Nju Hëmpshër
New Hampshire
Shtet i SHBA-së
Emblema_figuraFlag of New Hampshire.svg
noform
Ndërtesa e Parlamentit të Nju Hëmpshërit
Të dhëna kryesore
Quhet ndryshe The Granite State (Shteti Granit)
Moto e shtetit Live Free or Die
Kryeqyteti Konkord
Qyteti më i madh Manchester
Qeverisja
Guvernator Maggie Hassan
Senatorë Jeanne Shaheen
Kelly Ayotte
Sipërfaqja
Sipërfaqja 24.217 km2
Renditja në SHBA:
Popullsia
Popullsia 1.318.194 banorë
Renditja në SHBA:
Dendësia 56.8 banorë/km2
Gjeografia
Zona kohore Lindore: UTC-5/-4
Pika më e lartë High Point 549,6 m
Pika më e ulët Oqeani Atlantik 0 m
Anëtarësia në SHBA
Anëtarësimi në SHBA 21 qershor 1788 (i 9-ti)
Renditja në SHBA:
Të dhëna të tjera
Faqja Zyrtare www.nh.gov

New Hampshire (shqiptohet Nju Hëmpshër) është një nga 50 shtetet e SHBA-së. Ai kufizohet nga Massachussets në jug, Vermont në perëndim, Maine dhe Oqeani Atlantik në lindje, dhe provinca Kanadeze Quebec në veri. New Hampshire është shteti i 5 më i vogël për nga sipërfaqja, dhe i 9-ti më pak i populluar i 50 Shtetet e Bashkuara.

Ai u bë kolonia e parë britanike e Amerikës së Veriut që krijoi një qeverisje të pavarur nga autoritetit të Britanisë së Madhe, edhe pse nuk deklaroi pavarësinë e tij në atë kohë, në janar 1776, dhe gjashtë muaj më vonë ishte një nga 13 shtetet origjinale 13 që themeluan Shteted Bashkuara të Amerikës. Në qershor të vitit 1788, ai u bë shteti i nëntë për ratifikimin e Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara, duke e sjellë atë dokument në fuqi. New Hampshire ishte shteti i parë amerikan kishte kushtetutën e tij shtetërore.

Konkord është kryeqyteti i shtetit, ndërsa Manchester është qyteti më i madh në shtet. Ai nuk ka taksa të përgjithshme të shitjes dhe të ardhurat personale (përveç atyre nga interesi dhe dividendët) nuk tatohen në nivel shtetëror dhe lokal.

Pllaka e tij licencës ka moton e shtetit: "jeto i lirë ose vdis". Nofka e shtetit "Shteti Granit", i referohet formacioneve të tij të gjera të granitit dhe guroreve.

Midis individëve të shquar nga Nju Hampshire janë themeluesi Nicholas Gilman, Senatori Daniel Webster, heroi i Luftës Revolucionare John Stark, redaktori Horace Greeley, themeluesi i besimit fetar Shkenca Kristiane Mary Baker Eddy, poeti Robert Frost, astronauti Alan Shepard, dhe shkrimtari Dan Brown. Përveç këtyre, aktori Adam Sandler u rrit, por nuk ka lindur në këtë shtet. New Hampshire ka prodhuar një president: Franklin Pierce.

GjeografiaRedakto

DemografiaRedakto

EkonomiaRedakto

KulturaRedakto

HistoriaRedakto