15 republikat e bashkuara në unionin sovjetik nga 1956 deri më 1991:
Republikat e Bashkimit Sovjetik ose Republikat Unionit (rusisht: союзные республики, soyuznye respubliki) të Bashkimit Sovjetik ishin proto shtetete etnikisht të bazuara drejtpërdrejt në Qeverinë e Bashkimit Sovjetik.[1] Për shumicën e historisë së saj, Bashkimi Sovjetik ishte një shtet shumë i centralizuar; reformat e decentralizimit gjatë epokës së Perestrojkës ("Ristrukturimi") dhe Glasnost ("Hapja") e kryer nga Mihail Gorbaçov çuan në shpërbërjen e Bashkimit Sovjetik më 1991.

15 republikat e bashkuara në unionin sovjetik nga 1956 deri më 1991:
01 – RSS e Armenisë ,
02 – RSS e Azerbajxhanit ,
03 – RSS e Bjellorusisë ,
04 – RSS e Estonisë ,
05 – RSS e Gjeorgjisë ,
06 – RSS e Kazakstanit ,
07 – RSS e Kirgistanit ,
08 – RSS e Letonisë ,
09 – RSS e Lituanisë ,
10 – RSS e Moldavisë ,
11 – RSFS e Rusisë ,
12 – RSS e Taxhikistanit ,
13 – RSS e Turkmenistanit ,
14 – RSS e Ukrainës ,
15 – RSS e Uzbekistanit

Përmbledhje

Redakto

Sipas nenit 76 të Kushtetutës së Bashkimit Sovjetik, Republika e Bashkimit ishte një shtet sovran sovjetik socialist që ishte bashkuar me republikat e tjera sovjetike në Bashkimin e Republikës Socialiste Sovjetike. Neni 81 i Kushtetutës deklaroi se "të drejtat sovrane të republikave të Bashkimit do të ruhen nga BRSS".[2]

Në dekadat e fundit të ekzistencës së saj, Bashkimi Sovjetik zyrtarisht përbëhej nga pesëmbëdhjetë Republika Socialiste Sovjetike (SSR). Të gjithë ata, me përjashtim të Federatës Ruse (deri në vitin 1990), kishin kapitujt e tyre të Partisë Komuniste të Bashkimit Evropian.

Jashtë territorit të Federatës Ruse, republikat ishin kryesisht në tokat që dikur i përkisnin Perandorisë Ruse dhe që ishin fituar nga ajo midis Luftës së Madhe Veriore 1700 dhe Konventës Anglo-Ruse të vitit 1907.

Në vitin 1944, ndryshimet në Kushtetutën e Bashkimit Evropian lejuan degë të veçanta të Ushtrisë së Kuqe për çdo Republikë Sovietike. Ata gjithashtu mundësuan komisariate të nivelit të lartë për çështjet e jashtme dhe mbrojtjen, duke u lejuar atyre të njiheshin si shtete të pavarura de jure në të drejtën ndërkombëtare. Kjo e lejoi për dy republikat sovjetike, Ukrainën dhe Bjellorusinë, (si dhe BRSS në tërësi) për t'u bashkuar me Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara si anëtarë themelues në vitin 1945.

Të gjitha ish-republikat e Bashkimit tani janë vende të pavarura, ku njëmbëdhjetë prej tyre (të gjitha përveç shteteve të Balltikut dhe Gjeorgjisë) janë shumë të organizuar nën titullin e Komonuelthit të Shteteve të Pavarura. Kushtetuese, Bashkimi Sovjetik ishte një federatë. Në përputhje me dispozitat e Kushtetutës (versionet e miratuara në 1924, 1936 dhe 1977), secila republikë ruajti të drejtën e shkëputjes nga BRSS. Gjatë gjithë Luftës së Ftohtë, kjo e drejtë konsiderohej gjerësisht e pakuptimtë; megjithatë, neni 72 i Kushtetutës së vitit 1977 u përdor në dhjetor 1991 për të shpërndarë në mënyrë efektive Bashkimin Sovjetik, kur Rusia, Ukraina dhe Bjellorusia u prishën nga Bashkimi.

