Flavius Julius Constans (rreth 320 - 350) ishte perandor Romak nga 337 në 350. Ai mbante gradën perandorake, të cezarit nga viti 333 dhe ishte djali i vogël i Kostandinit të Madh.

Pas vdekjes së babait të tij, ai u bë Augustus së bashku me vëllezërit e tij në shtator 337. Konstansit iu dha administrata e prefekturave pretoriane të Italisë, Ilirikut dhe Afrikës . Ai i mundi Sarmatët në një fushatë pak më vonë. Grindjet për ndarjen e pushtetit çuan në një luftë civile me vëllain e tij të madh dhe bashkë-perandorin Konstandin II, i cili pushtoi Italinë në 340 dhe u vra në betejë me forcat e Konstansit pranë Akuiles. Konstanët fituan prej tij prefekturën pretoriane të Galisë. Pas kësaj pati tensione me vëllain e tij të mbetur dhe bashkë- augustus Constantius II ( r . 337–361 ), duke përfshirë edhe mbi peshkopin e mërguar, Athanasius të Aleksandrisë . Në vitet në vijim, ai bëri fushatë kundër Frankëve dhe në 343 vizitoi Britaninë Romake.

Në janar 350, Magnentius ( r. 350–353 ) komandanti i Jovianëve dhe Herkulianëve, një korpus në ushtrinë Romake, u vlerësua në augustus në Augustodunum ( Autun ) me mbështetjen e Marcellinus, vjen rei privatae. Magnentius përmbysi dhe vrau Konstanët. Burime të mbijetuara, ndoshta të ndikuara, nga propaganda e fraksionit të Magnentius, akuzojnë Constans për sjellje të gabuar dhe homoseksualizëm.

Jeta e hershme

Redakto

Constans, ka lindur në vitin 320. [1] Ai ishte djali i tretë dhe i ri i Kostandinit të Madh dhe Fausta, gruaja e dytë e babait të tij. [2] Ai ishte nipi i të dyve Augusti Constantius I dhe Maximian. [1] Kur lindi babai i tij, Konstandini ishte August i vjetër i perandorisë dhe në luftë me kolegun dhe kunatin e tij Licinius I ( r. 308–324 ). Në kohën e lindjes së Konstanit, vëllai i tij i madh Konstandini II dhe gjysmë vëllai i tij Crispus, djali i parë i lindur i Konstandinit, tashmë po mbretëronin si cezar . Gjysmë - tezja e Constans, Flavia Julia Constantia ishte gruaja e Licinius dhe nëna e një cezari tjetër, Licinius II.


Pas disfatës së Licinius, nga Crispus në Betejën e Hellespont dhe në Betejën e Chrysopolis nga Konstandini, Licinius dhe djali i tij dhanë dorëheqjen e purpurt dhe u kursyen nga nxitjet e gjysmë - motrës së Kostandinit. Licinius u ekzekutua me një pretekst pak më vonë.

Në vitin 326, nëna e Constans, Fausta, u dënua me vdekje. Ajo u vra me urdhër të Konstandinit, ashtu si gjysmë - vëllai i Konstansit, Crispus dhe Licinius II. Kjo e la degën e Konstansit në dinastinë Konstantiniane - rrjedh nga marrëdhënia e Konstantit I me Helenën - në kontrollin e kolegjit perandorak.

Sipas veprave të Ausonius dhe Libanius , ai u shkollua në Konstandinopojë, nën tutelën e poetit, Aemilius Magnus Arborius, i cili e udhëzoi atë në latinisht. [1]

Mbretëroi

Redakto

Cezari

Redakto

Më 25 dhjetor 333, babai i tij Konstandini I, ngriti Konstantin në gradën perandorake të cezaritKonstandinopojë. [1] Ai ishte nobilissimus cesar së bashku me vëllezërit e tij Kostandinin II dhe Konstancin II. [1] Konstanti u fejua me Olimpia, vajza e prefektit pretorian Ablabius, por martesa nuk ndodhi kurrë. [2] Imazhet zyrtare u ndryshuan për të akomoduar një imazh të Konstansit, si bashkëjetor pranë vëllezërve të tij dhe babait të tyre augustus. [3]

Eshtë e mundur që, rasti i ngritjes së Konstansit në kolegjin perandorak, të ketë qenë koha që të përkojë me festimin e mijëvjeçarit të qytetit të Bizantit, ri - themelimi i të cilit si Kostandinopoja, Kostandin kishte filluar dekadën e mëparshme. [3] Në vitin 248, Roma kishte festuar mijëvjeçarin e saj, Lojërat Saecular ( Latin: ludi saeculares ), në mbretërimin e Filipit Arap ( r . 244–249 ). Filipi gjithashtu, mund të ketë rritur djalin e tij në bashkë- August në fillim të vitit të përvjetorit. Roma ishte llogaritur nga autori latin i shekullit të I, para Krishtit Marcus Terentius Varro të ishte themeluar nga Romulus në 753 para Krishtit. Bizanti u mendua të ishte themeluar në 667 para Krishtit nga Byzas, sipas llogaritjes së nxjerrë nga Historia e Luftës Peloponeze nga Thukididi, historiani grek i shekullit të 5-të para Krishtit dhe i përdorur nga historiani i oborrit të Kostandinit Eusebius i Cezareas në <i id="mwkw">Chronicon e</i> tij.

