Georgi Nikolov Delçev
Георги Николов Делчев
Gotze.jpeg
Potreti i Goce Delçevit
Lindi më 4 Shkurt 1872
Vendlindja Kilkis, Vilajeti i Selanikut, Perandoria Osmane (tani Greqi)
Vdiq më 4 Maj 1903 (31 vjeç)
Vendvdekja Banitsa, Vilajeti i Selanikut, Perandoria Osmane (tani Greqi)
Nënshtetësia Osmane
Organizata Organizata e Brendshme Revolucionare Maqedonase [1] (më vonë SMARO, IMARO, IMRO)

Georgi Nikolov Delçev (Bullgarisht: Георги Николов Делчев), i njohur si Goce Dellçev, gjithashtu shkruar Goce Delčev, Shkimi Cirilik: Гоце Делчев, i shkruar në ortografinë e vjetër bullgare fillimisht: Гоце Дѣлчевъ; (4 shkurt 1872 - 4 maj 1903) ishte një figurë e rëndësishme revolucionare Bullgare[2]Maqedoninë dhe Trakën e sunduar Osmane në fillim të shekullit të 20-të. Ai ishte udhëheqësi më i shquar i asaj që sot njihet si Organizata e Brendshme Revolucionare Maqedonase (IMRO), një organizatë paraushtarake aktive në territoret osmane në Ballkan, në fund të shekullit 19 dhe fillimit të shekullit të 20-të.[3]

I lindur në Kilkis, pastaj në Vilajetin e SalanikutPerandorisë Osmane, në rininë e tij u frymëzua nga idealet e revolucionarëve Bullgarë si Vasil Levski dhe Hristo Botev,[4] i cili parashikoi krijimin e një Republike Bullgare të barazisë etnike dhe fetare, si pjesë e një Federate Ballkanike të imagjinuar.[5] Delçevi përfundoi shkollën e mesme në Shkollën e Lartë Bullgare të Selanikut dhe hyri në SofjeShkollën Ushtarake të Lartmadhërisë së Tij, por u largua nga atje, për shkak të bindjeve të tij të majta politike. Pastaj ai u kthye në Maqedoninë Osmane si një mësues i gjuhës Bullgare dhe menjëherë u bë një aktivist i lëvizjes revolucionare të sapo gjetur, në vitin 1894.[6]

Megjithëse e konsideronte veten si trashëgimtarë të traditave revolucionare Bullgare, si republikan i përkushtuar u zhgënjye nga realiteti në monarkinë Bullgare pas çlirimit.[7] Gjithashtu nga ai, si nga shumë bullgarë maqedonas, me origjinë nga një zonë me popullsi të përzier,[8] ideja për të qenë 'maqedonas' fitoi rëndësinë e një besnikërie të caktuar vendase, që ndërtoi një frymë specifike të "patriotizmit lokal"[9][10] dhe "rajonalizëm multietnik".[11][12] Ai mbante sloganin e promovuar nga William Ewart Gladstone, "Maqedonia për maqedonasit", duke përfshirë edhe kombësitë e ndryshme që banonin në këtë zonë.[13][14] Në këtë mënyrë, pikëpamja e tij përfshinte një gamë të gjerë idesh të tilla të ndryshme, si patriotizmi bullgar, regjionalizmi maqedonas, antinacionalizmi dhe socializmi fillestar.[15]

Si rezultat, agjenda e tij politike u bë krijimi nëpërmjet revolucionit të një shteti sovranacional të Maqedonisë-Adrianopolit të pavarur në kuadrin e Perandorisë Osmane,[16] si një prelud për përfshirjen e saj në një Federatë të ardhshme Ballkanike.[17] Ai rishikoi programin e Organizatës, duke theksuar rëndësinë e bashkëpunimit midis të gjitha grupeve etnike në territoret në fjalë në mënyrë që të fitonte autonominë politike. Delçev gjithashtu filloi krijimin e një rrjeti të fshehtë revolucionar, që do të përgatisë popullatën për një kryengritje të armatosur kundër sundimit osman.[18] Megjithatë, ai kundërshtoi planin e Komitetit Qendror të IMRO-së për një kryengritje masive në verën e vitit 1903, duke favorizuar taktikat terroriste dhe guerile. Megjithatë, ai u vra nga njësia osmane në maj. Kështu lëvizja çlirimtare humbi organizatorin e saj më të rëndësishëm, në prag të kryengritjes Ilinden-Preobrazhenie.

Sot Goce Delçev konsiderohet si një hero kombëtar në Bullgari,[19] si dhe në Republikën e Maqedonisë, ku thuhet se ai ishte ndër themeluesit e lëvizjes kombëtare maqedonase.[20] Përkundër interpretimeve të tilla historike maqedonase, Delçevi kishte identitetin kombëtar Bullgar[21][22] dhe i shihte bashkatdhetarët e tij si Bullgarë.[23] Përcaktimi maqedonas sipas terminologjisë etnike të përdorur më parë përfshinte Shqiptarët, Bullgarët, Grekët, Turqit, Vllehët dhe Serbët,[24][25] dhe kur zbatohej për sllavët vendas, do të thoshte një identitet rajonal Bullgar.[26] Megjithatë, në kundërshtim me pohimet bullgare, idetë e tij autonome të një entiteti politik Maqedonas (dhe Adrianopolitan), kanë stimuluar zhvillimin e mëvonshëm të nacionalizmit maqedonas.[27]

BiografiaRedakto

 
Delchev (djathtas) dhe ish-shokun e tij të klasës nga Kukush (Kilkis), Imov si kadetë në Sofje.

Jeta e hershmeRedakto

Ai u lind në një familje të madhe më 4 shkurt 1872 (23 janar sipas kalendarit Julian) në Kukush, pastaj në Perandorinë Osmane (sot Greqi). Nga mesi i shekullit të 19-të Kukushi ishte populluar kryesisht me Maqedono-Bullgar[28][29][30][31] dhe u bë një nga qendrat e Ringjalljes Kombëtare Bullgare[32][33] Gjatë viteve 1860 dhe 1870, ajo ishte nën juridiksionin e Kishës Uniat Bullgare[34][35] por pas vitit 1884, pjesa më e madhe e popullsisë së saj u bashkua gradualisht me Eksarkën Bullgare.[36][37]Si student, Delçevi filloi të studionte së pari në shkollën fillore të Bullgarisë Uniate dhe pastaj në shkollën e mesme të Exarchate bullgare.[38] Ai gjithashtu lexoi gjerësisht në chitalishte të qytetit, ku ai u impresionua me libra revolucionarë, dhe sidomos Delçevi u mbush me mendimet e çlirimit të Bullgarisë.[39] Më 1888, familja e tij e dërgoi atë në Shkollën e Lartë të Burrave të Selanikut, ku ai organizoi dhe udhëhoqi një vëllazëri të fshehtë revolucionare.[40] Delçevi gjithashtu shpërndau literaturën revolucionare, të cilën e mori në kohën e studimit në Bullgari. Diplomimi nga një shkollë e mesme u përball me disa perspektiva të karrierës dhe Delçevi vendosi të ndiqte rrugën e ish-bashkëkombasit të tij Boris Sarafov, duke hyrë në shkollën ushtarake në Sofje më 1891. Ai në fillim u ndesh me Bullgarinë e sapo pavarur plot idealizëm dhe përkushtim, por më vonë u zhgënjye me jetën komerciale të shoqërisë dhe me politikën autoritare të diktatorit Stefan Stambolov. Delçevi i kaloi vitet në shoqërinë e emigrantëve nga Maqedonia. Pjesa më e madhe e tyre i përkisnin Shoqërisë të Rinjve Letrar Maqedonase. Një nga miqtë e tij ishte Vasil Glavinov, një udhëheqës i fraksionit maqedonas-adrianopojë të Partisë së Punëtorëve Social Demokratë Bullgarë. Nëpërmjet Glavinovit dhe shokëve të tij, ai erdhi në kontakt me njerëz tjerë, të cilët i ofruan forma të reja të luftës sociale. Në qershor të 1892, Delçev dhe gazetari Kosta Shahov, një kryetar i Shoqërisë letrare të Maqedonisë, u takuan në Sofje me librashitësin nga Selaniku, Ivan Hadzhinikolov. Hadzhinikolov zbuloi në këtë takim planet e tij për të krijuar një organizatë revolucionare në Maqedoninë osmane. Ata diskutuan së bashku parimet bazë dhe u pajtuan plotësisht për të gjitha rezultatet. Delçevi shpjegoi se ai nuk ka ndërmend të mbetet një oficer dhe premtoi se pas diplomimit nga Shkolla Ushtarake, ai do të kthehet në Maqedoni për t'u bashkuar me organizatën.[41] Në shtator 1894, vetëm një muaj para diplomimit, ai u përjashtua nga aktiviteti i tij politik si anëtar i një rrethi të paligjshëm socialist.[42] Atij iu dha një mundësi për të hyrë sërish në ushtri përmes ri-aplikimit nga një komision, por ai nuk pranoi. Më pas, ai u kthye në Turqinë Evropiane për të punuar atje si mësues, duke shpresuar që të organizojë një lëvizje çlirimtare kombëtare nëpërmjet rrjetit arsimor të Exarchate bullgare.

Mësues dhe revolucionistRedakto

 
Diploma e Dellçevit nga diplomimi i tij në Shkollën Ushtarake në Sofje.[43]
 
Diplomë nga shkolla e ekzarkutit bullgar në Shtip, nënshkruar nga Delçevi si mësues.

