Hape menynë kryesore
Nlc amundsen.jpg

Roald Engelbregt Gravning Amundsen ( 16 korrik 187218 qershor 1928) ishte një Eksplorator Norvegjez i rajoneve polare. Ai e drejtoi ekspeditën e parë në Antarktik për të arritur në polin e jugut midis viteve 1910 dhe 1912. Ai gjithashtu ishte i pari person që arriti te të dy zonat polare, polin verior dhe polin jugor[1][2]. Ai u zhduk në qershor 1928, ndërsa duke marrë pjesë në një një mision. Amundsen me Douglas Mawson, Robert Falcon Scott, dhe Ernest Shackleton, ishte një udhëheqës kryesor ekspeditë gjatë Heroic Age of Antarctic Exploration.

Jeta e hershmeRedakto

Amundsen ishte i lindur në një familje Norvegjeze, pronarë anijesh. Babai i tij ishte Jens Amundsen. Djali i katërt në familje, nëna e tij vendosi ta mbaj atë jasht industrisë familjare dhe dëshironte që ai të bëhej Fizikant,një premtim që Amundsen e mbajti derisa nëna e tij vdiq kur ai ishte 21 vjeç, pas kësaj ngjarje ai u largua nga universiteti për një jetë në det.[3]

BurimiRedakto

  1. ^ Roald Amundsen and the 1925 North Pole Expedition
  2. ^ Roald Amundsen
  3. ^ Henry Thomas; Dana Lee Thomas (1972). Living Adventures in Science. Ayer Publishing. f. 196–201.  0836925734. 

Shih edheRedakto

Lidhje të jahtmeRedakto