Dhelpra artike

Dhelpra arktike ( Vulpes lagopus ), e njohur gjithashtu si dhelpra e bardhë , dhelpra polare , ose dhelpra e dëborës , është në dhelpër e vogël vendas në Arktik në e hemisferën veriore dhe tundra .[1][7][8]Ёshtë përshtatur mirë për të jetuar në ambiente të ftohta, dhe është i njohur më së miri për leshin e tij të trashë dhe të ngrohtë që përdoret edhe si kamuflazh.[9] Në natyrë, shumica e individëve nuk jetojnë gjatë vitit të parë, por disa të jashtëzakonshëm mbijetojnë deri në 11 vjet. Gjatësia e trupit të tij varion nga 46 në 68 cm (18 deri në 27 in), me një formë trupi të rrumbullakosur përgjithësisht për të minimizuar shpëtimin e nxehtësisë së trupit .

Dhelpra e Arktikut
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Familja: Canidae
Gjinia: Vulpes
Lloji:
V. lagopus
Emri binomial
Vulpes lagopus
Gama e dhelprës arktike
Sinonimet[3][4][5][6]
List
 • Alopex lagopus (Linnaeus, 1758)
 • Canis lagopus Linnaeus, 1758
 • Canis fuliginosus Bechstein, 1799
 • Canis groenlandicus Bechstein, 1799
 • Vulpes arctica Oken, 1816
 • Vulpes hallensis Merriam, 1900
 • Vulpes pribilofensis Merriam, 1903
 • Vulpes beringensis Merriam, 1903

Dhelpra arktike gjuan mbi shumë krijesa të vogla të tilla si lemingët , voletës , këlyshët e fokave , peshq, shpendë uji dhe deti . Ai gjithashtu ha karion , manaferrat, alga deti dhe insektet dhe jovertebrorët e tjerë të vegjël. Dhelprat e Arktikut formojnë çifte monogame gjatë sezonit të mbarështimit dhe ata qëndrojnë së bashku për të rritur të rinjtë e tyre në gërmadha komplekse nëntokësore. Ndonjëherë, anëtarët e tjerë të familjes mund të ndihmojnë në rritjen e të rinjve të tyre. Grabitqarët natyrorë të dhelprës arktike janë shqiponja e malit .[10], ariu polar ,[11] ujku , dhelpra e kuqe , baldosa e veriut dhe ariu i murrmë [12][13].

Sjellja

Redakto
 
Një dhelpër arktike duke fjetur me bishtin e saj të mbështjellë rreth vetes

Dhelprat e Arktikut duhet të durojnë një ndryshim të temperaturës deri në 90-100 ° C (160-180 ° F) midis mjedisit të jashtëm dhe temperaturës së tyre thelbësore të brendshme.[14] Për të parandaluar humbjen e nxehtësisë, dhelpra arktike tund fort këmbët dhe kokën nën trupin e saj dhe pas bishtit të saj të mbuluar me lesh kur ka dëborë. Kjo pozitë i jep dhelprës sipërfaqen më të vogël të sipërfaqes ndaj vëllimit dhe mbron zonat më të izoluara.[15][14]. Dhelprat e Arktikut gjithashtu qëndrojnë të ngrohtë duke dalë nga era dhe banojnë në strofullat e tyre. Megjithëse dhelprat e Arktikut janë aktive gjatë gjithë vitit dhe nuk mbijetojnë, ata përpiqen të ruajnë yndyrën duke zvogëluar aktivitetin e tyre lëvizës. [15][16] Ata ndërtojnë rezervat e tyre të yndyrës në vjeshtë, ndonjëherë duke rritur peshën e trupit të tyre për më shumë se 50%. Kjo siguron izolim më të madh gjatë dimrit dhe një burim energjie kur ushqimi është i pakët.[17]

Riprodhim

Redakto

Në pranverë, vëmendja e dhelprës arktike kalon në riprodhim dhe një shtëpi për pasardhësit e tyre të mundshëm. Ata jetojnë në gropa të mëdha në tokë pa ngrica, pak të ngritur. Këto janë sisteme komplekse të tuneleve që mbulojnë deri në 1.000 m 2 (1200 sq sq) dhe janë shpesh në eskera , kreshta të gjata të materialit sedimentar të depozituar në rajone të mëparshme me glaciated . Këto strofa mund të ekzistojnë për shumë dekada dhe përdoren nga shumë breza të dhelprave.

 
Këlyshët e dhelprës arktike me morfemin e verës

Dhelprat arktike kanë tendencë të zgjedhin strofulla që janë lehtësisht të arritshme me shumë hyrje, dhe që janë të qarta nga dëbora dhe akulli duke e bërë më të lehtë mbylljen. Dhelpra arktike ndërton dhe zgjedhë strofulla që përballen drejt jugut drejt diellit, gjë që e bën më të ngrohtë strofullën. Dhelprat e Arktikut preferojnë strofka të mëdha, të ngjashme me labirint për evazion grabitqar dhe një arratisje të shpejtë sidomos kur dhelprat e kuqe ndodhen në zonë. Dhelprat polare zakonisht gjenden në terrene të thyer, të cilat mund të ofrojnë më shumë mbrojtje për këlyshët. Por, prindërit gjithashtu zhvendosin pjellat në strofullat e afërta për të shmangur grabitqarët. Kur dhelprat e kuqe nuk janë në rajon, dhelpra arktike përdorë strofullën që dhelpra e kuqe kishte zënë më parë. Cilësia e strehimoreve është më e rëndësishme për dhelprën arktike sesa afërsia e gjuetjes së  preve në pranverë.

