Hape menynë kryesore

Numrat e telefonit në Kosovë

(Përcjellë nga +383)

+383 është kodi ndërkombëtar telefonik (prefiksi) për Kosovën. Ky kod i është caktuar Kosovës nga ana e Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit - ITU me Marrëveshjen e Brukselit mes Kosovës dhe Serbisë, e të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian. Kodi fillimisht pritej të hynte në fuqi më 1 janar 2015, por që finalizimi i marrëveshjes u shty për fund të gushtit të vitit 2016.  Kosova është e përfaqësuar në ITU si Kosovë*, pa paragjykimin e qëndrimeve mbi statusin e saj dhe është në përputhje me RKSKB 1244 dhe Vendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë mbi shpalljen e Pavarësisë së Kosovës. Kodi +383 është në kompetencë të Autoritetit Rregullativ të Telekomunikacionit të Kosovës. [1] [2] [3] [4] [5]

HistorikuRedakto

Pas shkatërrimit të Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë në vitin 1992, e cila kishte kodin telefonik +38, Kosovës i mbeti në përdorim kodi +381, e i cili i ishte dhënë Republikës Federative të Jugosllavisë (Serbia dhe Mali i Zi) dhe që më vonë, pas ndarjes së Malit të Zi, kodi i mbeti Serbisë. Pas Luftës së Kosovës (1997 - 1999), krahas këtij kodi për telefoninë mobile u përdoren edhe kodet e Monakos +377 dhe Sllovenisë +386. [6]

Numri  Përdorimi Vendi
+383 TBD Linja fikse dhe rrjetet e telefonisë celulare. [7] Kosova

(2017 - tani)

+383 44
+377 44 Rrjetet e telefonisë celulare. [8]
(1999 – 15 December 2017[9]
Monako

(1999 – 15 dhjetor 2017)

+377 45
+381 28 Linja fikse dhe rrjetet e telefonisë celulare. [9] Serbia

(1992 – 15 dhjetor 2017)

+381 29
+381 38
+381 39
+386 43 Rrjetet e telefonisë celulare. [10] [9] Sllovenia

(2007 – 15 dhjetor 2017)

+386 49

Telefonia fikseRedakto

Telefonia mobileRedakto

Kodi Përdorimi Shënime
44, 45 VALA +383

+377 (Monaco) kodi përdoret deri në implementimin e plotë të kodit të ri.

43, 49 IPKO +383

+386 (Sllovenia) kodi përdoret deri në implementimin e plotë të kodit të ri.

Kodet specialeRedakto

Kodi Shërbimi
112 Numri i unifikuar i emergjencës
192 Policia
193 Zjarrfikësit
194 Ambulanca
195 Koha e saktë

ReferimeRedakto

  1. ^ "Statement by High Representative/Vice-President Federica Mogherini following the meeting of the EU-facilitated dialogue". EEAS - European Union. Marrë më 25 August 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "- Kosovo represented with a footnote" (PDF). itu.int. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "ITU Operational Bulletin International Codes -5/No. 1114 – 5" (PDF). itu.int. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "ITU Operational Bulletin Notes common to Numerical and Alphabetical lists of Recommendation ITU-T E.164 assigned country codes - – 18 –" (PDF). itu.int. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "- EU-facilitated Belgrade-Pristina Dialogue: Implementation of the arrangement on telecommunication". europa.eu. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ *"Telecommunications: Kosovo's callers forced to talk in foreign codes". Financial Times. 13 December 2009. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Realizohet thirrja e parë me kodin e ri +383 [video]". KOHA.net (në anglisht). Marrë më 2017-02-02.
  8. ^ "[43] Use of Monaco country code 377 in Kosovo". International Telecommunication Union, ITU. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ a b c "Kosova siguron kodin telefonik 383: Alokimi më 15 dhjetor, kodet 381, 377, 386 do të hiqen nga përdorimi - Telegrafi". telegrafi.com. 13 November 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ "iPKO establishment history: 1999". IPKO. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto