Kolegji Arbëresh i Shën Adrianit (në italisht: Collegio Italo-Albanese di Sant'Adriano), quajtur një herë edhe "Seminari Grek" për shak të ritit "grek" (bizantin) i pranuar nga arbëreshëve, ishte qendër e rëndësishme arsimore e kulturore e Arbëreshëve të Italisë.[1] Vetëm në periudhën 1898 - 1919, mësimet në këtë institucion i kanë vijuar mbi 100 intelektualë shqiptarë.

Kolegji Arbëresh i Shën Adrianit në Shën Mitri Koronë

1732 Papa Klementi XII, nën presionin e popullatave arbëreshe dhe pas hapjes së "Kolegjit Grek (Bizantinë)" në Romë, ngriti "Kolegjin Korsini" (Collegio Corsini) të Shën Benedhitit (San Benedetto Ullano) për arbëreshët e Kalabrisë, pastaj "Kolegji i Shën Adrianit" (Collegio di Sant'Adriano) lëvizur në Shën Mitri Koronë (1794).

Personalitete të shquaraRedakto

 
Papa Jul Variboba (1725 – 1788)
 
Jeronim De Rada (1814 – 1903)
 
Anselmo Lorekio (1843 – 1924)
 
Zef Serembe (1844 – 1901)
 
Imzot Donat Oliverio (1956)

Mësimdhënës të shquarRedakto

Studentë të shquarRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Fjalor enciklopedik shqiptar. Vëllimi II. ASHSH. Tiranë. 2008. fq. 1208. ISBN 978-99956-10-28-9
  2. ^ Luisa Azzinari: La cathedra di lingua e literatura Albanese a S. Demetrio Corone e gli insegnatinto che la ressero. "Shejzat" nr.7-8/1970 (dokumente), fq. 272.

Shih edheRedakto

Gjëra të tjeraRedakto


Lidhje të jashtmeRedakto

Stampa:Portal/Livadhi