Boeing 747
Boeing
707 · 717 · 727 · 737 · 747 · 757 · 767 · 777 · 787

Ky model ka qenë një “kalë pune” ndër avionët e pasagjerëve. Konfigurimi “Boeing 747” peshon 397 mijë kilogramë dhe është 70 metra i gjatë. Gjatësia e krahëve shkon deri në 64 metra. Normalisht mban deri në 400 pasagjerë. Funksionon prej ’88-ës.

Fluturimi i parë

Redakto

Transportuesi i ri është i gjate 76 metra dhe 5.5 me i gjate se “jumbo jeti” 747-400. Boeing gjithashtu ka prodhuar versionin e aeroplanit per pasagjere...

Aeroplani gjigant i mallrave Boeing 747-8, aeroplani me i madh i prodhuar nga kompania amerikane, kreu me sukses fluturimin e pare. Fluturimi provues është kryer nje dite para 41 vjetorit te fluturimit te “jumbo jetit” origjinal 747. Transportuesi i ri është i gjate 76 metra dhe 5.5 me i gjate se “jumbo jeti” 747-400. Boeing gjithashtu ka prodhuar versionin e aeroplanit per pasagjere. Deri tani ka 76 porosi per transportuesin e ri dhe 32 per modelin e udhetareve 747-8. Kompania tha se transportuesit e rinj do te jene shume te qete, me pak shpenzues te karburantit dhe do te leshojne me pak gazra te demshme krahasuar me modelin e tanishem 747-400.

Transportuesi ka cmimin e katalogut pak mbi 301 milione dollare, por transportuesit ajror zakonisht arrijne te marrin zbritje.Airbus, rivali evropian i Boeingut, ka planifikuar versionin transportues te Airbus A380, aeroplani me i madh i pasagjereve ne bote, por programi është pezulluar ne vitin 2007, kur kompanite FedEx dhe UPS anuluan porosite. Aeroplanet e rinj te Boeingut jane shume me te vegjel se A380, qe prodhuesi amerikan e konsideron perparesi, per shkak te kostos se operimit.

Historia

Redakto

Boeing 747 nisi prodhimin në vitet `60 dhe fluturimin e parë e ka kryer në 9 shkurt 1969, ndërsa fluturimin e parë komercial e ka kryer në janar 1970. Shumë shpejt ky tip evoloi dhe u krijuan lloje të reja si 727-200B me kapacitet më të madh pasagjerësh,747-200F për transport mallrash dhe 747-200C i kombinuar për transport udhëtarësh dhe mallrash në distanca të gjata.

-{}- -{}- -{}- -{}- -{}- -{}- -{}- -{}- -{}-

747-100

747-200
747SR
747SP
747-300
747-400
747-400ER
747-8I
747-8F
Gjatësia
70,6 m
70,6 m
70,6 m
56,3 m
70,6 m
70,6 m
70,6 m
74,3 m
75,7 m
Lartësia
19,3 m
19,3 m
19,9 m
19,9 m
19,3 m
19,4 m
19,4 m
19,4 m
19,4 m
Hapja e Krahëve
59,6 m
59,6 m
59,6 m
59,6 m
59,6 m
60,4 m
60,4 m
68,5 m
68,5 m
Numri i pasagjerëve
397
397
550
316
416
416
416
450
-
Pesha Maksimale
333.400 kg
374.850 kg
272.155 kg
317.515 kg
374.850 kg
396.895 kg
412.770 kg
435.000 kg
422.000 kg
Shpejtësia
907 km/h
907 km/h
907 km/h
980 km/h[1]
910 km/h
912 km/h
912 km/h
920 km/h[2]
920 km/h[3]
Distanca e Fluturimit
9.800 km
12.700 km
?
15.400 km
12.400 km
13.450 km
14.205 km
14.815 km
8.260 km
Fluturimi i parë
1969
1970
1973
1974
1982
1988
2002
2008
2008
 
Krahasimi i katëraeroplanëve më të mëdhenjtë botës: Hughes H-4, Airbus A380-800, Boeing 747-8 Intercontinental dhe An-225 Mriya.

