Filozof

person me një njohuri të gjerë të filozofisë

Filozof është një person që praktikon ose hulumton filozofinë. Termi filozof vjen nga gjuha e vjetër greke, që do të thotë 'dashnor i mençurisë'. Krijimi i termit i është atribuar mendimtarit grek Pitagorës (shek. VI pes). Në kuptimin klasik, një filozof ishte dikush që jetonte sipas një mënyre të caktuar jetese, duke u fokusuar në zgjidhjen e çështjeve ekzistenciale rreth gjendjes njerëzore ; nuk ishte e nevojshme që ata të diskutonin mbi teoritë apo të komentonin mbi autorët. [1] Ata që më së shumti iu përkushtuan këtij stili jetese do të konsideroheshin filozofë.

Hyrje Redakto

Në një kuptim modern, një filozof është një intelektual që kontribuon në një ose më shumë degë të filozofisë, si estetika, etika, epistemologjia, filozofia e shkencës, logjika, metafizika, teoria sociale, filozofia e fesë dhe filozofia politike . Një filozof mund të jetë gjithashtu dikush që ka punuar në shkencat humane ose shkenca të tjera të cilat gjatë shekujve janë ndarë nga filozofia, të tilla si artet, historia, ekonomia, pedagogjia, sociologjia, psikologjia, gjuhësia, antropologjia, teologjia dhe politika .

Historia Redakto

Ndarja e filozofisë dhe shkencës nga teologjia filloi në Greqi gjatë shekullit të 6-të para Krishtit. [2] Thales, një astronom dhe matematikan, u konsiderua nga Aristoteli si filozofi i parë i traditës greke. [3] Ndërsa Pitagora shpiku fjalën , i pari  shtjellim i njohur mbi temën u krye nga Platoni . Në Simpoziumin e tij, ai arrin në përfundimin se dashuria është ajo që i mungon objektit që kërkon. Prandaj, filozof është ai që kërkon urtësi; nëse ai arrin mençurinë, ai do të ishte një i urtë . Prandaj, filozofi në lashtësi ishte ai që jeton në ndjekje të vazhdueshme të mençurisë dhe duke jetuar në përputhje me atë urtësi. [4] Prandaj u ngritën mosmarrëveshje lidhur me atë që nënkuptonte të jetuarit në mënyrë filozofike. Këto mosmarrëveshje krijuan shkolla të ndryshme filozofike helenistike . Si pasojë, filozofi i lashtë mendoi në një traditë. [4] Ndërsa bota e lashtë u bë përçarje nga debati filozofik, konkurrenca qëndronte në të jetuarit në një mënyrë që do të transformonte të gjithë mënyrën e tij të të jetuarit në botë. [4]

Sipas klasicistit Pierre Hadot, koncepti modern i filozofit dhe filozofisë u zhvilluan kryesisht nëpërmjet tre ndryshimeve: [4] E para është prirja natyrore e mendjes filozofike. Filozofia është një disiplinë joshëse e cila lehtë mund ta largojë individin në analizimin e universit dhe teorisë abstrakte. [4] E dyta është ndryshimi historik gjatë gjithë epokës mesjetare. Me ngritjen e krishterimit, mënyra filozofike e jetës u adoptua nga teologjia e tij. Kështu, filozofia u nda midis një mënyre jetese dhe materialeve konceptuale, logjike, fizike dhe metafizike për të justifikuar atë mënyrë jetese. Filozofia ishte atëherë shërbëtore e teologjisë. [4] E treta është nevoja sociologjike me zhvillimin e universitetit. Universiteti modern kërkon profesionistë për të dhënë mësim. Ruajtja e vetvetes kërkon mësimdhënien e profesionistëve të ardhshëm për të zëvendësuar fakultetin aktual. Prandaj, disiplina degradon në një gjuhë teknike të rezervuar për specialistët, duke iu shmangur plotësisht konceptimit të saj origjinal si mënyrë jetese. [4]

Shumë filozofë dolën nga tradita klasike, pasi e shihnin filozofinë e tyre si një mënyrë jetese. Megjithatë, me ngritjen e universitetit, koncepti modern i filozofisë u bë më i spikatur. Shumë nga filozofët e nderuar të shekullit të tetëmbëdhjetë e në vazhdim kanë ndjekur, dhënë mësim dhe kanë zhvilluar veprat e tyre në universitet. [4] Në epokën moderne, ata që arrijnë diploma të avancuara në filozofi shpesh zgjedhin të qëndrojnë në karrierë brenda sistemit arsimor si pjesë e procesit më të gjerë të profesionalizimit të disiplinës në shekullin e 20-të. [5] Sipas një studimi të vitit 1993 nga Këshilli Kombëtar i Kërkimeve (siç raportohet nga Shoqata Amerikane Filozofike ), 77.1% e 7900 mbajtësve të një doktorature në filozofi që u përgjigjën ishin të punësuar në institucione arsimore ( akademike ). Ekzistojnë çmime të ndryshme në filozofi; duke përfshirë Çmimin e Kiotos në Arte dhe Filozofi, Çmimet Rolf Schock, Çmimin Avicena dhe Çmimin e Filozofisë Berggruen . Disa filozofë kanë fituar gjithashtu Çmimin Nobel në Letërsi dhe Çmimin John W. Kluge për Studimin e Njerëzimit . Jashtë akademisë, filozofët mund të përdorin aftësitë e tyre të të shkruarit dhe të arsyetimit në karriera të tjera, të tilla si mjekësia, bioetika, biznesi, botimet, shkrimi i lirë, media dhe drejtësia. [6]

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

  • Hadot, Pierre (3 gusht 1995). Arnold Davidson (red.). Philosophy as a Way of Life: Spiritual Exercises from Socrates to Foucault (në anglisht). Wiley. ISBN 978-0-631-18033-3. Marrë më 22 gusht 2022.
  • Russell, Bertrand (1946). A History of Western Philosophy. Great Britain: George Allen and Unwin Ltd. fq. 11. Marrë më 31 mars 2016 – nëpërmjet Internet Archive. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime Redakto

  1. ^ Pierre Hadot, The Inner Citadel. p. 4
  2. ^ Russell 1946.
  3. ^ |Aristotle, Metaphysics Alpha, 983b18
  4. ^ a b c d e f g h Hadot 1995.
  5. ^ Purcell, Edward A. (1979). Kuklick, Bruce (red.). "The Professionalization of Philosophy". Reviews in American History. 7 (1): 51–57. doi:10.2307/2700960. ISSN 0048-7511. JSTOR 2700960. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ APA Committee on Non-Academic Careers (qershor 1999). "A non-academic career?" (bot. 3rd). American Philosophical Association. Marrë më 24 maj 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)