Ivy League është një Konferencë Atletike studentore e përbërë nga ekipet sportive të tetë Institucioneve private të Arsimit të Lartë në Rajonin Verilindor të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Emri i Konferencës shpesh përdoret për t'iu referuar vetë tetë shkollave si një grup.[1] Të tetë institucionet pjesmarrëse janë Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth CollegeHarvard University, Universiteti i Pensilvanisë, Universiteti i Princeton, dhe Yale University. Termi Ivy League ka konotacione të ekselencës akademike, selektivitetit në pranimeve, dhe elitizmit.

Vendndodhja e anëtareve të Ivy League

Shkollat e Ivy League konsiderohen, në përgjithësi, si disa nga më prestigjiozet, duke u renditur në mesin e Universiteteve më të mira në mbarë botën.[2]  Të teta këto universitete janë listuar në midis pesëmbëdhjetëshes më të mirë të renditjes së universiteteve Amerikane nga  U.S. News & World Report 2016.[3] 

Anëtarët

Redakto

Universitet e Ivy League kanë disa nga buxhetet universitare më të mëdha në botë, çka lejon këto universitete të ofrojnë facilete moderne dhe të kenë burimet financiare të nevojshme për të financuar kërkimin shkencor. Në vitin 2014, Universiteti Harvard kishte asete prej 36.4 miliardë dollarë.[4]

Institucioni Vendodhja Nofka Studentë Bachelor Studentë Master dhe PhD Studentë Total Buxheti në 2015 Stafi akademik Motto
Brown University Providence,
Rhode Island
Bears &0000000000006316.0000006.316[5] &0000000000002333.0000002.333[5] &0000000000008649.0000008.649 $3.3 billion[6] &0000000000000736.000000736[7] In Deo Speramus
(Në Zot ne Shpresojmë)
Columbia University New York City,
New York
Lions &0000000000007160.0000007.160[8] &0000000000015760.00000015.760[8] &0000000000022920.00000022.920 $9.6 billion[9] &0000000000003763.0000003.763[10] In lumine Tuo videbimus lumen
(Nën dritën Tënde ne e shohim dritën)
Cornell University Ithaca,
New York
Big Red &0000000000013931.00000013.931[11] &0000000000006702.0000006.702[11] &Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimiGabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimi.Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "," pikësimi20,633 $6.2 billion[12] &0000000000002908.0000002.908 I would found an institution where any person can find instruction in any study.
Dartmouth College Hanover,
New Hampshire
Big Green &0000000000004248.0000004.248[13] &0000000000001893.0000001.893[13] &0000000000006141.0000006.141 $4.7 billion[14] 571 Vox clamantis in deserto
(Zëri i Tij thërret në shkretëtirë)[15]
Harvard University Cambridge,
Massachusetts
Crimson &0000000000007181.0000007.181[16] &0000000000014044.00000014.044[16] &0000000000021225.00000021.225 $37.6 billion[17] &0000000000004671.0000004.671[18] Veritas
(Vërtetësi)
Universiteti i Pensilvanisë Philadelphia,
Pennsylvania
Quakers &0000000000010337.00000010.337[19] &0000000000010306.00000010.306[19] &0000000000020643.00000020.643 $10.1 billion[20] &0000000000004464.0000004.464[21] Leges sine moribus vanae
(Ligjet pa moral janë të pavlefshme)[22]
Universiteti i Princeton Princeton,
New Jersey
Tigers &0000000000005113.0000005.113[23] &0000000000002479.0000002.479[23] &0000000000007592.0000007.592 $22.7 billion[12] &0000000000001172.0000001.172 Dei sub numine viget
(Nën fuqinë e Zotit ajo lulëzon)
Yale University New Haven,
Connecticut
Bulldogs &0000000000005275.0000005.275[24] &0000000000006391.0000006.391[24] &0000000000011666.00000011.666 $25.6 billion[25] &0000000000004140.0000004.140[26] אורים ותומים
(Urim and Thummim)
Lux et veritas
(Dritë dhe vërtetësi)