Preja kryesore në tundër është lemingu.Ritmet e riprodhimit të dhelprave të bardha pasqyrojnë dendësinë e popullsisë së dobët, e cila luhatet ciklike çdo 3-5 vjet. Kur lemingët janë të bollshme, dhelpra e bardhë mund të lindë 18 këlysh, por ato shpesh nuk riprodhohen kur ushqimi është i pakët.[9][13] "Dhelpra bregdetare" ose dhelpra blu jeton në një mjedis ku disponueshmëria e ushqimit është relativisht e qëndrueshme, dhe ato do të kenë deri në 5 këlysh çdo vit.

Mbarështimi bëhet zakonisht në prill dhe maj, dhe periudha e gestacionit është rreth 52 ditë. Pjellat mund të përmbajnë më shumë se 25 (madhësia më e madhe e pjellave sipas rendit Karnivora )[18]. Të rinjtë dalin nga strofulla kur 3 - 4 javë të moshës dhe janë zvogëluar nga mosha 9 javë.

Dhelprat e Arktikut janë kryesisht monogame dhe të dy prindërit kujdesen për pasardhësit. Kur grabitqarët dhe preja janë të bollshme, dhelpra arktike ka më shumë të ngjarë të jenë prekësuese (të ekspozuara si tek meshkujt ashtu edhe te femrat) dhe të shfaqin struktura më komplekse shoqërore. Grupet më të mëdha të dhelprave që përbëhen nga meshkujt ose femrat riprodhuese ose jo-ripeodhuese mund të mbrojnë një territor të vetëm në mënyrë më të aftë për të rritur mbijetesën e këlyshve. Kur burimet janë të pakta, konkurrenca rritet dhe numri i dhelprave në një territor zvogëlohet. Në brigjet e Svalbardit, frekuenca e strukturave të ndërlikuara shoqërore është më e madhe se dhelprat në tokë që mbeten monogame për shkak të disponueshmërisë së ushqimit. Në Skandinavi, ka struktura më komplekse shoqërore në krahasim me popullatat e tjera për shkak të pranisë së dhelprës së kuqe. Gjithashtu, konservatorët po furnizojnë popullatën në rënie me ushqim plotësues. Megjithatë, një rast unik është Islanda ku monogamia është më e përhapura. Pasardhësit e moshuar (1-vjeçarët) shpesh mbesin brenda territorit të prindërve të tyre edhe pse grabitqarët mungojnë dhe ka më pak burime, të cilat mund të tregojnë zgjedhjen e farefisit tek dhelpra.

 
Një dhelpër arktike (Morfë Verore) me peshq

Dhelprat arktike në përgjithësi hanë çdo kafshë të vogël që ata mund të gjejnë, duke përfshirë lemingët , volet , brejtës të tjerë, lepuj , zogjtë , vezët , peshqit dhe krustacet . Ata grumbullohen mbi kufomat e mbetura nga grabitqarët më të mëdhenj si ujqërit dhe arinjtë polarë , dhe në kohë të pamjaftueshmërisë hanë edhe jashitjen e tyre . Në zonat ku ata janë të pranishëm, lemingët janë preja e tyre më e zakonshme, dhe një familje e dhelprave mund të hanë dhjetëra leming çdo ditë. Në disa vendndodhje në veriun e Kanadasë, një bollëk i lartë sezonal i zogjve migrues që rriten në zonë mund të ofrojnë një burim të rëndësishëm ushqimi. Në bregdetin e Islandës dhe ishujve të tjerë, dieta e tyre përbëhet kryesisht nga zogjtë. Gjatë prillit dhe majit, dhelpra arktike gjuan gjithashtu edhe këlyshët e fokave me unaza , kur kafshët e reja kufizohen në një stuhi dëbore dhe janë relativisht të pafuqishëm. Ata gjithashtu konsumojnë manaferrat dhe alga deti, kështu që ata mund të konsiderohen si omnivorë .[19] Kjo dhelpër është një grabitqar i rëndësishëm i vezëve të zogjve, që konsumon vezë nga të gjitha, përveç specieve më të mëdha të shpendëve të tundësr.[20] Kur ushqimi është i tepërt, dhelpra arktike varros (arkivon) tepricën si rezervë.

Dhelprat e Arktikut mbijetojnë në dimër të ashpër dhe mungesë ushqimiit ose duke grumbulluar ushqim ose duke ruajtur yndyrën e trupit. Yndyra depozitohet nënlëkurore dhe viscerale tek dhelprat arktike. Në fillim të dimrit, dhelprat kanë afërsisht 14740 kJ ruajtje të energjisë vetëm nga dhjami. Duke përdorur vlerën më të ulët të BMR të matur tek dhelpra arktike, një dhelpër me madhësi mesatare (3.5 kg (7,7 lb)) do të duhet 471 kJ / ditë gjatë dimrit për të mbijetuar. Dhelprat e Arktikut mund të marrin vezë pate (nga patat e mëdha të borës në Kanada) me një normë prej 2.7–7.3 vezë / orë, dhe ato ruajnë 80–97% të tyre. Scats japin prova që ata hanë vezët gjatë dimrit pas ruajtjes. Analiza e izotopit tregon se vezët ende mund të hahen pas një viti, dhe energjia e metabolizueshme e një veze të patës të ruajtur vetëm ulet me 11% pas 60 ditësh (një vezë e freskët ka rreth 816 kJ). Studiuesit kanë vërejtur gjithashtu se disa vezë të ruajtura gjatë verës arrihen më vonë pranverën e ardhshme para riprodhimit.[21]

