungus Fleçer. Duke përdorur pasqyrën për të parë mbi treshen, Aberforth dërgon Dobin për t'i shpëtuar ata dhe të burgosurit tjerë nga Vilë. Ai e pëlqeu Dobin dhe u zemërua kur dëgjoi që Bellatriks Lestrejnxh e vrau.

Aberforth lejon luftëtarët e rezistencës për të përdorur një korridor të sigurt nga Koka e Derrit për te Dhoma e Nevojave përmes portretit të Arianës, duke qenë hyrja e vetme e paruajtur në Hoguorts. Kjo dërgesë është përdorur për të evakuuar studentët e mitur nga Hoguortsi dhe, sipas Nevilit, është përdorur edhe nga anëtarët e Ushtrisë së Urtimorit për të marrë ushqim kur ata jetonin në Dhomën e Nevojave, sepse kjo është një gjë që Dhoma e Nevojave nuk do ta bënte. Aberforth largohet nga Urdhri, duke besuar se lufta kundër Fluronvdekjes është e humbur. Sidoqoftë, ai shpejt bashkohet në Betejën e Hoguortsit dhe është parë për herë të fundit duke e Augustus Rukvudin . Sipas Rowling, Aberforth i mbijeton betejës, dhe është akoma "tek Koka e Derrit, duke luajtur me dhitë e tij".

Jim McManus u shfaq shkurt si Aberforth në adaptimin filmik të Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit.[7] Ciarán Hinds luan rolin e Aberforth në një rol më të madh në Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes Pjesa e Dytë .

Arabella Fig Redakto

Arabella Doreen Fig, e njohur më mirë thjesht si Znj. Fig, është një Magjinuke që jeton fshehurazi si një Babanace dhe me urdhrat e Urtimorit mbikëqyr me vëmendje Harrin ndërsa ai është në shtëpi me Dërslit. Ajo është një armë e Çehovit, e përmendur së pari si një fqinje në dukje e parëndësishme në Harry Potter dhe Guri Filozofal dhe nuk zbulohet si një anëtare e komunitetit magjik deri në Urdhrin e Feniksit. Ajo ka një dashuri të përjetshme për macet dhe bën "një tregti të zhurmshme" te macet e kryqëzuara dhe Kneazles, varianti i tyre magjik. Brenda Urdhrit të Feniksit, ajo funksionon si një ndër ndërlidhjet mes botës magjike dhe Babanacëve. Sipas Urdhrit të Feniksit, ajo ndihmon Harrin pasi ai dhe kushëriri i tij Dadli Dërsli sulmohen nga dy Marrosës, dhe zgjedh ta zbulojë veten. Ajo i shpjegon Harrit se ajo me qëllim i bëri qëndrimet e Harrit me të pakëndshme, në mënyrë që Dërslit të vazhdonin ta dërgonin atë tek ajo, megjithëse do të preferonte të bënte ndryshe. Kur Ministria e Magjisë përpiqet që Harri të dëbohet nga Hoguortsi për përdorim nën moshë të magjisë (pasi ai hodhi një shorti Patronusi për ta mbrojtur veten dhe kushëririn e tij), dëshmia e saj para Uizengamotit është thelbësore për të lejuar Harrin të qëndrojë në Hoguorts. Sidoqoftë, sipas Rowling, Magjinukët janë të paaftë të shohin Marrosësit, dhe sugjerohet nga mënyra e saj gjatë gjykimit që ajo të jetë nxitur se çfarë të thotë në lidhje me Marrosësit.[8]Harry Potter dhe Princi Gjakpërzier, ajo merr pjesë në funeralin e Urtimorit në Hoguorts.

Zonja Fig u portretizua nga Kathryn Hunter në adaptimin e filmit Urdhri i Feniksit.

