Gjuhët botërore

artikull-listë e Wikimedias
(Përcjellë nga Gjuha - statistika)

Statistika mbi gjuhët më të përdorura

Redakto

Ethnologue (2013, botimi XVII)

Redakto

Lista e mëposhtme rrjedh nga Ethnologue.[1]

Ethnologue liston 1’300 gjuhë me mbi 100’000 folës, 750 me 300’000 apo më shumë, rreth 400 me mbi një milion folës, 200 me të paktën 3 milionë, 80 me 10 milionë, dhe 40 me 30 milion. Shifrat janë të shoqëruara nga data kur të dhënat janë mbledhur. Për shumë gjuhë, një datë e vjetër do të thotë se numri aktual i folësve është rritur ndjeshëm. Një interval datash do të thotë se shifra është shuma e të dhënave nga më shumë se një shtet dhe nga vite të ndryshme.

Më shumë se 100 milionë folës amtarë

Redakto
Gjuha Familja Folës amtarë Folës gjithsej Shënime Rendi
Kinezishtja Mandarine Sino-Tibetane,
Gjuhët Kineze
848 milionë (2000) 1026 milionë Një nga gjashtë gjuhët zyrtare të OKB.
Të gjitha varietet e gjuhës kineze: mbi 1 miliardë e 200 milion (2000)
1
Spanjisht
(Kastilianisht)
Indo-Evropiane,
Gjuhët latine
406 milionë (1995-2011) 466 milionë 420 milionë amtarë[2] 500 milionë gjithsej (2009) [3]

Një nga gjashtë gjuhët zyrtare të OKB.

2
Anglisht Indo-Evropiane,
Gjuhët Gjermanike
335 milionë (2003-2011) > 765 milionë Afërsisht 375 milionë folës L1, 375 milionë L2 folës, dhe 750 milion EFL folës. Me një total prej rreth 1.5 miliardë folës [4]

Një nga gjashtë gjuhët zyrtare të OKB.

3
Hindi Indo-Evropiane,
Indo-ariane
260 milionë* (2001) 380 million 490 milionë folës totalë të Hindi/Urdu
*Shifra të pjesshme nga gjuhë të ndryshme hindi [5]
4
Arabisht Afro-aziatike ,
Gjuhët semite
206 milionë (1999) 452 milionë* 280 milionë amtarë [6]
100 milionë nuk janë ekspertë në arabishten standarde.

Një nga gjashtë gjuhët zyrtare të OKB.

5
Portugalisht Indo-Evropiane,
Gjuhët latine
202 milionë (1998-2005) 217 milionë 220 milionë amtarë, 240 milion totalë [7] 6
Bengali Indo-Evropiane,
Indo-Ariane
193 milionë (2001) 250 milionë 7
Rusisht Indo-Evropiane,
Sllave
162 milion (2010) 272 milionë Një nga gjashtë gjuhët zyrtare të OKB.[8] 8
Japonisht Japonisht 122 milionë (1985) 123 milionë 9

50-100 milionë folës amtarë

Redakto
Gjuha Familja Folës amtarë Folës gjithsej Shënime Rendi
Javanezçe Austroneziane, Malajo-polineziane 84’300’000 (2000) 85 milionë (2012) - 10
Gjermanisht Indo-Evropiane, gjermanike 83’800’000(1990) 111’800’000 99 milionë amtarë (2012): 80’200’000 në Gjermani, 8’400’000 në Austri, 5,6 milionë në Zvicër, 60 milionë gjuhë e dytë në BE [9] + 5-20 milionë në mbarë botën . 11
Lahnda
(kufiri ndërmjet kësaj dhe Punjabi Lindore nuk është i qartë)
Indo-Evropiane,
Indo-ariane
82’700’000(1998-2000) 12
Wu
(Kinezçe e Shangait)
Sino-Tibetane, Kineze 77’200’000(1984) - 90 milionë,[10] Shanghainese nuk është e kuptueshme reciprokisht me disa dialekte të tjera Wu/gjuhë . 13
Koreançe Gjuhë e izoluar 75’100’000(2013) - 82 milionë (2013 WA) 14
Telugu Dravidiane 74 milionë (2001) 79 milionë 84.6 milionë (census 2011)[11] 15
Marathi Indo-Evropiane, Indo-ariane 71’800’000 (2001) - 72 milionë (2001 regjistrimi) 16
Tamil Dravidiane 68’800’000 (2001) 76’800’000 17
Frëngjisht Indo-Evropiane, Latine 68’500’000(1987-2011) 118’500’000 128 milionë "folës amtarë dhe të vërtetë" (përfshin 65 milionë francezë[12], 72 milionë dygjuhësh. Mëse 200 milionë folës amtarë dhe gjuhë e dytë[13]

Një nga gjashtë gjuhët zyrtare të OKB.

18
Vietnamisht Austro-aziatike, Viet-Muong 67.8 milionë(1999) - 86 milionë gjithsej 19
Urdu Indo-Evropiane,
Indo-ariane
63’400’000 (1998) 167’400’000 20
Yue
(Kantonezçe)
Sino-Tibetane, Kineze 62’200’000(1984-2006) - 70 milionë 21
Malajzisht
(Malajzisht-Indonezisht)
Austroneziane, Malayo-polineziane 59’400’000 (2000-2007) 22
Persisht
(Farsi)
Indo-Evropiane, Iraniane 56’600’000 (2011) - 23
Turqisht Turkike, Oguze 50’700’000(1987) - 74 & 83 milionë (2005)[9]
24
Italisht Indo-Evropiane, Latine - 61.1 milionë(pa datë) Përllogaritja përfshin "dygjuhësh" që nuk përdorin italishten standarde si gjuhë kryesore, të cilët mund të përbëjnë gati gjysmën e popullatës në Itali 25

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ [1][lidhje e vdekur] Botuar nga SIL Haley
 2. ^ Instituto Cervantes dhe British Council (2012)
 3. ^ [2], Babel-linguistics.com Arkivuar 10 mars 2009 tek Wayback Machine
 4. ^ ardhmja e gjuhës angleze, fq.10 kontrolluar: 24/08/2011
 5. ^ "A gude to Urdu - Why learn Urdu?" BBC
 6. ^ Procházka, S. (2006), "Arabic", Encyclopedia of Language and Linguistics (2nd ed.)
 7. ^ IOL Diario-Somos 240 milhões de falantes; botuar: 16/07/2008, kontrolluar 16/03/2011
 8. ^ gjuhët më të folura në botë[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur], botuar: 26/06/2008, kontrolluar: 16/03/2010
 9. ^ a b dhe gjuhët kontrolluar më 18/02/2007| publikuar nga Komisioni Evropian
 10. ^ "definicion Wu-Blerje-MSN Encarta". Uk.encarta.msn.com. Arkivuar nga origjinali më 4 qershor 2011. Marrë më 2010-03-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ [3] publikuar nga Censusindia.gov.in, kontrolluar 16/03/2010
 12. ^ [4]
 13. ^ milionë folës franceze në botë-La France en Australie[lidhje e vdekur] publikuar nga Ambafrance-au.org