Capone “Gang” Bege (カポネ ギャング ベッジ Kapone Gyanugu Bejji)[1] është njê personazh fiktiv në manga One Piece. Ai është një mafia-piratë dhe kapiten i Piratëve Fire Tank. Ai është një nga dymbëdhjetë piratët që referohen Gjenerata më e Keqe. Ai është nga West Blue dhe ishte një nga Pesë Familjet, familje që kontrolluan operacionet e Nëntokës në West Blue.

Ai është i martuar me vajzën e 22-të të Big Mom, Charlotte Chiffon me të cilën e ka një fëmijë me emrin Capone Pez. Ai ishte vartës e Big Mom deri kur bëri një aleancë të përkohshëm me Ekuipazhin e Kapelës prej Kashte në mënyrë që ta vrasin Big Mom.[2] Por fatkeqësisht plani i tyre dështoi dhe Bege u bë armik i Big Mom dhe ekuipazhit të saj.

Gjatë dy viteve, shpërblimi i tij u ngrit nga 138,000,000 beli në 300,000,000 beli.

Historia Redakto

Bege u rrit në West Blue, ku ai u bë shefi i një prej Pesë Familjeve të saj të West. Ai shpejt u bë i famshëm për shkak të shpejt uljes së mafias rivale duke shkuar drejtpërsëdrejti për bosët e tyre. Megjithatë, ai vodhi vetëm para dhe sende të çmuara nga mafiat që solli, duke u kënaqur për të parë luftën për pushtet që do të dilte më pas pa fituar ndonjë pushtet të tij. Bege akumuloi shumë armiq, por arriti të sprapsin të gjithë ata me fuqitë e tij të frutave të detit. Ai më në fund u bë i lodhur me dominimin e tij dhe lundroi në Grand Line si një pirat. Megjithatë, metodat e tij nuk ndryshuan, pasi ai synonte kapiten të piratëve të njohur, duke lënë ekipe të paprekur.

Personaliteti Redakto

Pavarësisht se është një pirat famëkeq, Bege është një zotëri i rafinuar i një sofistikimi të madh. Ai vishet me kostume të bukura dhe shijon ngrënie të shkëlqyeshme ndërsa ishte në bordin e anijes së tij në det. Ai është mërzitur fort nga gjëra të tilla si sjelljet e këqija të tryezës dhe vrazhdësia, zakonisht duke mbajtur një sjellje të rezervuar dhe të qetë. Për shkak të sofistikimit të tij të thellë, Bege është shumë i veçantë për pastërtinë dhe higjenën, duke refuzuar të ketë një takim me këdo që nuk i paraqet si duhet, duke detyruar edhe armiqtë e tij ta bëjnë këtë. Kur e takoi Sanji për herë të parë, ai i ofroi ushqim dhe pije, në një veprim të dukshëm mikpritjeje dhe mirësjelljeje.

Sidoqoftë, Bege mund të jetë shumë i padurueshëm dhe i përhumbur, duke mos dëmtuar të tjerët, madje edhe ekuipazhin e tij, nëse provokojnë zemërimin e tij edhe në më të vogël. Për aq kohë sa ai nuk është i shqetësuar, Bege duket se është një pirat i cili preferon të shmangë bërjen e një skene sa herë të jetë e mundur në mënyrë që të mos përballet me armiqtë që ai mund ta shohë si problematik, siç janë admirali Kizaru,[3] Sanji, Brook, dhe fisi Mink.[4] Një shembull i kësaj është kur ai ishte plotësisht i gatshëm të takonte Monkey D. Luffy, por nuk kishte kurrfarë aftësie për të përdorur dhunë kundër këtij të fundit nëse zemërohej.[5]

Megjithëse ai jo gjithmonë mund të jetë i prirur për të luftuar, Bege është një njeri i patrembur i cili nuk do të hezitojë të luftojë dikë nëse duhet të jetë i dobishëm ose i nevojshëm, pavarësisht se sa të fortë janë ata. Fruti i tij i detit luan një rol të madh në këtë. Kur ai bën një betejë, ai ka tendencë të hyjë në rrezik vetëm, pasi ai lehtë mund të thërrasë vartës të shumtë në çdo kohë dhe vend për të luftuar në emër të tij. Duket gjithashtu se për këtë arsye, ai duket se e shikon ekuipazhin e tij si disi të shpenzueshëm, të bërë të qartë nga fakti se ai nuk dukej i shqetësuar për pirjen e duhanit, pavarësisht protestave të tyre.