Përshtatja

Redakto

Dhelpra arktike jeton në disa nga ekstremitetet më të ngrira në planet, por ato nuk fillojnë të dridhen derisa temperatura të bjerë në °70 ° C (°94 ° F). Ndër përshtatjet e saj për mbijetesë në të ftohtë është pelta e saj e dendur, e cila siguron izolim të shkëlqyeshëm.[22][23] Për më tepër, dhelpra arktike është kanidi i vetëm, putrat e këmbëve të të cilit janë të mbuluara me lesh. Ekzistojnë dy morfema gjenetikisht të dallueshme të ngjyrave të palltos: të bardha dhe blu. Morfi i bardhë ka kamuflazh sezonal, e bardhë në dimër dhe kafe përgjatë shpinës me gri të lehta rreth barkut në verë. Morfi blu është shpesh një ngjyrë blu e errët, kafe ose gri gjatë gjithë vitit. Megjithëse alele blu është mbizotëruese mbi alelen e bardhë, 99% e popullsisë së dhelprave arktike është morfema e bardhë.[13][9] Leshi i dhelprës arktike siguron izolimin më të mirë të çdo gjitar.[24]

Dhelpra ka një sipërfaqe të ulët me raport të vëllimit , siç dëshmohet nga forma e saj përgjithësisht kompakte e trupit, surrati dhe këmbët e shkurtra dhe veshët e shkurtër dhe të trashë. Meqenëse më pak nga sipërfaqja e saj është e ekspozuar ndaj të ftohtit Arktik, më pak nxehtësi shpëton nga trupi i saj.[25]

Modalitetet shqisore

Redakto

Dhelpra arktike ka një shtrirje funksionale dëgjimi midis 125 Hz-16 kHz me një ndjeshmëri që është 60 dB në ajër, dhe një ndjeshmëri mesatare e pikut prej 24 dB në 4 kHz. Në përgjithësi, dëgjimi i dhelprave arktike është më pak i ndjeshëm se qeni dhe dhelpra kotele. Dhelpra arktike dhe dhelpra kotele kanë një kufi të ulët të frekuencës së sipërme në krahasim me qenin shtëpiak dhe mishngrënësit e tjerë. Dhelpra arktike mund të dëgjojë leming që shkrihen nën 4-5 inç dëborë.[26] The Arctic fox can easily hear lemmings burrowing under 4-5 inches of snow.[27] Kur e ka gjetur prenë e tij, ajo derdh dhe grushton nëpër dëborë për të kapur prenë e saj.

Dhelpra arktike gjithashtu ka një sens të mprehtë erë. Ata mund të nuhasin kufomat që shpesh lihen nga arinjtë polarë kudo nga 10–40 km. Ёshtë e mundur që ata të përdorin ndjenjën e tyre të nuhatjes për të gjurmuar gjithashtu arinjtë polar. Për më tepër, dhelprat arktike mund të nuhasin dhe të gjejnë gjethe të ngrira nën 46-77 cm dëborë, dhe mund të zbulojnë një varr nënshkrimi subnivean nën 150 cm dëborë.[28]

Fiziologjia

Redakto

Dhelpra arktike përmban gjene të favorshme për të kapërcyer periudhat ekstreme të ftohtit dhe urisë. Sekuencimi transkriptom ka identifikuar dy gjene që janë nën seleksionim pozitiv : domain proteina transferimi glikolipid që përmban 1 (GLTPD1) dhe thymoma murale V-akt të onkogjenit virozë homolog 2 (AKT2). GLTPD1 është i përfshirë në metabolizmin e acideve yndyrore , ndërsa AKT2 i takon metabolizmit të glukozës dhe sinjalizimit të insulinës.[29]

BMR mesatare specifike e masës dhe BMR totale janë 37% dhe 27% më e ulët në dimër sesa vera. Dhelpra arktike zvogëlon BMR-në e saj përmes depresionit metabolik në dimër për të ruajtur ruajtjen e yndyrës dhe minimizuar kërkesat e energjisë. Sipas të dhënave më të fundit, temperatura më e ulët kritike e dhelprës arktike është në °7 ° C në dimër dhe 5 ° C në verë. Zakonisht besohej se dhelpra arktike kishte një temperaturë më të ulët kritike nën −40 ° C. Sidoqoftë, disa shkencëtarë kanë arritur në përfundimin se ky statut nuk është i saktë pasi nuk u testua kurrë duke përdorur pajisjet e duhura.[14]

Rreth 22% të sipërfaqes totale të trupit të dhelprës arktike shpërndan nxehtësinë lehtësisht në krahasim me dhelprat e kuqe në 33%. Rajonet që kanë humbjen më të madhe të nxehtësisë janë hunda, veshët, putrat dhe këmbët, e cila është e dobishme në verë për rregullimin e nxehtësisë termike. Gjithashtu, dhelpra arktike ka një mekanizëm të dobishëm në hundën e tyre për ftohjen avulluese si qeni, i cili e mban trurin të freskët gjatë verës dhe stërvitjen.[16][30] Përçueshmërisë termike të gëzofit të dhelprës arktike në vere dhe dimer është e njëjtë; megjithatë, përçueshmëria termike e dhelprës arktike në dimër është më e ulët se vera pasi trashësia e leshit rritet me 140%. Në verë, përçueshmëria termike e trupit të dhelprave arktik është 114% më e lartë se dimri, por temperatura e tyre thelbësore e trupit është konstante gjatë gjithë vitit.