Ndërkohë, në Selanikun Osman, një organizatë revolucionare u themelua në vitin 1893, nga një grup i vogël revolucionarësh anti-osmanë maqedono-bullgarë, përfshirë Hadzhinikolovin. Në këtë kohë emri i organizatës ishte Komitetet Revolucionare Bullgare Maqedonase-Adrianople (KRBMA), në vitin 1902 u ndryshua në Organizata Revolucionare Sekrete Maqedonase-Adrianople (ORSMA) [44] U vendos në një takim në Resnjë, në gusht 1894, për të mundësuar rekrutimin e mësuesve nga shkollat bullgare si anëtarë të komitetit.[45] Në vjeshtën e vitit 1894, Delçev u bë mësues në një shkollë Exarchate në Shtip, ku takoi një mësues tjetër: Dame Gruev, i cili ishte gjithashtu një lider i komitetit lokal të sapoformuar të KRBMA.[46] Si rezultat i miqësisë së ngushtë midis dyve, Delçev u bashkua me organizatën menjëherë, dhe gradualisht u bë një nga drejtuesit kryesorë të saj. Pas kësaj, si Gruev dhe Delçev punuan së bashku në Shtip dhe rrethinat e tij. Në të njëjtën kohë Organizata u zhvillua shpejt dhe kishte arritur të fillonte krijimin e një rrjeti të organizatave lokale në të gjithë Maqedoninë dhe Vilajetit të Adrianoplit, zakonisht përqendruar rreth shkollave Exarchate Bullgare.[47] Zgjerimi i KRMBA në atë kohë ishte i konsiderueshëm, veçanërisht pasi Gruev u vendos në Selanik gjatë viteve 1895-1897, në cilësinë e një inspektori bullgar të shkollës. Nën drejtimin e tij, Delçevi udhëtoi gjatë pushimeve në të gjithë Maqedoninë dhe krijoi komitete të organizuara në fshatra dhe qytete. Delçev gjithashtu krijoi kontakte me disa udhëheqës të Komitetit Suprem Maqedonas-Adrianopolas (KSMA). Deklarata e saj zyrtare ishte një luftë për autonomi të Maqedonisë dhe Trakës.[48] Megjithatë, si rregull, shumica e udhëheqësve të KSMA ishin oficerë me lidhje më të forta me qeveritë, duke bërë luftë terroriste kundër osmanëve me shpresën për të provokuar një luftë dhe kështu aneksimin bullgar të të dyja zonave. Ai arriti në mënyrë të paligjshme në kryeqytetin e Bullgarisë dhe u përpoq të merrte mbështetje nga udhëheqja e KRSMA. Delçev pati një numër takimesh me Danail Nikolaev, Yosif Kovachev, Toma Karayovov, Andrey Lyapchev dhe të tjerë, por shpesh u frustrua nga pikëpamjet e tyre. Si tërësi, Delçevi kishte një qëndrim negativ ndaj aktiviteteve të tyre. Pasi kaloi vitin e ardhshëm shkollor (1895/1896) si mësues në qytetin Bansko, në maj 1896 ai u arrestua nga autoritetet osmane si person i dyshuar në veprimtari revolucionare dhe kaloi rreth një muaj në burg. Më vonë Delçevi mori pjesë në Kongresin e Selanikut të KRBMA në verë. Më pas Delçev dha dorëheqjen si mësues dhe në vjeshtën e vitit 1896 u kthye në Bullgari, ku së bashku me Gyorche Petrov shërbeu si përfaqësues të huaj të organizatës në Sofje.[49] Në atë kohë organizata ishte kryesisht e varur nga ndihma e shtetit dhe e ushtrisë bullgare, e cila ishte ndërmjetësuar nga përfaqësuesit e huaj.

Aktivitet revolucionare si pjesë e udhëheqjes së OrganizatësRedakto

Skeda:Goce-Delčev.jpg
Delçev me shokun e tij dhe biografin Peyo Yavorov
 
Sultana Delçeva – Nëna e Goce's
 
Babai i Delçevit – Nikola

Përfshirja e Delçev në KRBMA ishte një moment i rëndësishëm në historinë e lëvizjes çlirimtare Maqedonase-Adrianopoljane.[50] Vitet midis fundit të vitit 1896, kur ai u largua nga sistemi arsimor i Exarkatit dhe 1903 kur vdiq, përfaqësonte fazën revolucionare përfundimtare dhe më efektive të jetës së tij të shkurtër. Në periudhën 1897-1902 ai ishte përfaqësues i Komitetit të Jashtëm të KRBMA në Sofje. Përsëri në Sofje, duke negociuar me politikanë të dyshimtë dhe tregtarët e armëve, Delçevi pa më shumë fytyrën e pakëndshme të Principatës dhe u bë edhe më I zhgënjyer me sistemin e saj politik. Më 1897, së bashku me Gyorche Petrov, shkruajti statutin e organizatës së re, e cila ndau zonat e Maqedonisë dhe Adrianopesë në shtatë rajone, secila me një strukturë rajonale dhe policinë sekrete, pas shembullit të Organizatës së Brendshme Revolucionare. Më poshtë komiteteT rajonale ishin rrethe.[51] Komiteti Qendror u vendos në Selanik. Në 1898 Delçev vendosi të krijohej një grup i armatosur i përhershëm (çetë) në çdo rreth. Nga 1902 deri në vdekjen e tij ai ishte udhëheqës i çetave, dmth instituti ushtarak i Organizatës sepse, ai kishte njohuri të konsiderueshme në fushën e aftësive ushtarake.[52] Delçev siguroi funksionimin e vendkalimeve kufitare nëntokësore të organizatës dhe depot e armëve që u shtuan atyre, së bashku me kufirin e atëhershëm bullgaro-osman.

Korrespondenca e tij me anëtarë të tjerë të KRBMA / ORSMA mbulon të dhëna të gjera për furnizimet, transportin dhe ruajtjen e armëve dhe municioneve në Maqedoni. Delçevi parashikoi prodhimin e pavarur të armëve dhe udhëtoi në Odesë në 1897, ku u takua me revolucionarët armenë për të shkëmbyer shkathtësitë terroriste dhe veçanërisht bërjen e bombave.[53] Kjo rezultoi në krijimin e një fabrike të prodhimit të bombave në fshatin Sabler pranë Kyustendil në Bullgari. Bombat më pas u kontrabanduan në të gjithë kufirin osman në Maqedoni.[54]Gotse Delçevi ishte i pari që organizonte dhe drejtonte një grup në Maqedoni me qëllim të plaçkitjes ose rrëmbimit të turqve të pasur. Përvojat e tij tregojnë dobësitë dhe vështirësitë që Organizata ballafaqoi në vitet e para të saj.[55] Më vonë ai ishte një nga organizatorët e Çështjes së Miss Stone. Ai bëri dy vizita të shkurtra në zonën Adrianopojë të Trakës në 1896 dhe 1898.[56] Në dimrin e vitit 1900 ai qëndroi për një kohë në Burgas, ku Delçev organizoi një fabrikë tjetër për prodhimin e bombave, dinamiti i të cilit u përdor më vonë në shpërthimet e Selanikut.[57] Në vitin 1900 ai inspektoi përsëri detashmentet e KRBMA në Trakën Lindore, duke synuar një koordinim më të mirë midis komiteteve revolucionare maqedonase dhe trake. Që nga vjeshta e vitit 1901 deri në fillim të pranverës së vitit 1902, ai bëri një inspektim të rëndësishëm në Maqedoni, duke vizituar të gjitha rrethet revolucionare atje. Ai udhëhoqi edhe kongresin e rrethit revolucionar të Adrianopesë që u mbajt në Plovdiv në prill të vitit 1902. Pas kësaj, Delçevi inspektoi strukturat e KRBMA në Rodopet qendrore. Përfshirja e zonave rurale në rrethet organizative kontribuoi në zgjerimin e organizatës dhe në rritjen e anëtarësisë së saj, duke siguruar parakushte thelbësore për formimin e fuqisë ushtarake të organizatës, në të njëjtën kohë duke pasur Dellçevin si këshilltar ushtarak të saj (inspektor) dhe shef i të gjitha grupeve të brendshme revolucionare.[58]

Pas vitit 1897 pati një rritje të shpejtë të vëllazërimeve të Zyrtarëve të fshehtë, anëtarët e së cilës deri në vitin 1900 ishin rreth një mijë.[59] Pjesa më e madhe e aktivistëve të Vëllazërinjve ishin të përfshirë në aktivitetin revolucionar të KRBMA.[60] Ndër mbështetësit kryesorë të aktiviteteve të tyre ishte Gotse Dellçev.[61] Delçev kishte për qëllim edhe koordinimin më të mirë midis KRBMA dhe Komitetit të Lartë Maqedonas-Adrianopol. Për një kohë të shkurtër në fund të viteve 1890, nënkoloneli Boris Sarafov, i cili ishte ish-bashkëshort i Delçev u bë udhëheqës i saj. Në atë periudhë përfaqësuesit e huaj Delçev dhe Petrov u bënë nga anëtarët e të drejtave të udhëheqjes së Komitetit Suprem dhe kështu KRBMA madje arriti të fitojë kontrollin de facto të ORSMA'së.[62] Megjithatë, ajo së shpejti u nda në dy fraksione: një besnik ndaj KRBMA dhe një udhëhequr nga disa oficerë afër princit bullgar. Delçevi kundërshtoi përpjekjet këmbëngulëse të këtyre oficerëve për të fituar kontroll mbi veprimtarinë e KRBMA'së.[63] Ndonjëherë ORSM u përleshej ushtarakisht me grupet lokale të ORSMA si në vjeshtën e vitit 1902. Pastaj Komiteti i Lartë Maqedonas-Adrianopoljan organizoi një kryengritje të dështuar në Pirin të Maqedonisë (Blagoevgrad), e cila thjesht shërbeu për të provokuar shtypjet osmane dhe për të penguar punën e rrjetit nëntokësor e ORSMA'së.