Në praktikë, Bashkimi Sovjetik ishte një njësi shumë e centralizuar që nga krijimi i saj në 1922 deri në mesin e viteve 1980, kur forcat politike të lëshuara nga reformat e ndërmarra nga Mikhail Gorbaçov rezultuan në lirimin e kontrollit qendror dhe shpërbërjen përfundimtare të tij. Sipas kushtetutës të miratuar në vitin 1936 dhe modifikuar përgjatë rrugës deri në tetor 1977, themeli politik i Bashkimit Sovjetik u formua nga Sovjetikët (Këshillat) e Deputetëve të Popullit. Këto ekzistonin në të gjitha nivelet e hierarkisë administrative, me Bashkimin Sovjetik në tërësi nën kontrollin nominal të Sovjetik Suprem të BRSS, që ndodhej në Moskë brenda Federatës Ruse.

Së bashku me hierarkinë e administratës shtetërore, ekzistonte një strukturë paralele e organizatave partiake, gjë që lejoi Politburoun të ushtrojë një sasi të madhe kontrolli mbi republikat. Organet e administratës shtetërore morën drejtimin nga organet paralele të partisë dhe emërimet e të gjithë partive dhe zyrtarëve shtetërorë kërkuan miratimin e organeve qendrore të partisë.

Çdo republikë kishte grupin unik të simboleve shtetërore: një flamur, një stemë dhe, me përjashtim të Rusisë deri në vitin 1990, një himn. Çdo republikë e Bashkimit Sovjetik gjithashtu u nderua me Urdhrin e Leninit.

Bashkimi i republikave në Bashkimin Sovjetik

Redakto

Numri i republikave të Bashkimit të BRSS ndryshonte nga 4 në 16. Në shumicën e viteve dhe në dekadat e mëvonshme të ekzistencës së saj, Bashkimi Sovjetik përbëhej nga 15 Republika Socialiste Sovjetike. Në vend që t'i rendisnin republikat sipas rendit alfabetik, republikat u renditën në rend kushtetues, të cilat, veçanërisht në dekadat e fundit të Bashkimit Sovjetik, nuk korrespondonin me rendin, qoftë nga popullsia apo nga fuqia ekonomike.

 
Harta e Republikave të Bashkimit 1956-1991
Republika Socialiste Sovjetike Emblema Flamuri Kontinenti Kryquteti Kombësia titullare Antar që nga: Data e pavarsimit Kushtetuta e re u miratua Populsia
(1989)
Pop./BRSS pop.
(%)
Sipërfaqa

(km²)
(1991)

Sipërfaqa/USSR Sipërfaqa
(%)
Shteti i pavarur No.
Republika Socialiste Federale Sovjetike e Rusisë
(Российская Советская Федеративная Социалистическая Республика)
    Europë / Azi Moska Rusët 1922 12 Dhjetor, 1991 12 Dhjetor, 1993 &0000000147386000.000000147.386.000 &0000000000000051.40000051,40 &0000000017075400.00000017.075.400 &0000000000000076.62000076,62 Rusia 11
Ukraina
(Україна)
Ukrainian Soviet Socialist Republic
(Українська Радянська Соціалістична Республіка)
    Europë Kiev Ukrainasit 1922 24 Gusht 1991 28 Qershor 1996 &0000000051706746.00000051.706.746 &0000000000000018.03000018,03 &0000000000603700.000000603.700 &0000000000000002.7100002,71   Ukraina 14
Bjellorusia
(Беларусь)
Byelorussian Soviet Socialist Republic
(Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка)
    Europë Minsku Bellorusët 1922 25 Gusht 1991 15 Mars 1994 &0000000010151806.00000010.151.806 &0000000000000003.5400003,54 &0000000000207600.000000207.600 &0000000000000000.9300000,93   Belarus 3
Uzbekistani
(Ўзбекистон)
(O'zbekiston)
Uzbek Soviet Socialist Republic
(Ўзбекистон Совет Социалистик Республикаси)
(Oʻzbekiston Sovet Sotsialistik Respublikasi')
    Azi Tashkenti Uzbekët 1924 31 Gusht 1991 8 Dhjetor 1992 &0000000019906000.00000019.906.000 &0000000000000006.9400006,94 &0000000000447400.000000447.400 &0000000000000002.0100002,01   Uzbekistani 15
Kazakistani
(Қазақстан)
Kazakh Soviet Socialist Republic
(Қазақ Кеңестік Социалистік Республикасы)
    Europë / Azi Almti Kazakët 1936 10 Dhjetor 1991 28 Janar 1993 &0000000016711900.00000016.711.900 &0000000000000005.8300005,83 &0000000002717300.0000002.717.300 &0000000000000012.24000012,24   Kazakistani 6
Gjeorgjia
(საქართველო)
Georgian Soviet Socialist Republic
(საქართველოს საბჭოთა სოციალისტური რესპუბლიკა)
    Europë / Azi Tbilisi Gjeorgjianët 1922 9 Prill 1991 24 Gusht 1995 &0000000005400841.0000005.400.841 &0000000000000001.8800001,88 &0000000000069700.00000069.700 &0000000000000000.3100000,31   Georgia

