Dalmacia ishte një provincë romake . Emri i saj rrjedh nga emri i një fisi ilir të quajtur Delmatët, i cili jetonte në zonën qendrore të bregut lindor të detit Adriatik . Ai përfshinte pjesën veriore të Shqipërisë së sotme, pjesën më të madhe të Kroacisë, Bosnjë-Hercegovinës, Malit të Zi, Kosovës dhe Serbisë, duke mbuluar kështu një zonë dukshëm më të madhe se rajoni aktual kroat i Dalmacisë . Fillimisht ky rajon quhej Illyria (në greqisht) ose Illyricum (në latinisht).

Provinca e Ilirikut u shpërbë dhe u zëvendësua nga dy krahina të veçanta: Dalmacia dhe Panonia .

Pushtimi Redakto

Rajoni që shtrihej përgjatë bregut të detit Adriatik dhe shtrihej në brendësi të Alpeve Dinarike quhej Iliri nga grekët. Fillimisht, romakët e quajtën këtë zonë Iliri dhe më vonë, Ilirik. Romakët zhvilluan tre luftëra ilire (229 p.e.s., 219/8 p.e.s. dhe 168 p.e.s.) kryesisht kundër Mbretëria e Ilirisë të udhëhequar nga Dinastia e ardianëve në jug të rajonit. Në vitin 168 p.e.s., ata e shfuqizuan këtë mbretëri dhe e ndanë atë në tri republika. [1] Zona u bë një protektorat romak. Zona qendrore dhe veriore e rajonit u angazhua në pirateri dhe bastisi Italinë verilindore. Si përgjigje, Oktaviani (i cili më vonë u bë perandori Augustus ) kreu një sërë fushatash në Ilirik (35–33 pes). [2] [3] Zona u bë provincë senatoriale romake e Ilirikut ndoshta në vitin 27 pes.) Për shkak të problemeve në pjesën veriore të rajonit në vitet 16-10 pes, [4] [5] ajo u bë një provincë perandorake . Organizimi administrativ i Ilirikut u krye në fund të mbretërimit të Augustit (27 pes – 14 es) dhe në fillim të mbretërimit të Tiberit (14–37 es). [6]

Pjesë e Ilirikut Redakto

Për shkak se Oktaviani kishte nënshtruar rajonin më të brendshëm të Panonisë (përgjatë rrjedhës së mesme të lumit Danub), romakët ndryshuan emrin e zonës bregdetare në Dalmaci. Shkrimi më i hershëm që tregon se provinca e Ilirikut përbëhej nga Dalmacia dhe Panonia është përmendja nga Velleius Paterculus e Gaius Vibius Postumus si komandant ushtarak i Dalmacisë nën Germanikun në vitin 9 të erës sonë, në fund të Luftës së Batonit. [7] Në vitet 6–9 es, pati një rebelim në shkallë më të gjerë në provincën e Ilirikut, e njohur si Bellum Batonianum (Lufta Batoniane). [8]

Provinca e Ilirikut përfundimisht u shpërbë dhe u zëvendësua nga dy provinca më të vogla: Dalmacia (zona jugore) dhe Panonia (zona veriore dhe danubiane). Është e paqartë se kur ka ndodhur kjo. Kovác vuri në dukje se një mbishkrim në bazën e një statuje të Neronit të ngritur midis viteve 54 dhe 68 të ersë sonë dëshmon se ajo ishte ngritur nga veterani i një legjioni të vendosur në Panoni dhe argumenton se kjo është prova e parë epigrafike që një Pannoni e veçantë ekzistonte të paktën që nga koha. mbretërimi i Neronit. [9] Megjithatë, Šašel-Kos vëren se një mbishkrim dëshmon një guvernator të Ilirikut nën sundimin e Klaudit (41–54 të erës sonë) dhe në një diplomë ushtarake të botuar në fund të viteve 1990, të datës korrik 61 të erës sonë, një njësi e ndihmësve nga pjesa panoniane e provincës përmendët e vendosur në Ilirik. [10] Disa diploma të tjera vërtetojnë të njëjtën gjë. [11] Kjo ishte gjatë mbretërimit të Neronit (54–68 es.). Prandaj, Šašel-Kos mbështet nocionin se provinca u shpërbë gjatë mbretërimit të Vespasianit (69–79). [12]

Ndryshimet administrative Redakto

 
Dalmacia në shekullin IV

Në vitin 337, kur Konstandini i Madh vdiq, Perandoria Romake u nda midis djemve të tij. Perandoria u nda në tre prefektura pretoriane : Galliae ; Italia, Afrika dhe Iliria ; dhe Oriens . Madhësia e provincave ishte zvogëluar dhe numri i tyre ishte dyfishuar nga Diokleciani . Provincat ishin gjithashtu të grupuara në dioqeza . Dalmacia u bë një nga shtatë provincat e dioqezës së Panonisë . Fillimisht ishte nën prefekturën pretoriane të Italisë, Afrikës dhe Ilirikut. Duket se tre dioqezat e Maqedonisë, Dacia dhe Panonia u grupuan së bashku në një prefekturë pretoriane të veçantë në 347 nga Konstansi duke i hequr ato nga prefektura pretoriane e Italisë, Afrikës dhe Ilirikut (që më pas u bë prefektura pretoriane e Italisë dhe Afrikës). ose se kjo prefekturë pretoriane u formua në vitin 343 kur Konstansi emëroi një prefekt për Italinë. [13]