Mundungus Fleçer Redakto

Mundungus "Dëng" Fleçer përmendet kur kalon në disa nga librat e mëparshëm në seri, por nuk është deri në kapitullin e dytë të Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit që ai bën paraqitjen e tij të parë. Mundungus është përshkruar si një "njeri kallamishte, i palëkundur" me "këmbë të shkurtra, bandë", "flokë të gjatë xhenxhefil xhenxhefili" dhe "sy gjaku, sy të butë që i dhanë atij pamjen e hijshme të një qese basset". Ai është i përfshirë në shumë veprimtari të paligjshme, megjithatë ai duket se kufizohet në krime relativisht të vogla, siç janë vjedhja dhe tregtimi i mallrave të vjedhura në tregun e zi. Shumë anëtarë të Urdhrit kanë ndjenja të ndryshme për të, por ai është shumë besnik ndaj Urtimorit, i cili dikur e nxori atë nga telashet serioze. Lidhjet e tij i mundësojnë atij të dëgjojë thashethemet dhe informacionet që rrotullohen rreth segmenteve më të shndritshme të popullatës magjistare, të cilat mund të dëshmojnë se janë të dobishme në luftën kundër Flurovdekjes.

Andy Linden luan rolin e Mundungus Fleçeritr në Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes Pjesa e Parë.

Remus Lupini Redakto

Remus Xhon Lupini, me nofkën Hënori, për herë të parë shfaqet te i Burgosuri i Azkabanit si mësuesi i ri i Mbrojtjes kundër Arteve të Errëta. Shumica e studentëve e konsiderojnë atë në një vlerësim jashtëzakonisht të lartë dhe e duan stilin e tij të mësimit. Gjatë mandatit të tij, ai i jep mësime private Harrit për hedhjen e Shortisë Patronus, për ta ndihmuar atë në luftimin e Marrosësve që patrullonin në bazat e Hoguortsit. Në fund të i Burgosuri i Azkabanit, zbulohet që Profesor Lupini është një Ujk i egër (njeri-ujk). Ai shndërrohet në ujk në çdo hënë të plotë dhe vetëm mban mendjen e tij njerëzore ndërsa shndërrohet duke pirë ilaçin Wolfsbane të përgatitur për të nga Pitoni. Hermiona zbulon para Harri dhe Roni se Profesor Lupini është një ujk pasi Profesori Piton i jep klasës së Lupinit një detyrë në ujqër. Ajo gjithashtu vëren se qullsi i profesor Lupinit është një hënë.

Në serinë e filmit, Lupini është portretizuar nga David Thewlis si i rritur, dhe nga James Utechin si i ri.

Mësysh Mudi Redakto

Alastor "Mësysh" Mudi është Aurori më i njohur.Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit, Mudy emërohet si mësuesi i ri i Mbrojtjes Kundër Arteve të Errëta në Hoguorts, duke dalë nga pensioni si një favor i Urtimorit. Pak para se të fillonte viti shkollor, megjithatë, Mudy sulmohet nga Barty Krouçi, Jr., i cili nënshtron atë me Mallkimin Imperius dhe merr Shurupin Shumëlëngjesh për të supozuar pamjen e tij. Ai e mban gjallë Mudin e vërtetë si burim të përbërësve të Shurupit Shumëlëngjesh dhe të informacionit personal të dobishëm në vendosjen e mashtrimit dhe zë vendin e Mudit në Hoguorts. Zakoni i mirënjohur i Mudit për të mbajtur rreth pijeve të tij në një tufë private hipi lejon Krouç të marrë Shurupin Shumëlëngjesh sipas nevojës për të mbështetur maskaradën pa ngritur dyshime.

Mudi është portretizuar nga Brendan Gleeson në serinë e filmit.