Pyetja kryesore lidhur me kohën e kryengritjes në Maqedoni dhe në Trakë ka implikuar një mosmarrëveshje të dukshme jo vetëm midis ORSM dhe ORSMA, por edhe në mesin e udhëheqjes së ORSMA'së. Në Kongresin e Selanikut të janarit 1903, ku Delçevi nuk mori pjesë, u debatua një kryengritje e hershme dhe u vendos të nisej në pranverën e vitit 1903. Kjo çoi në debate të ashpra midis përfaqësuesve në Konferencën e Sofjes së ORSMA's në mars 1903. Nga atë kohë dy tendecies fortë kishte kristalizuar brenda ORSMA's. Shumica e krahut të djathtë ishte e bindur se nëse Organizata do të lëshonte një kryengritje të përgjithshme, Bullgaria do të nxitej të shpallte luftë osmanëve dhe pas ndërhyrjes pasuese të Fuqive të Mëdha që do të shkatërrohej Perandoria.[64]

Nga ana tjetër, fraksioni i krahut të majtë i udhëhequr nga Delçevi, paralajmëroi kundër rreziqeve të këtyre planeve joreale, duke kundërshtuar kryengritjen si të papërshtatshme si taktika dhe të parakohshme me kalimin e kohës.[65] Deltchev, i cili ishte nën ndikimin e anarkistëve kryesorë bullgarë si Mihail Gerdzhikov dhe Varban Kilifarski personalisht mbështetën taktikat e sulmeve terroriste si shpërthimet e Selanikut të vitit 1903.[66] Përfundimisht, ai nuk kishte zgjedhje, por binte dakord për atë rrugë veprimi, të paktën duke arritur të vononte fillimin e saj nga maji deri në gusht. Delçev gjithashtu e bindi udhëheqjen e ORSMA që të transformonte idenë e një rritjeje masive që përfshinte popullsinë civile në një ngritje të bazuar në luftën guerile. Në fund të marsit 1903 Gotse me shkëputjen e tij shkatërroi urën hekurudhore mbi lumin Angista, duke synuar testimin e taktikave të reja guerile. Pas kësaj ai u nis për në Selanik për t'u takuar me Dame Gruevin pas lirimit të tij nga burgu në mars 1903. Dame Gruev u takua me Delçevin në fund të prillit dhe ata diskutuan vendimin për fillimin e kryengritjes. Më pas ata negociuan me disa prej sulmuesve të Selanikut për t'u kërkuar atyre që t'i dorëzonin sulmet si të rrezikshme për lëvizjen çlirimtare, ose të paktën të prisnin kryengritjen e afërt.[67] Më pas, Delçevi u takua edhe me Ivan Garvanov, i cili ishte në atë kohë udhëheqësi i ORSMA's.[68] Pas këtyre takimeve, Delçev u nis për në malin Ali Botush, ku pritej të takohej me përfaqësuesit e distancave të Rrethit Revolucionar të Seres dhe të kontrollonte përgatitjen e tyre ushtarake. Por ai kurrë nuk e bëri atë.

Vdekja dhe pasojatRedakto

 
Telegrami nga autoritetet osmane në ambasadën e tyre në Sofje duke informuar, Delçev, një nga udhëheqësit e komisioneve bullgare, u vra.
 
Rrënojat e Kilkis pas Luftës së Dytë Ballkanike.
 
Harta e Turqisë Evropiane. Maqedonia dhe Adrianopoja, të cilat u kthyen nga Bullgaria tek osmanët sipas Traktatit të Berlinit, tregohen me kufij të gjelbër.
 
Libri i parë biografik për Dellçevin, i publikuar në vitin 1904 nga autori bullgar Peyo Yavorov.
 
Kartolina bullgare (1904) që përfaqëson Delchev dhe një kuti IMARO. Mbishkrimi i mësipërm thotë: "Delçevi i pavdekshëm."

Ndërkohë, më 28 prill, anëtarët e rrethit Gemidzii filluan sulmet terroriste në Selanik. Si pasojë u shpall ligji i luftës në qytet dhe shumë ushtarë dhe "bashibozuke" turq u përqendruan në Vilajetin e Selanikut. Kjo çoi përfundimisht në përcjelljen e çetave të Delçevit dhe vdekjen e tij pasuese.[69] Ai vdiq më 4 maj 1903, në një konflikt me policinë turke pranë fshatit Banitsa, ndoshta pas tradhtisë nga fshatarët lokalë, siç thanë thashethemet gjatë përgatitjes së kryengritjes së Ilinden-Preobrazhenies.[70] Pasi u identifikuan nga autoritetet lokale në Seres, trupat e Dellçevit dhe shokut të tij, Dimitar Gushtanov, u varrosën në një varr të përbashkët në Banitsa. Menjëherë pas kësaj, ORSMA, me ndihmën e ORSM organizoi kryengritjen kundër osmanëve, e cila pas sukseseve fillestare u shtyp me shumë humbje të jetëve.[71] Dy nga vëllezërit e tij, Mitso Dellçev dhe Milan Delçev u vranë gjithashtu duke luftuar kundër osmanëve si militantë në Çeta të ORSMA's të voivodave bullgare Hristo Chernopeev dhe Krstjo Asenov në 1901 dhe 1903 respektivisht. Në vitin 1914, me një dekret mbretëror të Car Ferdinandit I, një pension për jetën i ishte dhënë babait të tyre Nikolla Delçev, për shkak të kontributit të bijve të tij në lirinë e Maqedonisë.[72] Gjatë Luftës së Dytë Ballkanike të vitit 1913, Kilkis, e cila ishte aneksuar nga Bullgaria në Luftën e Parë Ballkanike, u mor nga grekët. Pothuajse të gjitha 7,000 banorët e para të luftës, përfshirë familjen e Dellçevit, u dëbuan nga Bullgaria nga ushtria greke.[73] E njëjta gjë ndodhi edhe me popullsinë e Banitsës, fshatit ku u varros Delçevi.[74] Gjatë Luftës së Parë Botërore, kur Bullgaria ishte përkohësisht në kontroll të zonës, mbetjet e Delçev u transferuan në Ksanthi, pastaj në Bullgari. Pasi Trakja Perëndimore iu cedua Greqisë në vitin 1919, relikti u soll në Plovdiv dhe në vitin 1923 në Sofje, ku qëndroi deri pas Luftës së Dytë Botërore.[75] Gjatë Luftës së Dytë Botërore, zona u morr përsëri nga Bullgarët dhe varri i Dellçevit pranë Banitsës u rivendos.[76] Në maj 1943, me rastin e 40 vjetorit të vdekjes së tij, u vendos një pllakë përkujtimore në Banitsa, në prani të motrave të tij dhe figurave të tjera publike.[77][78] Deri atëherë Delçevi konsiderohej si një prej Bullgarëve më të mëdhenj nga Maqedonia.[79]

ControversyRedakto

In 1934 the Comintern gave its support to the idea that the Macedonian Slavs constituted a separate nation.[80] Prior to the Second World War, this view on the Macedonian issue had been of little practical importance. However, during the War these ideas were supported by the pro-Yugoslav Macedonian communist partisans, who strengthened their positions in 1943, referring to the ideals of Gotse Delchev. After the Red Army entered the Balkans in the late 1944, new communist regimes came into power in Bulgaria and Yugoslavia. In this way their policy on the Macedonian Question was committed to the Comintern policy of supporting the development of a distinct ethnic Macedonian consciousness.[81][82] The region of Macedonia was proclaimed as the connecting link for the establishment of a future Balkan Communist Federation.[83] The newly established Yugoslav People's Republic of Macedonia, was characterized as natural result of Delchev's aspirations for autonomous Macedonia.[84] However, initially he was proclaimed by its Communist leader Lazar Koliševski as: "...one Bulgarian of no significance for the liberation struggles...".[85] But on October 10, 1946, under direct pressure from Moscow, as part of the policy to foster the development of separate Macedonian identity, Delchev's mortal remains were transported to Skopje.[86] On the following day they were enshrined in a marble sarcophagus in the yard of the church "Sveti Spas", where they have remained since.[87] At the time of the Tito–Stalin split in 1948, Bulgaria broke its relationship with Yugoslavia because "nationalist elements" had "managed to reach a dominant position in the leadership" of the CPY. Afterwards Bulgaria gradually shifted to its previous view, that Macedonian Slavs are in fact Bulgarians.[88] Yugoslav authorities, in contrast, exerted efforts to claim Delchev for the Macedonian national cause,[89] and started measures that would overcome the pro-Bulgarian feeling among parts of its population.[90] As a consequence, Bulgarophobia increased in Vardar Macedonia to the level of state ideology.[91] Aiming to enforce the belief Delchev was an ethnic Macedonian, all documents written by him in standard Bulgarian were translated into standardized Macedonian in 1945, and presented as originals.[92] The new rendition of history reappraised the 1903 Ilinden Uprising as an anti-Bulgarian revolt.[93] The past was systematycally falsified to conceal the truth, that most of the well-known Macedonians had felt themselves to be Bulgarians.[94] As result, Delchev was declared an ethnic Macedonian hero, and Macedonian school textbooks began even to hint at Bulgarian complicity in his death.[95] In the People's Republic of Bulgaria, the situation was more complex, and before 1960 Delchev was given mostly regional recognition in Pirin Macedonia. Afterwards, orders from the highest political level were given to reincorporate the Macedonian revolutionary movement as part of the Bulgarian historiography, and to prove the Bulgarian credentials of its historical leaders. SInce 1960, there have been long-going unproductive debates between the ruling Communist parties in Bulgaria and the Yugoslavia about the ethnic affiliation of Delchev. Delchev was described in SR Macedonia not only as an anti-Ottoman freedom fighter, but also as a hero, who had opposed the aggressive aspirations of the pro-Bulgarian factions in the liberation movement.[96] The claims on Delchev's Bulgarian self-identification, thus were portrayed as recent Bulgarian chauvinist attitude of long provenance.[97] Nonetheless, the Bulgarian side made in 1978 for the first time the proposal that some historical personalities (e.g. Gotse Delchev) could be regarded as belonging to the shared historical heritage of the two peoples, but that proposal did not appeal to the Yugoslavs.[98] Following the breakup of Yugoslavia and the fall of Communism, some new attempts were made from Bulgarian officials for joint celebration with the newly established Republic of Macedonia, of the common IMRO heroes, e.g. Delchev, but they all were rejected as politically unacceptable.[99][100][101] That lasted until August 2, 2017, when Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov and his Macedonian colleague Zoran Zaev placed wreaths at the grave of Gotse Delchev on the occasion of the 114th anniversary of the Ilinden–Preobrazhenie Uprising, after the previous day, both have signed a treaty for friendship and cooperation between the neighboring states.[102]