Burim i të dhënave

Redakto
 1. ^ "Princeton Campus Guide – Ivy League". Arkivuar nga origjinali më 22 mars 2010. Marrë më 2007-04-26. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "World's Best Colleges". Marrë më 2009-07-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "National University Rankings". U.S. News & World Report. Arkivuar nga origjinali më 21 maj 2011. Marrë më 2013-09-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Fitzpatrick, Dan (2014-09-23). "Harvard Endowment Earns 15.4% Return for Fiscal 2014". The Wall Street Journal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b "Facts about Brown University". Brown.edu. Arkivuar nga origjinali më 25 korrik 2010. Marrë më 2011-01-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Michael McDonald, "Brown Posts 16.1 Percent Investment Gain in Year Ended June 30," Bloomberg.com/news, Oct. 1, 2014 (bloomberg.com/news/2014-10-01/brown-posts-16-1-investment-gain-in-year-ended-june-30.html)
 7. ^ "Faculty & Employees". Brown University. Marrë më 8 tetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b [1]. Columbia University Common Data Set. Retrieved on 2010-04-18.
 9. ^ Christian Zhang, "University announces 17.5 percent return on endowment in 2014," Columbia Daily Spectator, Oct. 1, 2014 (columbiaspectator.com/news/2014/10/01/university-announces-175-percent-return-endowment-2014)
 10. ^ http://www.columbia.edu/cu/opir/abstract/opir_faculty_history_1.htm
 11. ^ a b "Cornell Common Data Set" (PDF). Marrë më 2011-01-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b Peter Jacobs, "How All the Ivy League Endowments Performed," Business Insider, Oct. 22, 2014 (businessinsider.com/ivy-league-university-endowments-fiscal-year-2014-returns-2014-10)
 13. ^ a b "Microsoft Word - header_factbook.doc" (PDF). Marrë më 2011-07-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "College endowment valued at $4.5 billion," The Dartmouth, Sept. 16, 2014 (thedartmouth.com/2014/09/16/news/college-endowment-valued-at-4-5-billio)
 15. ^ The former English translation is that more commonly used by Dartmouth itself
 16. ^ a b [2] Arkivuar 31 mars 2010 tek Wayback Machine. Harvard University Factbook. Retrieved on 2010-04-18.
 17. ^ Michael McDonald, "Harvard’s 15.4% Gain Trails as Mendillo Successor Sought," Bloomberg.com/news, Sept. 24, 2014 (bloomberg.com/news/2014-09-23/harvard-has-15-4-investment-gain-trailing-dartmouth-penn-1-.html)
 18. ^ "Kopje e arkivuar" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 prill 2012. Marrë më 9 mars 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 19. ^ a b "Penn: Facts and Figures". Upenn.edu. 2010-11-19. Arkivuar nga origjinali më 26 shkurt 2010. Marrë më 2011-01-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Michael McDonald, "University of Pennsylvania Posts 17.5% Investment Return," Bloomberg.com/news, Sept. 18, 2014 (bloomberg.com/news/2014-09-18/university-of-pennsylvania-posts-17-5-investment-return-1-.html)
 21. ^ "Penn: Penn Facts". The University of Pennsylvania. Arkivuar nga origjinali më 26 shkurt 2010. Marrë më 8 tetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Guide to the Usage of the Seal and Arms of the University of Pennsylvania Arkivuar 3 mars 2016 tek Wayback Machine University Archives and Records Center, University of Pennsylvania. Retrieved 10 September 2009.
 23. ^ a b [3] Arkivuar 21 prill 2013 tek Wayback Machine. Princeton University Common Data Set. Retrieved on 2010-04-18.
 24. ^ a b "Factsheet – Statistical Summary of Yale University". Yale.edu. 2009-06-30. Arkivuar nga origjinali më 3 prill 2007. Marrë më 2011-01-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Adrian Rodrigues, "Yale endowment rises to all-time high," Yale Daily News, Sept. 25, 2014 (yaledailynews.com/blog/2014/09/25/yale-endowment-rises-to-all-time-high)
 26. ^ "About - Facts". Yale University. Marrë më 8 tetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)