Xhejms Poter Redakto

Xhejms Poter, me nofkën Bridega, është babai i Harri Poterit dhe burri i Lili Poterit. Xhejms u takua me Sirius Bllekun, Remus Lupinin dhe Piter Pavlerin kur hynë në Hoguorts. Kur Xhejms, Sirius dhe Piter zbuluan se Remus është, në të vërtetë, një ujk, të tre ata në mënyrë të paligjshme mësuan të bëheshin Magjikafshë për të shoqëruar me siguri Remusin gjatë transformimeve të tij dhe për ta mbajtur atë nën kontroll. Gjatë kësaj kohe ata zbuluan pothuajse të gjitha vendkalimet sekrete të Hoguortsit dhe hartuan hartën e Pretarit. Në shkollë, Xhejms thuhet se ka qenë një lojtar i talentuar në ekipin e Grifartit në Kuidiç. Në versionin e filmitGurit Filozofal, Harri dhe miqtë e tij gjejnë emrin e Xhejmsit të renditur në një pllakë si Kërkues në ekipin e tij të Kuidiçit; megjithatë, Rowling deklaroi në një intervistë se ajo synonte që ai të ishte Ndjekës.[9]

Në serinë e filmit, Xhejms është portretizuar nga Adrian Rawlins si i rritur, Robbie Jarvis si i ri dhe Alfie McIlwain si fëmijë.[10]

Lili Poter Redakto

Lili Poter (Evans) është nëna e Harri Poterit. Ajo është përshkruar si shumë e bukur, me sy të mrekullueshëm të gjelbër në formë bajame dhe flokë të trashë, të gjatë dhe të errët paub. Ajo është një nga "studentët e preferuar të të gjitha kohërave" të koleksionistit të yjeve Horas Brikërmillit, e cila e përshkruan si "të gjallë", "simpatike", "të butë" dhe "shumë qesharake" dhe kujton se ai "shpesh i thoshte asaj se duhet të kishte qenë te Gjarpërblerti". Për më tepër, Brikërmilli thotë se Lili është një nga studentët më të ndritshëm që ai ka ligjëruar ndonjëherë, me një aftësi natyrore dhe intuitive në Shurupe. Rowling e përshkruan Lilin si "pak të kapur"; ajo ishte një vajzë e njohur për të cilën shumë djem kishin ndjenja romantike.[11] Edhe pse Lili është e lindur nga Babanacët, ajo është një magjistare jashtëzakonisht e talentuar në krye të klasës së saj. Ajo u bë Vajza Shefe në vitin e shtatë të saj. Motra e Lilit, Petunia Dërsli e përçmoi atë për të qenë një magjistare dhe e shikoi atë si një "fanatike", megjithëse më vonë Petunia zbulohet se ka pasur zili për aftësitë e saj. Rowling deklaroi se Lili kishte marrë letra paralajmëruese për testimin e kufijve të Statutit të Sekretit. Patronusi i Lilit është një drenushë, që supozohet se duhet të çiftohet me formën e një Patronusi nga Magjikafsha e Xhejmsit (gjithashtu forma e Patronusit të Harrit).[12]

Lili është portretizuar nga Geraldine Somerville si e rritur në seritë e filmit, dhe nga Susie Shinner si adoleshente dhe Ellie Darcey-Alden si fëmijë.

Kingsli Shekëllbollti Redakto

Kingsli Shekëllbollti është një Auror i moshuar që vepron si informator për Urdhrin brenda Ministrisë së Magjisë. Ai është prezantuar për herë të parë në Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit, kur ai vullnetarizohet të jetë një nga anëtarët e Gardës së Avancuar që shoqëroi Harrin nga shtëpia e Dërslive në numrin 12, Grimolld Pllejs. Kingsli është përgjegjës për kërkimin e Siriusit në Ministri; megjithatë, duke e ditur Siriusin se është i pafajshëm, ai po i jep Ministrisë informacione të rreme se Siriusi është në Tibet. Ai është i pranishëm në skenën e librit të pestë kur Harri është konfrontuar në lidhje me Ushtrinë e Urtimorit, pasi Marieta Exhkomb e tradhton atë te Dolores Umbrixhi. Kingsli modifikon me shpejtësi kujtesën e Marietës, por për të shmangur dyshimet nga Ministria, Urtimori detyrohet ta hedhë edhe atë ndërsa ai ikën.