Despite the efforts of the post-1945 Macedonian historiography to represent Delchev as a Macedonian separatist rather than a Bulgarian nationalist, Delchev himself has stated: "...We are Bulgarians and all suffer from one common disease [e.g., the Ottoman rule]" and "Our task is not to shed the blood of Bulgarians, of those who belong to the same people that we serve".[103]

Delchev's viewsRedakto

 
Excerpt from the statute of BMARC, whose co-author was G. Delchev.[104]
 
Excerpt from the statute of SMARO, whose author was G. Delchev.[105]

The international, cosmopolitan views of Delchev could be summarized in his proverbial sentence: "I understand the world solely as a field for cultural competition among the peoples".[106] In the late 19th century the anarchists and socialists from Bulgaria linked their struggle closely with the revolutionary movements in Macedonia and Thrace.[107] Thus, as a young cadet in Sofia Delchev became a member of a left circle, where he was strongly influenced by the modern than Marxist and Bakunin's ideas.[108] His views were formed also under the influence of the ideas of earlier anti-Ottoman fighters as Levski, Botev, and Stoyanov, who were among the founders of the Bulgrarian Internal Revolutionary Organization, the Bulgarian Revolutionary Central Committee and the Bulgarian Secret Central Revolutionary Committee, respectively.[109] Later he participated in the Internal organization's struggle and as well educated leader, became one of its theoreticians and co-author of the BMARC's statute from 1896.[110] Developing his ideas further in 1902 he took the step, together with other left functionaries, of changing its nationalistic character, which determined that members of the organization can be only Bulgarians. The new supra-nationalistic statute renamed it to Secret Macedono-Adrianopolitan Revolutionary Organization (SMARO),[111] which was to be an insurgent organization, open to all Macedonians and Thracians regardless of nationality, who wished to participate in the movement for their autonomy.[112] This scenario was partially facilitated by the Treaty of Berlin (1878), according to which Macedonia and Adrianople areas were given back from Bulgaria to the Ottomans, but especially by its unrealized 23rd. article, which promised future autonomy for unspecified territories in European Turkey, settled with Christian population.[113] In general, an autonomous status was presumed to imply a special kind of constitution of the region, a reorganization of gendarmerie, broader representation of the local Christian population in it as well as in all the administration, similarly to what happened in the short-lived Eastern Rumelia. However, there was not a clear political agenda behind IMRO's idea about autonomy and its final outcome, after the expected dissolution of the Ottoman Empire.[114] Delcev, like other left-wing activists, vaguely determined the bonds in the future common Macedonian-Adrianopolitan autonomous region on the one hand,[115] and on the other between it, the Principality of Bulgaria, and de facto annexed Eastern Rumelia.[116] Even the possibility that Bulgaria could be absorbed into a future autonomous Macedonia, rather than the reverse, was discussed.[117] It is claimed that the personal view of the convinced republican Delchev,[118] was much more likely to see inclusion in a future Balkan Confederative Republic,[119][120] or eventually an incorporation into Bulgaria.[121][122][123] Both ideas were probably influenced by the views of the founders of the organization.[124] The ideas of a separate Macedonian nation and language were as yet promoted only by small circles of intellectuals in Delchev's time,[125] and failed to gain wide popular support.[126] As a whole the idea of autonomy was strictly political and did not imply a secession from Bulgarian ethnicity.[127] In fact, for militants such as Delchev and other leftists, that participated in the national movement retaining a political outlook, national liberation meant "radical political liberation through shaking off the social shackles".[128] There aren't any indications suggesting his doubt about the Bulgarian ethnic character of the Macedonian Slavs at that time.[129] Delchev also used the Bulgarian standard language, and he was in any way interested in the creation of separate Macedonian language.[130] The Bulgarian ethnic self-identification of Delchev has been recognized as from leading international researchers of the Macedonian Question,[131] as well as from part of the Macedonian historical scholarship, although reluctantly.[132][133][134] However, despite his Bulgarian loyalty, he was against any chauvinistic propaganda and nationalism.[135] According to him, no outside force could or would help the Organization and it ought to rely only upon itself and only upon its own will and strength.[136] He thought that any intervention by Bulgaria would provoke intervention by the neighboring states as well, and could result in Macedonia and Thrace being torn apart. That is why the peoples of these two regions had to win their own freedom, within the frontiers of an autonomous Macedonian-Adrianople state.[137]

LegacyRedakto

 
Commemorative medal of Delchev issued in 1904 in Bulgaria, designed by the painter Dimitar Diolev. [138]

Delchev is today regarded both in Bulgaria and in the Republic of Macedonia as an important national hero, and both nations see him as part of their own national history.[139] His memory is honored especially in the Bulgarian parts of Macedonia and among the descendants of Bulgarian refugees from other parts of the region, where he is regarded as the most important revolutionary from the second generation of freedom fighters.[140] His name appears also in the national anthem of the Republic of Macedonia: "Denes nad Makedonija". There are two towns named in his honour: Gotse Delchev in Bulgaria and Delčevo in the Republic of Macedonia. There are also two peaks named after Delchev: Gotsev Vrah, the summit of Slavyanka Mountain, and Delchev Vrah or Delchev Peak on Livingston Island, South Shetland Islands in Antarctica, which was named after him by the scientists from the Bulgarian Antarctic Expedition. Delchev Ridge on Livingston Island bears also his name. The Goce Delčev University of Štip in the Republic of Macedonia carries his name too. Today many artifacts related to Delchev's activity are stored in different museums across Bulgaria and the Republic of Macedonia.

In Greece the official appeals from Bulgarian side to the authorities to install a memorial plaque on his place of death are not answered. The memorial plaques set periodically by enthusiast Bulgarians afterwards are removed. Bulgarian tourists are restrained occasionally to visit the place.[141][142][143]