Një mënyrë që dhelprat e Arktikut të rregullojnë temperaturën e trupit të tyre është duke përdorur një shkëmbim kundër-rrjedhës të nxehtësisë në gjakun e këmbëve të tyre. Dhelprat e Arktikut mund të mbajnë vazhdimisht këmbët e tyre mbi pikën e ngrirjes së indeve (°1 ° C) kur qëndrojnë në substrate të ftohta pa humbur lëvizshmërinë ose pa ndjerë dhimbje. Ata e bëjnë këtë duke rritur vazodilimin dhe rrjedhjen e gjakut në një rete kapilar në sipërfaqen e jastëkut, e cila është në kontakt të drejtpërdrejtë me dëborën sesa me tërë këmbën. Ata selektojnë në mënyrë selektive enët e gjakut në qendër të jastëkut të këmbës, i cili kursen energji dhe minimizon humbjen e nxehtësisë. Dhelprat e Arktikut ruajnë temperaturën në putrat e tyre në mënyrë të pavarur nga temperatura thelbësore. Nëse temperatura thelbësore bie, jastëku i këmbës do të mbetet vazhdimisht mbi pikën e ngrirjes së indeve.

Madhësia

Redakto

Gjatësia mesatare e kokës dhe e trupit tek mashkulli është 55 cm (22 in), me një interval prej 46 deri 68 cm (18 deri në 27 in), ndërsa femra mesatare 52 cm (20 in) me një gamë prej 41 deri në 55 cm (16 deri 22 in).[22][31] Në disa rajone, nuk shihet ndonjë ndryshim në madhësi midis meshkujve dhe femrave. Bishti është i gjatë rreth 30 cm (12 in) në të dy gjinitë. Lartësia në shpatull është 25 deri në 30 cm (9,8 deri 11,8 in). Mesatarisht te meshkujt peshojnë 3.5 kg (7,7 lb), me një interval prej 3.2 deri në 9.4 kg (7.1 deri në 20.7 lb), ndërsa femrat mesatarisht 2.9 kg (6.4 lb), me një interval prej 1.4 deri në 3.2 kg (3.1 në 7.1 lb).[22]

Taksonomia

Redakto

Vulpes lagopus është një 'dhelpër e vërtetë' që i përket gjinisë Vulpes të fisit Vulpini , i cili përbëhet nga 12 specie ekzistuese. Klasifikohet nën nënfamiljen Kaninae të familjes Kanidae . Edhe pse më parë ishte caktuar në gjininë e tij monotipike Alopex , provat e fundit gjenetike tani e vendosin atë në gjininë Vulpes së bashku me shumicën e dhelprave të tjera.[7][32]

Dhelpra kotele[33](Fig. 10)

Dhelpra kotele

Dhelpra e shpejtë[34]

Dhelpra korsake

Dhelpra e Rupellit

Dhelpra e kuqe

Dhelpra e Kepit

Dhelpra e Blanfordit

Dhelpra fenek

Qeni rakun

Dhelpra veshlakuriq

Fillimisht u përshkrua nga Carl Linnaeus në botimin e 10-të të Systema Naturae në 1758 si Canis lagopus . Shembulli i tipit u mor nga Lapland , Suedi .[35] Emri gjenerik vulpes është latinisht për "dhelpra". Emri specifik lagopus rrjedh nga greqishtja e lashtë λαγώς ( lagōs , " lepur ") dhe πούς ( pous , "këmbë"), duke iu referuar flokëve në këmbët e saj të ngjashme me ato që gjenden në speciet me klimë të ftohtë të lepujve.[34]

Duke parë filogjeninë më të fundit, dhelpra arktike u largua nga qeni i zbutur ( Canis lupus familiaris ) në afërsisht 12 MYA. Dhelpra arktike dhe dhelpra e kuqe ( Vulpes vulpes ) ndryshojnë afërsisht 3.17MYA. Për më tepër, dhelpra arktike u largua nga grupi i saj motra, dhelpra kotele ( Vulpes macrotis ), rreth 0.9MYA.

Origjina

Redakto

Origjina e dhelprës arktike është përshkruar nga hipoteza "jashtë Tibetit". Në Rrafshnaltën e Tibetit , paraardhësit fosile e dhelprës arktike të zhdukur ( Vulpes qiuzhudingi ) nga Plioceni i hershëm (5.08–3.6 MYA) u gjetën së bashku me shumë pararendës të tjerë të gjitarëve modernë që evoluuan gjatë Pliocenit (5.3–2.6.6 MYA). Besohet se kjo dhelpër antike është paraardhësi i dhelprës moderne arktike. Në nivel global, plioceni ishte rreth 2-3 ° C më i ngrohtë se sot, dhe Arktiku gjatë verës në mes të Pliocenit ishte 8 ° C më i ngrohtë. Duke përdorur izotopin e qëndrueshëm të karbonit dhe oksigjenitanaliza e fosileve, studiuesit pohojnë se Plateau Tibetan përjetoi kushte të ngjashme me tundrat gjatë Pliocenit dhe strehoi gjitarë të adaptuar nga të ftohtit që më vonë u përhapën në Amerikën e Veriut dhe Eurazi gjatë epokës së Pleistocenit (2.6 milion-11,700 vjet më parë).[36]

Nënllojet

Redakto
 
Faza blu, Ishujt Pribilof

Përveç nënspecieve nominale , dhelpra e zakonshme arktike, V. l. lagopus , katër specie të tjera të kësaj dhelpre janë përshkruar:

