Elektronika është shkencë e cila studion elementet elektrike dhe dukurinë e lëvizjes së lirë të elektroneve(elektricitetin). Përmes elektricitetit me elektronikën njihemi qysh 600 para erës sonë me zbulimin e elektricitetit nga Talesi. Zbulimet më të mëdha në elektronikë janë bërë gjatë shekullit XVIII-XIX. Sot elektronika është ndër lëmitë kryesore. Si përfaqësues të kësaj shkence janë: Aleksandër Volta, Michael Faraday, George Leclanche, Nikola Tesla etj.

redakto 
Elektronika Lajme

30 Prill 2008

Kompania HP Labs hedh në treg prodhimin e saj të quajtur Memristor, me katër elemente të qarqeve elektronike, me Rezistorë, Kondensator dhe Induktor.

30 Janar2007

Kamera e parë në "Hubble Space Telescope" është ndalur dhe është shprehur dëshira që t'i bëhen vetëm disa riparime të pjesshme, informacion i marrur nga NASA.

redakto 
Artikulli i muajit
LLoj i Qarqeve të Integruara
LLoj i Qarqeve të Integruara

Qarqet e inetgruara (shkurtimisht: QI ose qip) (ang. Integrated Circuits- IC ose chip) përbëhen prej një numri komponentësh elektronike që së bashku e kryejnë një funksion të caktuar. Këto mund të jenë QI të thjeshta, që si rregull përbëhen nga një numër i vogël elementesh (deri në qindra), ndërsa qarqet më komplekse të integruara, si p.sh procesori i kompjuterit personal, që përmban me dhjeta miliona elemente.

Ideja për ndërtimin e QI ka filluar të bëhet realitet me zbulimin e transistorit që i ka dimensionet miniaturale të rendit të mikrometrit. Në teknologjinë bashkohore, dimensionet e elemeteve të QI arrijnë në madhësi më të vogla së 100 [nm] nanometër. Qarqet elektronike, në kuadër të të cilave zërë vend edhe QI, sot kryesisht punohen në teknologjinë SMD (ang. Surface Mounted Device) me elementet të montuara në sipërfaqe të pllakës së qarkut elektronik.

redakto 
Fotografia e muajit

Kredit: Kosovar Berisha, User:Kosovar

redakto 
Elektronika Temat
redakto 
Burime interneti
redakto 
Artikuj Interesantë

Roboti është nje pajisje elektro-mekanike që zëvendeson njeriun në kryerjen e punëve të ndryshme. Këto punë roboti i kryen vetvetiu ose i udhëzuar drejtperdrejt nga njeriu. Robotët mund të jenë të lëvizshëm ose të mbërthyer në një vend. Sot ata përdoren kryesisht për kryerjen e punëve që janë shumë të rrezikshme (p.sh. në pastrimin e mbetjeve atomike), të rënda ose të vështira për t´u kryer nga njeriu. Robotët kryejnë edhe punë që kërkojne përpikmeri të madhe (p.sh. në prodhimin e çipave, automobilave etj.).

Emri robot (çek. robota - punë-tor) u skalit nga çeku Karel Çapek në fillim të qindvjeçarit 20. Fjala me prejardhje sllave robota do të thotë "punë".

redakto 
Dizajni i përzgjedhur

redakto 
Biografi e zgjedhur

Kont Aleksandro Gjuzepe Antonio Anastasio Volta (Shkurt 18, 1745 - Mars 5, 1827) është fizikant italian i njohur specialist për zbulimin e baterisë1800. Po këtë vit ai ndërtoi elementin e parë galvanik, të quajtur, sipas tij, elementi i Voltës. Më 1775 shpiku elektroforin, shpikje që prodhon qarkun statik elektronik.Më 1776-77 ai studioi kiminë e gazeve, zbuloi metanin, zbuloi eksperimente si ai i ndezjes së gazeve nga shkëndijat elektrike nga ena më e afërt. Më 1881 një njësi e rëndësishme, volta, ishte emëruar për nder të tij. Toyota Alessando Volta është emruar për nder të Voltës. Krateri Volta në Hënë është emëruar për nder të tij.

redakto 
Artikuj të rinj
redakto 
Citate

Dr. Nikola Tesla - "Unë i kam mbrehur rrezet kozmike dhe i kam detyruar ato të punojnë në një aparat lëvizës".

Thomas Edison - "Gjeniu është një përqind i frymëzuar, nëntëdhjetë e nëntë përqind i djersitur".

redakto 
Kategori
redakto 
WikiProjekte
redakto 
Portale në sq.Wiki

Arti & Kultura: Animim - Film - Letërsi - Muzikë - Seri - Strip

Biologjia: Medicinë

Gjeografia: Gjeografi - Kosovë - ShBA - Shqipëri - Maqedoni - Greqi

Shkencë: Fizika

Sporti: Sport

Teknologjia: Informatikë - Elektronika

redakto 
Artikuj që duhen përmirësuar