MemorialsRedakto


ReferencatRedakto

 1. ^ Poulton, Hugh (2000). Who are the Macedonians? [shqip (Kush janë Maqedonasit)]. C. Hurst & Co. f. 53. ISBN 978-1-85065-534-3. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Letër nga Goce Dellçev për Nikola Maleshevskin në vitin 1899, në të cilin ai deklaron veten si Bullgar: Është vërtet e trishtuar, por çfarë mund të bëjmë kur jemi bullgarë dhe të gjithë vuajmë nga e njëjta sëmundje!
 3. ^ Bechev, Dimitar (2009). Historical Dictionary of the Republic of Macedonia [shqip (Fjalori Historik i Republikës së Maqedonisë)]. Scarecrow Press. ff. 55–56. ISBN 978-0-8108-6295-1. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Todorova, Maria N. Bones of Contention: The Living Archive of Vasil Levski and the Making of Bulgaria's National Hero [shqip (Arkivi i Gjallë i Vasil Levskit dhe Marrja e Heroit Kombëtar të Bullgarisë)], Central European University Press, 2009, ISBN 9639776246, f. 76.
 5. ^ Jelavich, Charles. The Establishment of the Balkan National States, [shqip (Themelimi i Shteteve Kombëtare Ballkanike)] 1804-1920, University of Washington Press, 1986, ISBN 0295803606, ff. 137-138.
 6. ^ Raymond Detrez Detrez, Raymond. The A to Z of Bulgaria, Scarecrow Press, 2010,ISBN 0810872021, f. 135.
 7. ^ Jonathan Bousfield; Dan Richardson; Richard Watkins (2002). The Rough Guide to Bulgaria. Rough Guides. ff. 449–450. ISBN 1858288827. Marrë 2012-08-25.
 8. ^ "Francezët i referoheshin 'Macedoine' si një zonë e racave të përziera - dhe e quajtën një sallatë pas saj. Një dyshim se Goce Delçevi miratoi këtë qasje përshkruese, por të parëndësishme." Johnson, Wes. Balkan inferno: betrayal, war and intervention, 1990-2005, Enigma Books, 2007, ISBN 1929631634, f. 80.
 9. ^ "Historianët bullgarë, si Veselin Angelov, Nikola Achkov dhe Kosta Tzarnushanov vazhdojnë të publikojnë hulumtimet e tyre të mbështetura me shumë burime kryesore për të provuar se termi 'maqedonas' kur aplikohet për sllavët gjithmonë ka nënkuptuar vetëm një identitet rajonal të bullgarëve. Contested Ethnic Identity: The Case of Macedonian Immigrants in Toronto, 1900-1996, Chris Kostov, Peter Lang, 2010,ISBN 3034301960, f. 112.
 10. ^ "Gotse Dellçev mund të thotë, siç pohojnë historianët maqedonas, që" objektivisht "t'i shërbejnë çështjes së pavarësisë maqedonase, por në letrat e tij ai e quajti veten bullgar. Me fjalë të tjera nuk është e qartë se ndjenja e identitetit sllav në kohën e Delçevi u zhvillua në përgjithësi. "Moulakis, Athanasios. "The Controversial Ethnogenesis of Macedonia", European Political Science (2010) 9,ISSN 1680-4333. f. 497.
 11. ^ "Intelektualët sllavë maqedonas ndjenin besnikëri ndaj Maqedonisë si një rajon apo territor pa pretenduar ndonjë përkatësi etnike maqedonase. Qëllimi kryesor i këtij regjionalizmi maqedonas ishte një aleancë multietnike kundër sundimit osman." Ethnologia Balkanica, vol. 10-11, Shoqata për Antropologji Ballkanike, Universiteti i Prishtinës, Aleksandër Maxwell, 2006, f. 133.
 12. ^ "Besnikët bullgarë të udhëheqjes së IMRO-së, megjithatë, bashkëjetuan me dëshirën për Maqedoninë multietnike që të gëzonin autonominë administrative. Kur Delçev u zgjodh në Komitetin Qendror të IMRO-së në 1896, ai hapi anëtarësimin në IMRO për të gjithë banorët e Turqisë Europiane qëkur qëllimi ishte për të mbledhur të gjitha elementet e pakënaqur në rajonet e Maqedonisë dhe Adrianopojë pavarësisht nga përkatësia etnike apo fetare, në mënyrë që të fitojë nëpërmjet revolucionit autonominë e plotë për të dy rajonet ". Region, Regional Identity and Regionalism in Southeastern Europe, Klaus Roth, Ulf Brunnbauer, LIT Verlag Münster, 2009,ISBN 3825813878, f. 136.
 13. ^ Lieberman, Benjamin. Terrible Fate: Ethnic Cleansing in the Making of Modern Europe. Rowman & Littlefield. f. 56. ISBN 978-1-4422-3038-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Në një artikull të quajtur "separatizmi politik", i botuar më 7 qershor 1902, në gazetën "Pravo", që ishte tribuna jozyrtare e IMRO-s, revolucionarët nxitën si një parullë themelore shprehjen William Gladstone "Maqedonia për maqedonasit" parimi i autonomisë dhe i "separatizmit politik". Për më shumë shih: Tchavdar Marinov, Ne, maqedonasit, shtigjet e supra-nacionalizmit maqedonas (1878-1912) në: Mishkova Diana ed., 2009, Ne, populli: Politika e veçantisë kombëtare në Evropën Juglindore, Universiteti i Evropës Qendrore, ISBN 9639776289, faqet. 117-120.
 15. ^ Vasiliadis, Peter (1989). Whose are you? identity and ethnicity among the Toronto Macedonians. [shqip (Cilin jeni? identitetin dhe etnicitetin midis maqedonasve të Torontos.)]. AMS Press. f. 77. ISBN 0404194680. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Dokumenti më i hershëm që flet për autonominë e Maqedonisë dhe Trakës në Perandorinë Osmane është zgjidhja e Kongresit të Parë të Komitetit Suprem të Maqedonisë, i mbajtur në Sofje në vitin 1895. От София до Костур -освободителните борби на българите от Македония в спомени на дейци от Върховния македоно-одрински комитет, Ива Бурилкова, Цочо Билярски - съставители,ISBN 9549983234, Синева, 2003, стр. 6.
 17. ^ Björn, Opfer (2005). Im Schatten des Krieges: Besatzung oder Anschluss - Befreiung oder Unterdrückung? ; eine komparative Untersuchung über die bulgarische Herrschaft in Vardar-Makedonien 1915-1918 und 1941-1944. LIT Verlag Münster. ff. 27–28. ISBN 978-3-8258-7997-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Detrez, Raymond. Historical Dictionary of Bulgaria, Scarecrow Press, 2006,ISBN 0810849011, f. 135.
 19. ^ "Një nga liderët e IMRO-s, Gotsé Delchev, i cili ka qenë Ahil (Ahil), konsiderohet si maqedonas dhe bullgarë si hero kombëtar. Ai duket se e ka identifikuar veten si bullgar dhe ka konsideruar sllavët e Maqedonisë si bullgarë . " Encyclopædia Britannica online, artikull Republika e Maqedonisë, seksioni: Historia, nënseksioni: Lëvizja e pavarësisë
 20. ^ "Një hero kombëtar më modern është Gotse Delçev, kreu i Organizatës së Brendshme Revolucionare Maqedonase (IMRO), e cila ishte në të vërtetë një organizatë pro-bullgare, por është pohuar si lëvizja kombëtare maqedonase kombëtare." Kaufman, Stuart J. Modern Hatreds: The Symbolic Politics of Ethnic War. Cornell University Press, 2001, ISBN 0801487366, p. 193.
 21. ^ Danforth, Loring M. (1997). The Macedonian conflict: ethnic nationalism in a transnational world. Princeton University Press. p. 64.ISBN 0691043566. Krerët politikë dhe ushtarakë të sllavëve të Maqedonisë në fillim të shekullit duket se nuk e kanë dëgjuar thirrjen e Misirkov për një identitet kombëtar të veçantë maqedonas; ata vazhduan të identifikoheshin në kuptimin kombëtar si bullgarë sesa maqedonas ... [...] Pavarësisht nga këto dallime politike, të dy grupet, duke përfshirë ata që avokonin një shtet të pavarur maqedonas dhe kundërshtuan idenë e një Bullgari më të madhe, kurrë nuk duket se kanë dyshuar "karakterin mbizotërues bullgar të popullatës maqedonase" [...] Edhe Gotse Dellçev, udhëheqësi i famshëm revolucionar maqedonas, i cili ka qenë Ahil (Ahil), i referohet "sllavëve të Maqedonisë si" bullgarë "në një mënyrë të hapur, pa treguar se një përcaktim i tillë ishte një pikë grindjeje "(Perry 1988: 23). Në korrespondencën e tij Gotse Dellçev shpesh thotë qartë dhe thjesht, "Ne jemi bullgarë" (Mac Dermott 1978: 273).
 22. ^ Selcuk Aksin, Somel (2010). The A to Z of the Ottoman Empire. 978-1-4617-3176-4: Scarecrow Press. f. 168. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Vendodhja (link)
 23. ^ Në korrespondencën e tij Gotse Dellçev shpesh thotë qartë dhe thjesht: "Ne jemi bullgarë" (MacDermott 1978: 192, 273).
 24. ^ Roumen Daskalov, Diana Mishkova. Entangled Histories of the Balkans Volume Two. BRILL, 2013, ISBN 9004261915, f. 503.
 25. ^ "Aktivistët e IMARO-së e shihnin Maqedoninë e ardhshme autonome si një qeveri shumëkombëshe dhe nuk e ndoqën vetëvendosjen e sllavëve maqedonas si një përkatësi etnike të veçantë, prandaj Maqedonia ishte një term ombrellë që mbulonte Bullgarët, Turqit, Grekët, Vllehët, Shqiptarët, Serbët, Hebrenjve dhe kështu me radhë. " Bechev, Dimitar. Historical Dictionary of the Republic of Macedonia, Historical Dictionaries of Europe, Scarecrow Press, 2009, ISBN 0810862956, Introduction.
 26. ^ Gjatë shekullit të 20-të, ndjesia kombëtare sllavo-maqedonase u zhvendos. Në fillim të shekullit të 20-të, patriotët sllavë në Maqedoni ndjenin një lidhje të fortë me Maqedoninë si një atdhe multietnike ... Shumica e këtyre sllavëve maqedonas e shihnin veten si bullgarë. Nga mesi i 20-të. por patriotët maqedonas filluan të shihnin besnikëri maqedonase dhe bullgare si ekskluzive reciprokisht. Nacionalizmi rajonal maqedonas ishte bërë nacionalizëm etnik maqedon ... Kjo transformim tregon se përmbajtja e besnikërisë kolektive mund të zhvendoset. Klaus Roth, Ulf Brunnbauer. Region, Regional Identity and Regionalism in Southeastern Europe, Ethnologia Balkanica Series. LIT Verlag Münster, 2010, ISBN 3825813878, p. 127.
 27. ^ Roumen Dontchev Daskalov, Tchavdar Marinov.Histories of the Balkans: Volume One: National Ideologies and Language Policies. Balkan Studies Library, BRILL, 2013, ISBN 900425076X. pp. 300-303.
 28. ^ Robert D. Kaplan, Balkan ghosts: a journey through history, Vintage books, 1994, ISBN 0-679-74981-0, p. 58.
 29. ^ Vacalopoulos, Apostolos. Modern history of Macedonia (1830-1912), From the birth of the Greek state until the Liberation. Thessaloniki: Barbounakis, 1989, pp. 61-62
 30. ^ Një studim osman i vitit 1873, i botuar në vitin 1878 si "Etnografi i Vilajetit të Andrinopolit, de Monastir dhe Salonique", arriti në përfundimin se popullsia e Kilkisit përbëhej nga 1,170 familje prej të cilave ishin 5,235 banorë bullgarë, 155 muslimanë dhe 40 romë. "Македония и Одринско. Статистика на населението от 1873 г." Macedonian Scientific Institute, Sofia, 1995, pp.160-161.
 31. ^ Një studim Vasil Kançov i vitit 1900 numëronte 7,000 banorë bullgarë dhe 750 banorë turq në qytet. Maqedoni. Etnografia dhe Statistikat. Sofje, 1900, f. 164.
 32. ^ Aarbakke, Vemund. Ethnic rivalry and the quest for Macedonia, 1870-1913. East European Monographs, 2003, ISBN 0-88033-527-0, p. 132.
 33. ^ Khristov, Khristo Dechkov. The Bulgarian Nation During the National Revival Period. Institut za istoria, Izd-vo na Bŭlgarskata akademia na naukite, 1980, str. 293.
 34. ^ R. J. Crampton (2007). Bulgaria. Oxford History of Modern Europe. Oxford University Press. ff. 74–77. ISBN 0198205147. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Në një periudhë pesëvjeçare, kishte 57 fshatra katolikë në zonë, ndërsa shkollat uniate bullgare në Vilajet të Selanikut arritën në 64. Gounaris, Basil C. Kërkesat Kombëtare, Konfliktet dhe Zhvillimet në Maqedoni, 1870-191, f. 186.
 36. ^ Lëvizja bullgare për bashkimin me Romën fitoi fillimisht rreth 60.000 pasues, por si rezultat i themelimit në vitin 1870 të Ekzakatit të Bullgarisë, të paktën tre të katërtat e tyre u kthyen në ortodoks deri në fund të shekullit. Kryepiskopi i të gjithë bullgarëve unik Nil Izvorov u kthye në 1884 në Kishën Ortodokse Bullgare. Ndërrimet e shumta të klerit ishin simptomatike të lojës së Fuqive të Mëdha që kleri u përfshi pas Traktatit të Berlinit të vitit 1878, i cili u largua nga Maqedonia dhe Trakija brenda Perandorisë Osmane, pasi u ishte dhënë Bullgarisë me Traktatin e San Stefanit të 1878-ës.
 37. ^ Një studim i vitit 1905 krijoi praninë e 9.712 ekzarkistëve, 40 patriarkistëve, 592 bullgarë Uniates dhe 16 protestantëve. "La Macédoine et sa Popullsia Chrétienne". D.M. Brancoff, Paris, 1905, f.98-99.
 38. ^ Л. Чопова-Юрукова, Спомени за семейството на Гоце Делчев, сп. Септември, кн. 5, 1953, стр. 72; Ст. Стаматов, Спомени за Гоце Делчев и Борис Дрангов, София, 1935, стр. 15.
 39. ^ Susan K. Kinnell, People in World History: A-M, ABC-CLIO, 1989, ISBN 0874365503, p. 157.
 40. ^ Brooks, Julian Allan. December 2005. "'Shoot the Teacher!' Education and the Roots of the Macedonian Struggle". Thesis (M.A.) – Department of History – Simon Fraser University, pp. 133–134.
 41. ^ "Илюстрация Илинден", София, 1936 г., кн. 1, стр. 4–5; (Magazine Ilustratsia Ilinden), Sofia, 1936, book I, pp. 4–5; the original is in Bulgarian.
 42. ^ MacDermott, Mercia. For freedom and perfection: the Life of Yané Sandansky. Journeyman, London, 1988. p. 44.
 43. ^ Më poshtë është një deklaratë që kadeti u dëbua nga shkolla në bazë të një memorandumi të një oficeri, për shkak të sjelljes së keqe të dukshme, por shkolla i lejon atij të ri-aplikojë në një Komision për rimarrjen e statusit të tij.
 44. ^ Carl Cavanagh Hodge (30 nëntor 2007). Encyclopedia of the Age of Imperialism, 1800–1914. Greenwood Publishing Group. f. 442. ISBN 0313334048. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Aarbakke, Vemund. Ethnic rivalry and the quest for Macedonia, 1870–1913, East European Monographs, 2003, ISBN 0880335270, p. 92.