 •       Dhelpra arktike e Ishujve Bering , V. l. beringensis
 •       Dhelpra arktike e Groenlandës, V. l. foragoapusis
 •       Dhelpra arktike e Islandës, V. l. fuliginosus
 •       Dhelpra arktike e Ishujve Pribilof , V. l. pribilofensis

Shpërndarja dhe habitati

Redakto
 
Gëzofi sezonale i dhelpër arktike, verë (e lartë), "blu" (e mesme) dhe dimri (fundi)

Dhelpra arktike ka një shpërndarje rrethore dhe ndodhet në habitatet e tundrës Arktike në Evropën veriore, Azinë veriore dhe Amerikën e Veriut. Gama e saj përfshin Groenlandën, Islandën, Fennoscandia, Svalbard , Jan Mayen (ku u gjuat deri në zhdukje)[37] dhe ishuj të tjerë në Detin Baren , Rusia veriore, ishujt në Detin Bering , Alaska , dhe Kanada deri në jug në Gjirin Hudson . Në fund të shekullit të 19-të, ajo u fut në Ishujt Aleutian në jug-perëndim të Alaskës. Sidoqoftë, popullsia në ishujt Aleutian aktualisht është duke u zhdukur në përpjekjet e ruajtjes për të ruajtur popullsinë lokale të shpendëve. Kjo kryesisht banon tundra dhe pllaja akullnajore , por është e pranishme edhe në kanadezë pyjet boreale (Alberta verilindore  , Saskatchewan veriore  , Manitoba veriore  ,  Ontario verior ,  Quebec verior , dhe Newfoundland dhe Labrador ) dhe Gadishullit Kenai në Alaskë. Ato gjenden në lartësi deri në 3.000 m (9,800 ft) mbi nivelin e detit dhe janë parë në akullin e detit afër Polin e Veriut .[38]

Dhelpra arktike është gjitari i vetëm tokësor në Islandë.[39] Ai erdhi në ishullin e izoluar të Atlantikut të Veriut në fund të epokës së fundit të akullit , duke ecur mbi detin e ngrirë. Qendra e dhelprave Arktike në Súðavík përmban një ekspozitë mbi dhelprën arktik dhe kryen studime mbi ndikimin e turizmit në popullsi.[40] Gama e saj gjatë epokës së fundit të akullit ishte shumë më e gjerë sesa tani, dhe mbetjet fosile të dhelprës arktike janë gjetur në pjesën më të madhe të Evropës veriore dhe Siberisë. [1]

Ngjyra e veshjes së dhelprave përcakton gjithashtu se ku ka më shumë gjasa të gjenden. Morfi i bardhë jeton kryesisht në brendësi të tokës dhe përzihet me tundrën me dëborë, ndërsa morfona blu pushton brigjet sepse ngjyra e saj e errët ndërthuret me shkëmbinjtë .

Migrimet dhe udhëtimet

Redakto

Gjatë dimrit, 95.5% e dhelprave arktike bëjnë udhëtime, të cilat mbeten brenda intervalit të dhelprave. Udhëtimet e dhelprave arktike zgjasin më pak se 3 ditë dhe ndodhin midis 0–2,9 herë në muaj. Nomadizmi gjendet në 3.4% të dhelprave, dhe migrimet e lakut (ku dhelpra udhëton në një gamë të re, pastaj kthehet në rangun e saj të shtëpisë) janë më të paktat në 1.1%. Dhelprat arktike në Kanada që i nënshtrohen nomadizmit dhe udhëtimeve të migrimeve nga arkipelagu Kanadez në Groenlandë dhe Kanadanë veriperëndimore. Kohëzgjatja dhe distanca e udhëtuar midis meshkujve dhe femrave nuk është dukshëm e ndryshme.

Dhelprat arktike më afër kolonive të patave (të vendosura në brigje) kanë më pak të ngjarë të migrojnë. Ndërkohë, dhelprat që përjetojnë popullsi të lemingut me densitet të ulët kanë më shumë të ngjarë të bëjnë udhëtime me akull deti. Vendbanimi është i zakonshëm në popullatën e dhelprave arktike në mënyrë që ata të mund të ruajnë territoret e tyre. Dhelprat migratore kanë një shkallë vdekshmërie> 3 herë më të lartë se dhelprat rezidente. Sjellja nomade bëhet më e zakonshme si mosha e dhelprave.[41]

Në korrik 2019, Instituti Norvegjez Polar raportoi historinë e një femre të dëshiruar e cila ishte e pajisur me një pajisje gjurmimi GPS dhe më pas u lëshua nga studiuesit e tyre në bregdetin lindor të Spitsbergen në grupin e ishujve Svalbard .[42] Dhelpra e re kaloi akullin polar nga Norvegjia në Groenlandë në 21 ditë, një distancë prej 1.512 kilometrash (940 mi). Ajo pastaj u transferua në ishullin Ellesmere në veri të Kanadasë , duke mbuluar një distancë totale të regjistruar prej 3,506 kilometrash (2,179 mi) në 76 ditë, para gjurmuesit të saj GPS pushoi së punuari Ajo ishte mesatarisht pak më shumë se 46 kilometra (29 mi) në ditë dhe arriti deri në 155 kilometra (96 mi) në një ditë të vetme.[43]

Statusi i konservimit

Redakto
 
Vizatimi i kafkës nga Shën Gjergj Mivart , 1890

Statusi i ruajtjes së specieve është në përgjithësi i mirë dhe disa qindra mijëra individë vlerësohet të mbeten në total. IUCN ka vlerësuar atë si të një " shqetësim të vogël ". Sidoqoftë, popullsia kontinentale skandinave është e rrezikuar në mënyrë kritike, pavarësisht se mbrohet me ligj nga gjuetia dhe persekutimi për disa dekada. Vlerësimi i popullsisë së rritur në të gjithë Norvegjinë, Suedinë dhe Finlandën është më pak se 200 individë. Si rezultat, popullatat e dhelprës arktike janë studiuar dhe shpikur me kujdes në vende të tilla si Rezervati i Natyrës Vindelfjällens (Suedi), i cili ka dhelprën arktik si simbolin e tij.