Aksidente

Redakto

Në total kanë ndodhur rreth 50 aksidente ajrore me Boeing 747, të cilat kanë shkaktuar vdekjen e të paktën 3707 njerëzve. Më Poshtë paraqitet një tabelë me aksidentet më të mëdha ajrore të Boeing 747 pa përfshirë aktin terrorist të 11 shtatorit 2001.

Data Numri i Bordit Vendi i Aksidentit Viktima
06.09.70   N752PA   Kairo 0 / 0
23.07.73   JA8109   Benghazi 0 / 0
20.11.74   D-ABYB   Nairobi 59/157
12.06.75   N28888   Mumbai 0 / 394
09.05.76   5-8104   Në afërsi të Madritit 17/17
27.03.77   N736PA   Tenerife 335/396
27.03.77   PH-BUF   Tenerife 248/248
01.01.78   VT-EBD   Pranë Bandras 213/213
19.11.80   HL7445   Seoul 14/212
24.06.82   G-BDXH   Jakarta 0 / 263
04.08.83   N738PA   Karachi 0 / 243
01.09.83   HL7442 Bashkimi Sovjetik Sakhalin 269/269
27.11.83   HK-2910   Madrid 181/192
16.03.85   F-GDUA   Paris 0 / 0
23.06.85   VT-EFO Atlantic Ocean 329/329
12.08.85   JA8119   Gunma 520/524
02.12.85   F-GCBC   Rio de Janeiro 0 / 273
28.11.87   ZS-SAS Oqeani Indian 159/159
21.12.88   N739PA   Lockerbie 11 259 / 259
19.02.89   N807FT   Kuala Lumpur 4 / 4
07.05.90   VT-EBO   Delhi 0 / 215
18.02.91   G-AWND   Kuwait 0 / 0
10.07.85   B-198   Wanley 5 / 5
04.10.92   4X-AXG   Amsterdam 39 4 / 4
04.11.93   B-165 Stampa:Country data Hong Kong Hong Kong 0 / 396
20.11.95   N605FF   New York 0 / 468
17.07.1996   N93119  New York 230/230
12.11.96 Stampa:Country data Saudi Arabia HZ-AIH   India 312/312
06.08.97   HL7468   Guam 228/254
28.11.97   N4723U Oqeani Paqësor 1 / 393
05.08.98   HL7496   Seoul 0 / 395
05.10.98   ZS-SPF   Maputo 0 / 66
05.03.99   F-GPAN   Chennai 0 / 5
22.12.99   HL7451   London 4 / 4
31.10.00   9V-SPK   Taipei 83/179
05.11.00   TJ-CAB   Paris 0 / 203
23.08.01 Stampa:Country data Saudi Arabia HZ-AIO   Kuala Lumpur 0 / 6
27.11.01   9G-MKI   Port Harcourt 1 / 13
25.05.02   B-18255 Oqeani Paqësor 225/225
29.11.03   ZS-OOS   Lagos 0 / 9
15.01.04   EP-IAC   Beijing 0 / 180
14.10.04   9G-MKJ   Halifax 7 / 7
07.11.04   TF-ARR Arabia Sharjah 0 / 4
24.01.05   N808MC   Düsseldorf 0 / 3
19.08.05   N627US   Guam 0 / 334
07.06.06   N922FT   Medellín 0 / 5
25.05.08   TF-ARS   Dhaka 0 / 326
25.05.08   N704CK U.S.   Brussels 0 / 5
07.07.08   N714CK   Pranë Bogotas 3 0 / 8
03.08.08   JA8955   Bangkok 0 / 0
27.10.08   OO-CBA   Bruksel 0/n.d.

Lidhje të jashtme

Redakto

Dhjetë avionët më të fuqishëm në botë (shqip)

  1. ^ https://de.wikipedia.org/wiki/Logan_International_Airport#Verkehrszahlen
  2. ^ https://www.expedia.com/All-Boston-Hotels.d178239.Travel-Guide-City-All-Hotels
  3. ^ https://www.expedia.com/All-Boston-Hotels.d178239.Travel-Guide-City-All-Hotels