George Harris u shfaq si Kingsli në filmat Urdhri i Feniksit dhe të dyja pjesët e Dhuratat e Vdekjes.

Nimfadora Tonks Redakto

Nimfadora Tonks është një Ndërrotrajtë dhe Aurore. Emri i saj do të thotë "Dhuratë e Nimfave". Ajo përçmon emrin e saj të dhënë dhe preferon të quhet vetëm me mbiemrin e saj. Ajo ende është referuar si "Tonks" nga bashkëmoshatarët e saj edhe pas martesës.

Ajo përshkruhet se ka "një fytyrë të zbehtë në formë zemre, me sy të errët të ndezur", dhe zakonisht përshkruhet me ngjyra të ndryshme të flokëve, të cilat mund t'i ndryshojë sipas dëshirës. Tonks është parë të jetë shumë e ngathët dhe e pa shkathtë në magji shtëpiake. Nimfadora është vajza e vetme e Ted dhe Andromeda Tonks, kjo e fundit është motra e Bellatriks Lestrejnxhit dhe Narsisa Mallfoit; Nimfadora është pra kushërira e parë e Drako Mallfoit por ajo kurrë nuk i drejtohet atij si familje, duke aluduar për të thjesht si "djali i Mallfonjve". Tonks është renditur në Baldoskuq,[13] dhe diplomohet në Hoguorts një vit para se të hynte Harri, pas së cilës ajo fillon tre vjet trajnim për Aurore; nën tutelën e Mudy, ajo kualifikohet si Aurore një vit para paraqitjes së saj të parë te Urdhri i Feniksit.

Natalia Tena luajti Tonksin në versionet e filmit të Urdhri i Feniksit, Princi Gjakpërzier dhe të dy pjesët e Dhuratat e Vdekjes.

Artur Uezli Redakto

Artur Uezli është patriarku i Uezlive, një familje magjistarësh që konsiderohen "tradhtarë të gjakut" nga Hamortët për interesimin e tyre në botën e Babanacëve. Ai është i martuar me Moli Uezlin, me të cilën ka shtatë fëmijë, duke përfshirë Ronin, mikun më të mirë të Harrit. Gjatë kohës që qëndronte në Hoguorts, Arturi i përkiste shtëpisë së Grifartit. Arturi është përshkruar si i gjatë dhe i hollë, dhe se ka një fije floku të tërhequr dhe syze me brirë. Një burrë i dashur, me zemër të lehtë, ai nuk priret të jetë figura e autoritetit në familje; gruaja e tij Moli merret me atë zonë. Arturi punon për Ministrinë e Magjisë, fillimisht në Zyrën e Keqpërdorimit të Artikujve të Babanacëve. Ai është i fiksuar pas mësimit për zakonet dhe shpikjet e Babanacëve dhe zotëron një koleksion të madh të artikujve kryesisht të përdorur nga Babanacët. Departamentit të tij i mungojnë fonde, dhe paga e tij është vetëm në gjendje të sigurojë një familje të madhe, duke lënë financat e familjes së tij të pasigurta.

Artur Uezli shfaqet në çdo film përveç të parit dhe është portretizuar nga Mark Williams.

Bill Uezli Redakto

Uilliam Artur "Bill" Uezli është djali më i madh i lindur i Artur dhe Moli Uezlit. Ai është përshkruar si "punëtor", por posedon një dashuri për "pak aventurë, pak shkëlqim". Gjatë kohës së tij në Hoguorts, Bill bëhet prefekt dhe Kryenxënës, me 12 NZM për kredinë e tij. Më vonë, ai punon për Gringots Bank në Egjipt si një Mallkimthyerës.