Bollëku i dhelprës arktike ka tendencë të luhatet në një cikël së bashku me popullsinë e lemingëve dhe voletit (një cikël 3- deri në 4-vjeçar). Popullsitë janë veçanërisht të prekshme gjatë viteve kur popullsia e preve rrëzohet, dhe kurthet e pakontrolluar pothuajse kanë zhdukur dy nënpopullime.[17]

 
Kafka

Pëlhurat e dhelprave arktike me një ngjyrosje të pllakave blu ishin veçanërisht të vlefshme. Ata u transportuan në ishuj të ndryshëm më parë pa dhelpra Aleutiane gjatë viteve 1920. Programi ishte i suksesshëm për sa i përket rritjes së popullsisë së dhelprave blu, por predatimi i tyre për patat Aleutiane të Kanadasë binte ndesh me qëllimin për të ruajtur atë specie. [44]

Dhelpra arktike po humbet terren nga dhelpra më e madhe e kuqe . Kjo i është atribuar ndryshimit të klimës - vlera e kamuflazhit të shtresës së saj më të lehtë zvogëlohet me më pak mbulesë bore.[45] Dhelprat e kuqe mbizotërojnë atje ku radhët e tyre fillojnë të mbivendosen duke vrarë dhelprat arktike dhe këlyshët e tyre.[46] Një shpjegim alternativ i fitimeve të dhelprës së kuqe përfshin ujkun gri . Historikisht, ajo ka mbajtur numrat e dhelprave të kuqe poshtë, por ndërsa ujku është gjuajtur deri në zhdukje në pjesën më të madhe të intervalit të tij të mëparshëm, popullsia e dhelprave të kuqe është rritur më shumë, dhe ka marrë përsipër ngrohtësinë e grabitqarit të lartë . Në zonat e Evropës veriore, programet janë në vend që lejojnë gjuetinë e dhelprave të kuqe në vargun e mëparshëm të dhelprave arktike.

Ashtu si me shumë lloje të tjera, burimet më të mira të të dhënave historike dhe në shkallë të gjerë të popullsisë janë regjistrimet . Disa burime të mundshme gabimi ndodhin në këto koleksione të të dhënave.[47] Për më tepër, numrat ndryshojnë shumë ndërmjet viteve për shkak të luhatjeve të mëdha të popullsisë. Sidoqoftë, numri i përgjithshëm i popullsisë së dhelprës arktike duhet të jetë në rendin e disa qindra mijë kafshëve.[48]

Popullsia botërore e dhelprave Arktike nuk rrezikohet, por janë dy nën-popullsi të dhelpave arktike. Njëra është në ishullin Medny ( Ishujt Komandant , Rusi), e cila u zvogëlua me rreth 85-90%, në rreth 90 kafshë, si rezultat i zjebez e shkaktuar nga një këpushë veshi e futur nga qenët në vitet 1970.[49] Popullsia aktualisht është nën trajtim me ilaçe antiparasitike, por rezultati është ende i pasigurt.

Popullata tjetër e kërcënuar është ajo në Fennoscandia (Norvegji, Suedi, Finlandë dhe Gadishulli Kola ). Kjo popullatë u ul në mënyrë drastike rreth fillimit të shekullit të 20-të si rezultat i çmimeve ekstreme të leshit, të cilat shkaktuan gjueti të rëndë edhe gjatë rënies së popullsisë.ref name="Lönnberg">Lönnberg, E. (1927). Fjällrävsstammen i Sverige 1926. Uppsala, Sweden: Royal Swedish Academy of Sciences. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)</ref> Popullsia ka mbetur në një densitet të ulët për më shumë se 90 vjet, me ulje shtesë gjatë dekadës së fundit.[50] Vlerësimi i përgjithshëm i popullsisë për 1997 është rreth 60 të rritur në Suedi, 11 të rritur në Finlandë dhe 50 në Norvegji. Nga Kola, ka indikacione për një situatë të ngjashme, duke sugjeruar një popullsi prej rreth 20 të rritur. Popullsia fenoskandiane kështu numëron rreth 140 të rritur të rritur. Edhe pas majave lokale të lemingut, popullsia e dhelprave arktike tenton të shembet përsëri në nivele të rrezikshme afër pashmangshmërisë.

