Brezovicë
Fshat

Gjeografia

Redakto

Brezovica është një vendbanim në komunën e Shtërpcës në Kosovë, i njohur si vendpushimin dimëror.Sipas regjistrimit të popullsisë në Kosovë të vitit 2011, popullsia e përgjithshme e Brezovicës është 68 banorë .[1]. Brezovica është ndër lokacionet më të vizituara turistike dimërore në Kosovë. Zona turistike e skive ndodhet në mënyrë ideale në shpatet e Parkut Kombëtar të Sharrit në veri dhe në veriperëndim.Linja e kreshtës përfshin 39,000 hektarë terrene malore alpine dhe pyje, me një florë dhe faunë mjaft të larmishme dhe të bollshme.E lokalizuar 90 minuta larg nga dy aeroporte ndërkombëtare, zona turistike e Brezovicës paraqet një nga zonat e fundit të pazhvilluara të skive në Europën Juglindore.

Hapësira e qendrës së skijimit është rreth 2500 ha, në lartësinë mbidetare 1718-2522 m. Përbrenda kësaj hapësire janë shtigjet e skijimit me gjatësi mesatare rreth 4 km dhe me një lakueshmëri mesatare prej 38 %. Në lartësinë mbidetare prej 1718 m, në Livadhin e Madh gjendet teleferiku më i ri. Stacioni i daljes nga ky teleferik është në lartësinë 2212 m mbi nivelin e detit. Qendra e skijimit "Brezovica" është e hapur për adhuruesit e skijimit gjatë të gjitha stinëve të vitit, ku në verë, sipërfaqja e mbuluar me borë zvogëlohet por prapë lë mundësinë e shfrytëzimit.

Kjo qendër ka disa hotele të cilat ofrojnë shërbime cilësore të kategorive më të larta. Ndër hotelet më të njohura është Hoteli Narcis i kategorisë së parë i cili gjendet në lartësinë mbidetare prej 900 m, dhe është 9 km larg shtigjeve të skijimit. Në lartësinë mbidetare 1700 m gjendet hoteli i kategorisë "B", Hoteli Molika, i cili gjendet pranë shtigjeve të skijimit. Në këtë hotel kryhen shërbimet që kanë të bëjnë me pajisjet për rrëshqitje.

Historia

Redakto

Brezovica (Brezovicë, cirilike serbe: Брезовица) është një vendbanim në komunën e Shtërpcës në Kosovë, i njohur për vendpushimin e saj të skive.Sipas regjistrimit të popullsisë në Kosovë në vitin 2011, popullsia e përgjithshme e Brezovicës është 68. [1] Në Serbinë e Mesjetës, parashkollata e Siriniqit (e përmendur për herë të parë në një statut të shekullit të 13-të, për herë të dytë në 1331, në një statut të perandorit Stephen Dušan) ekzistonte, duke mbuluar tërë komunën moderne të Shtërpcës, duke pasur qytetet e Gradište (në Brezovicë) dhe Zidinac (në Gotovshë).Disa rajone të forcave bizantine ekzistojnë në rajon.[2] Në majë të kodrës Çajlije, mbi grykën e luginës Piljevac të lumit Lepenac ekzistojnë mbetjet e fortesës së Gradište, e cila ka dy shtresa, e para nga shekulli i 6-të,[3]dhe e dyta nga shekulli i 13-të [4]. The fort is in ruins, of which a donjon tower, and outlines of other buildings, can be identified. The entrance to the city, at the north, was protected by a tower. From that tower, a rampart continued, with another tower, from where a defensive wall stretched to the foot of the hill, towards the Lepenac.[3] Fortesa është në gërmadha, prej të cilave mund të identifikohet një kullë donjon dhe skica të ndërtesave të tjera.Hyrja në qytet, në veri, u mbrojt nga një kullë.Nga kjo kullë vazhdoi një mur, me një kullë tjetër, nga ku një mur mbrojtës shtrihej deri në këmbët e kodrës drejt Lepenacit. Më 28 qershor 1944, gjatë Luftës së Dytë Botërore, ushtarët bullgarë ekzekutuan 46 banorë vendas (nga të cilët ishin 12 fëmijë) , në Brezovicë, pas vdekjes së një prej ushtarëve të tyre[5].