Romanizimi Redakto

Historiani gjerman Theodor Mommsen shkroi (në librin e tij Provincat e Perandorisë Romake ) se Dalmacia bregdetare dhe ishujt e saj ishin plotësisht të romanizuar dhe latinishtfolës deri në shekullin e 4-të. [14]

Historiani kroat Aleksandar Stipçeviq shkruan se analiza e materialit arkeologjik të asaj periudhe ka treguar se procesi i romanizimit ishte mjaft selektiv. Ndërsa qendrat urbane, si ato bregdetare ashtu edhe ato të brendshme, ishin pothuajse tërësisht të romanizuara, situata në fshat ishte krejtësisht e ndryshme. Pavarësisht se ilirët i nënshtroheshin një procesi të fortë akulturimi, ata vazhduan të flisnin gjuhën e tyre amtare (gjuhën ilire), të adhuronin perënditë dhe traditat e tyre dhe të ndiqnin organizimin e tyre social-politik fisnor, i cili iu përshtat vetëm administratës dhe strukturës politike romake. në disa nevoja. [15]

Kolapsi Redakto

 
Dalmacia e pavarur - Shtrirja e kontrollit të Marcellinus (454-468), Kontrolli i Julius Nepos (468-480) dhe Ovida (480)

Në vitin 454 Marcellinus, një komandant ushtarak në Dalmaci, u rebelua kundër Valentinian III, perandorit romak në Perëndim. Ai mori kontrollin e Dalmacisë dhe e qeverisi atë në mënyrë të pavarur deri në vdekjen e tij në vitin 468. [16] Julius Nepos u bë guvernator i Dalmacisë edhe pse ai ishte një i afërm i perandorit të Lindjes, Leo I Trakas, dhe Dalmacia ishte nën pjesën perëndimore të perandorisë romake. Dalmacia mbeti një zonë autonome. Në vitin 474, Leo I ngriti Neposin si perandor të pjesës perëndimore të perandorisë në mënyrë që të rrëzonte Gliceriun, një perandor uzurpator. Nepos rrëzoi uzurpatorin, por nga ana tjetër u rrëzua në vitin 475 nga Oresti, i cili bëri perandor në perëndim djalin e tij Romulus Augustus . [17] Leo I refuzoi ta njihte dhe ende mbante Julius Nepos si perandorin e perëndimit. Romulus Augustus u rrëzua në vitin 476 nga Odoacer, i cili e shpalli veten mbret të Italisë. Nepos mbeti në Dalmaci dhe vazhdoi ta qeveriste atë derisa u vra në vitin 480. Ovida, një komandant ushtarak, ishte në krye të Dalmacisë më pas. Megjithatë, Odoacer përdori vrasjen e Nepos si një pretekst për të pushtuar Dalmacinë, mundi Ovidën dhe aneksoi Dalmacinë në mbretërinë e tij të Italisë . Në vitin 488 Zenoni, perandori i ri i lindjes, dërgoi Teodorikun e Madh, mbretin e Ostrogotëve, në Itali për të rrëzuar Odoakrin. Zenoni gjithashtu donte të hiqte qafe Ostrogotët, të cilët ishin aleatë romakë dhe ishin vendosur në pjesën lindore të perandorisë, por po bëheshin të shqetësuar dhe të vështirë për t'u menaxhuar. Theodoriku zhvilloi një luftë katërvjeçare në Itali, vrau Odoacerin, vendosi njerëzit e tij në Itali dhe themeloi Mbretërinë Ostrogotike atje. [18] Dalmacia dhe pjesa tjetër e ish-dioqezës së Panonisë ranë nën Mbretërinë Ostrogotike.

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

 1. ^ Livy, The History of Rome, 45.26.11-15
 2. ^ Appian, The Foreign Wars, The Illyrian Wars, 10.18-27
 3. ^ Cassius Dio, Roman History, 48.11,, 49.37-38
 4. ^ Cassius Dio, Roman History, 54. 24.3, 28.1-2 31.2-3, 36.2 3, 55.2.4
 5. ^ Velleius Paterculus, Compendium of Roman History, 2.96.2‑3
 6. ^ Pliny the Elder, Natural History, 2.25-26, 28
 7. ^ Velleius Paterculus, Compendium of Roman History, 2.116.3
 8. ^ Cassius Dio, Roman History, 55.29-32. 34.4
 9. ^ [73][74]
 10. ^ Dusanic, S., An Early Diploma Milirare, Starinar (1998) 51-62 = AE 1998, 1056 = M
 11. ^ Holder R., P Roman Military Diplomas IV (2003), no. 202
 12. ^ Šašel-Kos, Pannonia or Lower Illyricum? Tyche Beitrage zur Alten Geschichte, Paryrologie und Epigraphik, Band 25.2010, pp. 123-130
 13. ^ Barnes, Constantine: Dynastyr, Religion and Power in the Later Roman Empire, p. 160, 2011
 14. ^ Theodor Mommsen; William Purdie Dickson; Francis Haverfield (1886). The Provinces of the Roman Empire: From Caesar to Diocletian (në anglisht). Gorgias Press LLC. fq. 203–. ISBN 978-1-59333-025-5.[lidhje e vdekur]
 15. ^ A. Stipčević, Iliri, Školska knjiga Zagreb, 1974, page 70
 16. ^ Damascius, Epitome Photiana, 91, fragments 158
 17. ^ Bury, J. B., History of the Later Roman Empire, p. 408.
 18. ^ Burns, T., (1984). A History of the Ostrogoths (1984), p. 44