Dhelpra arktike klasifikohet si një "organizëm i ri i ndaluar" sipas Aktit të Substancave të Rrezikshme dhe Organizmave të Zelandës së Re 1996 , duke mos lejuar që ai të importohet në vend.[51]

Referime

Redakto
 1. ^ a b c Angerbjörn, A. & Tannerfeldt, M. (2014). Vulpes lagopus. The IUCN Red List of Threatened Species 2014. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-2.RLTS.T899A57549321.en
 2. ^ Linnæus, Carl (1758). Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I (në latinisht) (bot. 10th). Holmiæ (Stockholm): Laurentius Salvius. fq. 40. Arkivuar nga origjinali më 8 nëntor 2012. Marrë më 23 nëntor 2012.
 3. ^ Oken, Lorenz (1816). Lehrbuch der Naturgeschichte (në anglisht). Vëll. 3. Jena, Germany: August Schmid und Comp. fq. 1033.
 4. ^ Merriam, C. Hart (1900). "Papers from the Harriman Alaska Expedition. I. Descriptions of twenty-six new mammals from Alaska and British North America". Proceedings of the Washington Academy of Sciences. 2: 15–16. JSTOR 24525852. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Merriam, C. Hart (1902). "Four New Arctic Foxes". Proceedings of the Biological Society of Washington. 15: 171. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Merriam 1902, ff. 171–172.
 7. ^ a b Wozencraft, W.C. (2005). "Order Carnivora". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. fq. 532–628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Arctic Fox | National Geographic". Animals. 2010-09-10. Marrë më 2019-01-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b c Pagh, Sussie; Hersteinsson, Pall (2008). "Difference in diet and age structure of blue and white Arctic foxes (Vulpes lagopus) in the Disko Bay area, West Greenland". Polar Research. 27 (1): 44–51. Bibcode:2008PolRe..27...44P. doi:10.1111/j.1751-8369.2008.00042.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Arctic Fox at Fisheries and Land Resources
 11. ^ Arctic Fox at National Geographic
 12. ^ Gallant, Daniel; etj. (2014). "Natal den selection by sympatric arctic and red foxes on Herschel Island, Yukon, Canada". Polar Biology. 37 (3): 333–345. doi:10.1007/s00300-013-1434-1. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ a b c Noren, K; etj. (2012). "From monogamy to complexity: social organization of arctic foxes (Vulpes lagopus) in contrasting ecosystems". Canadian Journal of Zoology. 90 (9): 1102–1116. doi:10.1139/z2012-077. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ a b c Fuglesteg, Britt; etj. (2006). "Seasonal variations in basal metabolic rate, lower critical temperature and responses to temporary starvation in the arctic fox (Alopex lagopus) from Svalbard". Polar Biology. 29 (4): 308–319. doi:10.1007/s00300-005-0054-9. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ a b Prestrud, Pal (1991). "Adaptations by the Arctic Fox (Alopex lagopus) to the Polar Winter". Arctic (në anglisht). 44 (2): 132–138. doi:10.14430/arctic1529. JSTOR 40511073.
 16. ^ a b Klir, John; Heath, James (1991). "An Infrared Thermographic Study of Surface Temperature in Relation to External Thermal Stress in Three Species of Foxes: The Red Fox (Vulpes vulpes), Arctic Fox (Alopex lagopus), and Kit Fox (Vulpes macrotis)". Physiological Zoology. 65 (5): 1011–1021. doi:10.1086/physzool.65.5.30158555. JSTOR 30158555. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ a b Angerbjörn, A.; Berteaux, D.; Ims, R. (12 nëntor 2012). "Arctic fox (Vulpes lagopus)". Arctic report card: Update for 2012. NOAA Arctic Research Program. Arkivuar nga origjinali më 11 tetor 2014. Marrë më 6 tetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ MacDonald, David W. (2004). Biology and Conservation of Wild Canids. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-851556-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Bockstoce, John R. (2009). Furs and frontiers in the far north: the contest among native and foreign nations for the Bering Strait fur trade. Yale University Press. fq. 41. ISBN 978-0-300-14921-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Truett, Joe Clyde; Johnson, Stephen R. (2000). The natural history of an Arctic oil field: development and the biota. Academic Press. fq. 160–163. ISBN 978-0-12-701235-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Careau, V; etj. (2008). "Surviving on cached foods — the energetics of egg-caching by arctic foxes". Canadian Journal of Zoology (në anglisht). 86 (10): 1217–1223. doi:10.1139/Z08-102.
 22. ^ a b c Alopex lagopus at the Smithsonian Arkivuar 13 mars 2015 tek Wayback Machine
 23. ^ Claudio Sillero-Zubiri, Michael Hoffmann and David W. Macdonald (eds.) (2004). Canids: Foxes, Wolves, Jackals and Dogs Arkivuar 23 shtator 2015 tek Wayback Machine. IUCN/SSC Canid Specialist Group.
 24. ^ "Adaptations by the arctic fox to the polar winter" (PDF). Arctic, vol.44 no.2. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 8 tetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Arctic Fox Alopex lagopus Arkivuar 5 mars 2016 tek Wayback Machine. Department of Environment and Conservation, Government of Newfoundland and Labrador