Ai e bën paraqitjen e tij të parë të plotë në Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit, ku ai përshkruhet si një i ri me pamje të mirë, me flokë të gjatë të kuq sportiv të lidhur dhe një vathë të vetme. Kur Flër spiunon Billin në Hoguorts ndërsa ai dhe zonja Uezli e vizituan Harrin gjatë Turneut të Tre Magjistarëve, ajo e shikon atë me "interes të madh". Bill kthehet në Britani për të punuar me Urdhrin në Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit. Ai takohet me Flër në selinë e Gringots në Londër, ku ajo është e punësuar në atë kohë, duke dhënë mësime për të përmirësuar anglishten e saj. Pas një marrëdhënieje një-vjeçare, çifti fejohet, dhe Billi e sjell në shtëpi të fejuarin e tij për ta njohur me familjen e tij, e cila nuk e pëlqen atë.

Richard Fish u shfaq si Billi shkurt në adaptimin e filmit të Harry Potter dhe i Burgosuri i Azkabanit. Domhnall Gleeson, djali i aktorit Brendan Gleeson (Alastor Mudi në seri), interpreton Bill Uezlin në Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes dhe te udhëtimi në Harry Potter dhe Arratisja nga GringotiWizading World of Harry Potter - Diagon Alley në Universal Studios në Florida.

Çarli Uezli Redakto

Çarli Uezli është djali i dytë i Artur dhe Moli Uezlit dhe përshkruhet se ka një ndërtim si ai i vëllezërve të tij Fred dhe Xhorxh: më i shkurtër dhe më i rezervuar se Billi, Persi dhe Roni. Ai ka një fytyrë të gjerë, me natyrë të mirë, e cila është pak e rrahur nga moti dhe shumë e çuditshme. Krahët e tij janë muskulozë, dhe njëri prej tyre ka një djegie të gjatë me shkëlqim. Ndërsa ishte në Hoguorts, ai ishte një prefekt, një Kapiten i Kuidiçit dhe një Kërkues legjendar për ekipin e Grifartit në Kuidiç. Aftësitë e tij si Kërkues ishin aq të mira saqë thuhej, "Ai mund të ishte marrë për në Angli, nëse nuk do të kishte ndjekur dragonjtë."

Pas shkollës, Çarli zgjedh të shkojë në Rumani për të punuar me dragonjtë si një rojtar i Dragonjve. Me kërkesën e Harrit, Ronit dhe Hermionës, ai merr dragoin e fëmijës së Hagridit, Norbertin, një Kurrizthyer të Norvegjisë, i cili është tërhequr në mënyrë të paligjshme, në kujdesin e tij në vitin e parë të Harrit, dhe ai është pjesë e një ekipi të Rojeve të Dragonjve që sjell katër dragonj të racave të ndryshme në Hoguorts te Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit për Detyrën e Parë të Turneut të Tre Magjistarëve.

Alex Crockford u shfaq shkurt si Çarli në adaptimin filmik të i Burgosuri i Azkabanit.