5
Azerbajxhani
(Азәрбајҹан)
(Azərbaycan)
Azerbaijan Soviet Socialist Republic
(Азәрбајҹан Совет Сосиалист Республикасы
(Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikası)
    Europë / Azi Baku Azerbajxhanasit 1922 18 Tetor 1991 12 Nëntor 1995 &0000000007037900.0000007.037.900 &0000000000000002.4500002,45 &0000000000086600.00000086.600 &0000000000000000.3900000,39   Azerbaijan
2
Lituania[a]
(Lietuva)
Lithuanian Soviet Socialist Republic
(Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika)
    Europë Vilnius Lituanezët 1940 11 Mars 1990 25 Tetor 1992 &0000000003689779.0000003.689.779 &0000000000000001.2900001,29 &0000000000065200.00000065.200 &0000000000000000.2900000,29   Lithuania 9
Moldova
(Молдова)
(Moldova)
Moldavian Soviet Socialist Republic
(Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ)
(Republica Sovietică Socialistă Moldovenească)
    Europë Kishinau Moldavët 1940 Gusht 27, 1991 29 Korik, 1994 &0000000004337600.0000004.337.600 &0000000000000001.5100001,51 &0000000000033843.00000033.843 &0000000000000000.1500000,15   Moldova
10
Letonia[a]
(Latvija)
Latvian Soviet Socialist Republic
(Latvijas Padomju Sociālistiskā Republika)
    Europë Riga Letonezët 1940 21 Gusht 1991
6 korrik 1993

(Rivendosja e Kushtetutës së vitit 1922)

&0000000002666567.0000002.666.567 &0000000000000000.9300000,93 &0000000000064589.00000064.589 &0000000000000000.2900000,29   Latvia 8
Kirgistani
(Кыргызстан)
Kirghiz Soviet Socialist Republic
(Кыргыз Советтик Социалисттик Республикасы)
    Asi Frunze Kirgistanezët 1936 31 Gusht 1991 5 Maj 1993 &0000000004257800.0000004.257.800 &0000000000000001.4800001,48 &0000000000198500.000000198.500 &0000000000000000.8900000,89   Kyrgyzstan 7
Taxhikistani
(Тоҷикистон)
Tajik Soviet Socialist Republic
(Республикаи Советии Социалистии Тоҷикистон)
    Asi Dushanbe Taxhikistanezët 1929 9 Shtator 1991 6 Nëntor 1994 &0000000005112000.0000005.112.000 &0000000000000001.7800001,78 &0000000000143100.000000143.100 &0000000000000000.6400000,64 Stampa:Country data Tajikistan 12
Armenia
(Հայաստան)
Armenian Soviet Socialist Republic
(Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետություն)
    Europë / Azi Yerevan Armenët 1922 21 Shtator 1991 5 Korik, 1995 &0000000003287700.0000003.287.700 &0000000000000001.1500001,15 &0000000000029800.00000029.800 &0000000000000000.1300000,13   Armenia 1
Turkmenistani
(Түркменистан)
(Türkmenistan)
Turkmen Soviet Socialist Republic
(Түркменистан Совет Социалистик Республикасы)
(Türkmenistan Sowet Sotsialistik Respublikasy)
    Azi Ashkhabad Turkmenët 1924 27 Tetor 1991 18 Maj 1992 &0000000003522700.0000003.522.700 &0000000000000001.2300001,23 &0000000000488100.000000488.100 &0000000000000002.1900002,19   Turkmenistan 13
Estonia[a]
(Eesti)
Estonian Soviet Socialist Republic
(Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik)
    Europë Tallinn Estonezët 1940 20 Gusht, 1991 28 Qrshor 1992 &0000000001565662.0000001.565.662 &0000000000000000.5500000,55 &0000000000045226.00000045.226 &0000000000000000.2000000,20   Estonia 4