 26. ^ Stansbury, Amanda; etj. (2014). "Behavioral audiogram of two Arctic foxes (Vulpes lagopus)". Polar Biology. 37 (3): 417–422. doi:10.1007/s00300-014-1446-5. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Perry, Richard (1973). The Polar Worlds (bot. 1). New York, New York: Taplinger Pub. Co., Inc. fq. 188. ISBN 978-0800864057. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Lai, Sandra; Bety, Joel; Berteaux, Dominique (2015). "Spatio–temporal hotspots of satellite– tracked arctic foxes reveal a large detection range in a mammalian predato". Movement Ecology. 3 (37): 37. doi:10.1186/s40462-015-0065-2. PMC 4644628. PMID 26568827. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 29. ^ Kumar, Vikas; etj. (2015). "Genetic signatures of adaptation revealed from transcriptome sequencing of Arctic and red foxes". BMC Genomics. 16: 585. doi:10.1186/s12864-015-1724-9. PMC 4528681. PMID 26250829. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 30. ^ Henshaw, Robert; Underwood, Larry; Casey, Timothy (1972). "Peripheral Thermoregulation: Foot Temperature in Two Arctic Canines". Science. 175 (4025): 988–990. Bibcode:1972Sci...175..988H. doi:10.1126/science.175.4025.988. JSTOR 1732725. PMID 5009400. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ "Arctic fox: Alopex lagopus". National Geographic (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2014. Marrë më 6 tetor 2014.
 32. ^ Bininda-Emonds, ORP; JL Gittleman; A Purvis (1999). "Building large trees by combining phylogenetic information: a complete phylogeny of the extant Carnivora (Mammalia)". Biol. Rev. (në anglisht). 74 (2): 143–175. CiteSeerX 10.1.1.328.7194. doi:10.1017/S0006323199005307. PMID 10396181. Arkivuar nga origjinali më 15 prill 2014. Marrë më 30 korrik 2008.
 33. ^ Lindblad-Toh, K.; Wade, C. M.; Mikkelsen, T. S.; Karlsson, E. K.; Jaffe, D. B.; Kamal, M.; Clamp, M.; Chang, J. L.; Kulbokas, E. J.; Zody, M. C.; Mauceli, E.; Xie, X.; Breen, M.; Wayne, R. K.; Ostrander, E. A.; Ponting, C. P.; Galibert, F.; Smith, D. R.; Dejong, P. J.; Kirkness, E.; Alvarez, P.; Biagi, T.; Brockman, W.; Butler, J.; Chin, C. W.; Cook, A.; Cuff, J.; Daly, M. J.; Decaprio, D.; etj. (2005). "Genome sequence, comparative analysis and haplotype structure of the domestic dog". Nature. 438 (7069): 803–819. Bibcode:2005Natur.438..803L. doi:10.1038/nature04338. PMID 16341006. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ a b Audet, Alexander M.; Robbins, C. Brian; Larivière, Serge (2002). "Alopex lagopus" (PDF). Mammalian Species. 713 (713): 1–10. doi:10.1644/1545-1410(2002)713<0001:AL>2.0.CO;2. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 8 qershor 2011. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Larivière, Serge (2002). "Vulpes zerda" (PDF). Mammalian Species. 714 (714): 1–5. doi:10.1644/1545-1410(2002)714<0001:VZ>2.0.CO;2. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 23 dhjetor 2011. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Wang, Xiaoming; etj. (2015). "Cenozoic vertebrate evolution and paleoenvironment in Tibetan Plateau: Progress and prospects". Gondwana Research. 27 (4): 1335–1354. Bibcode:2015GondR..27.1335W. doi:10.1016/j.gr.2014.10.014. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ The isolated beauty of Jan Mayen. Hurtigruten US
 38. ^ Feldhamer, George A.; Thompson, Bruce C.; Chapman, Joseph A. (2003). Wild Mammals of North America: Biology, Management, and Conservation. JHU Press. fq. 511–540. ISBN 978-0-8018-7416-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ "Wildlife". Iceland Worldwide. iww.is. 2000. Arkivuar nga origjinali më 14 prill 2010. Marrë më 23 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ "The Arctic Fox Center" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 10 shkurt 2011. Marrë më 19 maj 2011.
 41. ^ Lai, Sandra; Bety, Joel; Berteaux, Dominique (2017). "Movement tactics of a mobile predator in a meta-ecosystem with fluctuating resources: the arctic fox in the High Arctic". Oikos. 126 (7): 937–947. doi:10.1111/oik.03948. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Specia, Megan (2019-07-02). "An Arctic Fox's Epic Journey: Norway to Canada in 76 Days". The New York Times (në anglishte amerikane). ISSN 0362-4331. Marrë më 2019-07-02.
 43. ^ "Scientists 'speechless' at Arctic fox's epic trek". BBC (në anglisht). Marrë më 1 korrik 2019.
 44. ^ Bolen, Eric G. (1998). Ecology of North America. John Wiley and Sons. fq. 42. ISBN 978-0-471-13156-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Hannah, Lee (2010). Climate Change Biology. Academic Press. fq. 63. ISBN 978-0-12-374182-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Macdonald, David Whyte; Sillero-Zubiri, Claudio (2004). The biology and conservation of wild canids. Oxford University Press. fq. 10. ISBN 978-0-19-851556-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Garrott, R. A.; Eberhardt, L. E. (1987). "Arctic fox". përmbledhur nga Novak, M.; etj. (red.). Wild furbearer management and conservation in North America. fq. 395–406. ISBN 978-0774393652. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ Tannerfeldt, M. (1997). Population fluctuations and life history consequences in the Arctic fox. Stockholm, Sweden: Dissertation, Stockholm University. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ Goltsman, M.; Kruchenkova, E. P.; MacDonald, D. W. (1996). "The Mednyi Arctic foxes: treating a population imperilled by disease". Oryx (në anglisht). 30 (4): 251–258. doi:10.1017/S0030605300021748.
 50. ^ Angerbjörn, A.; etj. (1995). "Dynamics of the Arctic fox population in Sweden". Annales Zoologici Fennici. 32: 55–68. Arkivuar nga origjinali më 24 shkurt 2014. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ "Hazardous Substances and New Organisms Act 2003 – Schedule 2 Prohibited new organisms". New Zealand Government. Arkivuar nga origjinali më 16 qershor 2012. Marrë më 26 janar 2012. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)