Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (APKE) është krahu parlamentar i Këshillit të Evropës, një organizatë ndërkombëtare me 47 vende, e përkushtuar në mbrojtjen e të drejtave të njeriut, demokracisë dhe sundimit të ligjit. Këshilli i Evropës është një rreth më i vjetër dhe më i gjerë i kombeve sesa Bashkimi Evropian me 27 anëtarë – ai përfshin, për shembull, Rusinë dhe Turqinë midis vendeve të saj anëtare – dhe mbikëqyr Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

Logo e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës përbëhet nga 324 anëtarë nga parlamentet kombëtarë të vendeve anëtare të Këshillit të Evropës, dhe në përgjithësi mblidhet katër herë në vit për seanca plenare javore në Strasburg. Është një nga dy organet statutore të Këshillit të Evropës, së bashku me Komitetin e Ministrave, organi ekzekutiv që përfaqëson qeveritë, me të cilin zhvillon një dialog të vazhdueshëm. Sidoqoftë, është Kuvendi ai që zakonisht vlerësohet si "motorri" i organizatës, duke i mbajtur qeveritë të japin përgjegjësi për çështjet e të drejtave të njeriut, duke i shtyrë shtetet të ruajnë standarde demokratike, të propozojnë ide të reja dhe të gjenerojnë vrullin e reformës.

Kuvendi zhvilloi seancën e tij të parë në Strasburg më 10 gusht 1949, duke e bërë atë një nga asambletë më të vjetra ndërkombëtare në Evropë.

ArritjetRedakto

Ndër arritjet kryesore të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës janë:

 • heqja e dënimit me vdekje në Evropë duke kërkuar nga vendet e reja anëtare të ndalojnë të gjitha ekzekutimet
 • hartimi i Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut
 • raporte të profilit të lartë që ekspozojnë shkelje të të drejtave të njeriut në vendet anëtare të Këshillit të Evropës
 • ndihma ndaj vendeve të dikurshme sovjetike për të përqafuar demokracinë pas vitit 1989
 • frymëzimi dhe ndihmesa për të hartuar shumë ligje të reja përparimtare
 • ndihma ndaj shteteve anëtare për të kapërcyer konfliktin ose për të arritur konsensus mbi çështjet përçarëse politike ose sociale [1] [2] [3] [4]

AnëtarëtRedakto

Parlamenti Vendet Data e anëtarësimit
  Shqipëria 4 1995
  Andorra 2 1994
  Armenia 4 2001
  Austria 6 1956
  Azerbajxhani 6 2001
  Belgjika 7 1949
  Bosnja dhe Hercegovina 5 2002
  Bullgaria 6 1992
  Kroacia 5 1996
  Qipro 3 1961–1964, 1984
  Republika Çeke 7 1991
  Danimarka 5 1949
  Estonia 3 1993
  Finlanda 5 1989
  Franca 18 1949
  Gjeorgjia 5 1999
  Gjermania 18 1951
  Greqia 7 1949
  Hungaria 7 1990
  Islanda 3 1959
  Irlanda 4 1949
  Italia 18 1949
  Letonia 3 1995
  Lihtenshtajni 2 1978
  Lituania 4 1993
  Luksemburgu 3 1949
  Maqedonia e Veriut 3 1995
  Malta 3 1965
  Moldavia 5 1995
  Monako 2 2004
  Mali i Zi 3 2007
  Holanda 7 1949
  Norvegjia 5 1949
  Polonia 12 1991
  Portugalia 7 1976
  Rumania 10 1993
  Rusia 18[5] 1996–2014, 2019
  San Marino 2 1988
  Serbia 7 2003
  Sllovakia 5 1993
  Sllovenia 3 1993
  Spanja 12 1977
  Suedia 6 1949
  Zvicra 6 1963
  Turqia 18 1949
  Ukraina 12 1995
  Britania e Madhe 18 1949

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ Judy Dempsey (February 4, 2013), Corruption Undermining Democracy in Europe New York Times.
 2. ^ Judy Dempsey (April 27, 2012), Where a Glitzy Pop Contest Takes Priority Over Rights International Herald Tribune.
 3. ^ Ralf Neukirch (January 4, 2012), A Dictator's Dream: Azerbaijan Seeks to Burnish Image Ahead of Eurovision Der Spiegel.
 4. ^ "Allegations of corruption within PACE: appointment of the members of the external investigation body". PACE: News. Council of Europe. 30 maj 2017. Marrë më shtator 6, 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "President regrets Russian parliament's decision not to participate in the work of the Assembly in 2016" (në anglisht).