Ish republikat e Unionit të Bashkimit Sovjetik

Redakto
Map Republika Socialiste Sovjetike Emblema Flamuri Kontinenti Kryeqyteti Kombësia titullare Vitet e anëtarësimit Popullsia Sipërfaqa (km²) Shtet i pavarur
  Karelo-finlandez Republika Socialiste Sovjetike
(Карело-Финская Советская Социалистическая Республика)
(Karjalais-suomalainen sosialistinen neuvostotasavalta)
    Europë Petrozavodsk Karelians 1940–1956

1990-1991

651,300
(1959)
172,400
  Republika Socialiste Sovjetike Federale e Transkaucas
(Անդրկովկասի Խորհրդային Սոցիալիստական Դաշնային (Ֆեդերատիվ) Հանրապետություն)
(Zaqafqaziya Sosialist Federativ Sovet Respublikası)
(ამიერკავკასიის საბჭოთა ფედერაციული სოციალისტური რესპუბლიკა)
(Закавказская Социалистическая Федеративная Советская Республика)
    Europë/ Azi Tiflis Azeris, Armenians, Georgians 1922–1936 5,861,600
(1926)
186,100   Georgia
  Armenia
  Azerbaijan
  Republika Popullore Sovjetike e Buharanit
(Buxoro Xalq Shoʻro Jumhuriyati)
(Бухарская Народная Советская Республика)
    Azi Buharaja Uzbeks
Tajiks
Turkmens
1920–1925 2,000,000 182,193   Uzbekistan

  Turkmenistan
  Khorezm Republika Popullore Sovjetike
(Xorazm Xalq Sho'ro Jumhuriyati)
(Хорезмская Народная Советская Республика)
    Azi Khiva Uzbeks
Turkmens
1920–1925 800,000 62,200   Uzbekistan
  Turkmenistan

Republika të tjera sovjetike

Redakto
 • Republika Socialiste Sovjetike e Bjellorusisë, në dimrin e vitit 1919
 • Republika Socialiste Sovjetike Lituaneze-Bjellorore u shpall në vitin 1919, por ra shumë shpejt.
 • Republika Socialiste Sovjetike e Galicisë
 • Republika Sovjetike e Donetsk-Krivoy Rog
 • Republika e DonSoviet
 • Republika Sovietike e Kubanit
 • Republika Sovietike e Detit të Kuban-Detit të Zi
 • Republika Socialiste Sovjetike e Letonisë
 • Republika Socialiste Sovjetike Lituaneze (1918-19)
 • Republika Sovjetike Mughan
 • Republika Sovjetike e Naissaar
 • Odessa Republika Sovjetike
 • Republika Jugore Kaukaziane Sovjetike
 • Republika Sovietike e Stavropolit
 • Republika Socialiste Sovjetike e Tauridës
 • Republika Sovjetike Terek
 • Republika Popullore e Ukrainës e Sovjetikëve
 • Republika Sovjetike e Ukrainës
 • Republika Sovjetike e Detit të Zi
 • Republika e Lindjes së Largët ekzistonte në 1920-1922 si shtet formalisht i pavarur, de facto nën kontrollin sovjetik.
 • Republika Socialiste Persike, në atë që tani është Irani.