 46. ^ MacDermott, Mercia. . Freedom or Death: The Life of Delchev. Journeyman Press, London and West Nyack, 1978. 405 pp. ISBN 0-904526-32-1. Translated in Bulgarian: Макдермот, Мерсия. Свобода или смърт. Биография на Гоце Делчев, София 1979, с. 86–94.
 47. ^ Banac, Ivo. "The Macedoine". In The National Question in Yugoslavia. Origins, History, Politics, Cornell University Press, 1984. pp. 307–328.
 48. ^ Елдъров, Светлозар. "Върховният македоно-одрински комитет и Македоно-одринската организация в България (1895–1903)", Иврай, София, 2003, ISBN 9549121062, стр. 6.
 49. ^ Пейо Яворов, "Събрани съчинения", Том втори, "Гоце Делчев", Издателство "Български писател", София, 1977, стр. 30. në Shqip:Peyo Yavorov, "Punime të plota", Vëllimi 2, biografi "Dellçev", Shtëpia botuese "Shkrimtare bullgare", Sofje, 1977, f. 30.
 50. ^ Балканските държави и Македонския въпрос, Антони Гиза, превод от полски – Димитър Димитров, Македонски Научен Институт София, 2001; in English: Giza, Anthoni: The Balkan states and the Macedonian question. Macedonian Scientific Institute, Sofia. 2001, translation from Polish: Dimitar Dimitrov.
 51. ^ Hugh Poulton (2000). Who are the Macedonians?. C. Hurst & Co. ff. 54–55. ISBN 1850655340. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Vladimir Ortakovski. Minorities in the Balkans Transnational Publishers, 2000, ISBN 1571051295, p. 43.
 53. ^ Loyal Unto Death: Trust and Terror in Revolutionary Macedonia, Keith Brown, Indiana University Press, 2013, ISBN 0253008476, p. 62.
 54. ^ Пейо Яворов, "Събрани съчинения", Том втори, "Гоце Делчев", Издателство "Български писател", София, 1977, стр. 32–33. In English: Peyo Yavorov, "Complete Works", Volume 2, biography Delchev, Publishing house "Bulgarian writer", Sofia, 1977, pp. 32–33.
 55. ^ Fires on the mountain: the Macedonian revolutionary movement and the kidnapping of Ellen Stone Volume, Laura Beth Sherman, East European Monographs, 1980, ISBN 0914710559, p. 15.
 56. ^ Memoirs of Georgi Vasilev. Prinosi kam istoriyata na Makedono-odrinskoto revolyutsionno dvizhenie. Vol IV, p. 8, 9. From the memoirs of Petar Kiprilov, priest in the village of Pirok. Opus cit. p. 157.
 57. ^ Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов: История на Бургас. От древността до средата на ХХ век, Печат Тафпринт ООД, Пловдив, 2011, ISBN 978-954-92689-1-1, стр. 192–193.
 58. ^ Пейо Яворов, "Събрани съчинения", Том втори, "Гоце Делчев", Издателство "Български писател", София, 1977, стр. 39. In English:Peyo Yavorov, "Complete Works", Volume 2, biography Delchev, Publishing house "Bulgarian writer", Sofia, 1977, p. 39.
 59. ^ Modern history abstracts, 1450–1914, Volume 48, Issue 1–, American Bibliographical Center, Eric H. Boehm, ABC-Clio, 1997, p. 657.
 60. ^ История на Българите: Военна история на българите от древността до наши дни, том 5, Georgi Bakalov, TRUD Publishers, 2007, p. 397. Google Books. ISBN 9546212350. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Елдъров, Светозар. Тайните офицерски братства в освободителните борби на Македония и Одринско 1897–1912, Военно издателство, София, 2002, стр.11–30.
 62. ^ Vassil Karloukovski. "Димо Хаджидимов. Живот и дело. Боян Кастелов (Изд. на Отечествения Фронт, София, 1985) стр. 60". Kroraina.com. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ For example in a speech, addressed to the VIII extraordinary congress of the Bulgarian promilitary Supreme Macedono-Adrianopolitan Organisation in Sofia on April 7, 1901: "Само ако тукашната организация одобрява духът на вътрешната организация и не се стреми да й дава импулс, въздействие, т. е. не й се бърка в нейните работи, само в такъв случай може да съществува връзка между тия две организации.", НБКМ – БИА, ф. 224, а. е. 8, л. 602, in English: "Only if the external organization approves the spirit of the internal organisation /IMRO, editor's note/ and doesn't aspire to give it impulse, influence, i.e., it doesn't meddle in its affairs, only in such case relation between these two organisations could exist."; the document is kept in the SS. Cyril and Methodius National Library, the Bulgarian Historical Archive department, fund 224, archive unit 8, page 602.
 64. ^ Socialism and nationalism in the Ottoman Empire, 1876–1923, Mete Tunçay, Erik Jan Zürcher, British Academic Press, Amsterdam, 1994, ISBN 1850437874, p. 36.
 65. ^ Пейо Яворов, "Събрани съчинения", Том втори, "Гоце Делчев", Издателство "Български писател", София, 1977, стр. 62–66. Stampa:Bg icon In English: Peyo Yavorov, "Complete Works", Volume 2, biography Delchev, Publishing house "Bulgarian writer", Sofia, 1977, pp. 62–66.
 66. ^ Das makedonische Jahrhundert: von den Anfängen der nationalrevolutionären Bewegung zum Abkommen von Ohrid 1893–2001 ; ausgewählte Aufsätze, Stefan Troebst, Oldenbourg Wissenschaftsverlag, 2007, s. 54–57. Google Books. ISBN 3486580507. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ "50-те най-големи атентата в българската история. Крум Благов, # 2. Солунските атентати". Krumblagov.com. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 68. ^ "Гоце Делчев, праведникът с кама в пояса, Цочо Билярски". Exartonline.com. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur përfundimisht]
 69. ^ Khristo Angelov Khistov (1983). Lindensko-Preobrazhenskoto vŭstanie ot 1903 godina. Institut za istoria (Bŭlgarska akademia na naukite). f. 123. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 70. ^ Пейо Яворов, "Събрани съчинения", Том втори, "Гоце Делчев", Издателство "Български писател", София, 1977, стр. 69. Në Shqip: Peyo Yavorov, "Punime të plota", Vëllimi 2, biografia Delçev, Shtëpia botuese "Shkrimtare bullgare", Sofje, 1977, f. 69.
 71. ^ R. J. Crampton (1997). A concise history of Bulgaria, Cambridge concise histories. Cambridge University Press. ff. 131–132. ISBN 0521561833. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ Държавен вестник, бр. 282, 4.ХІІ.1914, стр. 1.
 73. ^ Elisabeth Kontogiorgi (2006). Population exchange in Greek Macedonia: the rural settlement of refugees 1922–1930. Oxford University Press. f. 204. ISBN 0199278962. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 74. ^ Към Бяло море по стъпките на Гоце. Arkivuar maj 3, 2009, tek Wayback Machine
 75. ^ "Прибиране костите на великия революционер апостола Гоце Делчев, Михаил Чаков, списание "Македония", 1998 г". Webcitation.org. Arkivuar nga origjinali origjinali më tetor 25, 2009. Marrë më nëntor 20, 2011. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 76. ^ Ivo Dimitrov (6 maj 2003). "И брястът е изсъхнал край гроба на Гоце, Владимир Смеонов – наш пратеник в Серес". Standart News. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 77. ^ Në pllakë ishte ky mbishkrim: Në kujtim të çetnikëve të rënë në fshatin Banicë më 4 maj 1903 për bashkimin e Maqedonisë në vendin amë Bullgarinë dhe kujtimin e përjetshëm të brezave: Goce Dellçevi nga Kilkis, apostull dhe udhëheqës , Dimitar Gushtanov nga Krushova, Stefan Duhov nga fshati Tarlis, Stojan Zahariev nga fshati Banica, Dimitar Palyankov nga fshati Gorno Brodi. Besëlidhja e tyre ishte Liria ose Vdekja. "Pllaka u hodh në erë nga grekët në vitin 1946. - сп. Илюстрация Илинден, 1943, бр.145-146, стр.13.
 78. ^ Снимка на паметника на първия гроб на Гоце Делчев край село Баница, Серско, открит на 3 май 1943 г., 14 март 2012, Агенция "Фокус.
 79. ^ R. H. Markham (2005). Tito's Imperial Communism. Kessinger Publishing. ff. 222–223. ISBN 1419162063. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 80. ^ Duncan Perry, "The Republic of Macedonia: finding its way" in Karen Dawisha and Bruce Parrot (eds.), Politics, power and the struggle for Democracy in South-Eastern Europe, Cambridge University Press, 1997, pp. 228-229.
 81. ^ Politics, power, and the struggle for democracy in South-East Europe, Volume 2 of Authoritarianism and Democratization and authoritarianism in postcommunist societies, Karen Dawisha, Bruce Parrott, Cambridge University Press, 1997, pp. 229–230. Google Books. ISBN 0521597331. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 82. ^ Bernard Anthony Cook (21 prill 2009). Europe since 1945. Encyclopedia. f. 808. ISBN 0815340583. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 83. ^ Europe since 1945. Encyclopedia by Bernard Anthony Cook. pg. 808. Google Books. 21 prill 2009. ISBN 0815340583. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 84. ^ Ideologies and national identities: the case of twentieth-century Southeastern Europe, John R. Lampe, Mark Mazower, Central European University Press, 2004, pp. 112–113. Google Books. ISBN 9639241822. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 85. ^ Мичев. Д. Македонският въпрос и българо-югославските отношения – 9 септември 1944–1949, Издателство: СУ Св. Кл. Охридски, 1992, стр. 91.
 86. ^ Loring M. Danforth (1997). The Macedonian conflict: ethnic nationalism in a transnational world. Princeton University Press. f. 68. ISBN 0691043566. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 87. ^ P. H. Liotta (2001). Dismembering the state: the death of Yugoslavia and why it matters. Lexington Books. f. 292. ISBN 0739102125. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 88. ^ Loring M. Danforth (1997). The Macedonian Conflict: Ethnic Nationalism in a Transnational World. Princeton University Press. f. 68. ISBN 0691043566. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 89. ^ Livanios, Dimitris. The Macedonian Question: Britain and the Southern Balkans 1939–1949. Oxford Historical Monographs, Oxford University Press US, 2008, ISBN 0199237689, p. 202.
 90. ^ Djokić, Dejan (2003). Yugoslavism: Histories of a Failed Idea, 1918–1992. C. Hurst & Co. f. 122. ISBN 1850656630. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 91. ^ Mirjana Maleska, red. (shkurt 3, 2002). "With the eyes of the "others" – about Macedonian-Bulgarian relations and the Macedonian national identity". New Balkan Politics – Journal of Politics. Issue 6. Newbalkanpolitics.org.mk. Arkivuar nga origjinali origjinali më shtator 24, 2007. Marrë më nëntor 20, 2011. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 92. ^ Chris Kostov; Peter Lang (2010). "Ethnic Identity: The Case of Macedonian Immigrants in Toronto, 1900–1996,". Nationalisms Across the Globe. f. 95. ISBN 3034301960. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 93. ^ Gold, Gerald L. Minorities and mother country imagery , Memorial University of Newfoundland. Institute of Social and Economic Research, 1984, ISBN 0919666434, p. 74.
 94. ^ Yugoslavia: a concise history, Leslie Benson, Palgrave Macmillan, 2001, p. 89. Google Books. ISBN 0333792416. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 95. ^ Hugh Poulton (2000). Who are the Macedonians?. C. Hurst & Co. f. 117. ISBN 1850655340. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 96. ^ From recognition to repudiation: Bulgarian attitudes on the Macedonian question, articles, speeches, documents. Vanǵa Čašule, Kultura, 1972, p. 96.
 97. ^ The historiography of Yugoslavia, 1965-1976, Savez društava istoričara Jugoslavije, Dragoslav Janković, The Association of Yugoslav Historical Societies, 1976, pp. 307–310.
 98. ^ Yugoslav — Bulgarian Relations from 1955 to 1980 by Evangelos Kofos from J. Koliopoulos and J. Hassiotis (editorss), Modern and Contemporary Macedonia: History, Economy, Society, Culture, vol. 2, (Athens-Thessaloniki, 1992), pp. 277–280.
 99. ^ M3 Web – http://m3web.bg (5 maj 2010). "Bulgaria foreign minister takes "Friendship Treaty" to Macedonia, May 5, 2010, Sofia news agency". Novinite.com. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 100. ^ "Сите ние сме Бугари". Македонски историци "на бунт" срещу общото честване на празниците ни. в-к "Дума", 07.06.2006. [lidhje e vdekur]
 101. ^ "България и светът. 04 Август 2006, По съседски: Събития с балкански адрес. Новина № 2". Bnr.bg. Arkivuar nga origjinali origjinali më tetor 20, 2006. Marrë më nëntor 20, 2011. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 102. ^ PMs Borisov and Zaev place wreaths at Gotse Delchev’s grave in Skopje, 2 August 2017, FOCUS News Agency.
 103. ^ Victor Roudometof (2002). Collective memory, national identity, and ethnic conflict: Greece, Bulgaria, and the Macedonian question. Greenwood Publishing Group. f. 79. ISBN 0275976483. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 104. ^ As a result of the Salonica Congress in 1896 a new Statute and Rules, providing for a very centralized form of organization were drawn up by Gyorche Petrov and Gotse Delchev. The Statute and Rules were probably largely Gyorche's work, based on guidelines agreed by the Congress. He attempted to draw members of the Supreme Macedonian Committee into the task of drafting the Statute by approaching Andrey Lyapchev and Dimitar Rizov. When, however, Lyapchev produced a first article which would have made the Organization a branch of the Supreme Committee, Petrov gave up in despair and wrote the Statute himself, with Delchev's assistance.
