Ruminantia është një takson brenda rendit Artiodaktila që përfshin shumë nga gjitarët e njohur barngënës : në mesin e tyre janë gjethët , dhitë , delet , drerët dhe antilopat . Të gjithë anëtarët e Ruminantia janë ripërtypës .

Ruminantia
Vargu kohor: Early Eocene - prezent
White-tailed deer.jpg
Dreri bishtbardhë
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Ruminantia
Familiet

EvolucioniRedakto

Ruminantiamorfa është një grup totale e artiodaktilëve të përcaktuara, sipas Spaulding et al., Si "Ruminantia plus të gjitha taksat e zhdukur më shumë të lidhura me anëtarët e gjallë të Ruminantia sesa me ndonjë specie tjetër të gjallë".[1] Spaulding grupoi disa gjini të familjes Anthrakotheridae brenda Ruminantiamorfa , por vendosi një grup tjerë motrër me Ruminantiamorfa , Cetancodontamorfa .

Tragulidae janë familja bazale tek Ruminantia .[2]

Jo të gjithë ripëtypësit i përkasin Ruminantia.  Tylopoda (të tilla si devet , të cilat përtypin një cudër) dhe Hipopotamidae (të tilla si hipopotami , të cilat nuk pëkuajtjtnjë cudër ) klasifikohen si pseudoruminantë . Një numër gjitarësh të tjerë të mëdhenj ripërtypës, p.sh. kuajt dhe kangurët , përdorin fermentim hindgut si një adaptim për të mbijetuar në sasi të mëdha të ushqimit të klasave të ulëta.

Sistemi tretës i ripërtypësve është i përbërë nga:

ReferencaRedakto

  1. ^ a b Spaulding, M; O'Leary, MA; Gatesy, J (2009). "Relationships of Cetacea (Artiodactyla) among mammals: increased taxon sampling alters interpretations of key fossils and character evolution". PLoS ONE. 4 (9): e7062. doi:10.1371/journal.pone.0007062. PMC 2740860. PMID 19774069. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Kulemzina, Anastasia I.; Yang, Fengtang; Trifonov, Vladimir A.; Ryder, Oliver A.; Ferguson-Smith, Malcolm A.; Graphodatsky, Alexander S. (2011). "Chromosome painting in Tragulidae facilitates the reconstruction of Ruminantia ancestral karyotype". Chromosome Research. 19 (4): 531–539. doi:10.1007/s10577-011-9201-z. ISSN 0967-3849. PMID 21445689. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

External linksRedakto

  •   "Ruminantia" . Encyclopædia Britannica (bot. 11th)). 1911. Burimi ka parametra të panjohur: |HIDE_PARAMETER13=, |HIDE_PARAMETER14c=, |HIDE_PARAMETER14ab=, |HIDE_PARAMETER3=, |HIDE_PARAMETER1=, |HIDE_PARAMETER4=, |HIDE_PARAMETER2=, |separator=, |HIDE_PARAMETER8=, |HIDE_PARAMETER14bb=, |HIDE_PARAMETER20=, |HIDE_PARAMETER5=, |HIDE_PARAMETER14b=, |HIDE_PARAMETER14cb=, |HIDE_PARAMETER14a=, |HIDE_PARAMETER10=, |HIDE_PARAMETER9=, |HIDE_PARAMETER15chapter=, |HIDE_PARAMETER6=, |HIDE_PARAMETER7=, |HIDE_PARAMETER11=, dhe |HIDE_PARAMETER12= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)