Augustus

Redakto
 
Solidus i Konstansit shënoi:constans augustus

Me vdekjen e Konstandinit, në 337, Konstans dhe dy vëllezërit e tij, Konstandini II dhe Konstanci II, ndanë botën romake midis tyre [4] dhe i larguan praktikisht të gjithë të afërmit, që mund të kishin një pretendim për fronin. [5] Ushtria i shpalli ata Augusti më 9 shtator 337. [1] Pothuajse menjëherë, nga Konstansit u kërkua të merrej me një pushtim Sarmat , në fund të vitit 337, në të cilin ai fitoi një fitore të shquar. [2]

 
Ndarja e Perandorisë Romake midis Cezarëve të emëruar nga Konstandini I : nga perëndimi në lindje, territoret e Konstandinit II, Konstansit, Dalmatius dhe Konstancit II . Pas vdekjes së Konstandinit I (maj 337), kjo ishte ndarja zyrtare e Perandorisë, derisa Dalmati u vra dhe territori i tij u nda midis Konstantëve dhe Konstantit.

Constans, fillimisht ishte nën kujdestarinë e Kostandinit II. Vendbanimi origjinal, i caktoi Constans prefekturën pretoriane të Italisë, e cila përfshinte Afrikën Veriore.  Konstans ishte i pakënaqur me këtë ndarje, kështu që, vëllezërit u takuan në Viminacium në 338 për të rishikuar kufijtë.  Constants arriti të nxjerr prefekturën e Illyricum dhe dioqezën e Trakisë,  provinca që fillimisht do të drejtoheshin nga kushëriri i tij Dalmatius, sipas ndarjes së propozuar të Konstandinit I pas vdekjes së tij. [5] Konstandini II shpejt u ankua se nuk kishte marrë sasinë e territorit që i takonte si djali i madh. [6]

 
Medaljoni i artë i Konstanit, ekuivalent me 9 solidë . Aquileia, 342 Pas Krishtit - Muzeu Bode

I mërzitur që, Constants kishte marrë Trakinë dhe Maqedoninë, pas vdekjes së Dalmatius, Kostandini kërkoi që, Contants të dorëzojë provincat afrikane, gjë që ai pranoi ta bënte, për të ruajtur një paqe të brishtë. [6] [7] Megjithatë, së shpejti, ata filluan grindjen se cilat pjesë të provincave afrikane u përkisnin Kartagjenës dhe Kostandinit dhe cilat pjesë i përkisnin Italisë dhe Konstanëve. [8] Kjo çoi në tensione në rritje, midis dy vëllezërve, të cilat u rritën vetëm pasi Constans përfundimisht erdhi në moshë dhe Kostandini refuzoi të hiqte dorë nga kujdestaria e tij. Në 340 Konstandini II, pushtoi Italinë. Constans, në atë kohë në Daçi, u shkëput dhe dërgoi një trup të zgjedhur dhe të disiplinuar të trupave të tij ilire, duke deklaruar se ai do t'i ndiqte ata personalisht me pjesën e mbetur të forcave të tij. Konstandini përfundimisht u bllokua në Akuileia, ku ai vdiq, duke lënë Konstanët të trashëgonin të gjitha territoret e dikurshme të vëllait të tij - Hispaninë, Britaninë dhe Galinë. [4]

 
Solidus i Konstansit shënoi:constans Stampa:Abbreviation augustus në pjesën e përparme, me perandorin që mban një vexillum me një chi-rho dhe të kurorëzuar nga Fitorja në anën e pasme, të shënuar:spes rei publicae (" shpresa e Republikës ")

Constans, filloi mbretërimin e tij në një mënyrë energjike. [4] Në vitet 341–342, ai udhëhoqi një fushatë të suksesshme, kundër Frankëve dhe në muajt e parë të 343, ai vizitoi Britaninë. [2] Burimi për këtë vizitë, Julius Firmicus Maternus, nuk jep një arsye, por lëvizja e shpejtë dhe rreziku i përfshirë në kapërcimin e Kanalit Anglez në muajt e dimrit sugjerojnë se, ishte në përgjigje të një emergjence ushtarake, ndoshta për të zmbrapsur Pikët dhe Skocezët.

Lidhur me fenë, Constans ishte tolerant ndaj Judaizmit dhe shpalli një dekret që ndalonte sakrificat pagane në 341. [2] Ai e shtypi Donatizmin në Afrikë dhe mbështeti ortodoksinë Nikene kundër Arianizmit, e cila u përkrah nga vëllai i tij Konstanci. Edhe pse, Constans thirri Këshillin e Serdica në 343 për të zgjidhur konfliktin, [9] ishte një dështim i plotë, [10] dhe deri në vitin 346, të dy perandorët ishin në pikën e një lufte të hapur për mosmarrëveshjen.  Konflikti u zgjidh vetëm me një marrëveshje të përkohshme e cila lejoi secilin perandor të mbështeste klerikët e tyre të preferuar brenda sferave të tyre të ndikimit. 