Moli Uezli Redakto

Moli Uezli (Prjuet)[14] është gruaja e Artur Uezlit dhe matriarkja e familjes Uezli. Ajo është nëna e shtatë fëmijëve, përfshirë Ron Uezlin, i cili bëhet shoku më i mirë i Harri Poterit. Moli ka lindur në familjen me gjak të pastër Prjuet, duke qenë motra e Gideon dhe Fabian Prewett. Personazhi është prezantuar për herë të parë në Harry Potter dhe Guri Filozofal, kur ajo me dashamirësi i tregon Harrit si të kalojë pengesën në Platformën Nëntë e Tre-Çerekë. Në Harry Potter dhe Dhoma e të Fshehtave, ajo është e zemëruar me Fredin, Xhorxhin dhe Ronin pasi zbulon se ata fluturuan me makinën e magjepsur të prindërve të tyre për ta shpëtuar Harrin nga tezja dhe xhaxhai i tij që e kishin burgosur në dhomën e tij. Në fillim të vitit shkollor, Moli ia dërgon Ronit një Letër Ulëritëse, duke i bërtitur atij në zemërim se ai dhe Harri fluturuan përsëri me makinën e familjes, këtë herë për në Hoguorts. Në Harry Potter dhe i Burgosuri i Azkabanit, Uezlit fitojnë tërheqjen e Gazetës së Profetit dhe përdorin arin në një udhëtim në Egjipt për të vizituar Billin. Ata kthehen në Britani dhe qëndrojnë te Kusia Magjike me Harrin dhe Hermionën. Harri dëgjon zotin dhe zonjën Uezli duke argumentuar një natë për të thënë Harrit të vërtetën për lidhjen e supozuar midis Sirius Bllekut dhe Harrit; Arturi mendon se Harri duhet ta dijë të vërtetën por Moli, duke ndier se e vërteta do ta tmerronte atë, e siguron atë që Harri do të jetë plotësisht i sigurt në Hoguorts me mbrojtjen e Urtimorit, dhe urdhëron Persi Uezlin që ta vëzhgojë Harrin në shkollë.

Julie Walters portretizon Moli Uezlin në çdo film përveç te Kupa e Zjarrit, në të cilën roli i saj në roman është i prerë. Në vitin 2003, BBC votoi portretizimin e saj të Molit si "nëna e dytë e ekranit më të mirë", pas Julia Roberts si Erin Brockovich.[15]

Referime Redakto

 1. ^ Anelli, Melissa (2 janar 2008). "PotterCast 131 J.K. Rowling Interview Transcript". The Leaky Cauldron (në anglisht). Marrë më 19 dhjetor 2019.
 2. ^ "J.K. Rowling Web Chat Transcript" (në anglisht). The Leaky Cauldron. 30 korrik 2007. Marrë më 30 korrik 2007.
 3. ^ Rowling, J.K. (1997). Harry Potter and the Philosopher's Stone (në anglisht). Bloomsbury, London.
 4. ^ "The Leaky Cauldron and MuggleNet interview Joanne Kathleen Rowling: Part Two" (në anglisht).
 5. ^ Milam, Whitney (25 qershor 2010). "Young Sirius Black cast in Deathly Hallows" (në anglisht). Hollywood News. Arkivuar nga origjinali më 27 gusht 2010. Marrë më 4 tetor 2010.
 6. ^ J.K.Rowling – A Year in the Life; James Runcie; Independent6 Television (ITV); 2007
 7. ^ http://www.the-leaky-cauldron.org/#article:8596 Casting confirmation at The Leaky Cauldron
 8. ^ Order of the Phoenix – Chapter 8 The Hearing
 9. ^ ""About the Books: transcript of J.K. Rowling's live interview on Scholastic.com", Scholastic.com, 16 October 2000" (në anglisht). Marrë më 15 shtator 2007.
 10. ^ "Benedictclarke" (në anglisht). dhjetor 2017.
 11. ^ Anelli, Mellisa (16 korrik 2005). "The Leaky Cauldron and MuggleNet interview Joanne Kathleen Rowling: Part Three". The Leaky Cauldron (në anglisht). Accio-Quote. Arkivuar nga origjinali më 22 prill 2011. Marrë më 7 shkurt 2008.
 12. ^ "J.K. Rowling Web Chat Transcript" (në anglisht). The Leaky Cauldron. 30 korrik 2007. Marrë më 30 korrik 2007.
 13. ^ "What House was Tonks In?". Arkivuar nga origjinali më 7 qershor 2011. Marrë më 30 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Section: Extra Stuff Some Random Facts About The Weasley Family" (në anglisht). JKRowling.com. Arkivuar nga origjinali më 6 qershor 2007.
 15. ^ "Brockovich is 'best screen mother'" (në anglisht). BBC News. 20 gusht 2003. Marrë më 7 maj 2011.

Lidhje të jashtme Redakto