Bege është jashtëzakonisht sadist, gjakatar dhe është i njohur për prerjen e kokave edhe të kafshëve thjesht për të argëtuar veten e tij. Ai nuk e dëshiron fuqinë vetë, por përkundrazi synon të destabilizojë fraksionet në pushtet dhe të shikojë luftën që rezulton për pushtet për argëtimin e tij. Kudo që shkon, ai nxjerr udhëheqësit e grupeve që kundërshtojnë atë për ta arritur këtë, duke u kujdesur vetëm për thesarin e kundërshtarëve të tij dhe gjakderdhjen që do të shohë prej tyre më vonë. Kënaqësia e tij nga kaosi nuk përjashton atë që është shkaktuar nga dikush tjetër përveç tij. Bege qeshi histerikisht me rrëzimin e kalasë Whole Cake dhe rënien e mundshme të Piratëve të Big Mom, duke treguar se sa shumë argëtohet nga shkatërrimi i dikujt që është i fuqishëm.

Megjithë natyrën e tij të etur për gjak, Bege ka një farë mëshire dhe vetëkontrolli. Sipas Jinbe, ndërsa ai vrau udhëheqësit e organizatave të fuqishme, ai la vartësit e tyre, të tillë si anëtarët mafiozë të katër prej pesë familjeve të mëdha ose ekuipazhe famëkeqe piratësh, vetëm që ata të kishin mundësi të hakmerren. Megjithë armiqësinë e tij fillestare ndaj Luffy për telashet që ai shkaktoi në Arkipelagun Sabaody, si dhe Luffy në përpjekje për ta shënjuar atë për përpjekjen për të vrarë Pekoms, Bege e fali me lehtësi Luffy pasi formoi aleancën e tyre.[6]

Bege herë pas here ka treguar një anë krenarie, duke u mburrur para Kapelat e Kashtes se ai është gjithashtu pjesë e Gjeneratës më të Keqe, ashtu si Luffy. Gjithashtu, në dallim nga mosinteresimi i tij për famën, Bege mban planet e tij strategjike në konsideratë të lartë dhe ka besimin maksimal në zgjuarsinë e tij taktike. Propozimet e tij priren të jenë mjaft të përpikta, duke u siguruar që çdo variabël të llogaritet. Përkundër kësaj, ai kurrë nuk krenohet me zgjuarsi ose shkallën e suksesit të planeve të tij, por ai ishte akoma i pakënaqur nga leximi i një artikulli që portretizoi Luffy si planifikues prapa komplotit të dështuar të vrasjes së Big Mom.

Pasi u bë baba dhe bashkëshort, Bege duket se e ka pakësuar sjelljen e tij të egër dhe të pamëshirshme në një farë mase. Ai nuk është më lart duke vepruar marrëzisht para të tjerëve për të argëtuar djalin e tij dhe tregon dashuri ndaj gruas së tij në situata të ndryshme. Bege gjithashtu mund të tregojë vlerësim ndaj vartësve ose të huajve të tij që ai nuk ka marrëdhënie armiqësore me sa kohë që ata demonstrojnë kompetencë të mjaftueshme. Sidoqoftë, Bege nuk i pëlqen të mendohet si një person i mirë, duke gjetur neveri ndaj idesë së njerëzve që ndiejnë mirënjohje ndaj tij.

Bege nga jashtë e konsideron empatinë ndaj të tjerëve si dobësi dhe frikacakë, mosbesim të piratëve. Kjo është më e dukshme kur ai qëlloi Pekoms në shpinë pasi ky i fundit ishte i gatshëm të tregonte mëshirë për Kapelat e Kashtes si falënderime për shpëtimin e fisit të tij. Në të kundërt, ai ka treguar që kujdeset thellësisht për familjen dhe ekuipazhin e tij, duke rrezikuar jetën e tij kundër Big Mom nëse kjo do të thotë të mbrojë disa njerëz që janë afër tij dhe të mos pranojë t'i braktisë ata.

Aftësitë Redakto

Si kapiten i ekuipazhit të tij dhe drejtues i njërës prej pesë familjeve të perëndimit, Bege ka autoritet mbi të gjithë ata që janë nën të. Ai gjithashtu pati ndikim dhe fuqi të madhe mbi operacionet e nëntokës në West Blue. Si një luftëtar brenda Piratëve të Big Mom, atij iu dha përgjegjësia që të jetë përgjegjës për sigurinë e Festës së Çajit.[7]

Bege ka një vetëdije të shkëlqyer për rrethinën e tij. Pas marrjes së pengjes së Nami dhe Chopper gjatë negociatave me Sanji dhe Brook në Zou, ai e dinte që Caesar ishte duke u fshehur aty, ndërsa Sanji dhe Brook ishin plotësisht të pavetëdijshëm për praninë e të treve.

Përveç kësaj, Bege ka një vullnet të fortë që kur ai nuk humbi vetëdijen kur Big Mom lëshoi një valë të Ambicies së Pushtimit duke u fokusuar në pamjen e thyer të Nënës Carmel, një ngjarje që shkaktoi shumë prej njerëzve të pranishëm të zbeheshin.