Homoseksualiteti

Redakto

Historiani romak, Eutropius thotë se, Constants " u kënaq me vese të mëdha ", duke iu referuar homoseksualitetit të tij dhe Aurelius Victor deklaroi se Constants kishte një reputacion për sjellje skandaloze me " pengje të bukura barbare ". [2] Sidoqoftë, Constans sponsorizoi një dekret së bashku me Konstancin II, që vendosi që martesa e bazuar në seks " të panatyrshëm " të dënohej me përpikmëri. John Boswell argumenton se, dekreti ndalonte vetëm martesat homoseksuale, sesa aktivitetin homoseksual në përgjithësi. Sidoqoftë, ishte e mundshme që Constans shpalli legjislacionin nën presionin e bandës në rritje të udhëheqësve të krishterë, në një përpjekje për të qetësuar zemërimin e publikut për vetë parespektimet e tij të perceptuara. [11]

Vdekja

Redakto

Në vitet e fundit, të mbretërimit të tij, Constans zhvilloi një reputacion për mizori dhe sjellje të keqe. [12] Dominuar nga favoritët dhe duke preferuar haptazi truprojën e tij të zgjedhur, ai humbi mbështetjen e legjioneve . [6] Në vitin 350, gjenerali Magnentius, deklaroi veten perandor në Augustodunum ( Autun ) me mbështetjen e trupave në kufirin e Rinit dhe, më vonë, provincat perëndimore të Perandorisë. [13] Constans po kënaqej pranë, kur u njoftua për lartësinë e Magnentius. Duke mos pasur asnjë mbështetje përtej familjes së tij të ngushtë, ai u detyrua të ikë për jetën e tij. Ndërsa, ai po përpiqej të arrinte në Hispaninë, mbështetësit e Magnentiusit e futën atë në një fortifikim në Helena ( Elne ) në Pyrenees lindore të Galisë Jugperëndimore, [14] ku ai u vra pasi kërkoi shenjtëroren në një tempull. [15] Një profeci e pretenduar në lindjen e tij kishte thënë që Konstanët do të vdisnin në krahët e gjyshes së tij . Vendi i tij i vdekjes ndodh që të jetë marrë me emrin e Helenës, nënës së Kostandinit dhe gjyshes së tij, duke realizuar kështu profecinë.

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
 • Zosimus, Historia Nova, Libri 2 Historia Nova
 • Aurelius Victor, Epitome de Caesaribus Arkivuar 8 nëntor 2020 tek Wayback Machine
 • Eutropius, Breviarium ab urbe condita
 • DiMaio, Michael; Frakes, Robert, Constans I (337–350 Pas Krishtit) Arkivuar 22 gusht 2006 tek Wayback Machine, në De Imperatoribus Romanis (DIR), Një Enciklopedi Online e Perandorëve Romakë
 • Jones, A.H.M.; J.R. Martindale; J. Morris (1971). The Prosopography of the Later Roman Empire Volume 1: A.D. 260–395 (në anglisht). Cambridge University Press. ISBN 0-521-07233-6.ISBN 0-521-07233-6
 • Gibbon. Edward Decline & Fall of the Empire Empire (1888)

Referime

Redakto
 1. ^ a b c d e f Jones, Martindale & Morris.
 2. ^ a b c d e f DiMaio, Constans I (337–350 A.D.)
 3. ^ a b Ramskold, Lars (2018). "The silver emissions of Constantine I from Constantinopolis, and the celebration of the millennium of Byzantion in 333/334 CE". Jahrbuch für Numismatik und Geldgeschichte. 68: 145–198. ISBN 978-3-943639-06-3. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b c Eutropius, 10:9
 5. ^ a b Victor, 41:20
 6. ^ a b c Gibbon, Ch. 18
 7. ^ Victor, 41:21
 8. ^ Zosimus, 2:41-42
 9. ^ Socrates Scholasticus, Church History, book 2, chapter 20.
 10. ^ Catholic Encyclopedia, 1930, Patrick J. Healy, Sardica
 11. ^ John Boswell, Christianity, Social Tolerance and Homosexuality, 1980
 12. ^ Zosimus, 2:42
 13. ^ Eutropius, 10:9:4
 14. ^ Victor, 41:21:23
 15. ^ Gibbon, Edward (1900). The Decline and Fall of the Roman Empire. Vëll. 2. P. F. Collier & Son. fq. 117. Before he could reach a seaport in Spain, where he intended to embark, he was overtaken near Helena, at the foot of the Pyrenees, by a party of light cavalry, whose chief, regardless of the sanctity of a temple, executed his commission by the murder of the son of Constantine. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)