Republika Federative Sovjetike Turkestane u shpall në vitin 1918, por nuk mbijetoi në themelimin e Bashkimit Sovjetik, duke u bërë Republika Popullore Socialiste Sovjetike e RSFSR-së, e cila jeton me jetë të shkurtër. Republika Socialiste Sovjetike e Krimesë (Republika Socialiste Sovjetike e Tauridës) u shpall gjithashtu në vitin 1918, por nuk u bë një republikë e bashkuar dhe u bë në një republikë autonome të RSFSR, edhe pse tatarët e Krimesë kishin një shumicë relative deri në vitet 1930 ose 1940 sipas në regjistrime. Kur Republika Popullore e Tuvanës u bashkua me Bashkimin Sovjetik më 1944, nuk u bë një republikë e bashkuar dhe u vendos në vend si një republikë autonome e RSFSR.

Kreu i Republikës Popullore të Bullgarisë, Todor Zhivkov, sugjeroi në fillim të viteve 1960 se vendi duhet të bëhet një republikë e bashkuar, por oferta u refuzua.[11][12][13] Gjatë Luftës Sovjetike-Afgane, Bashkimi Sovjetik propozoi të aneksonte Afganistanin verior si republikën e saj të 16-të të bashkimit në atë që do të bëhej Republika Socialiste Sovjetike Afgane.[14]

Shtetet e parealizuara sovjetike

Redakto
 • Republika Socialiste Sovjetike Besarabiane
 • Komisioni i Përkohshëm Revolucionar Polak
 • ASSR koreane

Komunat e punonjësve

Redakto
 • Komuna e Punëtorëve Gjermanë të Vollgës
 • Komuna e Punëtorëve të Estonisë
 • Komuna e Punëtorëve Karelian
 • Komuna e Punëtorëve të Petrogradit, më vonë Shoqata e Komunave të Oblastit të Veriut

Republikat Autonome të Bashkimit Sovjetik

Redakto

Disa nga vetë republikat e Bashkimit, më së shumti Rusia, u ndanë më tej në Republikat Autonome Sovjetike Socialiste (ASSRs). Megjithëse një pjesë administrative e republikave përkatëse të Bashkimit, edhe ASSR-të u krijuan në bazë të linjave etnike / kulturore.

Harta Republika Socialiste Sovjetike Emblema Flamuri Kontinenti Kryeqyteti Kombësia titullare Vitet e anëtarësimit Popullsia Sipërfaqa (km²) Shtet i pavarur
Volga Republika Socialiste Sovjetike Autonomike Gjermane

(Автономная Советская Социалистическая Республика Немцев Поволжья)


(Volga German Autonomous Soviet Socialist Republic)
Europë Engels Gjermanët Sovjetik 1940–1956 606,532

(1939)

27,400 Federata Ruse

Republikat në shpërbërjen e Bashkimit Sovjetik

Redakto

Nën Mikhail Gorbachev, hapja dhe ristrukturimi kanë për qëllim liberalizimin dhe hapjen e Bashkimit Sovjetik. Megjithatë, ata kishin një numër efektesh që shkaktuan rritjen e fuqisë së republikave. Së pari, liberalizimi politik lejoi që qeveritë brenda republikave të fitonin legjitimitet duke thirrur demokracinë, nacionalizmin ose një kombinim të të dyja. Përveç kësaj, liberalizimi çoi në thyerje brenda Partisë Komuniste e cila rezultoi në një aftësi të reduktuar për të qeverisur Bashkimin në mënyrë efektive. Rritja e lëvizjeve nacionaliste dhe të krahut të djathtë, e udhëhequr kryesisht nga Rusia nga Boris Jelcin, në sistemin politik homogjenist komunist, çoi në rrëzimin e themeleve të Bashkimit. Me rolin qendror të Partisë Komuniste larguar nga kushtetuta, Partia Komuniste humbi kontrollin e saj mbi sistemin politik dhe u ndalua të vepronte pas një përpjekjeje grushti shteti.

