Spartak Pecani (Tiranë, 27 Maj 1952) është regjisor shqiptar. Ai studioi në Institutin e Teatrit dhe Kinematografisë në Bukuresht, por për shkak të përkeqësimit të marrëdhënieve diplomatike të studimeve shqiptaro-rumune ai duhej të ndalet. Ai e përfundoi atë në vitin 1975 në Institutin e Arteve në Tiranë. Pas diplomimit, ai filloi të punojë në Studio Filmi "Nowa Albania". Ai debutoi në vitin 1977 me Streha e re, por njohja më e madhe erdhi tek ai nga filmat e bërë në vitet 1980 - Kohë e largët dhe Shirat e vjeshtës. Ai mori çmimin e dytë në Festivalin e 6-të të Filmit Shqiptar. Në Festivalin e 8-të të Filmit Shqiptar një nga shpërblimet kryesore shkoi në një tjetër film Pecani - Treni niset më shtatë pa pesë. Në vitin 2013, pas një pushimi, ai bëri filmin Ada në bashkëpunim me britanikët, bazuar në romanin e Fatos Kongolit [1]. Portofoli i tij përfshin 14 filma artistikë.

Në vitet 1997-1999 ai drejtoi Qendrën Kombëtare të Kinematografisë dhe më pas mori përsipër menaxhmentin e Eurostar Film Studio.

Filmografia Redakto