 105. ^ During Delchev's lifetime, the Organization had three Statutes: the first was drawn up by Dame Gruev with the help of Petar Poparsov in 1894, the second by Gyorche Petrov, with the help from Gotse Delchev and the third by Delchev himself in 1902 (this was an amended version of the second). Two of these Statutes have come down to us: one entitled 'Statute of the Bulgarian Macedonian-Adrianople Committees' (BMARC) and the other – 'Statute of the Secret Macedonian-Adrianople Revolutionary Organization' (SMARO). The first hectographed Statute which was very brief is not preserved.
 106. ^ Пейо Яворов, "Събрани съчинения", Том втори, "Гоце Делчев", Издателство "Български писател", София, 1977, стр. 13. Stampa:Bg icon In English: Peyo Yavorov, "Complete Works", Volume 2, biography Delchev, Publishing house "Bulgarian writer", Sofia, 1977, p. 13. [1]
 107. ^ Tusovka team (18 shtator 1903). "Georgi Khadzhiev, National liberation and libertarian federalism, Sofia 1992, pp. 99–148". Savanne.ch. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 108. ^ How Russia shaped the modern world: from art to anti-semitism, ballet to Bolshevism, Steven Gary Marks, Princeton University Press, 2002, p. 29. Google Books. 21 tetor 2002. ISBN 0691096848. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 109. ^ John Shea (1997). Macedonia and Greece: the struggle to define a new Balkan nation. McFarland. f. 170. ISBN 0786402288. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 110. ^ "Спомени на Гьорчо Петров", поредица Материяли за историята на македонското освободително движение, книга VIII, София, 1927, глава VII, (in English: "Memoirs of Gyorcho Petrov", series Materials about history of the Macedonian revolutionary movement, book VIII, Sofia, 1927, chapter VII).
 111. ^ ...At first the revolutionary organization began to work among the Bulgarian population, even not among the whole of it, but only among this part, which participated in the Bulgarian Exarchate. IMRO treated suspiciously to the Bulgarians, which participated in other churches, as the Greek Patriarchate, the Eastern Catholic Church and the Protestant Church. As to the revolutionary activity among the other nationalities as Turks, Albanians, Greeks and Vlahs, such question did not exist for the founders of the organization. This other nationalities were for IMRO foreign people... Later, when the leaders of IMRO saw, that the idea for liberation of Macedonia can find followers among the Bulgarians non-Exarchists, as also among the other nationalities in Macedonia, and under the pressure from IMRO-members with left, socialist or anarchist convictions, they changed the statute of IMRO in sense, that member of IMRO can be any Macedonian and Adrianopolitan, regardless from his ethnicity or religious denomination... See: "Борбите на македонския народ за освобождение". Димитър Влахов, Библиотека Балканска Федерация, № 1, Виена, 1925, стр. 11.
 112. ^ Ivo Banac. (1984). The National Question in Yugoslavia: Origins, History, Politics. Ithaca, N.Y.: Cornell University Press. f. 315. ISBN 978-0801494932. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 113. ^ Edward J. Erickson (2003). Defeat in detail: the Ottoman Army in the Balkans, 1912–1913. Greenwood Publishing Group. ff. 39–43. ISBN 0275978885. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 114. ^ We, the People: Politics of National Peculiarity in Southeastern Europe, Diana Mishkova, Central European University Press, 2008, p. 114. Google Books. ISBN 9639776289. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 115. ^ Vassil Karloukovski. "Българите в най-източната част на Балканския полуостров – Източна Тракия. Димитър Г. Bойников, "Коралов и сие", 2009 г. (Bulgarian) In English: The Bulgarians in the eastern most area of the Balkans – Eastern Thrace, Dimitar G. Voynikov, Publishing house "Koralov and co.", Sofia, 2009". Kroraina.com. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 116. ^ Anastasia N. Karakasidou (1997). Fields of wheat, hills of blood: passages to nationhood in Greek Macedonia, 1870–1990. University of Chicago Press. f. 282. ISBN 0226424944. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 117. ^ R. J. Crampton (2007). Bulgaria, Oxford history of modern Europe. Oxford University Press. f. 164. ISBN 0198205147. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 118. ^ Jonathan Bousfield; Dan Richardson; Richard Watkins (2002). Rough guide to Bulgaria. Rough Guides. f. 450. ISBN 1858288827. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 119. ^ Гоце Делчев. Писма и други материали, Дино Кьосев, Биографичен очерк, стр. 33.
 120. ^ Review of Chairs of History at Law and History Faculty of South-West University – Blagoevgrad, vol. 2/2005, Културното единство на българския народ в контекста на фирософията на Гоце Делчев, автор Румяна Модева, стр. 2.[lidhje e vdekur përfundimisht]
 121. ^ "Freedom or Death. The Life of Gotsé Delchev by Mercia MacDermott, The Journeyman Press, London & West Nyack, 1978, p. 322". Kroraina.com. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 122. ^ Идеята за автономия като тактика в програмите на национално-освободителното движение в Македония и Одринско (1893–1941), Димитър Гоцев, 1983, Изд. на Българска Академия на Науките, София, 1983, c. 34.; in English: The idea for autonomy as a tactics in the programs of the National Liberation movements in Macedonia and Adrianople regions 1893–1941", Sofia, Bulgarian Academy of Sciences, Dimitar v, 1983, p 34. Among others, there are used the memoirs of the IMRO revolutionary Kosta Tsipushev, where he cited Delchev, that the autonomy then was only tactics, aiming future unification with Bulgaria. (55. ЦПА, ф. 226); срв. К. Ципушев. 19 години в сръбските затвори, СУ Св. Климент Охридски, 2004, ISBN 954-91083-5-X стр. 31–32. in English: Kosta Tsipushev, 19 years in Serbian prisons, Sofia University publishing house, 2004, ISBN 954-91083-5-X, p. 31-32.
 123. ^ "Таjните на Македониjа.Се издава за прв пат, Скопjе 1999". Arkivuar nga origjinali origjinali më tetor 27, 2009. Marrë më 2009-10-27. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!). in Macedonian – Ете како ја објаснува целта на борбата Гоце Делчев во 1901 година: "...Треба да се бориме за автономноста на Македанија и Одринско, за да ги зачуваме во нивната целост, како еден етап за идното им присоединување кон општата Болгарска Татковина". In English – How Delchev explained the aim of the struggle against the Ottomans in 1901: "...We have to fight for autonomy of Macedonia and Adrianople regions as a stage for their future unification with our common fatherland, Bulgaria."
 124. ^ According to Hristo Tatarchev in 1893 by the establishment of the organization: ...We talked a long time about the goal of this organization and at last we fixed it on autonomy of Macedonia with the priority of the Bulgarian element. We couldn't accept the position for "direct joining to Bulgaria" because we saw that it would meet big difficulties by reason of confrontation of the Great powers and the aspirations of the neighbouring small countries and Turkey. It passed through our thoughts that one autonomous Macedonia could easier unite with Bulgaria subsequently and if the worst comes to the worst, that it could play a role as a unificating link of a federation of Balkan people... – Вътрешната македоно-одринска революционна организация като митологична и реална същност: Торино 1934–1936, Христо Татарчев, Издател Македония прес, 1995.стр. 99.
 125. ^ Dimitris Livanios (2008). The Macedonian Question: Britain and the Southern Balkans 1939–1949,. Oxford University Press US. f. 15. ISBN 0199237689. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 126. ^ Loring M. Danforth, red. (1997). The Macedonian Conflict: Ethnic Nationalism in a Transnational World. Princeton University Press. f. 64. ISBN 0691043566. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 127. ^ The national question in Yugoslavia: origins, history, politics, Cornell Paperbacks, Ivo Banac, Cornell University Press, 1988, ISBN 0801494931, p. 314.
 128. ^ "Internationalism as an alternative political strategy in the modern history of Balkans by Vangelis Koutalis, Greek Social Forum, Thessaloniki, June 2003". Okde.org. 25 tetor 2002. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 129. ^ Perry, Duncan M. (1988). The Politics of Terror: The Macedonian Revolutionary Movements, 1893–1903, Durham, NC and London: Duke University Press, p.23.
 130. ^ Macedonia and Greece: the struggle to define a new Balkan nation, John Shea, McFarland, 1997, p.204. Google Books. ISBN 0786402288. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 131. ^ Delchev, openly said: "We are Bulgarians"(Mac Dermott, 1978:192, 273, quoted in Danforth, 1995:64) and addressed "the Slavs of Macedonia as ‘Bulgarians’ in an offhanded manner without seeming to indicate that such a designation was a point of contention" (Perry, 1988:23, quoted in Danforth, 1995:64). See: Center for Documentation and Information on Minorities in Europe – Southeast Europe (CEDIME-SE), Slavic-Macedonians of Bulgaria, p. 5.
 132. ^ Академик Иван Катарџиев, "Верувам во националниот имунитет на македонецот", интервjу, "Форум": "форум – Дали навистина Делчев се изјаснувал како Бугарин и зошто? Катарџиев – Ваквите прашања стојат. Сите наши луѓе се именувале како "Бугари"..."; also (in Macedonian; in English: "Academician Ivan Katardzhiev. I believe in Macedonian national immunity", interview, "Forum" magazine: "Forum – Whether Delchev really defined himself as Bulgarian and why? Katardzhiev – Such questions exist. All our people named themselves as "Bulgarians"...")
 133. ^ "Уште робуваме на старите поделби", Разговор со д-р Зоран Тодоровски, www.tribune.eu.com, 27. 06. 2005, also here "Archived copy". Arkivuar nga origjinali origjinali më prill 2, 2012. Marrë më shtator 2, 2009. Parametri i panjohur |deadurl= është injoruar (sugjerohet |url-status=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (link) (in Macedonian); in English: "We are still in servitude to the old divisions", interview with Dr. Zoran Todorovski, published on www.tribune.eu.com, 27-06-2005.
 134. ^ Проштавање и национално помирување (3), д-р Антонио Милошоски, Утрински Весник, бр. 1760, 16 окт. 2006, In English: "Forgiving and national reconciliation (3)", Dr. Antonio Miloshoski, Utrinski Vesnik, issue 1760, 16.10.2006. Arkivuar korrik 19, 2011, tek Wayback Machine
 135. ^ Klaus Roth; Ulf Brunnbauer (2009). Region, Regional Identity and Regionalism in Southeastern Europe, Ethnologia Balkanica. Münster: LIT Verlag. ff. 135–136. ISBN 3825813878. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 136. ^ From a circular-letter № 1, written by Peyo Yavorov under the supervision of Delchev and addressed to all revolutionary committees in Macedonia and the Adrianople area, dated from June 1902.
 137. ^ In a conversation in 1900, with Lozengrad comrades, he was asked whether, in the event of a rising, the Organization should count on help from the Bulgarian Principality, and whether it would not be wiser at the outset to proclaim the union of Macedonia and Thrace with the Principality. Gotse replied: "We have to work courageously, organizing and arming ourselves well enough to take the burden of the struggle upon our own shoulders, without counting on outside help. External intervention is not desirable from the point of view of our cause. Our aim, our ideal is autonomy for Macedonia and the Adrianople region, and we must also bring into the struggle the other peoples who live in these two provinces as well... We, the Bulgarians of Macedonia and Adrianople, must not lose sight of the fact that there are other nationalities and states who are vitally interested in the solution of this questions". Приноси към историята на въстаническото движение в Одринско (1895–1903), т. IV, Бургас – 1941.
 138. ^ Македония в българската фалеристика, Автор Тодор Петров, Издател: Военно издателство "Св. Георги Победоносец", 2004 г., ISBN 9545092831, стр. 9–10.
 139. ^ Mariana Nikolaeva Todorova (2004). Balkan identities: nation and memory. C. Hurst & Co. f. 238. ISBN 1850657157. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 140. ^ Maria N. Todorova (2008). Bones of Contention: The Living Archive of Vasil Levski and the Making of Bulgaria's National Hero. Central European University Press. ff. 76–77. ISBN 9639776246. Marrë më nëntor 20, 2011. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 141. ^ Виктория Миндова, Паметникът на Гоце Делчев в Серес пропадна в процедурен вакум. GR Reporter, 21 Май 2013.
 142. ^ Мария Цветкова: Това, че не бяхме допуснати до паметната плоча на Гоце Делчев, беше демонстрация на антибългарско отношение. Агенция "Фокус", 04 май 2014.
 143. ^ Георги Брандийски Гръцките власти задържали наш журналист край лобното място на Гоце Делчев. Dir.bg, 7 май 2018.