Gjatë gjithë shpërbërjes së ristrukturimit, qeveria sovjetike u përpoq të gjejë një strukturë të re që do të pasqyronte fuqinë në rritje të republikave. Disa republika autonome, si Tatarstani, Checheno-Ingusheti, Abkhazia, Osetia e Jugut, Krimeja, Transnistria, Gagauzia kërkuan statutin e bashkimit në Traktatin e Bashkimit të Ri. Përpjekjet e themelimit të Bashkimit të Shteteve Sovrane u vërtetuan të pasuksesshme dhe republikat filluan të shkëputeshin nga Bashkimi. Deri më 6 shtator 1991, Këshilli i Shtetit i Bashkimit Sovjetik njohu pavarësinë e Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë duke e çuar numrin e republikave të sindikatave në 12. Më 8 dhjetor 1991, udhëheqësit e tjerë republikanë nënshkruan Marrëveshjet e Belavezhës të cilat ranë dakord se BRSS do të shpërndahej dhe u zëvendësua me një Komonuelth të Shteteve të Pavarura. Më 25 dhjetor, Presidenti Gorbaçov njoftoi dorëheqjen e tij dhe i ktheu të gjitha pushtetet ekzekutive tek Jelcin. Të nesërmen, Këshilli i republikave votoi për të shpërndarë Bashkimin. Që atëherë, republikat janë qeverisur në mënyrë të pavarur me disa duke adoptuar politika shumë më liberale, ndërsa të tjerët, veçanërisht në Azinë Qendrore, mbajnë personel udhëheqës nga koha sovjetike deri në ditët e sotme.

Referime

Redakto
 1. ^ Hough, Jerry F (1997). Democratization and revolution in the USSR, 1985-1991. Brookings Institution Press. ISBN 0-8157-3749-1.
 2. ^ Federalizmi dhe diktatura e pushtetit në Rusi Nga Mikhail Stoliarov. Taylor & Francis. 2014. f. 56.ISBN 0-415-30153-X.
 3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Latvia
 4. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura EU
 5. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Court
 6. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura UN
 7. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura USA
 8. ^ European parliament: Resolution on the situation in Estonia, Latvia and Lithuania (No C 42/78) (1983). Official Journal of the European Communities. European Parliament. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja)
 9. ^ Aust, Anthony (2005). Handbook of International Law. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-53034-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Ziemele, Ineta (2005). State Continuity and Nationality: The Baltic States and Russia. Martinus Nijhoff Publishers. ISBN 90-04-14295-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Elster, Jon (1996). Bisedimet e tryezës së rrumbullakët dhe ndarja e komunizmit. Universiteti i Çikagos. Press. f. 179. ISBN 0-226-20628-9.
 12. ^ Held, Joseph (1994). Fjalor i historisë së Evropës Lindore që nga viti 1945. Greenwood Press. faqe 84.ISBN 0-313-26519-4.
 13. ^ Gökay, Bülent (2001). Lindore nga viti 1970.Longman. faqe 19.ISBN 0-582-32858-6.
 14. ^ Sovjetikët mund të jenë të gatshëm të aneksojnë Afganistanin e Veriut Arkivuar 20 dhjetor 2016 tek Wayback Machine -Chicago Tribune. 19 gusht 1984. Marrë nga 10 dhjetori 2016. "Miraki tha se kreu i atëhershëm sovjetik Leonid Brezhnev i bëri thirrje presidentit afgan Afganistan Babrak Karmal të fitojë miratimin e Partisë Komuniste Afgane për aneksimin e tetë provincave veriore dhe formimin e tyre në republikën e 16-të sovjetike, Republika e Afganistanit, tha se Brezhnjevi parashikoi gjysmën jugore të vendit si një tampon të pafuqishëm, pa-se-folur me Pakistanin e mbështetur nga SHBA. "
 1. ^ a b c The annexation of the Baltic republics in 1940 is considered an illegal occupation by the current Baltic governments and by a number of Western countries, including the United States and the European Union.[3][4][5][6][7][8][9][10] The Soviet Union considered the initial annexation legal, but officially recognized their independence on September 6, 1991, three months prior to its final dissolution