Ndryshe nga shokët e tij piratë të Gjeneratës më të Keqe, Bege është një strateg mjeshtëror që përdor taktikat dhe ndërlikimet, sesa forcën fizike të drejtpërdrejtë në betejë.[8] Pasi u bë pirat, aftësitë e tij taktike dhe pamëshirshmëria e tij vetëm ndihmuan më tej karrierën e tij pirat dhe fuqinë e tij nëpër detet e rrezikshme të Grand Line, deri në pikën ku ai u bë i njohur në mënyrë të pafytyrë për suksesin e tij në planifikimin dhe ekzekutimin e atentateve. Në fakt, ai vuri në dukje se dështimi i tij për të vrarë Big Mom ishte plani i parë që dështoi ndonjëherë.[9] Ai poashtu jep emrat e objekteve ndryshe në mënyrë që armiku të mos e dijë për planin e tij siç shihet kur Bege urdhëroi Kapelat e Kashtes të mbulonin veshët me një tapë nën emrin e koduar sistemi i padukshëm i simfonisë.

Bege është jashtëzakonisht vëzhgues, i aftë për të zbuluar dobësi të mundshme në armiqtë e fuqishëm dhe të bënin strategji për të shfrytëzuar dobësinë e tyre specifike. Gjatë ngjarjes me fotografi të Nënë Carmel, Bege ishte në gjendje të perceptoj se si trupi i Big Mom humbi plotësisht elasticitetin e saj të madh pasi dikush e rrëzoi aksidentalisht foton e Nënës Carmel. Bega madje arriti të vlerësojë hendekun e kohës midis rënies së fotos dhe kur filloi zemërimi i Big Mom. Bege ka një kuptim të pabesueshëm të luftës psikologjike, pasi ai mund të thoshte se planet e tij të vrasjes mund të kishin sukses duke parë shprehjen e frikshme të Katakurit, që Bege konkludoi në mënyrë të drejtë se ai parashikoi një të ardhme të tmerrshme.[10]

Ai ka një tolerancë të fortë për të duruar dhimbje edhe pasi u godit nga Big Mom, ai ende qëndroi për të menduar për një taktikë të largimit.

Bege është një mjeshtër i jashtëzakonshëm në gjuajtje. Nga një distancë jashtëzakonisht larg, Bege arriti të gjuaj në Charlotte Oven me saktësi precize nga anija e tij në det pa dëmtuar Chiffon.

Fruti i Detit Redakto

Capone Bege ka ngrënë frutat e kështjellës, një lloj i Paramecia, që e lejon atë të transformojë trupin e tij në kështjellë. Ai mund të lejoj të tjerët të hyjnë në trupin e tij, poashtu edhe topa të zjarrit dhe kuaj. Përdoruesi ka kontroll të plotë mbi kështjellën në trupin e tyre dhe mund të lëvizë në mënyrë telekinetike dhe të krijojë objekte nga brenda siç e shohin të arsyeshme. Megjithatë, lëvizja nga jashtë nuk duket të ndikojë brenda, pasi Kapelat e Kashtës nuk ndjehen ndonjë vibracion lëvizje kur Bege filloi duke u khtyer në anije.

Njerëzit që janë brenda munden lehtë të largohen nga trupi i tij nëse ata e gjejnë daljes, kështu që përdoruesi duhet të vëzhgojë të burgosurit ose t'i mbyllë të gjithë dyert.

Kuriozitete Redakto

 • Bege deklaroi se ka prerë kokat e kafshëve, kjo mund të jetë një referencë për The Godfather, në të cilën Tom Hagen, consigliere i familjes Corleone detyroi një objektiv në bërjen atë që eponymous Godfather donte duke pasur kokën e stallion çmuar e objektivit të prerë.
 • Emri i Bege u morr nga dy kriminelë të jetës reale. Mbiemri Capone u morr nga gangsteri amerikan i vitit 1920 Alphonse “Al” Capone dhe emri Bege u morr nga pirati anglezë William Le Sauvage.[11]

Referime Redakto

 1. ^ One Piece Kapitulli 498 dhe Epizodi 392
 2. ^ One Piece Kapitulli 858
 3. ^ One Piece Kapitulli 504 dhe Episodi 398
 4. ^ One Piece Kapitulli 812 dhe Epizodi 763
 5. ^ One Piece Kapitulli 857 (faqe 16)
 6. ^ One Piece Kapitulli 858 dhe Epizodi 828
 7. ^ One Piece Kapitulli 857 dhe Epizodi 826
 8. ^ One Piece Kapitulli 857 (faqe 11-12)
 9. ^ One Piece Kapitulli 869
 10. ^ One Piece Kapitulli 864
 11. ^ "Source of Supernovas' names" (në anglisht). SBS Volume 52.