Resorti i skijimit

Redakto
 
Brezovica

Vendpushimi vendor i skive u krijua në vitin 1954. E para nga pesë ashensorët e skive në vendpushimin u instalua në vitin 1979.Vendpushimi përmban 16 km shpatet e skive të vendosura në veri dhe në verilindje përballet me shpatet e Rezervatit Natyror Sarr në Malet e Sharrit.Shpatet e skive kanë një gjatësi mesatare prej 4 km dhe mesatarisht 128 ditë skiable në vit.Turistik ishte i pranishëm në një numër të ngjarjeve ndërkombëtare të skive në vitet 1980 dhe 1990, por që atëherë është zhvilluar për turizëm.Vendpushimi përmban 4 hotele me 700 shtretër në total. Terrenet e skive të skijimit të Qendrës së Skive Brezovica janë bërë nga një sistem që përfshin: 5 karrige dhe 5 ashensorë të skive, të lidhura me 16 km shpatet e skive me gjatësi mesatare prej 3,000 metrash.Në Brezovica Shpatet FIS për sllallomin, sllallomin gjigand, raundin dhe "Super G" në të njëjtën kohë mund të ski 50,000 skiatorë.Zona turistike e skijimit është e vendosur në mënyrë ideale në shpatet veriore dhe veri-perëndimore të Parkut Kombëtar Shar.Linja e kreshtës përfshin 39,000 hektarë terrene malore alpine dhe pyje, me një florë dhe faunë mjaft të larmishme dhe të bollshme.E vendosur në 90 minuta nga dy aeroporte ndërkombëtare, zona turistike e Brezovicës paraqet një nga zonat e fundit të pazhvilluara të skive në Europën Juglindore.Brenda kësaj zone janë shpatet e skive me gjatësi mesatare prej rreth 4 km (2 mi) dhe një mesatare prej 38% fleksibilitet, në nivelin e detit prej 1718 m.Stacioni i skicës me daljen nga teleferiku, është në një lartësi prej 2212 m mbi nivelin e detit.Qendra ski Brezovica është e hapur për ski gjatë stinëve, ku në verë sipërfaqja e saj është e mbuluar me borë, me një mundësi të ulët shfrytëzimi.Terrenet e gjera të skive të Qendrës së Skijimit Brezovicë përbëhen nga një sistem që përfshin: pesë karrige dhe 5 ashensorë, të lidhura me 16 km (10 mi) të shpatet e skive me gjatësi mesatare prej 3,000 metrash.Ka katër hotele në Brezovicë. Tre ashensore të ri u hapën në 2008.Në Brezovica Shpatet FIS për sllallomin, sllallomin gjigand, raundin dhe "Super G" në të njëjtën kohë mund të ski 50,000 skiatorë.Një numër i garave të suksesshme kombëtare dhe ndërkombëtare mbahen në vendpushim, duke përfshirë, ndër të tjera, qendrën e skive "Inex ski Brezovica" në pronësi të Beogradit.Një numër i ekipeve të sporteve dimërore të Kosovës stërviten në këtë vendpushim.Një investim i madh nga MDP Consulting Compagnie des Alpes pritet të ketë një ndikim të rëndësishëm në fushën e çështjeve mjedisore.[6] [7]. Megjithëse Brezovica shërbeu si një vend alternativ për ngjarjet e skijimit në Lojërat Olimpike Dimërore të Sarajevës 1984 dhe organizoi një numër ngjarjesh të Federatës Ndërkombëtare të Skijimit në vitet 1980 dhe 1990, vendpushimi i tanishëm nuk ka marrë investim domethënës [sqarim i nevojshëm] për më shumë se dy dekada .Terreni i vijës së kreshtës ofron një mundësi të pakrahasueshme në rajon për zhvillimin e një vendpushimi malor gjatë gjithë vitit. Në dimër, borë bie nga mesi i nëntorit deri në maj, me një mesatare prej 128 ditëve skiable.Mundësitë verore të eko-turizmit përfshijnë hiking, mountain biking, golf, dhe aktivitete të tjera rekreative në natyrë.Shtigjet për ecje mund të çojnë vizitorët në liqenin e Livadicko / Gjolit.Qendra e skive ka rreth 700 shtretër në katër hotele, ndërsa mundësitë shtesë të akomodimit ekzistojnë në hotelet e pavarura dhe në objektet private.Klientët e hotelit kanë transport të lirë dhe qasje të lirë në ashensorët e skive.Ndërtimi i shtëpive private po lulëzon në zonë edhe pse është një park natyror.[8].

Panorama

Redakto
 
Pamja e Brezovicës

Shiko dhe këtë

Redakto

Burimet

Redakto
  1. ^ "2011 Kosovo Census: Population by localities"
  2. ^ rastko.rs; accessed 4 December 2015
  3. ^ rastko.rs; accessed 4 December 2015
  4. ^ SANU, National Center for Digitization, Cultural Monuments in Serbia: Ostaci tvrđave Gradište-Čajlije
  5. ^ SANU, Qendra për Digjitalizim, Monumentet Kulturore në Serbi: Rakanovac, spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs; accessed 4 December 2015.
  6. ^ http://www.balkaninsight.com/en/article/french-company-signs-490-mn-investment-deal-for-brezovica-ski-resort
  7. ^ https://www.nytimes.com/2016/02/28/travel/kosovo-ski-holidays.html?_r=0
  8. ^ Brezovica Ski Resort". viewkosova.com. Archived from the original on 2014-03-06. Retrieved 2014-03-02.

Lidhje të jashtme

Redakto