BurimetRedakto

 • Пандев, К. "Устави и правилници на ВМОРО преди Илинденско-Преображенското въстание", Исторически преглед, 1969, кн. I, стр. 68—80. Stampa:Bg icon
 • Пандев, К. "Устави и правилници на ВМОРО преди Илинденско-Преображенското въстание", Извeстия на Института за история, т. 21, 1970, стр. 250–257. Stampa:Bg icon
 • Битоски, Крсте, сп. "Македонско Време", Скопје – март 1997, quoting: Quoting: Public Record Office – Foreign Office 78/4951 Turkey (Bulgaria), From Elliot, 1898, Устав на ТМОРО. S. 1. published in Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, Скопје, Универзитет "Кирил и Методиј": Факултет за филозофско-историски науки, 1981, pp 331 – 333. Stampa:Mk icon
 • Hugh Pouton Who Are the Macedonians?, C. Hurst & Co, 2000. p. 53. ISBN 1-85065-534-0
 • Fikret Adanir, Die Makedonische Frage: ihre entestehung und etwicklung bis 1908., Wiessbaden 1979, p. 112.
 • Duncan Perry The Politics of Terror: The Macedonian Liberation Movements, 1893–1903 , Durham, Duke University Press, 1988. pp. 40–41, 210 n. 10.
 • Friedman, V. (1997) "One Grammar, Three Lexicons: Ideological Overtones and Underpinnings of the Balkan Sprachbund" in CLS 33 Papers from the 33rd Regional Meeting of the Chicago Linguistic Society. (Chicago : Chicago Linguistic Society)
 • Димитър П. Евтимов, Делото на Гоце Делчев, Варна, изд. на варненското Македонско културно-просветно дружество "Гоце Делчев", 1937. Stampa:Bg icon
 • Пейо Яворов, "Събрани съчинения", Том втори, "Гоце Делчев", Издателство "Български писател", София, 1977. In English: Peyo Yavorov, "Complete Works", Volume 2, biography "Delchev", Publishing house "Bulgarian writer", Sofia, 1977.Stampa:Bg icon
 • MacDermott, Mercia. (1978) Freedom or Death: The Life of Goce Delchev Journeyman Press, London and West Nyack. ISBN 0-904526-32-1.